$reply_topic_back Ford Scorpio Team :: Zobacz temat - skrzynka bezpieczników,inny problem
Ford Scorpio Team Strona Główna Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
skrzynka bezpieczników,inny problem
Autor Wiadomość
turbocoupe
[Usunięty]

Wysłany: |18 Wrz 2005|, 2005 18:41   skrzynka bezpieczników,inny problem

Witam wszystkich, dziękuję Wam za to forum, wprawdzie trafiłem tu trochę za późno, ale dzięki Wam, mam już za sobą samodzielną regenerację, konserwację i zabezpieczenie obu skrzynek bezpieczników moim krokodyllu.
Parę rzeczy wróciło do normy (ale po buraku jakimśpoprzenim mam jeszcze wiele powiązanych kabelków do rozsupłania).

Moje pytanie brzmi: Czy wszystkie gniazdka w dole głównej skrzynki mają być "pełne"??

bo nie pamiętam jak było przed wyciągnięciem wtykó, a teraz jedno gniazdo zostało mi puste, a brakującej wtyczki nie mogę znaleźć... Mam teżbrak świateł mijania i ogrzewania tylnej szybki. Objawy te mogfą być mylące, gdyż mam popieprzone kabelki w środku (poprzednik podłączał się pod inne obwody, gdy jakiś obwód mu siadał) i ze światyłami miałem problem jużprzed remontem skrzynki....

Proszę o pomoc, Czy może być jakieś wolne gniazdo bez wtyczki ???

Wolne mam gniazdo z drobnymi pinami (6 lub 8) w drugim rzędzie od strony szoferki patrząc.

Dodam, że ze 2 godziny już się gapiłęm na te wiązki kabli i macałem wszystko w koło i nie mam wolnej wtyczki chyba .....

megalith
[Usunięty]

Wysłany: |18 Wrz 2005|, 2005 19:04   

Tam powinieneś mieć podpięte światła główne. To że ich nie ma to znaczy że albo jak piszesz gościu się podpiął gdzies indziej i przez przypadek rozsupłałeś połączenie, albo Ci gdzieś wtyczka umknęła.

Powinien tam siedzieć przekaźnik, w pierwszej dziurce od strony silnika.

A co do ogrzewania tylnej szyby zacznij naprawę od sprawdzenia modułu siedzącego w klapie bagażnika.

tomi503
[Usunięty]

Wysłany: |18 Wrz 2005|, 2005 20:12   

Z tego co pamiętam to jedno gniazdo ma zostać wolne, ale pewno to zlaerzy od wyposarzenia auta.

cieplak
[Usunięty]

Wysłany: |19 Wrz 2005|, 2005 09:47   

Ja w piatek po dwutygodniowej walce z przerwami i tylko popołudniami uruchomiłem wszystko w głownej skrzynce. Jedno gniazdo na pewno jest wolne. Też sobie kpiniłem czy może coś pomyliłem, ale każda wtyczka pasuje tylko do jednego gniazda. Oczywiście na siłę można wszystko wczepić. Ja od początku nie miałem ogrzewania tylnej szyby - przez 2 zimy zadziałała mi dwa razy. Sprawdź rezystancję szyby wyjmując przynajmniej jedną wtyczkę - powinna być mała rzędu kilku omów. Jesli tak nie jest masz padnięta szybę. Potem sprawdź napięcie na wtyczkach do szyby. U mnie po włączeniu ogrzewania rosło skokowo do 12V. Jeśli tak nie jest odłącz ustrojstwo w bagażniku zapodaj 12V i zmierz czy daje na szybę. Jak daje - skrzynka, włącznik i kable, kable kable.

Adam_2000 

Auto: Volvo S90L, 2018, T5 AWD
Wysłany: |19 Wrz 2005|, 2005 10:00   

Tylną szybę najlepiej sprawdza się w ten sposó, że zamiast szyby podłącza się żarówkę, najlepiej jakąś 50W (chodzi o prąd). Jeżeli po wciśnięciu wyłącznika żarówka świeci to znaczy, że przekaźnik i układ czasowy działają. Wtedy wiadomo, że na 100% problem tkwi w samej szybie (przerwa) :)

turbocoupe
[Usunięty]

Wysłany: |19 Wrz 2005|, 2005 10:48   wielkie dzięki

wielkie dzięki za tak szybki odzew, dzięki temu, od dziś, mogę już naprawiać w scorpio co innego :mrgreen: , a myślałem, ze będę musiał pół auta rozebrać, żeby odnaleźć zagubioną-niewidzialną wtyczkę... a już wróżkę zamówiłem i różdżkarza :P hihi

pozdrawiam wszystkich kierowców - mechaników (elektryków) swoich aut :)

mmmk
[Usunięty]

Wysłany: |19 Wrz 2005|, 2005 17:46   

Adam_2000 napisał/a:
najlepiej jakąś 50W (chodzi o prąd).

rozwin to dla wersji dla debila :wink: bo chce to kiedys u siebie sprawdzic no i zaczalbym badanie od 5W postojowej na kabelkach co mi to zrobi z taka zarowka??
pozdrawiam
maciek

Adam_2000 

Auto: Volvo S90L, 2018, T5 AWD
Wysłany: |19 Wrz 2005|, 2005 17:58   

Chodzi o to Macieju, że mała żaróweczka np. 5W pobiera prąd o warości ok. 400 mA (0.4A)... że by taka zarówka zaświeciła wystarczy bardzo cienki drucik (lub styk o bardzo małej powierzchni) :) .
Aby sprawdzić czy układ zasilania szyby jest w pełni sprawny, trzeba podłączyć odbiornik, który będzie brał prąd w granicach 5-10A. Żarówka mijania+drogowe (55+65W) pobiera ok. 10A. ... i to jest właśnie to ! :))

Odpowiedz do tematu