|
moduł wzmocnienia zapłonu |
| Autor |
Wiadomość |
Rafał A.(antek)

Auto: Mondeo
|
Wysłany: |7 Mar 2006|, 2006 14:21
|
|
|
| pisalem woda nie wai do oleju tylk w cylinder, i odparowuje |
_________________ Mechanika - Elektryka FORD
tel 791 054 854
Nasza lokalizacja na mapie:
http://tinyurl.com/qhaqjsk |
|
|
|
 |
Rafał A.(antek)

|
Wysłany: |7 Mar 2006|, 2006 14:22
|
|
|
po swiecach nie poznasz
posłuchaj przy wydechu czy na wolnycho brotach nie wypada co jakis czas zapłon, i patrz ile wody ubywa, sluchaj czy po odkreceniu kotka z małej rurki syczy na zapalonym silniku |
tel 791 054 854
|
|
|
 |
mnisio [Usunięty]
|
Wysłany: |3 Kwi 2006|, 2006 22:28
|
|
|
witam
czy mógłbym prosić o więcej szczegułów na temat tego czujnika położenia wału??
u mnie właśnie jest problem z odpalaniem. Iskra jest na cewce. cewka ok. nie odpala. Dodam ze z popychu pali zawsze, z małego popychu. Kable oryginał, sprawdzane. Na innym scorpio moje rzeczy działają, a z działającego u mnie tylko czasami
pomożecie? |
|
|
|
 |
artek027 [Usunięty]
|
Wysłany: |4 Kwi 2006|, 2006 18:25
|
|
|
| mnisio, na stronie wstecz masz w zasadzie wszystko na temat tego czujnika. Sprawdzałeś kopułkę i palec ? - bo cewkę masz ok , kable też , ale w rozdzielaczu też może przyczyna. |
|
|
|
 |
mnisio [Usunięty]
|
Wysłany: |4 Kwi 2006|, 2006 18:31
|
|
|
tak sprawdzałem, kopułkę palec, nawet wymieniałem uszczelkę i gniazda zaworów były robione, czyściłem przepustnice, czujnik położenia przepustnicy - wymieniałem itd..
przez pół roku naprawde dużo w nim wymieniłem. teraz zamówiłem u vik-a ten czujnik.
mam nadzieje ze to ostatnia już próba zrobienia tego auta. jak to nie zadziała to strace dobre zdanie na temat fordów, a miałem ich kilka |
|
|
|
 |
artek027 [Usunięty]
|
Wysłany: |4 Kwi 2006|, 2006 19:08
|
|
|
No to już faktycznie chyba niewiele możliwości zostało. Wymień ten czujnik i daj znać czy ruszył , jak nie to trzeba będzie coś myśleć dalej. A tak w ogóle to ten czujnik raczej rzadko się psuje - póki co to najpierw sprawdź połączenie wtyczka-czujnik. POWODZENIA !!! |
|
|
|
 |
mnisio [Usunięty]
|
Wysłany: |4 Kwi 2006|, 2006 19:21
|
|
|
dzieki bardzo, napewno dam znać co było przyczyną
dla tych którzy chcą zobaczyć jak mi szło to obejrzyjcie moich kilka postów |
|
|
|
 |
Struna

Auto: XC90 2.9 biTurbo
Pomógł: 264 razy Wiek: 47 Dołączył: 22 Kwi 2004 Skąd: Kraków/Skawina
|
Wysłany: |5 Kwi 2006|, 2006 10:33
|
|
|
| artek027 napisał/a: | | A tak w ogóle to ten czujnik raczej rzadko się psuje | no ja bym powiedział że właśnie jest on najczęstszą przyczyną świrowania DOHC |
_________________ www.gcstuning.pl
Chiptuning, Hamownia, Serwis/Wyłączanie DPF/FAP, Strojenie LPG, AFR |
|
|
|
 |
mnisio [Usunięty]
|
Wysłany: |5 Kwi 2006|, 2006 10:59 problem z odpalaniem i nie tylko
|
|
|
| jescze nie doszedl do mnie czujnik ale moge was zapewnić ze jeśli on zawinił to opisze wszystko od początku do końca wraz z usterkami |
|
|
|
 |
artek027 [Usunięty]
|
Wysłany: |5 Kwi 2006|, 2006 20:03
|
|
|
| Struna napisał/a: | | artek027 napisał/a: | | A tak w ogóle to ten czujnik raczej rzadko się psuje | no ja bym powiedział że właśnie jest on najczęstszą przyczyną świrowania DOHC |
zgadzam się , ale bardzo często to połączenie czujnika ( wtyczka ) świruje , a nie sam czujnik |
|
|
|
 |
Struna

|
Wysłany: |6 Kwi 2006|, 2006 11:13
|
|
|
| artek027 napisał/a: | | zgadzam się , ale bardzo często to połączenie czujnika ( wtyczka ) świruje , a nie sam czujnik | no i ja też się zgadzam |
|
|
|
 |
1Bodzio

Auto: 2002 chrysler 300m 3,5 V6 LPG
Pomógł: 25 razy Wiek: 66 Dołączył: 17 Kwi 2006 Skąd: Sobótka
|
Wysłany: |20 Kwi 2006|, 2006 21:45
|
|
|
Witam. Skoro Ci pali na pych-lekki za każdym razem to przyczyną twoich problemów może być rozrusznik. Albo kończą się szczotki albo leży na tulejkach. Skutek: podczas obracania , rozrusznik pobiera znacznie większy prąd niż powinien a co za tym idzie spadek napięcia w instalacji samochodu jest również większy niż normalnie.Jeśli napięcie spadnie poniżej chyba 10,5 V to elektroniczne elementy układu zapłonu mogą nie działać właściwie i auto nie pali. Na pych rozrusznik nie obciąża instalacji i wszystko jest OK. Pozdr.
[ Dodano: 2006-04-20, 21:52 ]
Mi tak przerywał podczas jazdy jak miałem przerwany przewód czujnika położenia wałka rozrządu ale u ciebie tego chyba nie ma |
_________________ Pozdrawiam 1Bodzio
Auto DWR 73356 |
|
|
|
 |
mnisio [Usunięty]
|
Wysłany: |20 Kwi 2006|, 2006 22:13 jest lepiej ale nadal źle
|
|
|
| witajcie, udało mi się wymienić czujnik, i auto troszkę ożyło.niestety nie do końca. powróciłem do sytuacji z przed 8-u m-cy. odpala, ale nie za pierwszym, pod warunkiem że jest ciepło. rano jak jest chłodno i wilgotno - nie odpala. Spadki napięć też sprawdzałem i mam 11,7v na rozruszniku, więc nienajgorzej. za każdym razem ja odpala to mam wrażenie jakby odpalił na 1,2 lub 3 cylindry, po chwili zaczyna pracować normalnie. niestety nadal lubi zgasnąć, szczególnie na skrzyżowaniu i wtedy musze go ze 3, 4 razy pochechłać, znów poparkocze i znów odzyskuje sprawność. czasami na parkingu jak pracuje to po jakimś czasie traci moc i znów jakby nie palił na wszystkie cylindry i albo zgaśnie albo wróci do normalnej pracy. ja już straciłem chęci do zajmowania się tym autem i mam pytanie: czy znacie kogoś kto mógłby mi go naprawić? mieszkam 60 km od warszawy więc warszawa i okolice to jest region gdzie mógłbym odprowadzić auto. dziękuję bardzo za wszelką pomoc. |
|
|
|
 |
Rafał A.(antek)

|
Wysłany: |21 Kwi 2006|, 2006 02:10
|
|
|
| napisz jak to odpalanie dokładnie wyglada, czy nie ma innych objawow, znikajacego plynu z chłodnicy, kiedy i jak wymieniane swiece i przewody (o ile wogole) |
tel 791 054 854
|
|
|
 |
Struna

|
Wysłany: |21 Kwi 2006|, 2006 13:15
|
|
|
| 1Bodzio napisał/a: | | czujnika położenia wałka rozrządu | wydaje mi się że to czujnik położenie wału a nie wałka rozrządu - ale sumarycznie idea ta sama. |
|
|
|
 |
|
|