$reply_topic_back Ford Scorpio Team :: Zobacz temat - asb - naprawa śląsk - update 2006.08.29
Ford Scorpio Team Strona Główna Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
asb - naprawa śląsk - update 2006.08.29
Autor Wiadomość
btd
[Usunięty]

Wysłany: |27 Lip 2006|, 2006 10:02   asb - naprawa śląsk - update 2006.08.29

Witam

Mam forda scorpio '89 2.9i ghia z automatem. Powoli dlubiąc w nim w warsztacie ojca urzeczywistniam swoje marzenia o jezdzeniu Vałką ;-) . Prawie że zrobiłem wszystko, jest już zagazowane - dzieki wam dowiedzialem sie o parowniku omvl r90. Zostało właściwie wymienić płyny i ubezpieczyć. Po zagazowaniu ojciec wzial auto na przejazdzke - i na benzynie i na gazie ok smiga, biegi dobrze przeskakuja, tylko ze pojawil sie problem - zaczal ciec olej. Plama na ziemi byla w miejscu polaczenia silnika ze skrzynia. Wczoraj wertujac to forum do 1.00 doszedlem do tego ze uszczelnienie na konwerterze. Skrzynie w volvo740 zrzucalem, w vw golfie tez, ale automatu nie. Jak sciagac schemat mam - tutaj zreszta byl post z ilustracjami. Ale nie jestem pewnien czy to wystarczy zeby nie popsuc. Szczerze to zupelnie lamerskie pytanie: konwerter to jest ta potocznie zwana grucha? Jesli to jednak byloby zbyt trudne to - gdzie na slasku moga to zrobic? Najlepiej okolice Tychow - Katowic. Auto z laweta mam wiec zawiesc mogę, ale dobrze by bylo jakby nie jezdzic za daleko.

Pozdrawiam i dziekuje za pomoc.

Oli
[Usunięty]

Wysłany: |27 Lip 2006|, 2006 10:05   

Konwerter to te "koło" z olejem przykrecone do koła zamachowego...ale czy potocznie grucha??? to nie wiem :702:

Struna 

Auto: XC90 2.9 biTurbo

Wysłany: |27 Lip 2006|, 2006 10:25   

btd napisał/a:
Najlepiej okolice Tychow - Katowic
zapytaj Megalith-a, jest z jaworzna więc niedaleko od Ciebie a też ma automat to może będzie miał jakieś namiary na sensownych magików od automatów.

Jedrek
[Usunięty]

Wysłany: |27 Lip 2006|, 2006 12:58   

Nic nie popsujesz.
Odkręcasz najpierw konwerter od koła zamachowego i ściągasz całą skrzynię wraz z olejem. wystarczy tylko lekko cofnąc do tyłu i praktycznie sama spada na dół.

Powodzenia! :706:

A-ha sprawdź najpierw (na węch) czy to olej silnikowy czy przekładniowy, bo możeto wina zymieringu na wale korbowym.
Ostatnio zmieniony przez Jedrek |27 Lip 2006|, 2006 12:59, w całości zmieniany 1 raz  

Struna 

Auto: XC90 2.9 biTurbo

Wysłany: |27 Lip 2006|, 2006 14:26   

Jedrek napisał/a:
wystarczy tylko lekko cofnąc do tyłu i praktycznie sama spada na dół.
uważając żeby nie skrzywić czegoś.

btd
[Usunięty]

Wysłany: |27 Lip 2006|, 2006 18:09   

Jak w skrzyni na bagnecie oleju jest tak na samym koncu, a stan byl, no to raczej na pewno skrzynia.
Mam takie pytanko. Ma ktos moze jakies rysunki jak rozkrecac pozniej skrzynie i gdzie jest to uszczelnienie na konwerterze. Bylem dzisiaj pod autem i jak zrzucac calosc sie przymierzalem - chyba nie powinno byc problemu (no ew zeby potem wziac ją na klate ;-) )
Tak wiec jakby ktos wspomogl obrazkami pewnie zrobilbym co trzeba.
Dzieki za pomoc.

Boni 

Auto: VW T4 '92 2.5 LPG
Wysłany: |27 Lip 2006|, 2006 20:23   

Pytanie z gatunku podstawowych - stan i ubytek oleju mierzyłeś na pracującym czy na zgaszonym?

btd
[Usunięty]

Wysłany: |27 Lip 2006|, 2006 20:32   

No jasne ze pracujacym.
Nie grzalem go za dlugo bo nie wiedzialem ile jest oleju, pochodzil z 5 minut i sprawdzilem. Wczesniej - zanim zaczelo ciec tez sprawdzalem na wlaczonym.

1Bodzio 

Auto: 2002 chrysler 300m 3,5 V6 LPG
Wysłany: |27 Lip 2006|, 2006 22:58   

Tylko z tym ściąganiem to uważaj, bo skrzynia TROCHĘ waży.

megalith
[Usunięty]

Wysłany: |27 Lip 2006|, 2006 23:05   

Namiary: Curyło Grzegorz, 032/7119761 w godz. 7:00 - 15:00. Gość jest z Trzebini i ma warsztat na zadupiu, więc jak się umówisz to daj znać to Cię poprowadzę.

btd
[Usunięty]

Wysłany: |28 Lip 2006|, 2006 06:05   

Dzieki wielkie. :) Zobacze po weekendzie jak sie przymierze do samodzielnego zrobienia.

[ Dodano: 2006-08-29, 17:02 ]
Witam. Dluuugo zajelo ale w koncu wymieniony zimering i nic nie cieknie po rozgrzaniu silnika.
Za to kolejny problem :) Nie chce wskakiwac trzeci bieg - chwile ciagnie na coraz wyzszych obrotach zanim wrzuci. Olej i filtr oleju oczywiscie nowe.
Auto zanim je kupilem troche stalo - moze to byc przyczyna ze sie hmm zastalo?
Ostatnio zmieniony przez btd |29 Sie 2006|, 2006 17:04, w całości zmieniany 1 raz  

Odpowiedz do tematu