|
Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio
|
|
dylemat |
| Autor |
Wiadomość |
George [Usunięty]
|
Wysłany: |27 Wrz 2005|, 2005 19:22 dylemat
|
|
|
witam wszystkich,
mam dość dziwny pytanie , ale tak sie męcze z tą sprawą ża w końcu postanowiłem sięgać po waszą opinie. czy Ford Scorpio z 93 2.0 na LPG jest dobrym samochodem dla rodziny składającej sie z trzech osób (dwóch dorosłych i maluszek), gdzie rzadna osoba się nie zna na mechanice wogóle?, czy to samochód który będzie jeżdziło bez takich awarii gdzie kobieta z maluszkiem będzie musiała dzwonić po pogotowie drogowe bo coś wysiadło itd, czy to jest samochod bezpiczny naprawde zwłaszcza zimą(tylne napęd), czy nie będę co chwile znim sie wylądować u mechanika czy blacharza bo cos wysiadło?moż przysadziłem z tymi wszystkimi pytaniami ale naprawdę męczy mnie ta sprawa zwłaszcza że każdy kto słyszy o tym samochodzie mówi mi (pukni sie w głowie) opróć tych którzy go posiadają , także bardzo prosze o szczerą opinie . z góry dziękuję |
|
|
|
 |
Marcin
-=Marcin=-

Auto: Honda CB500S / Toyota Camry
|
Wysłany: |27 Wrz 2005|, 2005 19:52
|
|
|
co do awaryjności:
genealnie silniki są mało awaryjne [nie licząc diesla]
generalnie jak scoprio się popsuje to i tak dojedziesz. no chyba, że skrzynka bezpieczników padnie na amen albo koło Ci urwie
a co do samodzielnych napraw... pierwsze kilka razy to będzie magia, a potem pryszcz, bierzesz klucze i wio... tylko nie możesz się tego bać
co do bezpieczeństwa: http://ford-scorpio.pl/forum/viewtopic.php?t=960 tu jest opis i zdjęcia mojego wypadku, z którego wyszedłem tylko z lekko pęknięta ścianą oczodołu i skręconą kostką. a co do techniki jazdy.... nie dodawaj gazu na zakrętach na sliskim asfalcie, śniegu, lodzie ani nawet na śliskiej prostej.
[ Dodano: 2005-09-27, 20:01 ]
fotek to juz tam nie ma, jak bedziesz zainteresowany to Ci mailem podeslę |
_________________ Było:
-Scorpio sedan; 2.0 DOHC; 1990r
-Scorpio sedan; 2.3 DOHC; 1996r
- Toyota Camry 2,2 DOHC; 1996r
Jest:
- Honda CB 500S 0,5DOHC; 1998r |
|
|
|
 |
irek
Member 021

Auto: Peugeot 508 2012r. sedan hybryd4 200 kucy
|
Wysłany: |27 Wrz 2005|, 2005 20:15
|
|
|
Jesli ludzie mówią Ci póknij się w głowę to poczytaj ostatni "Motor" zobaczysz jak scorpio zostało wychwalone.
To auto trzeba poprostu kupić a miłośc do niego przyjdzie tak niezauważalnie, że sam zobaczysz |
_________________ Ford Ranger Wildtrak 2020
Peugeot 508 2.0 Hybryd4
Fiat Sedici 2.0 MultiJet 4x4
Mundek 99r. 2.5 V6 sedan
był
Pacifica 2006 3.5 V6 4x4 |
|
|
|
 |
mmmk [Usunięty]
|
Wysłany: |27 Wrz 2005|, 2005 20:52
|
|
|
no na naszym forum to glupie pytanie bo kto tu napisze nie kupuj to zle a tak juz powaznie to samochodzik jest super a poza wyzej wymieniona skrzynka bezpiecznikow wiecej problemow byc nie powinno. mi do warsztatow dojezdzal czasem w stanie tak krytycznym,ze juz sam sie dziwilem ale jechal(to wynikalo z zaniedbania poprzednich wlascicieli) a ostatnie wydanie motoru z pewnoscia potwierdza to co my tu piszemy
pozdrawiam
maciek
p.s. no i trzeba uwazac na maluszka,zeby sie z tylu wam nie zgubil bo miejsca tam bedzie mial jak w malo ktorym samochodzie |
|
|
|
 |
Struna

Auto: XC90 2.9 biTurbo
|
Wysłany: |28 Wrz 2005|, 2005 09:12
|
|
|
| oczywiście jak w wypadku każdego zakupu dokłądne oględziny z fachowcem - jak coś to może ktoś z forum z Twoich okolic mógłby pomóc i doradzić . |
_________________ www.gcstuning.pl
Chiptuning, Hamownia, Serwis/Wyłączanie DPF/FAP, Strojenie LPG, AFR |
|
|
|
 |
_Mu. [Usunięty]
|
Wysłany: |29 Wrz 2005|, 2005 01:32
|
|
|
Well - wara mi od diesla! (;
Z jednym, wszakże, zastrzeżeniem. Od roku 1992 zaczęto montować jednostki bardziej awaryjne niż wcześniejsze. W tej chwili mam dwa Skorpiony - oba z tego samego rocznika (91). Jeden był w tak nędznym stanie, że musiałem wpakować w niego ok 10 tys. (nie od razu, rzecz jasna) żeby doprowadzić go mechanicznie do ładu. Silnik i turbina są bez zarzutu, ale nie życzyłbym nikomu - szczególnie kobiecie z małym dzieckiem - takich przejść jakie z nim miałem. Zostało do wpakowaia jeszcze ze 3 tys. w blacharkę, które... wpakowałem na sprowadzonego prawie rok temu z Holandii 2.0 DOHC-a. W ten wóz od początku nie musiałem niczego pakować - no, może za wyjątkiem dwóch opon. Dopiero ostatnio kupiłem do niego dwa detale, z których droższy kosztował mnie 50 zeta i na dobrą sprawę wiosną, latem i jesienią można się bez niego obyć. A jakiś miesiąc temu wymieniłem gumę stabilizatora wahacza kosztującą jakie 40 zeta komplet. Wcześniej miałem golfy i forda Oriona, któego mam do tej pory - co prawda już niedługo, ponieważ go sprzedaję. W każdym z tych wozów się coś działo. I żadna z awarii nie była rzeczą miłą. Ale jakoś pzreżyłem. Generalnie w wozach starszych niż 7-letnie musisz się liczyć z awariami czy raczej usterkami. Wiele zależy od tego jaki egzemplarz kupisz - dlatego nie należy kupowac wozu bez zaufanego, znającego się na rzeczy doradcy. Jeśłi uda Ci się kupić wóz w dobrym stanie i będziesz o niego dbał - to będzie Ci służył. Dotyczy to wszystkich samochodów, wśród których scorpio nie jest zadnym wyjątkiem, natomiast jako limuzyna oferuje Ci dużo staranniejsze wykonanie niż wozy niższej klasy, wysoki komfort jazdy, duże bezpieczeństwo bierne, przestronne wnętrze, bardzo dobrą jazdę w zakrętach (przednionapędowce niech się schowają) i to wszystko za niewielkie pieniądze - zarówno w zakupie jak i serwisowaniu. Inną sprawą są koszty paliwa. Mój 2.0 DOHC w trasie spala przy pełnym obciążeniu i równomiernej jeździe z prędkością 120-130 km/h 6,86 l benzyny na 100 km. Tyle ile spalał mi po mieście Golf 1 z silnikiem 1.1 l. Podobnie było z moim TD trasa jakieś 7 l. miasto ok 9-10. W porównaniu do Oriona 1.6 D, który pali mi po mieście 4.7 l. to dużo, ale myślę, że warto. |
|
|
|
 |
Pinio [Usunięty]
|
Wysłany: |29 Wrz 2005|, 2005 05:44
|
|
|
MU popieram twojom opinie mam zrobione 250 tys,oleju niebieze zbiera sie
przyzwoicie,od wtorku zrobilem prawie 2tys srednia wyszla 7,2l przy 120/140km/h.
Kolega chcial mi wcisnonc opla vectre kombi,mowie mu ze jest za male a
przedewszystkim to nie SKORPIO,wienc i komfort nieten.jezdze z dzieckiem
wienc na postoju jak pada roskladam fotele i bawimy sie w ganianego
oczywiscie w skorupce.pozdro. |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
Copyright © by Ford Scorpio Team |