$reply_topic_back Ford Scorpio Team :: Zobacz temat - Ręczne grzanie świec żarowych
Ford Scorpio Team Strona Główna Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Ręczne grzanie świec żarowych
Autor Wiadomość
megalith
[Usunięty]

Wysłany: |18 Mar 2007|, 2007 21:01   Ręczne grzanie świec żarowych

Otóż Tritan znalazł w moim autku taki przycisk, który ni mniej nie więcej a po załączeniu stacyjki na ACC (czyli jeszcze przed normalnym grzaniem) umożliwia załączenie świec. Powiedzcie mi moi mili, po co mi to, i na co się może przydać.

mmmk
[Usunięty]

Wysłany: |18 Mar 2007|, 2007 21:15   

a orginalne to to?? bo ja cos takiego chcialem se do tipa dolozyc jak mu 1 razowe grzanie swiec nie bardzo starczalo i albo nie odpalal i tak albo go rzucalo na boki dopuki nie chodzil na 4 gary. i to mialoby mi w tym conieco pomoc

megalith
[Usunięty]

Wysłany: |18 Mar 2007|, 2007 21:31   

Guzik i miejsce założenia wyglądają na fabrikenmachen, ale wiem że jest dokładany, bo wcześniej w tym aucie był benzynowy motorek.

Waldi_L_N 
VM pa,pa!

Auto: Na szczęście bez Forda :D
Wysłany: |18 Mar 2007|, 2007 23:43   

Może w obawie przed problemami z odpaleniem już rozgrzanego silnika? Jak podejdzie temp. do góry to świeczki nie grzeją przy starcie. Niektórzy kombinują właśnie takie wynalazki jak mają problem z wtryskami lub kompresją. Wciskają guzik, świece dogrzeją przy rozruchu i łatwiej idzie.

Srebrny 

Auto: Było 90 2.0DOHC sedan LPGII
Wysłany: |19 Mar 2007|, 2007 08:08   

Większość tego typu przełączników jest stosowana w wypadku awari automatów grzania świec gdyż zazwyczaj nie są to niskie ceny nowych elementów.Należy pamiętać przy używaniu tego prowizorek, że świece żarowe pracują jeszcze kilka sekund po uruchomieniu (zimny silnik ) przy sprawnym automatycznym przeł.

magmart
[Usunięty]

Wysłany: |19 Mar 2007|, 2007 13:51   

Srebrny napisał/a:
Większość tego typu przełączników jest stosowana w wypadku awari automatów grzania świec

Dokłądnie tak. Przy "ręcznym" odpalaniu świeczek, trzeba pamiętać o czasie ich grzania. Im "fabryczny" czas grzania krótyszy, tym większe pradopodobieństwo ręcznnego uszkodzenia.
megalith napisał/a:
Guzik i miejsce założenia wyglądają na fabrikenmachen

Troche umiejętności i chęci i wygląd nie do odróżnienia. Kiedyś kupiłem bryczke z odpalaniem na guzik i wyglądało, że tak ma być, ale się okazało że stacyjka była poprostu uszkodzona.

megalith
[Usunięty]

Wysłany: |19 Mar 2007|, 2007 19:41   

Srebrny napisał/a:
Należy pamiętać przy używaniu tego prowizorek, że świece żarowe pracują jeszcze kilka sekund po uruchomieniu (zimny silnik )

U mnie nie grzeją. Odłącza się przekaźnik, przekręcam stacyjkę i napięcie nominal, a włączone świece konsumują około 2V.

magmart napisał/a:
Troche umiejętności i chęci i wygląd nie do odróżnienia. Kiedyś kupiłem bryczke z odpalaniem na guzik i wyglądało, że tak ma być, ale się okazało że stacyjka była poprostu uszkodzona.

Tu jest takie wytłoczenie w obudowie deski rozdzielczej od spodu w kształcie tego guzika.
A stacyjkę swoją drogą mam uszkodzoną też ;)

magmart
[Usunięty]

Wysłany: |21 Mar 2007|, 2007 21:49   

megalith napisał/a:
Tu jest takie wytłoczenie w obudowie deski rozdzielczej od spodu w kształcie tego guzika.
A stacyjkę swoją drogą mam uszkodzoną też
Wytłoczenie mogło być przeznaczone do czegoś innego, przed montażem włącznika świec poprostu było zaślepione, albo jakieś inne przetłoczenie technologiczne.
Normalnie, fabrycznie nie powinno go być (chyba że masz wersje syberyjską - ale to poddaje się przed wytłumaczniem po co).

Odpowiedz do tematu