|
sportowy walek |
| Autor |
Wiadomość |
DobryZiom [Usunięty]
|
Wysłany: |5 Lip 2005|, 2005 16:24 sportowy walek
|
|
|
| jaki sportowy walek do scorpio 2.0 ktos juz wkladal sportowy waleczek do swojej skorupki?? moze ktos cos doradzi oczywiscie oprocz wymiany walka pojdzie tez polerka glowicy wymiana srob osiowaniem wlaka i nowa uszczelka chyba wszytsko chyba nieczego nie przeoczylem no i moze odrazu wydech by sie zrobilo:p ale do rzeczy walke jaki gdzie kupic jaka cena moze jakies rady |
|
|
|
 |
Adam_2000

Auto: Volvo S90L, 2018, T5 AWD
|
Wysłany: |5 Lip 2005|, 2005 16:35
|
|
|
Jak wałek to tylko od Świątka z Bydgoszczy.
Tylko pamiętaj o wymianie, abo szlifowaniu dźwigienek |
_________________ Always look on the bright side of life |
|
|
|
 |
Marcin
-=Marcin=-

Auto: Honda CB500S / Toyota Camry
|
Wysłany: |5 Lip 2005|, 2005 16:38
|
|
|
www.swiatek.com.pl
jak będziesz w Bydzi to daj znać, naprowadze Cię dokładnie na jego kwatere i odrazu się jakiś spocik machnie
aha, wałek do deohaca 1100zł |
_________________ Było:
-Scorpio sedan; 2.0 DOHC; 1990r
-Scorpio sedan; 2.3 DOHC; 1996r
- Toyota Camry 2,2 DOHC; 1996r
Jest:
- Honda CB 500S 0,5DOHC; 1998r |
|
|
|
 |
DobryZiom [Usunięty]
|
Wysłany: |5 Lip 2005|, 2005 16:53
|
|
|
| no wlasnie sie zastanawiam bo znalazlem u niego walek za 760 do 2.0 8v ale sporo ludzi mi odradza swiatka ze odwala kaszane i ze sie przejechali:/ |
|
|
|
 |
Adam_2000

|
Wysłany: |5 Lip 2005|, 2005 17:02
|
|
|
Nie wierz w takie rzeczy... ja brałem od niego wiele wałków i nigdy nie było ściemy
Bardzo ważny jest właściwy montaż i stosowanie się do jego zaleceń. Wtedy wszystko działa jak należy. A jak ktoś zakłada sportowy wałek i żałuje kasy na nowe popychacze, czy dźwigienki to wychodzi z tego wielka kupa, a pretensje ma do Świątka.
Takie jest moje zdanie na ten temat |
|
|
|
 |
Matth [Usunięty]
|
Wysłany: |5 Lip 2005|, 2005 17:16
|
|
|
No i racje powiadasz Adamie trzeba wymienic dzwigienki koniecznie (lub regenerowac) zeby efekt byl.. no i walek (a raczej walki z tego co w katalogu jest to to jest komplecik a przynajmniej tak mi sie wydaje) do DeOHaCa 1100zl a do mojego OHaCa 760zl.. kurde a ja musze wymienic tylko ze w sklepie z zamiennikami kosztuje w komplecie z dzwigienkami nowka ok 400zl.. a tu dwa razy wiecej a Marcys ma bilsteina i tez kolo 400 dal moze jednak poszukac w katalogu bilsteina(?).. a tak bajdelej to ogladam te katalogi z walkami swiatka Tuning GT i seria i niczym sie parametry nie roznia nawet cena taka sama.. |
|
|
|
 |
Adam_2000

|
Wysłany: |5 Lip 2005|, 2005 19:16
|
|
|
Montowałem wałki Świątka m.in. w Polonezie 1.5, który po tej "operacji" śmigał jak należy a także w Sierze 1.6 OHC kolegi. Tą Sierrką ( '87) wzbudzałem zdziwienie na twarzach ludzi, którzy widzieli jak paliłem gumy i kręciłem bączki na suchym asfalcie
Myślę, że jeżeli musisz już wymienić wałki, to opłaca się dorzucić te pare stów do remontu, bo efekt będzie o niebo lepszy niż na standardowych wałkach
Tylko trzeba to zrobić tak jak pan Świątek zaleca ! |
|
|
|
 |
marcys [Usunięty]
|
Wysłany: |5 Lip 2005|, 2005 20:00
|
|
|
| heh w przypadku ohaca juz sama zmiana wałka na nową serie (ale czy ten bilstein to taka całkiem seria?troche porównywałem ze starym na niewytarych koncach i mialem wrazenie ze ten nowy jest troche bardziej radykalny) daje niezłego kopa:) ja sie musiałem od nowa uczyc jezdzic:) a regeneracja koników przy nowym wałku to nieporozumienie... |
|
|
|
 |
IBOL [Usunięty]
|
Wysłany: |5 Lip 2005|, 2005 20:41
|
|
|
| No prosze, nie sadzielem ze to az tyle daje. Ktosw ma dane z hamowni po takiej wymianie? +- ile KM dodaje? |
|
|
|
 |
mmmk [Usunięty]
|
Wysłany: |5 Lip 2005|, 2005 21:10
|
|
|
ale ohc sa znane z tego,ze walki sie zuzywaja wiec wykres musialby byc z hamowni na starym i nowym. inaczej moze nie byc az taka roznica. no bo kto podejrzewa np ze mu ze 105 czy jak tam ma ohc scorpiowy zostalo tylko 70??
pozdrawiam
maciek |
|
|
|
 |
Adam_2000

|
Wysłany: |5 Lip 2005|, 2005 21:28
|
|
|
Jeżeli zwiększamy czasy otwarcia i wzniosy zaworów, a do tego właśnie służą wałki sportowe, to poprawia się w znacznym stopniu szybkość napełniania i opróżniania cylindrów a także zwiększa się ładunek mieszanki. Dlatego te modyfikacje dodają ok 10-20% mocy i momentu obrotowego.
Zwiększenie mocy i momentu z tej samej pojemności powoduje także dodatkowy efekt jakim jest zmiejszenie zużycia paliwa (przy tym samym stylu jazdy). Oczywiście efekt ten raczej pomijamy, bo jak autko zaczyna ładnie śmigać, to aż się prosi, żeby poszaleć, a to wiadomo... darmo nie jest |
|
|
|
 |
marcys [Usunięty]
|
Wysłany: |5 Lip 2005|, 2005 22:34
|
|
|
mmmk wiadomo cudów nie ma, ale po wymianie silnik kreci sie w obroty jak poje... spalanie spadło, elastyczność sie pojawiła:D , mysle ze sie sporo zblizyłem do seryjnych 115 KM. mając w pamieci jazde zdrowym deohacem nie zagazowanym to moge powiedziec ze nawet bardzo sie zblizyłem. co nie zmienia faktu z to były zmarnowane pieniądze lepiej było sobie 2.9 kupic |
|
|
|
 |
Struna

Auto: XC90 2.9 biTurbo
|
Wysłany: |5 Lip 2005|, 2005 22:58
|
|
|
no i w końcu coś mądrego |
_________________ www.gcstuning.pl
Chiptuning, Hamownia, Serwis/Wyłączanie DPF/FAP, Strojenie LPG, AFR |
|
|
|
 |
mmmk [Usunięty]
|
Wysłany: |5 Lip 2005|, 2005 23:02
|
|
|
no ale ja tam z mojego dohc jestem dosc zadowolony a na hamowni?? wyszloby ze 100?? to bym byl wkurzony dopuki sie nie pomierzy to mam nadzieje ze jest ze 123 a koncu mam 125 konny komp. a jak sprzedawalem swojego mk 1 na czesci na allegro to duzo osob sie pytalo czy to byl ohc i jaki mam walek. w sierrce tez mialem juz do wymiany. a te swiatkowe z tego co sie kiedys interesowalem sa w 2 wersjach utwardzane czyms tam i te sa dobre ale drozsze i zwykla blaszka tansze i starczaja na chwile i na te pewnie ludzie marudza.
pozdrawiam
maciek
p.s. a ile na takim walku z dohc mozna wyciagnac?? bo ceny znacie a obiecany przyrost to ile %??. pytam z ciekawosci bo i tak nie bede tego robil u siebie. |
|
|
|
 |
Adam_2000

|
Wysłany: |5 Lip 2005|, 2005 23:15
|
|
|
| Cytat: | | ile na takim walku z dohc mozna wyciagnac?? bo ceny znacie a obiecany przyrost to ile %??. pytam z ciekawosci bo i tak nie bede tego robil u siebie. |
... bez kombinacji z dolotem i wydechem, minimum 7-10% |
|
|
|
 |
|
|