$reply_topic_back Ford Scorpio Team :: Zobacz temat - który silnik wybrać "2.9 V6 24v"czy"2.9"
Ford Scorpio Team Strona Główna Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
który silnik wybrać "2.9 V6 24v"czy"2.9"
Autor Wiadomość
alekv6
[Usunięty]

Wysłany: |15 Wrz 2005|, 2005 11:09   który silnik wybrać "2.9 V6 24v"czy"2.9"

Hej wszystkim
Jak w temacie, mam do wyboru dwa auta z takimi silnikami, który wg Was jest bardziej trwały ?

Pozdrawiam
Aleksander G.

Oli
[Usunięty]

Wysłany: |15 Wrz 2005|, 2005 11:12   

Tylko i wyłącznie 24V :D

Jeżeli Cie oczywiście stać :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Pershing 

Auto: .
Wysłany: |15 Wrz 2005|, 2005 11:15   

Wytrzymalosc maja podobna ale koszta eksploatacji "troszke" inne :D

alekv6
[Usunięty]

Wysłany: |15 Wrz 2005|, 2005 11:18   

Hej,
Kasa jest, do tej pory jezdze 2.4V6 automat i bardzo sobie chwalę ten silnik - naprawę nie miałem z nim żadnych problemów czego nie moge powiedzieć o silniku 2.0 DOHC który miałem w poprzednim Scorio. Jeśli twierdzisz że tylko 24V i nie jest to spowodowane 57 konmi więcej :-) to thx ...
Mi nie chodzi o koszty paliwa czy spalanie tylko o to żebym nie miał problemów z np uszczeelniaczami, wyciekami(choć to zależy od użytkowania auta) i innymi problemami natury technicznej

Alek G.

Oli
[Usunięty]

Wysłany: |15 Wrz 2005|, 2005 11:27   

Właśnie - nie wiadomo na co trafisz... Jeżeli zaniedbane - to i tu i tu dołożysz tyle że w 24V x ... tyle :mrgreen:
A ceny części do cosłorta różniąąąąąąą sie od cen części do 2,9 V6...

mmmk
[Usunięty]

Wysłany: |15 Wrz 2005|, 2005 11:28   

zapoznaj sie z kosztami ewentualnych czesci eksploatacyjnych . do 24V sa sporo drozsze z tego co pisza na forum
pozdrawiam
maciek

sierars1
[Usunięty]

Wysłany: |15 Wrz 2005|, 2005 12:46   

Nie stety cossi w utrzymaniu nie jest tani jeśli ktoś mówi że nie chodzi mu o kase to sam się przekona że to działa w inną strone jak zacznie becalować na naprwy i byle g ó w n o do niego to ceny z kosmosu a i w baku lubi zrobić ładnego wira.
Też tak mówiłem dopuki benzyna była tania a teraz nie mam zamiaru za 100km płacić 100zł bo to paranoja co się dzieje w tym kraju

alekv6
[Usunięty]

Wysłany: |15 Wrz 2005|, 2005 14:28   

No to mnie pocieszyliście,
A tak już sie podkreciłem Cossworth-em..
Ech ... to chyba jedna sie zdecyduje na 12V

Dziekuje za wszystkie odpowiedzi !
Alek G,

alekv6
[Usunięty]

Wysłany: |15 Wrz 2005|, 2005 14:48   

Hejka ponownie,
Na forum jestem już dłuuugo ale pierw jako junior a potem jako alekv6,
w obydwu przypadkach admin usunął moje konto jak długo nie wchodziłe,
tylko praca praca praca ... mało czasu na przyjemnosci ...

Pozdrawiam
Alek G.

Boni 

Auto: VW T4 '92 2.5 LPG
Wysłany: |15 Wrz 2005|, 2005 15:42   

Jak zmieniałem Scorupę te parę miechów temu, to w ramach trenowania silnej woli i zdrowego rozsądku zakazałem sobie nawet oglądania czy testowania cossiech, żeby przypadkiem się nie skusić :D I nie żałuję, żałuję, że jednak nie upolowałem, może mniej wypaśnego V6, ale z gazem z Austrii czy Holandii, bo tego, że benia będzie po 5, też nie przewidziałem.

alekv6
[Usunięty]

Wysłany: |15 Wrz 2005|, 2005 16:16   

Hehe :-)
Wiem ze cossi kusi, ah ... jak kusi - mnie też
Co do V6 silnika to jak juz kiedys pisalem na forum i tez sie pytalem co sadza o silniku 2.4V6 ... all odpowiedzieli ze ok i mieli racje, polecam, mam w tej chwili na automacie i niestety nie moge sprzedac pomimo ze kupuje nowego bo zona nie pozwala, dalem jej Golf-a 3 i mnie wysmiala , ona chce moją skorupke a ja mam sobie kupic nowa :-)
Zdjecie w zalaczniku

Pozdrawiam
AG.

Struna 

Auto: XC90 2.9 biTurbo
Wysłany: |15 Wrz 2005|, 2005 17:16   

pozdro dla żonki w takim razie ;)

tomi503
[Usunięty]

Wysłany: |15 Wrz 2005|, 2005 20:43   

Jeśli wybierzesz cosiego to radze wybrać model po połowie 97 roku bo miał poprawiony rozrząd a to najwarzniejsze niedomaganie tego silnika. Natomiast co do spalania to według książki w cosich jest mniejsze niż w zwykłym 12V.

Ja właśnie rozwarzam że kiedyś sobie sprawie zwykłe 2.9 12V zamiast cosiego bo moim zdaniem jest to silnik durzo mniej wysilony i wytrzymuje więcej.
Co do reszty to koledzy cię już uświadomili. :D

COSSY
[Usunięty]

Wysłany: |16 Wrz 2005|, 2005 16:52   

[quote=" moim zdaniem jest to silnik durzo mniej wysilony i wytrzymuje więcej [/quote]

Wytrzymałość jet ta sama, praktycznie jest to ten sam blok, stopień sprężania.
W 24V masz silnik wielozaworowy, zmienne fazy i stąd ta moc. Jest to absolutnie niewysilony silnik tak samo jak 12V. Osobiście nie słyszałem jeszcze, żeby mechanicznie się kiedykolwiek komuś BOB popsuł z wyjątkiem niedopracowanego rozrządu, czasami pada uszczelka, ale to się w każdym aucie zdarza.
O wysilonym silniku mówimy dopiero jak ma silnik w przeliczeniu około 100KM na litr pojemności.

alekv6
[Usunięty]

Wysłany: |16 Wrz 2005|, 2005 20:14   

Kości sostały rzucone,
Kupuje Cosworth-a :-)
Gość mi zjechał nieźle z ceny jak troszke polamentowałem :-) no i mnie kupił tym.
Dziś w nocy cisnę po niego do niemiec , autko : grudzien 1996r sedan ghia 2.9v6 24v
Jutro będę miał go pod domem to zrobię zdjęcie i się pochwalę,,, heh zrobię zdjęcie przy moim drugi sedanie 91r. 2.4v6 - kocham prace silnika V6 nie wspominajac o V8 i wyzej.
Kiedys mialem przyjemnosc jezdzic Ford-em Mustangiem 83r 5600cm3 .... mniam...mruczał lepiej niż nowo poznane koleżanki ze studiów :-)

Pozdrawiam
Alek G.

Odpowiedz do tematu