$reply_topic_back Ford Scorpio Team :: Zobacz temat - wentylator chłodnicy
Ford Scorpio Team Strona Główna Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
wentylator chłodnicy
Autor Wiadomość
robson
[Usunięty]

Wysłany: |9 Paź 2005|, 2005 14:37   wentylator chłodnicy

Witam niedawno odebrałem scorpio 2.5D od mechanika .Miałem jeszcze dokupić szczotke węglową do wentylatora od chłodnicy bo niebyło i nie działał.Dokupiłem ale niewiem gdzie mam ją podpiąć.Zamocowałem w miejscu gdzie powinna być wychodzi z niej jeden przewód i gdzie mam go zapiąć? Z czujnika na chłodnicy idą dwa kable gdzies we wiązke i niewiem jak to zapiąć.Pomoże mi ktoś.? Pozdrawiam.

Adam_2000 

Auto: Volvo S90L, 2018, T5 AWD
Wysłany: |9 Paź 2005|, 2005 15:12   

O jaką "szczotkę węglową" chodzi ?!?

KOREK
[Usunięty]

Wysłany: |9 Paź 2005|, 2005 17:13   

Cześć.

W 2.5D wentylator nie znajduje się w kratce na chłodnicy. Jest on przy silniku i obraca się cały czas ale z niezależną od jego obrotów prędkością. Sterowany jest termowłącznikiem który znajduje się w chłodnicy po prawej stronie (poniżej lampy).
Po wzroście temperatury termowłacznik włącza elektromagnes który "spina na sztywno" wentylator i zaczyna się on kręcić "z prędkością obrotową silnika"

Z tego co pamiętam to termowłącznik jest umieszczony na plusie, który wraca do wiązki i później idzie do wentylatora. Masa na wentylator jest brana z masy silnika.

Adam_2000 

Auto: Volvo S90L, 2018, T5 AWD
Wysłany: |9 Paź 2005|, 2005 17:26   

Dzięki KOREK za rozjaśnienie umysłu ! :))

robson
[Usunięty]

Wysłany: |15 Paź 2005|, 2005 18:00   

KOREK napisał/a:
Cześć.

Sterowany jest termowłącznikiem który znajduje się w chłodnicy po prawej stronie (poniżej lampy).
Po wzroście temperatury termowłacznik włącza elektromagnes który "spina na sztywno" wentylator i zaczyna się on kręcić "z prędkością obrotową silnika"

Z tego co pamiętam to termowłącznik jest umieszczony na plusie, który wraca do wiązki i później idzie do wentylatora. Masa na wentylator jest brana z masy silnika.

Czesc.Jest tak jak mówisz.Tylko do termowyłącznika na chłodnicy mam zapięte dwa kable wychodzące z wiązki.Jesli do jednej koncówki podepne szczotke to kabel zostaje wolny.Nigdzie z boku nie widać jakiegos wolnego przewodu.Czy czasem kabel od szczotki mam zapiąc do masy??Qrde pogubiłem sie już.

Odpowiedz do tematu