|
Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio
|
|
Przekładka licznika do wersji z kompem pokładowym |
| Autor |
Wiadomość |
Damian_Lisu [Usunięty]
|
Wysłany: |31 Maj 2006|, 2006 23:59 Przekładka licznika do wersji z kompem pokładowym
|
|
|
Witam,
Jakoś długo nie mogłem się zebrać aby zrobić tą przekładkę i dzisiaj nastał sądny dzień, a co za tym idzie problemy....
W liczniku bez kompa pokładowego zamontowałem sobie czujnik poziomu cieczy. Tak jak powinno być na czujnik poszła masa, zmajstrowałem przkaźnik 5V do wysterowania diody na tablicy i wszystko było git (diode oczywiście wlutowałem bo orginalnie takowej brak), cały zestaw działał i reagował na brak płynu od szczału.
Problem przynajmiej w moim mniemaniu dotyczy nowych zegarów. Przed podłączeniem okablowania z nowej wtyczki z zegarów chciałem sprawdzić czy wszystkie diody śmigają, z tej wtyczki nie miałem podłączonych żadnych kabli, a więc włączam zapłon, zegary przechodzą test, kontrolka od poziomu płynu nie gaśnie no i jest do tego niejsca git. Przykładam kabelek od tej diody do masy i kapa. Dalej świeci, więc myślę sobie wyłapał "błąd" i dlatego świeci, tak więc kombinuje w drugą stronę. Zapłon jest wyłączony,
podłączam ten kabel od poziomu płynu do masy, włączam zapłon, test zegarów, kontrolka gaśnie, odłączam kablel od masy - zapłon dalej włączony, i dupa zimna kontrolka nie zaświeca się. Zaświeci się dopiero gdy wyłącze i włącze zapłon.
Problem ten zresztą dotyczy też kontrolki z poziomu wody w spryskiwaczu ale jest dla mnie niej uciążliwy bo nie mam spryskiwacza z czujnikiem.
I tutaj pojawia się moje pytanie .... :694: jak to jest z tymi zegarami że wszelakiego rodzaju zmiany wyświetlane są na tablicy dopiero po ponownym włączeniu zapłonu a nie od szczału że coś jest nie tak.
Może mam uwalone te zegary, a jeśli nie to po co mi kontrolka która nie zaświeca się od razu gdy poziom cieczy spadnie poniżej minimum ??
Mam wrażenie że moja wersja domowej roboty z zegarami bez kompa pokładowego to było idealne rozwiązanie, zabujało, było pod/z góry a wody było mało zaraz świeciła dioda,a w nowych zegarach .... ehh silnik zarżniesz bo wody nie będzie a ta franca ani drgnie.
I jeszcze jedno czy może ktoś podłączał pod tablicę czujniki otwartych drzwi ? Jakoś nie podoba mi się to że mam samochodzik który nie świeci :704: |
|
|
|
 |
Adam_2000

Auto: Volvo S90L, 2018, T5 AWD
|
Wysłany: |1 Cze 2006|, 2006 10:32
|
|
|
Z tym czujnikiem sprawa jest bardzo prosta
W szereg z łącznikiem połączony jest rezystor (ok. 80-100ohmów).
Nie jest to układ bezpośrednio sterujący LED-em, zajmuje się tym mikroprocesor.
Jeżeli przed włączeniem zewrzesz wej. do masy, to uP stwierdzi wyłączenie czujnika i po teście go wyłączy. W przeciwnym wypadku, zwarcie do masy nic nie da, bo uP oczekuje napięcia zredukowanego przez ten właśnie rezystor... |
_________________ Always look on the bright side of life |
|
|
|
 |
Damian_Lisu [Usunięty]
|
Wysłany: |1 Cze 2006|, 2006 19:23
|
|
|
wszystkie te wiadowości już dawno temu zgłębiłem ale i dzisiaj odkryłem powód moich zmartwień. Kontrolka nie reaguje od razu, musi upłynąć kilka ładnych sekund zanim zasygnalizuje brak płynu.
A jak sprawa wygląda z podłączeniem samochodziku z otwartymi drzwiami ? Bo tylko to mi zostało.
Mam jeszcze inny pomysł, czy do modułu sterowania oświetleniem wewnątrz samochodu jest doprowadzony kabel z bagażnika ? Wpiął bym się pod ten moduł + 5 miniaturowych przekaźników które sterowałyby lamplaki na tablicy. |
| Ostatnio zmieniony przez Damian_Lisu |2 Cze 2006|, 2006 06:44, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
Rafał A.(antek)

Auto: Mondeo
|
Wysłany: |4 Cze 2006|, 2006 02:43
|
|
|
| Damian_Lisu napisał/a: | | A jak sprawa wygląda z podłączeniem samochodziku z otwartymi drzwiami ? Bo tylko to mi zostało. |
teoretycznie potrzeba posiadac czujniki w zamkach |
_________________ Mechanika - Elektryka FORD
tel 791 054 854
Nasza lokalizacja na mapie:
http://tinyurl.com/qhaqjsk |
|
|
|
 |
Damian_Lisu [Usunięty]
|
Wysłany: |4 Cze 2006|, 2006 10:10
|
|
|
| Rafał A.(antek) napisał/a: | | teoretycznie potrzeba posiadac czujniki w zamkach |
Jakoś tego nie potrafię zakumać, dlaczego teoretycznie, i to w zamkach ? Przecież jak otwieram drzwi jest krańcówka która zaświeca światło w środku samochodu. Jak wyciągałem wiązkę wraz z licznikiem z wieloryba to kable z samochodziku wędrowały gdzieś na skrzynkę bezpieczników, dlatego śminiem twierdzić że w normalnych warunkach sterowane jest to z jakiegoś przekaźnika.
Ja chcąć zaoszczędzić sobie roboty wpiąłbym się pod moduł z oświetlenia który jest nad nogami kierowcy i wysterował samochodzik na przekaźnikach (takich mikro aby za dużo placu nie zajmowały). Znalazłem takie na allegro czekam aż zejdą do mnie.
Generalnie miałoby to wyglądać tak, drzwi zamknięte, przekaźnik w stanie spoczynku, na samochodzik podawana jest masa. Otwieram drzwi przekaźnik robi "klap" brak masy i co za tym idzie któreś drzwi na samochodziku świecą, tylko nie wiem czy z bagażnika jest ten cholerny kabel na moduł oświetlenia. |
| Ostatnio zmieniony przez Damian_Lisu |4 Cze 2006|, 2006 10:16, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
Adam_2000

|
Wysłany: |4 Cze 2006|, 2006 11:54
|
|
|
| Damian_Lisu napisał/a: | | wszystkie te wiadowości już dawno temu zgłębiłem... |
To nie wiem po co pytasz. |
|
|
|
 |
Damian_Lisu [Usunięty]
|
Wysłany: |4 Cze 2006|, 2006 14:43
|
|
|
| Adam_2000 napisał/a: | | To nie wiem po co pytasz. |
Ehhh, czy mam to traktować jako "czepianie się" ??
To jest wyrwane z kontekstu, pewne rzeczy można wywnioskować lub są oczywiste, np. że jeśli zrobiłem kontrolkę poziomu płynu w liczniku bez kompa to że w licznniku z kompem zajmuje się tym mikroprocesor. Dlatego napisałem że wiadomości pewne już zgłębiłem. Mój pierwszy post może za bardzo zaciemniłem opisem, ale chciałem jak najbardziej dokładnie opisać mój problem, bo spodziewałem się trochę innego działania kontrolki, zresztą co napisałem w drugim poście został on metodą prób i błędów rozwiany.
A zostawiając już tą nieszczęsną kontrolkęw spokoju, możesz mnie w końcu oświecić jak to jest z tym modułem i jego kabelkami ? |
| Ostatnio zmieniony przez Damian_Lisu |4 Cze 2006|, 2006 14:46, w całości zmieniany 2 razy |
|
|
|
 |
Rafał A.(antek)

|
Wysłany: |4 Cze 2006|, 2006 19:38
|
|
|
| Damian_Lisu napisał/a: | | dlatego śminiem twierdzić |
to nie smij skoro nie wiesz, szczegolniejak inni wiedza, bo sprawdzili/robili/naprawiali i mowia ci jak jest a nie domniemywania z kryształowej kuli. | Damian_Lisu napisał/a: | | Ehhh, czy mam to traktować jako "czepianie się" ?? |
raczej pytanie czy szukasz porady i chesz sie dowiedziec jak jest/powinno byc, czy raczej starasz sie udowodnic ze jestes madrzejszy a my głupi. Moc mozna wszystko, moznanawet dodatkowe wylaczniki w dzrzwi wsadzic, ja tylko napisalem jak jest fabrycznie, i jest to po cos zrobione. | Damian_Lisu napisał/a: | | bo spodziewałem się trochę innego działania kontrolki, zresztą co napisałem w drugim poście został on metodą prób i błędów rozwiany. |
nie rozumiem jakiego innegodziałania?? |
tel 791 054 854
|
|
|
 |
Damian_Lisu [Usunięty]
|
Wysłany: |4 Cze 2006|, 2006 20:41
|
|
|
okej, bo ciągniemy tą dyskusję w której jakoś nie widać efektu.
| Rafał A.(antek) napisał/a: | | to nie smij skoro nie wiesz, szczegolniejak inni wiedza, bo sprawdzili/robili/naprawiali i mowia ci jak jest a nie domniemywania z kryształowej kuli. |
okej, i właśnie o to pytam jak to zrobić aby było git. Chyba za bardzo odbiegliśmy od sedna sprawy w kierunku tematu "co śmię a co nie śmię" (tak na marginesie, nie naruszam żadnych zasad netykiety a mam prawo do tego aby "móc" czy wręcz "twierdzić" pomimo że czegoś nie wiem, a stwierdzeniem | Rafał A.(antek) napisał/a: | | to nie smij skoro nie wiesz | czuje po kościach jakbyś chciał mi tego zabronić.)
| Rafał A.(antek) napisał/a: | | raczej pytanie czy szukasz porady i chesz sie dowiedziec jak jest/powinno byc, czy raczej starasz sie udowodnic ze jestes madrzejszy a my głupi. Moc mozna wszystko, moznanawet dodatkowe wylaczniki w dzrzwi wsadzic, ja tylko napisalem jak jest fabrycznie, i jest to po cos zrobione. |
Nie, nie staram się niczego udowodnić, raczej szukam konstruktywnej porady/info jak to jest zrobione. Tak jak wyżej napisałem, nikogo nie obraziłem, rzuciłem stwierdzenie że "śmiem twierdzić" oraz "wiadowości już dawno temu zgłębiłem" i to takie jest oburzające/bulwersujące ??
P.S.
Może zróbmy EOT tego tematu |
|
|
|
 |
Rafał A.(antek)

|
Wysłany: |4 Cze 2006|, 2006 20:56
|
|
|
nie nie jestem tu od zabraniania, ale jak wyjezdzasz na dzien dobry ze ty juz wszystko wiesz i podwazasz jak ktoś ci pisze jak jest naprawde, to sory ale o czym tu dyskutować?
a wracajac do meritum zadaj konkret pytanie, dostaniesz konkret odpowiedz bo chwilowo niesnadazam za twoim tokiem myslenia wiec nie wiem nawet co ci napisać |
tel 791 054 854
|
|
|
 |
Damian_Lisu [Usunięty]
|
Wysłany: |4 Cze 2006|, 2006 21:04
|
|
|
no właśnie ja też już się pogubiłem w tych niuansach.
Reasumując, licznik mam przełożony, chciałbym podłączyć samochodzić sygnalizujący otwarte któreś drzwi lub bagażnik.
Pytanie:
1. gdzie/jak jest to zrobione w orginale tak aby można było to w miarę prosto podłączyć
2. jeśli punkt 1. będzie za trudny/niewykonalny do realicaji czy do modułu sterowania oświetleniem, który znajduje się nad nogami kierowcy (posiada chyba równierz gong) dochodzi jakiś kabelek z bagażnika tak aby można było "podpiąć" się pod niego i stwierdzić że bagażnik został otwarty. |
|
|
|
 |
Adam_2000

|
Wysłany: |4 Cze 2006|, 2006 21:24
|
|
|
1. Tak jak już Rafał napisał - masa jest podawana z modułu zamka
2. można "zanegować" sygnały z czujników drzwiowych (np. tak jak pisałeś przekaźnikami)
Ten moduł, o którym piszesz to jest moduł timera. Steruje nie tylko oświetleniem.
Odnośnie bagażnika - jest tak jak z czujnikami w zamkach. Pewnie będziesz musiał pociągnąć nowy kabel. |
|
|
|
 |
Damian_Lisu [Usunięty]
|
Wysłany: |5 Cze 2006|, 2006 09:08
|
|
|
| Adam_2000 napisał/a: | | Ten moduł, o którym piszesz to jest moduł timera. Steruje nie tylko oświetleniem. |
A tak z ciekawości, jeśli ten moduł zajmuje się nie tylko oświetleniem to czym jeszcze ?
| Adam_2000 napisał/a: | | Odnośnie bagażnika - jest tak jak z czujnikami w zamkach. Pewnie będziesz musiał pociągnąć nowy kabel. |
A co steruje lampką w bagażniku (mam na myśli jakiś moduł) ? Przecież jeśli nie zamkniemy bagażnika ona też gaśnie po jakimś tam czasie. Pytam bo może tutaj bym się wpiął. |
| Ostatnio zmieniony przez Damian_Lisu |5 Cze 2006|, 2006 09:09, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
Adam_2000

|
Wysłany: |5 Cze 2006|, 2006 09:33
|
|
|
| Damian_Lisu napisał/a: | | A tak z ciekawości, jeśli ten moduł zajmuje się nie tylko oświetleniem to czym jeszcze ? |
Np. przerywaną pracą wycieraczek i przekaźnikiem oszczędzania prądu. |
|
|
|
 |
Damian_Lisu [Usunięty]
|
Wysłany: |10 Cze 2006|, 2006 14:24
|
|
|
No dobra samochodzik podłączony, napisze dla potomnych co mnie spotkało. Zakupiłem na allegro 5 przekaźników 12V miniaturek. Padło na miniaturki bo nie chciałem w samochodzie zbędnego klepania oraz ze względu na miejsce jakie by zajęły.
Wpinałem się przed moduł oświetlenia, tutaj mała informacja, kolory kabli z krańcówek z przednich drzwi się zgadzają tzn są identyczne na krancówkach i na module. Z kolei na kablach które przychodzą z tylnych krańcówek dochodzą dodatkowe oznaczenia (żółty prostokąt oraz siwy kwadrat).
Podpięcie przekaźników oraz testy robiłem przy odpiętym module oświetlenia ale po podpięciu okazało się że przy otwarciu 2 lub więcej drzwi na rysunku samochodziku drzwi gaśną po zamknięciu ostatnich drzwi.
Wydaje mi się że to jest drobny bug w module oświetlenia bo robi się mały jakiś obwód wtórny. Jeśli się otworzy powiedzmy 2 drzwi a do trzecich podpiąłem miernik wywaliło ok 3.5 V co wystarczyło do podtrzymania przekaźników. Dlatego też samochodzik gasł po zamknięciu ostatnich drzwi.
Sprawę rozwiązałem wpinając na kablach przed modułem diody. Jak wiadomo diody przewodzą prąd w jedną stronę. Diody wycharatałem z jakiegoś starego zasilacza.
Jest jeszcze jedna rzecz. Samochodzik jest sterowany prądem zanegowanym z krańcówek zaś bagażnik leci jak idzie, tzn. przy otwarciu bagażnika masa się urywa. Oznacza to że potrzeba 4 a nie 5 przekaźników.
[ Dodano: 2006-06-11, 10:41 ]
A już tak formalnie, jaka jest różnica pomiędzy zamkami w wersji bez samochodzika i z nim.
Czy zamki bez samochodzika są w jakiś sposób przygotowane do podłączenia tego ? |
| Ostatnio zmieniony przez Damian_Lisu |10 Cze 2006|, 2006 14:24, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
Copyright © by Ford Scorpio Team |