$reply_topic_back Ford Scorpio Team :: Zobacz temat - Dywagacje silnikowe
Ford Scorpio Team Strona Główna Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Dywagacje silnikowe
Autor Wiadomość
_Mu.
[Usunięty]

Wysłany: |10 Wrz 2005|, 2005 23:28   Dywagacje silnikowe

Elo.
Jeżdżę już jakiś czas tym swoim 2.0 DOHC i coraz bardziej brakuje mi momentu z 2.5 TD, zwłaszcza przy ruszaniu - podobnie jak turbiny, gdzie w trasie lekko dociskałem pedał, potem ruszała turbina a wówczas noga z gazu - oczywiście z czuciem...
No i wykombnowałem sobie. Otóż...
Marzy mi się Cossworth, z domontowanym początkowo gazem, potem, po gwarancji, BLOS-em. Ale...
Na podstawie wyczytanych różności doszedłem do wniosku, że te 209 koni z takiego silnika to nie za wiele, nawet w Cossim.
No i tak sobie myślę nad ilością koni, dających się dołożyć - ale nie przez jakieś chipowanie, które kojarzy mi się z tandetą (może mylnie) lecz przez dołożenie jakiejś turbiny, doloty, wałki i inne takie. Dodatkowo chciałbym przełożyć sobie wnętrze z wieloryba (cholernie mi się te żabowate pontony nie podobają z zewnątrz) do MK2 - czy to da się? Konkretnie myślę o desce.
I tu pytanko do was co o tym sądzicie? W szczególności o kwestii - efektów/opłacalność?

Pershing 

Auto: .
Wysłany: |10 Wrz 2005|, 2005 23:39   

Turbina fajna sprawa tylko pieprzenia z tym co niemiara silnik trzeba odprezyc, ciekawe jak z trwaloscia silnika po takim zabiegu ? Chyba ze przy okazji zalozysz kute tloki i korbowody itp. Poza tym jak turbo to raczej nie gaz bo te dwie sprawy sie bardzo nie lubia a przy dzisiajszych cenach paliwa smiganie na benzynce do oszczednych nie nalezy :)

_Mu.
[Usunięty]

Wysłany: |11 Wrz 2005|, 2005 00:04   

Hmmmm, czyli stare Kozio :mrgreen: jest parę koników słabsze? Szkoda.
A nie da się podmienić silników wraz z kompami czy to za dużo pieprzenia?
Szkoda też, że nie można bezproblemowo podmienić wnętrza - to jedyne co mi się podoba w wielorybach...
Skoro turbina nie toleruje gazu - to sobie ją odpuszczę. Nie stać mnie na hektolitry benzyny. A co myślicie o wałkach i innych tradycyjnych, hadrware'owych metodach polepszania osiągów? Czy wskaźnik przyrostu mocy w stosunku do ceny i trwałości silnika potem jest jakiś sensowny?

Rafał A.(antek) 

Auto: Mondeo
Wysłany: |11 Wrz 2005|, 2005 00:04   

co do deski to nie wiem czy nie da rady zminic całej, niby jakie problemy? gora na 3 śrobach tak jak w przejsciówce, boczki na 2 jak w przejsciówce, doł koło skrzyni biegow chyab tak samo jak w przejsciówce, i to koniec montarzu deski, tyklo optzrba by z całym podłokietnikiem i boczkami dzwiowymi.
http://tinyurl.com/qhaqjsk

COSSY
[Usunięty]

Wysłany: |11 Wrz 2005|, 2005 00:09   

207 koni a nie 198 ma wielorybek. Najsensowniej jeszcze tylko chip tuning mozna realnie zastosowac, wzrost około 10% mocy. Turbo? Teoretycznie możliwe, ale praktycznie są same problemy. Skąd kolektor dobrać, skąd wydech, kto zmodyfikuje komputer, dodatkowe chłodzenie, ewentualne problemy termiczne, odprężenie silnika, itd.? Wzrost mocy przy turbo około 20-30%. Na to tylko szaleniec z kupą kasy i głową mógłby się na to porwać. Około 40 tys. zł kosztuje rozwiercony do 3.7l i zmodyfikowany 24V o mocy około 270KM
Ostatnio zmieniony przez COSSY |11 Wrz 2005|, 2005 00:19, w całości zmieniany 2 razy  

Rafał A.(antek) 

Auto: Mondeo
Wysłany: |11 Wrz 2005|, 2005 00:15   

aa no i jak ze turbina nie toleruje gazu, toleruje tylko trzeba zapodac gaz sekwencyjny jej i po problemie.
http://tinyurl.com/qhaqjsk

Pershing 

Wysłany: |11 Wrz 2005|, 2005 00:26   

Czysto teoretyczne... jak BLOS poradzilby sobie z turbina ?

_Mu.
[Usunięty]

Wysłany: |11 Wrz 2005|, 2005 00:34   

Rafał A.(antek) napisał/a:
co do deski to nie wiem czy nie da rady zminic całej, niby jakie problemy? gora na 3 śrobach tak jak w przejsciówce, boczki na 2 jak w przejsciówce, doł koło skrzyni biegow chyab tak samo jak w przejsciówce, i to koniec montarzu deski, tyklo optzrba by z całym podłokietnikiem i boczkami dzwiowymi.

Well - a co z kablami, końcówkami itp? Są ze sobą zgodne?

[ Dodano: 2005-09-11, 00:35 ]
Pershing napisał/a:
Czysto teoretyczne... jak BLOS poradzilby sobie z turbina ?

ha, ha, ha - tez o tym myślałem (: Ale pewnie musiałby to być poczwórny BLOS (:

Pershing 

Wysłany: |11 Wrz 2005|, 2005 00:40   

No wlasnie wydaje mi sie ze nie wyrobilby takiej ilosci przepływajacego powietrza ;)

_Mu.
[Usunięty]

Wysłany: |11 Wrz 2005|, 2005 01:16   

Hmmm - no dobra - ale właściwie to ile koni można wyciągnąć z silnika o takiej pojemności?
209 + chipowe 30? Przeciez 2.9 to bardzo dużo. Wydawało mi się, że mechaniką (doloty, wałek świątka - chociaż to chyba robi moment - , turbo, może z coolerkiem) powinno się z niego wyciągnąć jakieś 260-280 koni - ale może sobie coś roję?

sierars1
[Usunięty]

Wysłany: |11 Wrz 2005|, 2005 01:17   

Były wielorybki z silnikami doładowanymi o mocy 300koni ale to rzadkość

_Mu.
[Usunięty]

Wysłany: |11 Wrz 2005|, 2005 01:28   

Mjammi ((((:
No, jakby taki mi się trafił, to wybaczyłbym mu żabią mordę... (:

mmmk
[Usunięty]

Wysłany: |11 Wrz 2005|, 2005 02:04   

odnosnie wrzucenia turbo to Dobry Ziom ma jakies tam informacje odnosnie kosztow bo mi po tym na gadulcu pisal. a przelozenie dechy to niby zaden problem bo widzialem juz ogloszenie scorpio 89 z srodkiem od 96. ale z mojego zyciowego doswiadczenia wychodzi,ze i tak cos by z tego nie dzialalo jakies kontrolki kompy pokladowe itp. kasa ktora w to sie wrzuci to chyba niewarta osiagnietego efektu chociaz cosworth na turbinie to juz by bylo cos. kiedys nawet slyszalem o tym,ze moze byc i biturbo tylko z taka moca to zadna seryjna skrzynia nie da se rady i reszta podzespolow tez raczej ciezko, pomijajac wzgledy bezpieczenstwa czyli wzmocnione hamulce i oponki o indeksie predkosci do 300km/h itp itd....
pozdrawiam
maciek

_Mu.
[Usunięty]

Wysłany: |11 Wrz 2005|, 2005 02:34   

Zioma trochę się podpytam, natomiast co do kompów - to chyba da się to kupić. Martwią mnie tylko kable, końcówki, oraz elementy nie mające odpowiedników w starszej wersji.
A ja lubię jak mi działa wszystko.
Co do indeksu prędkości - to nie zamierzam jeździć szybciej niż 170-180 - więc czy rzeczywiście te 300 jest konieczne? Skrzynia - jestem zboczony i chcę wstawić manualną... (; he he he...

sierars1
[Usunięty]

Wysłany: |11 Wrz 2005|, 2005 03:11   

Swego czasu chciałem przerobić swego do 300koni ale kolesie którzy tym się zajmują zawodowo stwierdzili jednożnacznie że koszt przewyzszył by cene samochodu i lepiej żebym sprzedał i kupił S4BT i sądze że mieli rację.

Odpowiedz do tematu