$reply_topic_back Ford Scorpio Team :: Zobacz temat - Laguna 1.8 16V 2000 vs Scorpio 2.9 24V 1993
Ford Scorpio Team Strona Główna Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Laguna 1.8 16V 2000 vs Scorpio 2.9 24V 1993
Autor Wiadomość
BC_Leszcz
[Usunięty]

Wysłany: |3 Cze 2004|, 2004 12:32   Laguna 1.8 16V 2000 vs Scorpio 2.9 24V 1993

Witam wszytskich, pozwolicie że się trochę rozpiszę i napiszę o swoich wrażeniach z kolejnej trasy Warszawa-Bruksela-Szczecin-Warszawa, tym razem dla odmiany tą drogę pokonałem samochodem Ranault Laguna 1.8 16V.

Całą drogę porównywałem sobie ten samochodzik ze swoim Scorpio którym tą trasę robię dość regularnie - ze dwa razy w miesiącu. Oto moje (subiektywne) porównanie:

Co jest lepsze w Lagunie:

1. Auto jest młodsze i to się czuje - mniej skrzypów, pisków i innych dźwięków w środku
2. Regulacja fabrycznego radia w kierownicy
3. Elektroniczna, strefowa klima
3. Obroty silnika stabilne, żadnego pływania na obrotach, chodzi równo i cicho
4. Przedni napęd - kwestia gustu, lecz jest łatwiejszy w prowadzeniu
5. Doskonale zestrojona skrzynia biegów, łatwa i precyzyjna zmiana biegów - długa jedynka i dwójka (dobre przyspieszenie do 80km/h), średnia tójka, na 4 i 5 biegu auto praktycznie nie przyspiesza - za słaby silnik

.... tylko tyle !

Wady Laguny:

1. Za słaby silnik na takie auto - wiem że to tylko 1.8 16V, prezes ma Lagunkę V6 i z taką powinienem porównywać swoje Scorpio ale prezes nie pożycza swojego cacka :(
2. Silnik po razu drugi - auto przyspiesza tylko na 1,2,3 biegu i tylko do 80km/k, od 80 na trójce ma przyspieszenie takie jak mój na 5 biegu.
3. Twardy pedał gazu + brak tempomatu - w trasie drętwiała mi noga, potem odczuwałem pulsujący ból w prawej nodze.
4. Słaba widoczność w aucie, szczególnie w prawo - cofnięty nawet nie do końca fotel kierowcy powoduje, że kierowca siedzi na wysokości słupka drzwi i aby coś zobaczyć trzeba się wychylić do przodu. Do tyłu też słaba widoczność.
5. Za miękie zawieszenie, na trasie ze Szczecina przy 140 auto mi "podskoczyło" na małej hopce, na nierównościach kołysało jak diabli. Bardzo dobre do miasta, tragiczne na trasę, szczególnie po Polsce.
6. Za mało miejsca. Jechałem w cztery osoby i z tyłu było tragicznie mało miejsca dla pasażerów - nie mogłem cofnąc swojego fotela do końca, bo wtedy osoba z tyłu nie miałaby miejsca na nogi. To samo po stronie pasażera.
7. Zużycie paliwa !!!! To gówno zżera 9,5l w trasie po Polcse i 11l na autostradzie przy prędkości 180km/h
8. Prędkość maksymalna (z górki po rozbujaniu) to 195km/h (cztery osoby), w praktyce 180km/h i jeśli trzeba przychamować to od razu mykasz na prawy pas i powoli bujasz się do tych 180.
9. Nawiewy !!! Nie mogłem sobie ich uregulowac - albo wiało mi na twarz, albo po szyji itd. Generalnie jest za mały kąt regulacji nawiewów. Nawiew na szybę dziwnie działa ....

Co jest Lepsze w Scorpio

1. Przyspieszenie i dynamika jazdy. Zużycie paliwa !!!! No ale porówujemy 1.8 do 2.9
2. Sprzęgło i pedał gazu chodzą dużo łatwiej. no i mam tempomat na autostradę !!!!
3. Wspomaganie kierownicy jest lepsze - kierownica łatwiej chodzi.
4. Komfort i wygoda - dużo miejsca, wygodniejsze fotele, lepsza widocznośc itd.
5. Prędkośc maksymalna 250, zwykle pomykam na autostradzie 220 (6 godzin z Brukseli do Szczecina zamiast 8)

Co jest gorsze w MOIM Scorpio

0. Wiek - auto się starzeje i ciężko wszystko upilnować - większe ryzyko awarii !
1. Skrzynia biegów - żle zestrojona 1,2 (za krótkie) kiepska zmiana biegów (zmiana automatu na manual - czyli przeróba)
2. Klima która nie działa (za droga do naprawy)
3. Radio bez pilota przy kierownicy
4. Pływające obroty, na gazie potrafi przez to zgasnąć (gaz - wiadomo ...)
5. Luz na wale/tylnym moście powoduje słyszalne "walnięcie" w momencie dołączenia napędu - baardzo mało komfortowe

PODSUMOWANIE:

Jaka jest Laguna ?

Dobre auto na zachodnie autostrady (buja się do 180) ale kiepskie na nasze drogi. Średnio wygodne, mało ekonomiczne, przeciętny samochód.

Jakie jest Scorpio ?

Dobre auto zarówno na nasze drogi jak i na zachodnie autostrady. Bardzo wygodne, wręcz komfortowe - przestronne, z dużą ilością miejsca zarówno dla pasażerów jak i na bagaż. Ekonomiczne (zużycie porównywalne z Laguną przy szybszej i bardziej dynamicznej jeździe) Bardzo dobry samochód.

Jeśli mógłbym wybrać pomiędzy tymi dwoma samochodami, przy czym oba byłby nowe (w stanie fabrycznym) to wybór mógłbyby być tylko jeden - Scorpio bije Lagunę pod każdym względem.

Prównując 3-letnie auto z 11-letnim wybór przestaje być oczywisty, ponieważ pomimo wad nowa Lagua wydaje się być autem pewniejszym. Jak dotąd moje Scorpio nigdy się nie wyłożyło na trasie, ale kolejne przeglądy robią się droższe i coraz więcej pojawia się tematów "otwartych" (kiedy pójdzie skrzynia, tylny most, sprzęgło itd..)

Reasumując - Scorpio to świetny samochód, który dobrze serwisowany i utrzymany może śmiało konkurować z dużo nowszymi konstrukcjami. Za cenę 3-letniej Laguny z pewnością można kupić Scorpio w lepszym stanie niż mój egzemplarz i to raczej lepszy wybór dla większości osób.

Wszelkie uwagi mile widziane. Zapraszam do polemiki - ewentualanie do przedstawienia własnych porównań Scorpio z innymi samochodami - może z czymś lepszym niż Laguna, np. Volvo S80, Mecedesem lub Audi ? - w takich porównaniach Scorpio niekoniecznie musi wygrać :)

Pershing 

Auto: .
Wysłany: |3 Cze 2004|, 2004 16:14   

Jednym slowem Scorpio to "pozeracz szos" idealne auto na dlugie trasy pod warunkiem ze jest dobrze utrzymane i mozna mu zaufac. Przestronnne wnetrze, dobrze zestrojone zawieszenie sprawia ze niejednym "dziadkiem" mozna jeszcze w komfortowych warunkach przemierzyc pol Europy 8)

COSSY
[Usunięty]

Wysłany: |6 Cze 2004|, 2004 20:25   

Moj szwagier ma Lagune 1.8 z 95r. Ten samochod pod zadnym wzgledem nie dorownuje Scorpio, nawet mojego ojca z 92 2.9. Fatalny komfort, zero dynamiki, pol elektroniki nie dziala, przy przeb.95 tys. tylne lozyska wyja, skrzynia sie haczy.
Jedyne co mi sie pooba w tym aucie to graficzny wykres poziomu oleju na desce rozdzielczej. To tyle

IBOL
[Usunięty]

Wysłany: |8 Kwi 2005|, 2005 12:57   

Wlasnie z taka Lagunka znajomego sciagalem sie ostatnio, tyle ze jego byla '96. Powiem szczeze, ze niezle ciagla ale w koncu odpadla i zostala w tyle. Ogolnie ladne autko i jest to jeden z moich faworytow w kolejce po scorpio - na rowni z nowa Omega kombi.

Rafał A.(antek) 

Auto: Mondeo
Wysłany: |8 Kwi 2005|, 2005 14:00   

to sobie usiadz z tyłu takiej lagunu i pomijajac zamiekka kanapel, spróbuj cos z nogami zrobic, najlepiej wsunac pod fotel z przodu. Zycze powodzenia :)
http://tinyurl.com/qhaqjsk

IBOL
[Usunięty]

Wysłany: |8 Kwi 2005|, 2005 14:04   

Widzisz Rafal - problemem jest to, ze ja nigdy nie siedze w swoim aucie z tylu a co wiecej - chyba z 3 razy w zyciu jechalem z przodu jako pasazer :) .
Faktem jest, ze kto by nie wiadl z tylu zawsze wspomni ze miejsca jest duuuzo.

A sprobuj wsiasc z tylu do Skody Fabii sedan!! to jest dopiero jazda a przeciez to nie maly samochod.

Pershing 

Wysłany: |8 Kwi 2005|, 2005 15:39   

Hmm... duzy to on tez nie jest :roll: Taki sredni zarowno rozmiarami jak i wygladem :wink:

IBOL
[Usunięty]

Wysłany: |8 Kwi 2005|, 2005 15:43   

Nie podejmuje dyskusji, stwierdzam tylko, ze laguna i Omega KOMBI bardzo mi sie podobaja, przy czym omega zwlaszcza z silnikie 2,5 V6 :)

Pershing 

Wysłany: |8 Kwi 2005|, 2005 15:50   

Mowilem o Fabii. Omega jest super sprawa. Ja rowniez nie dyskutuje tylko stwierdzam fakt :P

Księgowy
[Usunięty]

Wysłany: |8 Kwi 2005|, 2005 20:24   

Fabia to jest auto małe i jako takie z tyłu jest bardzo ciasne. Laguna to jest średnie auto, a do porównania ze Scorpio to prędzej Safrane. A Omega faktyczne super autko.

Rafał A.(antek) 

Auto: Mondeo
Wysłany: |9 Kwi 2005|, 2005 03:19   

no ja wiem ale , czasem auta sie z tylu tez uzywa!

BY the way, figle z płcia przeciwna w astrze (z tylu), zasadniczo odpadaja, kuzwa nie sadzilem ze to takie male!! W scorpio nie nastreczalo to zadnych problemow! POdziwam tych co to malucha potrafia uzyc do tego!
http://tinyurl.com/qhaqjsk

Pershing 

Wysłany: |9 Kwi 2005|, 2005 10:24   

Jesli ktos sie w kaszlaczku bierze za cos takiego to musi chyba jakas joge cwiczyc albo co :roll:

Marcin 
-=Marcin=-

Auto: Honda CB500S / Toyota Camry
Wysłany: |9 Kwi 2005|, 2005 10:59   

albo mają połamane kręgosłupy...,
a wybrażacie sobie tych w cc albo sc, tam ciężko się 2 osoby mieszczą na siedzeniach a co dopiero żeby pobaraszkować
- Toyota Camry 2,2 DOHC; 1996r
Jest:
- Honda CB 500S 0,5DOHC; 1998r

IBOL
[Usunięty]

Wysłany: |11 Kwi 2005|, 2005 03:04   

Dobra, dobra - maly nie jestem, jogi tez nie cwicze a PUG 205 jakos sie sprawdzil :)
Wszystko zalezy od okolicznosci drodzy Panowie.

monter
[Usunięty]

Wysłany: |11 Kwi 2005|, 2005 08:02   

Sluchajcie 2 lata pracowalem jako sprzedawca w salonie Renault wiec dobrze znam produkty Renault. Sam mialem R19 Chamade. One wszytkie maja jedna zla ceche jak dla mnie. Sa zestrojone dla tych miekkich i finezyjnych francuskich dupek wlascicieli cobym im sie za twardo nie jechalo. Mi to nie odpowiada bo niejednokrotnie nie czuc auta w czasie jazdy. Miekka zawiecha + miekkie fotele to za duzo jak na raz. A sprobojcie jeszcze wsadzic za kolo do Laguny II kogos kto jest bliski wzrostem 2m. Nie znajdzie miejsca na lewa noge - chyba ze wywali klamke z drzwi :)

A co do Scorpio to zauwazylem ze bylo wspomniane ze ma za krotkie biegi 1 i 2. Wlasnie to samo odczulem i myslalem ze cos u mnie nie tak juz ze skrzynia (choc ponoc wymieniona 2 miechy temu). Jak ktos ma 2.4 to napiszcie mi jakie mniej wiecej predkosci osiagacie na tych biegach przy dynamicznym przyspieszaniu. Niestety obrotomierz mi nie dziala i nie wiem na ile moge sobie pozwolic.

Odpowiedz do tematu