$reply_topic_back Ford Scorpio Team :: Zobacz temat - Scorpio'91Kiedy pedał sprzegła robi się inny
Ford Scorpio Team Strona Główna Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Scorpio'91Kiedy pedał sprzegła robi się inny
Autor Wiadomość
Robert Nawrocki
[Usunięty]

Wysłany: |20 Mar 2007|, 2007 22:03   Scorpio'91Kiedy pedał sprzegła robi się inny

KIedy pedał sprzęgła zaczyna ciężko chodzić , skrzypieć , biegi wchodzą ze zgrzytem....

Niedługo pęknie linka sprzęgła !

Wymiana :
Kupić linkę (40 zł), wyjąć starą ( zdiąć koło - lewe przednie ) , położyć się , pochwycić linkę
pomiędzy zaczepem pancerza a ramieniem słoneczka , pociągnąć w dół , kiedy wyciagnie ją się z pancerza ok. 5 cm - do tyłu i zdjąć z zaczepu słoneczka . Nastepnie wyszarpnąć od góry i wepchnąć do środka kabiny . Tam namacać ją nad samonapinaczen (plastikowy krążek na pedale) i zdjąć z niego . Linkę wyciągnąć i obejrzeć w celu upewnienia się czy diagnoza jest trafna (jest lipa kiedy pęka w miejskim korku) .
Nową (lub starą kiedy okarze się dobra) włożyć w dziurę, z której wyszła , namacać i założyć na samonapinacz (każdy dojdzie szybko jak to zrobić) , platikową końcówkę pancerza umieścić w w/w dziurze , położyć się i drugi koniec pancerza (gumowa końcówka)
umieścic w zaczepie i za grzybek na końcu linki pociągnąć (wystarczy palcami bo wyczuwa się luz) naciągnąć i umieścić w zaczepie słoneczka . Samonapinacz zlikwiduje luz linki !
KIedy grzybek przeleci przez otwór w zaczepie słoneczka ( jak u mnie ) to nakrętkę ósemkę przeciąć , poszerzyć rzaz aby kinka przeszła , założyć na linkę i założyć powtórnie
na zaczep- nie powinna przelecieć.
Średnio co pół roku pęka linka bo FORD nie produkuje już tych linek a prywaciarze robią je z czego bądź .
Scorpio rzadko się psuje więc opis jest napisany jak dla dziecka .

WTOM
[Usunięty]

Wysłany: |20 Mar 2007|, 2007 23:31   

jak to ford nie robi tych linek...robi!

Robert Nawrocki
[Usunięty]

Wysłany: |20 Mar 2007|, 2007 23:43   

w sklepach tak twierdzą

Pershing 

Auto: .
Wysłany: |20 Mar 2007|, 2007 23:46   

Robert Nawrocki napisał/a:
w sklepach tak twierdzą

Zeby u nich podroby kupowac :one:
Ostatnio zmieniony przez Pershing |20 Mar 2007|, 2007 23:46, w całości zmieniany 1 raz  

Robert Nawrocki
[Usunięty]

Wysłany: |20 Mar 2007|, 2007 23:51   

a ile kosztuje firmowa ?

maup 
FST 008

Auto: Subaru OBK '96 2.2 MT LPG
Wysłany: |21 Mar 2007|, 2007 00:02   

za firmówkę do MkI (OHC) płaciłem 115 zł (do DOHC ponoć tańsza, nie wiem jak jest w dieslu)
przedtem też próbowałem podróbek....
...sześciu w ciągu trzech miesięcy

powroty z trasy bez sprzęgła to jeszcze można znieść, ale jak się franca zacięła w pozycji "sprzęgło wcisł" - priceless.... :twisted:

Struna 

Auto: XC90 2.9 biTurbo
Wysłany: |21 Mar 2007|, 2007 15:15   

Robert Nawrocki napisał/a:
Średnio co pół roku pęka linka
a co za brednie pan opowiadasz, ja na podróbie 2 lata śmigałem, jak masz sprzęgło w agoni to co pół roku pęknie, ale jak sprzęgło dobre to chodzi latami.

Boni 

Auto: VW T4 '92 2.5 LPG
Wysłany: |21 Mar 2007|, 2007 17:48   

Ja od lat nie miałem problemów ze sprzęgłem (przyczyna nr 1 - brak sprzęgła ;) ) ale kiedyś na podróbkach jeździłem i tak jak Struna - zero problemów. Jak linka trzaska jedna za drugą, to albo sprzęgło i okolice do bani, jak przedpiśca przedpisał, albo jeszcze może być tak, że ktoś wymieniać jej nie umie (znałem takiego co uparcie załamywał tam jak wchodzi na samonapinacz i mu nawet oryginał nie pomógł, dopiero po trzeciej lince dopytał).

mmmk
[Usunięty]

Wysłany: |21 Mar 2007|, 2007 17:50   

ja tez slyszalem,ze podroby sa takie sobie to jak mi linka trzasla to zostala zalozona uzywka ze sierry i to nie temu,ze uzywka byla tansza tylko podobno dluzej mial wytrzymac

Robert Nawrocki
[Usunięty]

Wysłany: |21 Mar 2007|, 2007 18:28   

Witam. Co pół roku. Może przesadziłem . Czytam forum i wniosek . Zobacze jak na tej lince .
allle! nie chodzi o przekomarzanie się lecz o to - po co płacić mechowi - skoro samemu się zrobi . ja pierwszym razem nie wiedziałem ja się wymienia tę linkę . łatwo czy ciężko . więc po to napisałem o tej wymianie .
I nie kumam po co ten atak!

Boni 

Auto: VW T4 '92 2.5 LPG
Wysłany: |21 Mar 2007|, 2007 19:38   

Atak? Jaki atak? No dobra, "tu się nie dyskutuje, tu się walczy" (wymyślono to kiedyś o Usenecie, ale do forów też pasuje ;) )

Robert Nawrocki
[Usunięty]

Wysłany: |21 Mar 2007|, 2007 23:40   

Oj przepraszam wszystkich . Mam w pracy problemy z debilami . Mogli się uczyć i nie zazdrościć mi teraz że.......Z tąd ta moja nadwrażliwość na "ataki".

sobolaqe 

Auto: '96 2,3 manual, kombi + sekwencja
Wysłany: |22 Mar 2007|, 2007 13:53   

wloski zamiennik do V6 2,4 kosztuje 23 zł, oryginal w ASO 160 zł

bez problemu i jedno i drugie do dostania.
u mnie sprzeglo chodzi niesamowicie ciezko, najpierw byl zamiennik(znajomy jezdzil prawie 3 lata bez probemu) , strzelil bo puscil pancerz i zardzewialo wszystko, kupilem zamiennik i jezdzilem ponad rok i tez strzelilo, ale przebiegi robilem spore wtedy. teraz mam uzywke dzieki pomocy Struny(jeszcze raz dzieki za to ze ja wymontowales i podrzuciles do mechanika:)

wiec wcale sie tak czesto nie zrywaja te linki(moj przyklad jest pewnie ekstremalny bo noge trzeba miec jak pudzianowski zeby jezdzic tym po miescie:) opor na pedale sprzegla jest spory:)

508 RXH '15 2.0 HDI 180KM
Bylo
508 SW '14 i '12 2.0 HDI
407 SW '07 2.0 HDI
Scorpio '96 2.3 16V
Scropio '87 2,4 V6

simon samit
[Usunięty]

Wysłany: |22 Mar 2007|, 2007 14:21   

a co do orginaluw to jakie to orginaly jak ostatnio kupowalem nowy klosz na lampe to wiecie co bylo napisane na odwrocie? :lol: made in poland na klamocie do angola co tu kosztuje jakies 70 funtow wiec zakrecilem do polski zainteresowany roznicom w cenie do szczecinskiego serwisu forda ma sie rozumiec renomowanego co by byl taki jak tu i wiecie co 550 zl pan zaspiewal skandal dlamnie

Struna 

Auto: XC90 2.9 biTurbo
Wysłany: |22 Mar 2007|, 2007 16:12   

cewkę motorcrafta też widziałem z napisem made in poland :)

Odpowiedz do tematu