$reply_topic_back Ford Scorpio Team :: Zobacz temat - Problemy z układem chłodzenia co robić?????
Ford Scorpio Team Strona Główna Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Problemy z układem chłodzenia co robić?????
Autor Wiadomość
Srebrny 

Auto: Było 90 2.0DOHC sedan LPGII
Wysłany: |24 Lip 2006|, 2006 20:13   

Mało warsztatów posiada przyrząd do badania płynu na obecność spalin.
W najnowszym "Motorze" jest artykuł o uszczelkach , głowicach napisany dość rozsądnie moim zdaniem.
Znikający płyn przy braku wycieków jest jest tym przyczynkiem dostatecznym , mnie mylił wyciek i dopiero lokalizacja wycieku zew. z pod uszczelki głowicy pozbawiła złudzeń i zła praca na benzynie przy porannym rozruchu.Zadnego bulgotania w zbiorniczku, żadnej pary z ruru wydechowej przynajmniej do momentu krytycznego gdy walneło konkretnie.
Ostatnio zmieniony przez Srebrny |24 Lip 2006|, 2006 20:14, w całości zmieniany 1 raz  

kristoft82
[Usunięty]

Wysłany: |25 Lip 2006|, 2006 13:10   

dzis wielki dzień wóz jest u mecha a ja o 19 jestem z nim umówiony na diagnoze
ciekawe jakie leczenie zastosuje doktor mechanik dla mojego samochodzika napewno napisze co jest nie tak jak tylko wroce od niego

[ Dodano: 2006-07-25, 21:58 ]
i znam juz diagnoze kolo zostanie naprawione a jesli chodzi o silnik to lepiej nie mówic bo szkoda czasu (tak z nim zle i mechanik powiedzial ze szkoda moich pieniedzy na na naprawe ) ale jest w mojej glowie peewna idea tyle ze jest i niepewnosc
chodzi dokladnie o to ze gdybym kupil autko rozbite takie jakie chce sprzedac kolega Zolak to czy musze je zarejstrowac czy jesli go w ciagu miesiac nie zarejstruje to autko poprostu przestanie istniec w urzedowych papierach czy jua musze to w jakikolwiek sposob zglosic w urzedzie ze takowy pojazd nabylem prosze o info kogos kto ma jakiekolwiek pojecie o tych sprawach

[ Dodano: 2006-07-25, 22:02 ]
a zapomnialem dodac przekladka silnika z osprzetem koszt 350 zlotowek
to wedlug was duzo czy malo???

Struna 

Auto: XC90 2.9 biTurbo
Wysłany: |26 Lip 2006|, 2006 12:22   

kristoft82 napisał/a:
a zapomnialem dodac przekladka silnika z osprzetem koszt 350 zlotowek
to wedlug was duzo czy malo???
w normie.

marcin_o1
[Usunięty]

Wysłany: |26 Lip 2006|, 2006 12:46   

Witam

Kolego kristoft proponuje nie podawać art. KC o ile mylnie się je interpretuje bo mozna narobic sobie kłpotów i starcić czas. Poniważ forum to nie miejsce na dawanie porad prawnych więc w wielkim skrócie.

Umowa kupna - sprzedaży a w zasadzie zaware w niej postanowienia są tylko pewna ramą postanowień które powinny być zawarte w takiej umowie. Taki stosunek prawny mozna kształtować dowolnie o ile nie sprzeciwia się to ustawie, dobrym obyczajom i nie postanowienia umowy nie sa krzywdzące dla stron. Obok tego co zawiera standardowa umowa stosuje sie wiele innych przepisów które bezpośrednio lub pośrednio oddziaływuja na umowę a w związku z tym na strony umowy. Przepisy te wynikają z róznych działów KC ( np. zobowiązania )oraz ustaw szczególnych.
Jeśli chodzi o wady fizyczne rzeczy to wada taka istnieje gdy np. zmniejsza wartość rzeczy, zmniejsza uzyteczność rzeczy, rzecz nie ma własciwości o których zapewniał sprzedający.
W odniesieniu do wad fizycznych sprzedawca nie odpowiada z tytułu rękojmi za wady, które powstały po przejsciu niebezpieczeństwa na kupującego, chyba że wady wynikły z przyczyny tkwiacej już poprzedniu w rzeczy sprzeadnej. Chodzi tu m.in. o te wady ukryte, które mogą ujawnić się zwylkle z pewnym opóźnieniem, najczęściej z związku z użyciem rzeczy.
Przesłanką podniesienia roszczeń z tytułu rękojmi jest zachowanie przez kupujacego aktów staranności. Nie ma on wprawdzie z reguły obowiazku badania rzeczy wyanej przez sprzedawcę, z zastrzeżeniem wyjątków wynikajacych z art. 563 § 2 KC, jednakże kupujacy ma zawsze obowiązek zawiadomienia sprzedawcy o wadzie pod rygorem utraty roszczeń z tytułu rękojmi. Termin wyznaczony na dokonanie zawiadomienia wynosi miesiąc od wykrycia wady. Jeśli natomiast w stosunkach danego rodzju przyjęte jest badanie rzeczy - termin wynosi miesiąc od czasu w którym przy zachowaniu należytej starannści kupujacy mógł wykryc wadę.
Z reguły jednak sprzedajacy będzie powoływał się na okoliczności, za które nie odpowiada, a w tym najczęściej na to że wada nie wynikła z niedołożenia należytej starannosci przez niego samego.
Podstępne zachowanie sie sprzedawcy przez zatajenie wady zwalnia kupujacego od dochowania rygorów związanych z powiadomieniem sprzedającego o zaistniałej wadzie i konieczności dochodzenia uprawnień z tytułu rękojmi w terminach ustawowych.

I tu sprawa rozbija się właście o ową należytą staranność oraz o zachowanie sie sprzedającego. W praktyce udowodnienie sprzedawcy że zataił wadę jest bardzo ciężkie a jeśli chodzi o rzeczy z drugiej ręki to prawie nie mozliwe, chyba że sprzedajacym jest np. mechanik samochodowy i z racji swojego wykształcenia mógł o wadzie wiedzieć - a co za tym idzie mieć większą swiadomość niz kupujący który np. jest laikiem motoryzacyjnym.
Natomiast w drugim przypadku sprawa należytej staranności jest dyskusyjna. Przy zakupie samochodu dochowanie należytej starannosci powinno polegać np. na dokładnych oględzinach auta - jeśli sami sie nie znamy powinien to zrobić fachowiec, np. mechanik na stacji diagnostycznej, który będzie mógł wystawić odpowiedni dokument, rzeczoznawca , osoba zufana z wykształceniem mechanicznym, jeśli jest sie kierowcą należy odbyć obowiazkowo jazdę w celu wyłapania zwykłych anomali zachwania się samochodu - wiadomo każde auto może zachowywać sie inaczej ale są pewne typowe zachowania dla każdego samochodu i kierowca z pewnym stażem może to wyłąpać, należy też w miare możliwości auto kupować z osbą drugą żeby nie było potem wątpliwości. Można też o ile sprzedajacy się zgodzi zawrzeć w umowie zapisy dotyczące wad ukrytych samochodu o ile takie wystapią - ale kto sie na to zgodzi jesli chodzi o samochody z drugej ręki.

Wracając jeszcze do wady ukrytej i zachowania się sprzedającego to przy zakupie auta używanego sprzedajacu łatwo udowodni że wada wystapiła na skutek zużycia części np. łożyska, paski itp. - przecież jest to po iluś tyś km. a producent części podaje że część wytrzymuje do mniej więcej tylu a tylu km, więc sprzedawca łatwo się wytłumaczy że zyżyło się coś co spowodowało powstanie wady która wyszła dopiero po zakupie auta przez nas a nie jest on zobligowany do wymiany podejrzanych części a jedynie do poinformowania nas np. o pękniętej głowicy jeśli posiada taka wiedzę.

Jeśli tak się zabezpieczymy a wystapia problemy to mamy większe szanse niz ci którzy tego nie zrobili.

Mam nadzieję że was nie zanudziłem prawniczym bełkotem ale prościej sie nie można. Kristoft sam widzisz że wyjecie jednego przepisu z KC nie daje pełnego obrazu w danym temacie, trzeba jeszcze orintować się w zasadach ogólnych.

Kolega Srebrny napisał:

"Po pierwsze proponuję Ci kontakt w jakiej kolwiek formie z rzecznikiem praw konsumenta w Opolu jest przy Urzędzie Gminy jak funkcjonuje gdzie indziej to nie wiem. "

Kolego Srebrny instytucja Rzecznika Praw Konsumenta nic tu nie pomoże poniewaz ma on zastosowanie do umów konsumenckich tzn takich zawieranych pomiędzy konsumentem - osoba fizyczna najczęściej a profesjonalistą - przedsiębiorcą najczęściej , np. jak auto kupisz w salonie to tak ale nigdy jak od osoby prywatnej. W rzypadku takiej umowy pomiedzy osobami prywatnymi mają zastowanie tylko przepisy KC i wewntualnie ustaw szczególnych oraz sąd cywilny.
Ostatnio zmieniony przez marcin_o1 |26 Lip 2006|, 2006 12:54, w całości zmieniany 1 raz  

Srebrny 

Auto: Było 90 2.0DOHC sedan LPGII
Wysłany: |26 Lip 2006|, 2006 18:22   

marcin_o1 napisał/a:
Rzecznika Praw Konsumenta nic tu nie pomoże poniewaz ma on zastosowanie do umów konsumenckich tzn takich zawieranych pomiędzy konsumentem - osoba fizyczna najczęściej a profesjonalistą - przedsiębiorcą najczęściej

Czegoś się przy okazji dowiedzaiałem.
Wniosek drugi - "śmierć frajerom"

VIK 
KR673YV

Auto: BMW E38
Wysłany: |26 Lip 2006|, 2006 18:24   

Generalnie-NIE MA czegos takiego jak rękojmia na towar używany od osoby FIZYCZNEJ; od FIRMY, sprzedającej produkt NOWY, owszem, jest GWARANCJA na 2 lata, niezależnie od tego, co piszą ulotki/gsiążka gwarancyjna.

marcin_o1
[Usunięty]

Wysłany: |28 Lip 2006|, 2006 10:26   

Rękojmia a gwarancja to dwie różne rzeczy. Klient a w zasadzie kupujący ma prawo do wyboru może skorzystać z gwarancji albo z rękojmi jesli powstanie wada fizyczna towaru - zarówno o gwarancji jak i rękojmi można mówić w różnych aspektach prawnych. Kupujący ma wybór z czego będzie korzystał a uzależnione jest to np. od rodzaju udzielonej gwarancji czy rękojmi, np. w takiej sytuacji że psuje sie jakaś część i jeszcze w czasie trwania gwarancji oddajemy ją go serwisu - gwarancja w trakcie wygasa , oczywiście odbieramy sprawną część - naprawioną i jeśli serwis nie da kolejnej gwarancji np. pół roku to wtedy możemy skorzystać z rękojmi jesli np. znowu wystapi taki problem. Oczywiscie żeby w pełni korzystać ze swoich praw należy mieć swiadomość prawną - a o to kiepsko w naszym społeczeństwie zarówno wśród kupujących jak i sprzedających- bo co z tego że kupujący zna swoje prawa co do gwaracji i rękojmi jak sprzedający ma z tym problem no wtedy zostaje sąd albo droga polubowna w sądzie konsumenckim o ile sprzedajacy jest przedsiębiorcą. A co do swiadomości prawnej to niestety nie można przeczytać kilku paragrafów z kodeksu i po sprawie - trzeba niestety poczytać w kolku mądrych książkach o różnych aspektach tych praw i można dopiero powiedzieć że coś na tentemat się wie - ja przeczytałem kilka i nie mogę z ręką na sercu powiedzieć że na ten temat wiem wszystko bo orzecnictwo sądowe jest tak duże że nie wiem czy na wszystko starczyło by mi czasu. Pozatym obserwuję niepokojąca rzecz wsród sprzeadających a mianowicie jak to mój sklep czy firma to co tu jeden z drugim będzie mi mówił o przepisach - np. zwrotów i tak nie pzryjmóję bo za dużo się trzeba z tym pier....lić . A przepis mówi wyraźnie żę mamy 7 dni na zwrot zakupionego towaru jeśli nie nosi on cech użycia i nie trzeba się z bytnio z tego sprzedawcy tłumaczyć - poprostu oddaje bo ztwierdziłem że jest mi niepotrzebne i już.

megalith
[Usunięty]

Wysłany: |28 Lip 2006|, 2006 13:11   

irek napisał/a:
Megalith a u Ciebie jakie były pierwsze objawy tej uszczelki ??

zapaliła się kontrolka płynu chłodniczego - dolałem na odstanym aucie do fulla. Trzy dni później to samo. Wlazłem na internet, znalazłem forum, poczytałem, do mechanika na sznurku zaciągnałęm :)

Bo przy trzecim podejściu już kopcił i z rury wychodziło borygo :)

A właśnie - po cholere badać płyn na obecność spalin - nie lepiej spaliny na obecność płynu? Wjeżdzasz na kafelki rurą wydechową, dajesz w palnik na sekundę, patrzysz co wykapało, wsadzasz paluch i na języczek - smakuje jak słodki ocet (powiedzmy) a jest tak intensywne że wystarczy czubkiem języka palec dotknąć.

Struna 

Wysłany: |28 Lip 2006|, 2006 13:14   

megalith napisał/a:
smakuje jak słodki ocet (powiedzmy)
Daniel - co Ty pijasz, że takie smaki znasz ? ;) lepiej browca się napij :)

megalith
[Usunięty]

Wysłany: |28 Lip 2006|, 2006 13:16   

Struna napisał/a:
lepiej browca się napij :)

Żebym to ja mógł. A Ty się wstydź że mnie nie odwiedziłeś :693:

Struna 

Wysłany: |28 Lip 2006|, 2006 13:18   

wstydzę się strasznie :oops: ale późno wracałem od klienta więc pewnie by mnie już nie wpucili. szybkiego powrotu do zdrówka.

megalith
[Usunięty]

Wysłany: |28 Lip 2006|, 2006 21:58   

W FAQ jest opisana diagnoza uszczelki pod głowicą by Rafał. Proponuję podpiąć mój post o płynie w spalinach do tego wątku. Jakby ktoś kto może to zrobił to chyba byłoby ładne uzupełnienie. Bo to takie najprostsze do stwierdzenia przez laika - nie każdy potrafi powiedzieć który cylinder nie pali, czy zdiagnozować świecę, już nie mówiąc o jej wykręceniu.

kristoft82
[Usunięty]

Wysłany: |7 Sie 2006|, 2006 22:51   

Witam wszystkich po długiej nieobecności
niestety tak wyszło że praca zwaliła mi się totalnie na głowe (i dlatego sie nie pojawiałem)
zacząłem ciężką harówę(nadgodziny) żeby jak najszybciej wykonać transplantacje serduszka w moim scorpionku (szwagier załatwił mi motor za 800 zł po kompletnej regeneracjii sprawdzony ciśnieniowo ) czyli teraz tylko oszczedzac kase na przeszczep i narazie jezdzić na tym co sie ma (ale dopiero od 1 wrzesnia) mam nadzieje że do 10 października wykonam tę transplantacje i że obecne serduszko wytrzyma jeszcze ze 3 może 4 tysiace POZDRAWIAM

[ Dodano: 2006-08-07, 22:56 ]
i jeszcze jedno potrzebyje kupic termowłącznik i jeden wentylator jak ktos ma na zbyciu proszę piszcie na gg 5212664 co i za ile?

daniel rowicki
[Usunięty]

Wysłany: |17 Sie 2006|, 2006 14:45   

bankowo uszczelka pod głowicą miałem to samo tylko za moj stał troche dłużej niż 3 miechy

kristoft82
[Usunięty]

Wysłany: |17 Sie 2006|, 2006 22:45   

Witam
I dlugo nacieszyłem sie moim scorpio myslałem że w październiku serduszko mu wymienie a tu guzik dziś przyszło wezwanie i 18 września mam sie zgłosić w W K U (przypomnieli sobie o mnie po 4 latach) NO nic tylko wyć do księżyca i jak mnie porwą w kamasz to scorpio czekać będzie do lata 2007

Odpowiedz do tematu