$reply_topic_back Ford Scorpio Team :: Zobacz temat - raz przeklada a raz nie ,stuka wsteczny
Ford Scorpio Team Strona Główna Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
raz przeklada a raz nie ,stuka wsteczny
Autor Wiadomość
krzysieksel1969
[Usunięty]

Wysłany: |6 Lut 2007|, 2007 21:27   raz przeklada a raz nie ,stuka wsteczny

Witam wlasnie zakupiłem scorpiaka 95 2.0 z sekwencja,ma on tą najnowszą skrzyni,,czyli załanczana overdrive ,ruszanie bez poslizgu,economik -sport,z tych funkcji działa tylko over dravie ,reszta niestety nie ale....wracalem nim wczoraj 350km do domu i po jakims czasie zaczeło dzialac tylko jedno przelozenie z 1-2, troche przy malej predkości powajchowałem z D na 3 i znowu działała normalnie az do zgaszenie.Nie jest to moj pierwszy automat,na moje oko zbyt dlugo zalancza na D a na R na cieplym silniku załancza jeszcze dluzej no i jest takie gwałtowne szrpnięcie ale to też nie zawsze.Podobno skrzynia miała naprawianą cała płyte sterujaca gdzies w płocku mam adres,wymieniony niedawno olej i filtr na Dextron 3,spawdzalem stan olej na cieplym silniku po przewajchowanie jest jakies 2 mm przed max.
Co proponujecie od czego zacząć szukanie?
dodam jeszcze ze wg mnie jakis duzy luz ma wajcha od włanczania biegów
Ostatnio zmieniony przez krzysieksel1969 |6 Lut 2007|, 2007 21:28, w całości zmieniany 1 raz  

Struna 

Auto: XC90 2.9 biTurbo
Wysłany: |7 Lut 2007|, 2007 10:47   

krzysieksel1969 napisał/a:
dodam jeszcze ze wg mnie jakis duzy luz ma wajcha od włanczania biegów
to może być dobry trop.

Struna 

Auto: XC90 2.9 biTurbo
Wysłany: |7 Lut 2007|, 2007 13:27   

Speedo napisał/a:
to raczej nijak do luzu na wajsze
czemu - jeśli wajcha nie przekręci dobrze wałka to może nie iść całe ciśnienie a to może powodować opóźnienie załączania biegów.

irek 
Member 021

Auto: Peugeot 508 2012r. sedan hybryd4 200 kucy
Wysłany: |7 Lut 2007|, 2007 13:31   

hmm według mnie może być czujnik położenia dzwigni - świruje

albo jeśli chodzi o te szarpnięcia to tłoki już przepuszczają
Mundek 99r. 2.5 V6 sedan
był
Pacifica 2006 3.5 V6 4x4

bigdaaddy
[Usunięty]

Wysłany: |7 Lut 2007|, 2007 13:31   

Sprawdz TPS, MAF, a przede wszystkim instalacje elektryczna. Co to znaczy ze
jakis duzy luz ma wajcha
?

krzysieksel1969
[Usunięty]

Wysłany: |7 Lut 2007|, 2007 15:54   cos juz znalazlem

narazie znalazlem nastepujace usterki: urwana masa skrzyni ta przy prądniczce do predkosciomierza,odrazu wymienie pradniczke ale mam na 100% dobrą drugą,niestety na tych tłokach gumki była strasznie twarde chyba nic nie pracowały i nie trzymały ciśnienia tyle na dzis jutro dokańczam robote

ps.do Moderatora -luz na tej dzwigni od biegow tzn wg mnie nie załancza ona zbyt precyzyjnie biegow tylko zeby zaskoczyl jakis bieg musze ja ustawic precyzyjnie nie umie tego wytlumaczyc mialem wczesniej 2 scorpiaki automaty i tamte nie mialy takiego luzu,mozna to porownac jak jest dzwignia rozklekotana od manula to u mnie sa podobne luzy do przodu i tyłu
Jak sprawdzic te czujniki tps i maf ?gdzie one są mam drugą skrzynie w czesciach wiec moze wykorzystam
Ostatnio zmieniony przez krzysieksel1969 |7 Lut 2007|, 2007 20:03, w całości zmieniany 3 razy  

bigdaaddy
[Usunięty]

Wysłany: |7 Lut 2007|, 2007 19:00   

urwana masa skrzyni ta orzy pradniczce do predkosciomierza

Mysle ze to jest glowna przyczyna wariowania skrzyni.
Napraw ta mase i przetestuj. TPS to czujnik polozenia przepustnicy, a MAF to przeplywomierz. Stan tych czujnikow ma duze znaczenie na prawidlowosc pracy skrzyni. Co do luzu to nie powinno go wogole byc. Kolejne polozenia dzwigni powinny byc pewne i bez luzow, jesli sa zbytnie luzy to powoduje to bledne odczyty z selektora, ktory jest ta dzwignia ustawiany. Sprobuj obadac dlaczego jest luz i go wyeliminowac.

krzysieksel1969
[Usunięty]

Wysłany: |7 Lut 2007|, 2007 20:01   TPS i MAF

Tak czytałem na forum wiele o tych czujnikach,ale nie mam zadnych problemow z pracą silnika ,pali na pół obrotu , ładnie wchodzi na obroty ,nie gasnie,tak samo chodzi na gazie i benzynie/wkoncu to nowa sekwencja/ ale jutro dokoncze dzieło mam juz oryginalna mase i sprawdze modulator przy okazji
Ostatnio zmieniony przez krzysieksel1969 |7 Lut 2007|, 2007 20:07, w całości zmieniany 2 razy  

bigdaaddy
[Usunięty]

Wysłany: |7 Lut 2007|, 2007 23:10   

sprawdze modulator

W tej skrzyni niema modulatora.

krzysieksel1969
[Usunięty]

Wysłany: |8 Lut 2007|, 2007 17:59   tak wiem

wiem ze nie ma dziś sprawdziłem ale jeszcze stoje z naprawą,okazało się ze całkiem słabo była nasynieta wtyczka na gnizdo od sterowania elektrozaworami aż dziwne ze jezdził i mialem w niezłym stanie tłoczki ze starej skrzyni ale okazało sie ze są całkiem inne,dopiero zamówiłem własciwe
ps.do czego jest oryginalnie przymocowana masa ta co jest przy prądniczce

[ Dodano: 2007-02-09, 19:47 ]
wymienilem tloczki na nowe,trn tlok od wstecznego co jest pod deklem i dalej bez zmian,czyli wsteczny raz jest raz nie z opoznieniem duzym i czasami musze jeszcze dodac obrotow,skrzynia przelancza tylko raz,pozniej juz powyzej 3 tys jak zdejme noge z gazu gwaltownie spadaja obroty i nie chamuje na polozeniu dzwigni w pozycji 2 jak zdejme hamuje,poradzcie co szukac mase podlaczylem,wtyczke naprawilem jedyny plus to jest to ze dziala przelacznik ekomonic sport i bieg zimowy

moze ma cos wspolnego ten system antypozlizgowy /wlancza sie w podlokietniku/ jest caly czas zalaczony
pomocy!!!!!jutro bm cos podziałal jeszcze

[ Dodano: 2007-02-09, 20:05 ]
[quote="krzysieksel1969"]wiem ze nie ma dziś sprawdziłem ale jeszcze stoje z naprawą,okazało się ze całkiem słabo była nasynieta wtyczka na gnizdo od sterowania elektrozaworami aż dziwne ze jezdził i mialem w niezłym stanie tłoczki ze starej skrzyni ale okazało sie ze są całkiem inne,dopiero zamówiłem własciwe
ps.do czego jest oryginalnie przymocowana masa ta co jest przy prądniczce

[ Dodano: 2007-02-09, 19:47 ]
wymienilem tloczki na nowe i tlok od wstecznego co jest pod deklem i dalej bez zmian,czyli wsteczny raz jest raz nie z opoznieniem duzym i wali, i czasami musze jeszcze dodac obrotow,skrzynia przelancza tylko raz do przodu ,pozniej juz powyzej 3 tys jak zdejme noge z gazu gwaltownie spadaja obroty i nie chamuje a na polozeniu dzwigni w pozycji 2 jak zdejme hamuje,poradzcie co szukac mase podlaczylem,wtyczke naprawilem jedyny plus to jest to ze dziala przelacznik ekomonic sport i bieg zimowy i praktycznie niewyczuwalne jest jak zalanczam D nie ma zadnego szarpniecia nic nie czuc

moze ma cos wspolnego ten system antypozlizgowy /wlancza sie w podlokietniku/ jest caly czas zalaczony
Ostatnio zmieniony przez krzysieksel1969 |9 Lut 2007|, 2007 19:47, w całości zmieniany 2 razy  

bigdaaddy
[Usunięty]

Wysłany: |10 Lut 2007|, 2007 00:51   

Raczej ten system nie wplywa na dzialanie skrzynii. Piszesz, ze jest caly czas zalaczony, czyli kontrolka sie nie swieci. Jesli sie swieci oznacza blad i raczej jego dzialanie jest wylaczone.
Zrobiles cos z tym luzem dzwignii ?, jest to bardzo wazne, aby selektor byl w dokladnym polozeniu.

krzysieksel1969
[Usunięty]

Wysłany: |10 Lut 2007|, 2007 09:29   tak dzwignia zalancza precyzyjnie

troche przestawilem dzwignie przy polaczeniu skrzyni jest tam regulacja i teraz jest precyzyjnie na swoim miejscu jak zalancza

1Bodzio 

Auto: 2002 chrysler 300m 3,5 V6 LPG
Wysłany: |10 Lut 2007|, 2007 21:40   

Objawy opóźnienia i szarpnięcia przy zmianie P-R, P-D, D-R może dawać przycierający się trzpień elektrozaworu regulacji ciśnienia liniowego EPC. Pozostałe objawy też mogą być tego przyczyną.

krzysieksel1969
[Usunięty]

Wysłany: |11 Lut 2007|, 2007 21:03   trzpien

Bodziu mam prosbe muglbys wyjasnic gdzie jest ten trzpien ,jak go wymienic moze masz jakis rysunek?mam stara skrzynie moze z niej go wykorzystam?
pozdrawiam

1Bodzio 

Auto: 2002 chrysler 300m 3,5 V6 LPG
Wysłany: |11 Lut 2007|, 2007 22:29   

Zacieranie się rdzenia polega na tym że zabrudzenia mogą spowodować to że rdzeń pomimo podania napięcia na cewkę nie przesuwa się w niej, przesuwa się nie do końca, lub przesuwa się z opóźnieniem wynikającym z konieczności pokonania dodatkowych oporów. To powoduje różne objawy w pracy skrzyni. Szarpania, poślizgi, niedziałanie przełożenia itp. Wyjęcie, oczyszczenie i doprowadzenie elektrozaworu do porządku najczęściej usuwa problem.
Jeśli cewka elektrozaworu jest spalona lub uszkodzona mechanicznie, to tylko wymiana ratuje sytuację.
Może też być że do elektrozaworu nie dochodzi zasilanie. Za to odpowiada już wiązka elektryczna no i wtyczki, lub sam komp.

Zeby dostać się do trzpienia to trzeba elektrozawor ze skrzyni wyjąć.
Ruchoma część w jego środku to jest trzpień.
Ostatnio zmieniony przez 1Bodzio |11 Lut 2007|, 2007 22:40, w całości zmieniany 1 raz  

Odpowiedz do tematu