$reply_topic_back Ford Scorpio Team :: Zobacz temat - elektryka w Scorpio
Ford Scorpio Team Strona Główna Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
elektryka w Scorpio
Autor Wiadomość
masti
[Usunięty]

Wysłany: |14 Sie 2005|, 2005 08:16   elektryka w Scorpio

Cześć wszystkim miłośnikom Scorpio !!!
Od kilku dni jestem naprawdę dumnym posiadaczem FORDA SCORPIO 2.9 24V6 1995r. sedan. Autko piękne, ale że nie stać było mnie na egzemplarz bardziej zadbany to trzeba było iść na kompromisy i kupić skorupkę z pęknięciami. Jednym z mankamentów był słaby akumulator. Sprawdziłem jaki był założony i kupiłem podobny. Pojeździłem dzień i.... ZNÓW MI SIĘ PALI KONTROLA OD AKUMULATORA!!!! Jak może być słaby skoro jest nowy??? Dodatkowo zauwazyłem, że nie podświetla mi się część przycisków i kontrolek np. prawy wyświetlacz od klimatronika. Sam nawet nie wiem, które przyciski powinny sie podświetlać, a które nie. Czy np. przyciski od podgrzewania siedzień powinny się podświetlać przy włączonychn światłach??? Podświetlają mi się przyciski od podgrzewanych lusterek i od systemu antypoślizgowego, a te nie. Bez zarzutu zaś działa oświetlanie wnętrza. Klima zachowuje się jak dla mnie nieco dziwnie - przy opcji auto jak zmniejszam temp. na panelu od strony kierowcy to nawiew się wzmaga. Kiedy robię to od strony pasażera klima jakby nie reaguje. Czy to normalne ???
Czytałem tu kilka postów apropos elektryki w Scorpio i jak widze problem pojawia się dosyc często. Jeli chodzi o kontrolki na desce rozdzielczej to u mnie przy przekręceniu kluczyka zapala się wszystko, a po chwili pozostaje tylko kontrolka oleju i akumulatora. Po starcie silnika pozostaje tylko nieszczęsny AKUMULATOR, który raz gasnie, raz sie zapala, innym razem znów świeci bardzo słabiutko, wręcz niedostrzegalnie.
Mam wrażenie, że w mojej skorupce cos nie tak jest z elektryką :(
Jesli ktos mógłby mi pomóc to bardzo proszę. Już włożyłem troszke pieniedzy i czasu w naprawę Scorpio i nie stac mnie na mechanika.
Dzieki Bogu, że silnik pali i jeździ bez zarzutu :D
Pozdrowionka dla wszystkich miłośników SCORPIO !!!

monter
[Usunięty]

Wysłany: |14 Sie 2005|, 2005 08:48   

Co do kontrolek na desce to prawidlowy objaw ze po zaplonie wszystkie sie zapalaja a po chwili gasna. Faktycznie olej i akumulatorek beda nadal swicic do momentu zapalenia silnika. Coz ci radzic. Kontrolka akumulatora sygnalizuje brak ladowania czyli problemy z alternatorem. Proponuje zaczac od tego - wez miernik i sprawdz napiecie ladowania - czy wogole jest a jak tak to jakie.

Co do reszty problemow to musi Ci odpowiedziec ktos kto ma Wieloryba bo ja nie wiem.

Marcin 
-=Marcin=-

Auto: Honda CB500S / Toyota Camry
Wysłany: |14 Sie 2005|, 2005 09:31   

masti napisał/a:
Klima zachowuje się jak dla mnie nieco dziwnie - przy opcji auto jak zmniejszam temp. na panelu od strony kierowcy to nawiew się wzmaga. Kiedy robię to od strony pasażera klima jakby nie reaguje. Czy to normalne ???

też miałem z tym problemy, doszedłem do wniosku, że wola kierowcy wazniejsza....

aha, weź jeszcze zwiększaj i zmniejszaj temperaturę po stronie kierowcy, a zobaczysz na wyświetlaczu pasażera, że róznica nie może być większa niż 5 stopni i potem temperatura po stronie pasażera też będzie rosnąć/maleć
- Toyota Camry 2,2 DOHC; 1996r
Jest:
- Honda CB 500S 0,5DOHC; 1998r

tomi503
[Usunięty]

Wysłany: |14 Sie 2005|, 2005 10:39   

Z tym ładowaniem to tak jak bym widział swoje autko. Zachowuje mi się identycznie kontrolka ładowania raz świeci raz tylko prześwieca a czasami jest normalnie i gaśnie po rozruchu. Co ciekawe to cały czas ładował mi normalnie (no może gdy świeciła kontrolka to ładował mniej o jakieś 0,3V) czyli nie bardzo się tym przejmowałem. Jednak nie dawało mi to spokoju i postanowiłem sprawdzić szczotkotrzymacz i szczotki okazały się oki. Wczoraj zmieniłem alternator na inny urzywany po sprawdzeniu kontrolka zgasła normalnie ale nie jeździłem jeszcze więc niewiem czy będzie dobrze.
Dziś troszke mam zamiar pojeździć to dam znać.

Kevin Xy 
WSK x3

Auto: '90, 2.9 12V, GHIA, ASB, wreszcie SEDAN
Wysłany: |14 Sie 2005|, 2005 12:38   

po wymianie paska alternatora przestala sie u mnie podswiecac kontrolka ladowania, ale nie do konca- nie mam pojecia dlaczego jeszcze podswietla, ale na razie problemow z aku nie mam, mimo iz 40 !!
'90 2.9 12V GHIA ASB
'90 2.9 12V GHIA ASB SEDAN
'96 2.3 16V GHIA ASB SEDAN

sierars1
[Usunięty]

Wysłany: |14 Sie 2005|, 2005 13:02   

Co do kontrolek od climatronic to zdemontuj panel i z tyłu masz trzy zaróweczki i zobacz czy aby nie jest któraś przepalona jeśli chodzi o podgrzewanie foteli to podświetlenie powinno się palić po przekręceniu świateł do pozycji więc może też masz wyrąbane zarówki.

Kevin Xy 
WSK x3

Wysłany: |14 Sie 2005|, 2005 13:11   

jesli przyciski do podgrzewania foteli w wielorybie takie jak w mk1 to zycze powodzenia w wymianie zarowek- nic przyjemnego w rozbieraniu tych wlacznikow
'90 2.9 12V GHIA ASB

Jurand
[Usunięty]

Wysłany: |14 Sie 2005|, 2005 16:30   

Dorzucę swoje 3 zdania, jako że też mam wielorybka a w nim miałem problemy z "lekstryką". Żarząca się kontrolka ładowania nie oznacza tylko, że ładowanie jest za słabe. U mnie delikatnie świeciła a ładowanie było ...... w życiu nie zgadniecie... 19,5 V !! Ale nic się od tego na szczęście nie zj*bało (tylko żarówki się popaliły niektóre). Miałem jeszcze jeden objaw; od czasu do czasu jakby wyłączały się wskaźniki. Poprostu jakby odpiąć wtyczki od nich - wszystko umierało na chwilę. Pojechałem do elektryka i facio od razu stwierdził, że jak głupieje deska w Fordzie takim bardziej elektronicznym to jest to wina ładowania (zabezpieczenie jakieś toto ma).

Kevin Xy 
WSK x3

Wysłany: |14 Sie 2005|, 2005 16:39   

ide sprawdzic, tak po prostu
'90 2.9 12V GHIA ASB

tomi503
[Usunięty]

Wysłany: |14 Sie 2005|, 2005 19:18   

Więc zdaje relacje przejechałem około 60km i po takim czasie napewno by się kontrolka zapaliła od ładowania ale po zabiegu wymiany alternatora nie świeci. Zachowuje się 100% tak jak ma być. Nie ciesze się za wczasu ale to już dobry znak.

Kevin Xy 
WSK x3

Wysłany: |14 Sie 2005|, 2005 19:48   

a ja nie zmierze, poniewaz miernik przy przeprowadzce zaginal
czy alternator ohaca rozni sie do V6 tylko kolem pasowym ??
'90 2.9 12V GHIA ASB

monter
[Usunięty]

Wysłany: |14 Sie 2005|, 2005 20:29   

Powiem szczerze ze u mnie tez delikatnie swieci ladowanie. Tak mialem juz od zakupu. Pozniej kiedy sie bawilem w ozywianie obrotomierza nagle przestala. Po ktoryms z kolei montazu deski znowu sie podswieca delikatnie (widoczne tylko w nocy). Przypuszczam ze problem lezy gdzies w desce i jutro mam zamiar to sprawdzic (no i jeszcze pamietne chodzenie wskazowki obrotomierza jak sekundnik przy wlaczonym kierunku).

Aneta 

Auto: Jeepnięta 5.7 HEMI
Pomogła: 10 razy
Wysłany: |15 Sie 2005|, 2005 19:15   

marcin napisał/a:
aha, weź jeszcze zwiększaj i zmniejszaj temperaturę po stronie kierowcy, a zobaczysz na wyświetlaczu pasażera, że róznica nie może być większa niż 5 stopni i potem temperatura po stronie pasażera też będzie rosnąć/maleć

6 stopni o ile mnie (starą) pamięć nie myli

tomi503
[Usunięty]

Wysłany: |15 Sie 2005|, 2005 21:29   

Dokładnie też mi się wydaje że o 6 stopni i umnie też głównym panelem do klimy jest panel kierowcy czyli on ma władze.

Rafał A.(antek) 

Auto: Mondeo
Wysłany: |16 Sie 2005|, 2005 16:01   

co do kontrolki to ladowanie, sam regulator albo alternator.
co do podswietlania podswiatlane jest wszystko z wyjatkiem dzojstoika od lusterek i (chyba) przycisku szybercachu ( jeszczenie sprawdziłem )
co do klimy strona kierowcy jest wazniejsza (nadrzedna) i narzuca regulacje stronie pasazera, oprzy czym dopusczalna jest roznica 6st celcjusza ( dobra pamiec anetko) ale nie dotyczy to poziomu LO i HI wtedy oba ustawia jednakowo
http://tinyurl.com/qhaqjsk

Odpowiedz do tematu