|
Jak sprawdzic czy dobrze działa rezerwa paliwa? |
| Autor |
Wiadomość |
maca_maca [Usunięty]
|
Wysłany: |29 Mar 2006|, 2006 14:33
|
|
|
| Struna napisał/a: | | znaczy że nie tak dużo pali |
wiesz z tym paleniem to dziwna sprawa bo zawsze jak odpalam na beni to ta wskazówka mi opada i to szybko potem się ustala n apewnym poziomie la eto chyba ejst związane z odpaleniem silnika |
|
|
|
 |
Struna

Auto: XC90 2.9 biTurbo
Pomógł: 264 razy Wiek: 47 Dołączył: 22 Kwi 2004 Skąd: Kraków/Skawina
|
Wysłany: |29 Mar 2006|, 2006 14:43
|
|
|
| przy odpalaniu jest spory spadek napięcia więc na chwile może ześwirować jak masz aku taki sobie. ale jak potem wraca na miejsce i wskazuje to powinno być ok. |
_________________ www.gcstuning.pl
Chiptuning, Hamownia, Serwis/Wyłączanie DPF/FAP, Strojenie LPG, AFR |
|
|
|
 |
maca_maca [Usunięty]
|
Wysłany: |29 Mar 2006|, 2006 14:44
|
|
|
| po odpaleniu wraz na mniej więcej ten sam poziom mówię że mniej więcej bo jest zawsze mniej (przecie musiał co zjeść na odpalenie ) :687: |
|
|
|
 |
marcys [Usunięty]
|
Wysłany: |29 Mar 2006|, 2006 15:31
|
|
|
| Struna jak podpiałes wyłacznik, i jaki? bo tam chyba nie mały prad leci |
|
|
|
 |
Struna

|
Wysłany: |29 Mar 2006|, 2006 15:39
|
|
|
| marcys napisał/a: | | Struna jak podpiałes wyłacznik, i jaki? bo tam chyba nie mały prad leci | a zaraz nad schowkiem idzie kabel do pompy - przeciąłem go kiedyś awaryjnie w trasie jak się zaczęło dymić - a potem wstawiłem tam oprawkę na bezpiecznik i mam to w schowku - jak mi coś nie pasi to wyjmuję bezpiecznik i po herbacie |
|
|
|
 |
pablo [Usunięty]
|
Wysłany: |30 Mar 2006|, 2006 22:58
|
|
|
wymontuj sobie cały czujnik paliwa (z baku) ruszając tym dławikiem powinien się dzwigać i opadać wskaznik paliwa na liczniku .
A jeżeli rezerwa się nie świeci jak jest wskażnik na czerwonym polu to coś będzieś miał z tym czujnikiem paliwa (najlepiej go przeczyść albo sie już wytarły te druciki co wskazuje poziom) |
|
|
|
 |
Struna

|
Wysłany: |31 Mar 2006|, 2006 10:40
|
|
|
| pablo napisał/a: | | wymontuj sobie cały czujnik paliwa (z baku) | stary - ale to bak trzeba zwalić - w cholerę roboty |
|
|
|
 |
maca_maca [Usunięty]
|
Wysłany: |31 Mar 2006|, 2006 10:42
|
|
|
| Struna napisał/a: | | stary - ale to bak trzeba zwalić - w cholerę roboty | ee no co ty ja po waszych radach hehe doszedłem generalnie do wniosku że najlepiej sobie dać spokój
jak działa to dobrze jak nei to nei
mam inne pytanko ale to jako nowy temat |
|
|
|
 |
MCold [Usunięty]
|
Wysłany: |5 Kwi 2006|, 2006 14:51
|
|
|
Łączę się w bólu z autorem posta: mi też niestety rezerwa nie działa. Podszedłem do drugiej proby hardcoreowo, zatankowałem w baniaczek 5l i do bagażnika. I czekałem, czekałem..czekałem. Jak wskazówka zaczęła schodzić w pewnym momencie poza białe pole dolnej białej kreski , to zwątpiłem i wlałem paliwa. Wniosek: nie działa. Pytanie do speców: czy rzeczywiście trzeba bak demontować żeby się do tego dobrać?
Na otarcie łez okazało się że sam wskaźnik pokazuje wręcz aptekarsko, po wlaniu 35l podniósł się niemal równo na połowę (leciuchno ponad, już po ustabilizowaniu).
I jeszcze pytanie na koniec: ile właściwie powinien palić po mieście 2.5 TD (nie VM, starszy typ) przy krótkich odcinkach? Bo nijak mi nie pasuje to 9l/100 wg instrukcji, możemy mówić najmniej o 10.5-11. Wymieniłem wkład filtra paliwa (sam!:-), auto zaczęło mieć lepszego kopa (albo sobie wmawiam) i może teraz to spalanie się zmniejszy, zwłaszcza że wiosna. Niemniej chcętnie poznam wyniki kolegów.
Pozdrawiam |
|
|
|
 |
Struna

|
Wysłany: |5 Kwi 2006|, 2006 14:54
|
|
|
| MCold napisał/a: | | zy rzeczywiście trzeba bak demontować żeby się do tego dobrać? |
no inaczej nie dojdzesz, chyba, że sobie wytniesz dziurę w bagażniku. |
|
|
|
 |
maca_maca [Usunięty]
|
Wysłany: |5 Kwi 2006|, 2006 15:32
|
|
|
| Struna napisał/a: | | wytniesz dziurę w bagażniku. |
ale to chyba dla osób które są w agoni lub furii ale nie polecam |
|
|
|
 |
Bauer1000 [Usunięty]
|
Wysłany: |3 Maj 2006|, 2006 16:06
|
|
|
ja tez mam wala z wskaznikiem nie wiem czy to przejsciowe ale w niedziele wskazywal full bak a bylo moze z 5 litrow dzisiaj zalane 20 litrow a on dalej na czerwonym pokazuje
nie wiem co mu jest ale to troche dziwne, moze ten dziwny kabelek co o nim pisalem jest do wskaznika |
|
|
|
 |
Struna

|
Wysłany: |4 Maj 2006|, 2006 10:41
|
|
|
| Cytat: | ale to chyba dla osób które są w agoni lub furii ale nie polecam | zdaje się na czeskiej stronie z fotkami jest pokazane co i gdzie naciąć - w sumie to czemu nie - jak CI gaz wkładają to też bagażnik dziurawią |
|
|
|
 |
JORZO

Auto: Scorpio '93 2.0 DOHC,MSB,sedan+LPG+szpera
|
Wysłany: |8 Cze 2013|, 2013 12:42
|
|
|
hejka odgrzewam kotleta
Jestem na etapie malowania, konserwacji zbiornika. Przy okazji w łapy wpadła mi pompa paliwowa z całym jej dobrodziejstwem. I teraz jest pytanko: czy ktoś wie bo ma to nowe niezałożone, stare ale dobrze pokazuje poziom paliwa bo minimalny ruch tą ośką-złotą śrubką przekłamuje wszystko czyli świecenie lampki rezerwy-za wczesne lub za późne, wskazówka na zegarach pokazuje też niedokładnie a trip wyświetla np. O km do tankowania a paliwa jest jeszcze sporawo. Ja wiem, że idealnie toto pokazywać nigdy nie będzie ale też wiem, że można to troche skalibrować. Gdzieś, kiedyś widziałem post i ktoś pisał, że jak mu trip pokaże 20km do tankowania to silnik gaśnie bo kuniec paliwa. I właśnie tu jest miejsce na korekcję. Ja niestety zacząłem się tą śrubką bawić i wcześniej nie zaznaczyłem w jakim położeniu była. Podrzucam fotę (marną) z zaznaczonym kątem który mnie interesuje.
PS
Ramię pływaka oczywiście "na samym dole" |
_________________ Nie mam już białego Scorka...... heh.... Ten to był fajny Gość. |
| Ostatnio zmieniony przez JORZO |8 Cze 2013|, 2013 12:43, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
pablo19
Tropiciel

Auto: '89 12V :P NO LPG
Pomógł: 55 razy Wiek: 42 Dołączył: 14 Mar 2005 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: |8 Cze 2013|, 2013 13:23
|
|
|
| Skontroluj stan ścieżek na płytce. Jak są przetarte gdzie niegdzie to masz odpowiedź, co Ci bruździ. Ja przesunąłem tę płytkę o jakiś mm w jednym przypadku i pomogło. |
_________________ były
2.4 12V6 MSB
2.9 12V6 ASB razy trzy
2.9 12V6 MSB złociutkie razy dwa
2.8 Ghia ASB '85 Ikona
2.9 Team |
|
|
|
 |
|
|