$reply_topic_back Ford Scorpio Team :: Zobacz temat - VM i kłopoty z odpaleniem podczas mrozu!!
Ford Scorpio Team Strona Główna Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
VM i kłopoty z odpaleniem podczas mrozu!!
Autor Wiadomość
slawektg 

Auto: Merkur XR4Ti XXXKM
Wysłany: |15 Gru 2006|, 2006 22:38   

wedlug mnie,to w takich sytuacjach trudno jest od razu cos wykluczyc.teoria rzadko pokrywa sie z rzeczywistoscia,bo i stan naszych samochodow daleki jest od teoretycznego wzorca.jesli chodzi o twoje wezyki,to nie o to chodzi.chodzi o zapowietrzenie sekcji wysokiego cisnienia,w ktorej nie ma wezykow .co do odpalania jak jest cieplej,to i silnik ma latwiejsze warunki do rozruchu i latwiej toleruje ''drobne''braki.chyba,ze zapala tak jak u mnie na tykniecie nawet przy -20[sprawdzilem w zeszlym roku]ale jezeli musisz normalnie zakrecic go 2sek,to moze byc to :/ :/

Sobas
[Usunięty]

Wysłany: |17 Gru 2006|, 2006 13:58   

Ja sprawdzałem tylko układ od zbiornik ado pompy wtrsykowej,dalej to juz nie ,bo po prostu nie wiedziałem ,że dalej też może gdzies się zapowietrzyć. Sprawdze to w sposób jaki mi napisałeś. JA rano nawet latem z 2-3 sek go pokręce,a jak jest ciepły to też tak od pyknięcia nie pali. W sumie do tej pory nie zwróciłem na to aż takiej uwagi.
Zmierzyłem rezystanceje tego zielonego czujnika.... przy zimnym silniku 4,28 kiloohma,po odpoaleniu i zgaszeniu 3,3 a przy ciepłym silniku 0,78. Widac zależy ona tez od temperatury silnika,chyba że jest może skopany.
Wracając do zapowietrzenia,jak go kręcę to leci czarny dym,czyli paliwo dostaje??? ale oprócz tego może być gdzies lewe powietrze??

slawektg 

Wysłany: |17 Gru 2006|, 2006 21:37   

sam fakt,ze silnik dostaje paliwo,nie oznacza,ze zapali .paliwo musi byc podane w okreslony sposob .jezeli w ukladzie wysokiego cisnienia jest choc troche powietrza,to cisnienie wtrysku spada,zmienia sie tez wyprzedzenie kata wtrysku wiec bedzie lecial dym,ale nie nastapi normalny zaplon.to tyle. moze niewiele,ale lepiej cos wiedziec,niz nic.porownam twoje dane z moim czujnikiem i dam znac.pozdro!

Sobas
[Usunięty]

Wysłany: |18 Gru 2006|, 2006 09:30   

Dzięki wielkie Sławek!! Widzę że jesteś dośc obstukany w tym.
A co myślisz o pompie wtryskowej??/ może to ona powinna pójśc do jakiegoś tam przeglądu??? Myślałem juz o tym,ale jest to elektoniczna pompa i jak mi zaśpiewali na jakiej kwocie może się to zakończyć to mi sie odechciało.
Dzis rano było +4 st i musiałem go kręcic chyba z dwie minuty.
A dwie zimy do tyłu palił przy minus 15 od kopa.Przejaechałem od tego czasu 25 tyś km i nagle takie coś. A nie wiesz jakie powinno byc prawidłowe cisnienie silnika??? Bo są tu różne wersje.DZieki za dotychczasowe porady .Pozdrawiam wszystkich

slawektg 

Wysłany: |18 Gru 2006|, 2006 19:34   

cisnienie sprezania dla vm-a to 23.5-26 bar,ale to jest cisnienie nominalne.graniczne bedzie ok.18 bar. oczywiscie przy tym cisnieniu silnik straci swoje parametry,ale bedzie pracowac.nie sadze,ze masz ten problem ,ale latwo to pobieznie sprawdzic wylaczajac silnik.jezeli stanie niemal od razu z wyraznym targnieciem, to mozna uznac,ze ma na tyle cisnienia,ze powinien zapalic.nie wiem,czy masz taka sama pompe jak moja,bo ja mam silnik 96' nie mam przeplywomierza,a pompa,chociaz ma wiazke elektryczna ,jest tez glownie mechaniczna.pompa jako-taka ma oczywiscie wplyw na rozruch,ale samemu jej stanu nie sprawdzisz.apropos.a byles moze na diagnostyce?podobno warto korzystac ze stacji BOSHa,bo co do forda,no nie wiem,nie wiem

Sobas
[Usunięty]

Wysłany: |19 Gru 2006|, 2006 13:31   

no to ciśnienie mam super! Bo przy pomiarze na ciepłym silniku było 26-27 ,a na zimnym 23-24.
Jełśi chodzi o serwis Bosha to nie byłem tam,myślisz że ma to sens? Sprawdzą tylko pompe czy coś jeszcze???
a pisząc o przepływomierzu myśłisz o tym miedzy filtrem powietrza a silnikiem??
Sprawdzałeś może u siebie ten zielony czujnik???

slawektg 

Wysłany: |19 Gru 2006|, 2006 19:08   

serwis bosha napewno jest w stanie sprawdzic poprawnosc dzialania ukladow elektronicznych co do mechaniki,uwazam,ze jest ok.skoro jak zapali ,to chodzi dobrze.dane czujnika wysle wieczorem

Pinio
[Usunięty]

Wysłany: |19 Gru 2006|, 2006 23:11   

To moze i ja sie podepne pod temat.Rano jak odpalałem to mialem nierowną prace silnika kopcil przez moment na biało.Byłem u dizelmajstra przyspieszył zaplon, tera z rana nie kopci,pracuje rowno ale niestety pokręcic musze nieco dłuzej,co to moze byc za ustrojstwo.

slawektg 

Wysłany: |23 Gru 2006|, 2006 21:38   

jezeli to jest jedyny problem,to lepiej nieco dluzej zakrecic,ale nie dymic,nie grzechotac.a jak osiagi,zuzycie paliwa?

[ Dodano: 2006-12-23, 21:40 ]
Sobas! zmierzylem czujnik zimny-4.3kilo goracy-0.35kilo.Wesolych SWIAT!

Sobas
[Usunięty]

Wysłany: |27 Gru 2006|, 2006 08:48   

a więc czujnik ok? Masz jeszcze jakiś pomysł?? Dziś przy +4 kręciłem go chyba z 2 minuty!!

Pinio
[Usunięty]

Wysłany: |27 Gru 2006|, 2006 09:00   

slawektg napisał/a:
a jak osiagi,zuzycie paliwa?

Przypuszczam ze spalanie w normie,spali tyle ile wleje,a tak powaznie to 8literkow.
Dzisaj wsadze naładowaną baterie zoboczymy czy bendzie roznica.

sierars1
[Usunięty]

Wysłany: |27 Gru 2006|, 2006 09:40   

Mam pytanko czy w mk3 jest coś takiego jak chłodnica paliwa bo w bejcy zauważyłem że jest i bardzo mnie to zdziwiło.

Sobas
[Usunięty]

Wysłany: |27 Gru 2006|, 2006 11:33   

jeszcze jedna uwaga.... silnik na wolnych obrotach dośc mocno "drży",czy to ciepły czy zimny,ale obroty na obrotomierzu ni efalują i ma ok 80 obr /min. .Może jednak to pompa nawala??

Pinio
[Usunięty]

Wysłany: |27 Gru 2006|, 2006 13:47   

Pinio napisał/a:
Dzisaj wsadze naładowaną baterie zoboczymy czy bendzie roznica.

Wszystko wruciło do normy,okazuje sie ze bateria była niedoładowana.

Sobas
[Usunięty]

Wysłany: |27 Gru 2006|, 2006 14:52   

Sobas napisał/a:
jeszcze jedna uwaga.... silnik na wolnych obrotach dośc mocno "drży",czy to ciepły czy zimny,ale obroty na obrotomierzu ni efalują i ma ok 800 obr /min. .Może jednak to pompa nawala??

Oczywiście 800 a nie jak napisałem wyżej 80 obr
Ostatnio zmieniony przez Sobas |27 Gru 2006|, 2006 14:53, w całości zmieniany 1 raz  

Odpowiedz do tematu