|
co to? do czego? i co z tym zrobic:] |
| Autor |
Wiadomość |
DobryZiom [Usunięty]
|
Wysłany: |5 Sie 2005|, 2005 18:52 co to? do czego? i co z tym zrobic:]
|
|
|
| wczoraj otworzylem filt powietrza zeby zobaczyc czy nie ma w nim zadnych ciekawych rzeczy typu piach liscie i inne smieci :] i co znalazlem to wszystko razem plus kawaki szkla i robakia ale zaciekawilo mnie co innego to filtra z biku prowadzi rurka ktora wchodzi w gorna porkywe silnika i tu 1 pytanie co to jest i do czego sluzy czy to jakis przewodzik do wyrownywania cisnienia?? nastepna rzecz w srodku filtra gdzie wchodzi rurka jest filtr przynajmiej kiedy byl bo obecnie zostalo tam cos jak polaczenie piachu gabki smaru i 100innych rzeczy twarda jednolita nieprzepuszczalna masa wiec wziolem to wszytsko wywalilem wyczyscilem i wsadzilem zwykla gabke pytanie 2 czy sa do tego jakies filltry i czy ta gabka ktora wsadzilem nic nie popsuje |
|
|
|
 |
megalith [Usunięty]
|
Wysłany: |5 Sie 2005|, 2005 19:40
|
|
|
Ta rurka to jest odma, w starych samochodach puszczona wolno, w nowszych włożona do filtra powietrza bo leci przez nią powietrze z silnika, z założenia już przefiltrowane
Tak, może tam byc zwykla gąbka, a to ze stara sie stopila to oznaka ze rzygało ci w nią olejem. Sprawdz stan filtra głownego pod kątem plam z oleju - bo poewnie masz go za duzo.
Aha, 'tjunikowcy' polecaja odpiąć odme od filtra - ale po co? na forum tuning.pl nikt mi nie potrafil odpowiedziec |
|
|
|
 |
Rafał A.(antek)

Auto: Mondeo
|
Wysłany: |7 Sie 2005|, 2005 00:08
|
|
|
| jak kol wyzej napisal, a gąbka jezt po to zeby ci nie zachlustalo filtra olejem, jak tam rzygnie, a czasem rzyga. idzie do filtra a nie luzbno no ochrona srodowiska sie burzyla, kiedys szla wolno. nie ma to wiekszego wplywu na prace samochodu. ale jak ma byc tak jak konstruktotr przewidzial to tak ma byc. |
_________________ Mechanika - Elektryka FORD
tel 791 054 854
Nasza lokalizacja na mapie:
http://tinyurl.com/qhaqjsk |
|
|
|
 |
Gwelezemba
Megajebutron

Auto: '91 2.0 DOHC EFI Ghia NoLPG i Peugeot 106
|
Wysłany: |12 Sie 2005|, 2005 04:38
|
|
|
Te nawiewy to niezły bajer
pamiętam jak włączyłęm nawiew na maxa (niewiedziałem co jest w środku) i dostałęm kupą liści i innego badziewia w twarz. Z samochodu wyszedłem jak bym się tarzał w liściach.
Nawiew do silnika też nieźle ciągnie wszystko z ziemi, odkurzaczem musiałem wyciągać liście papierki i inne śmiecie. Z nawiewu do wnętrza wyciągałem nawet żołędzie a ostatnio takie bobki z drzewa.
Jak filtr powietrza niedokładnie dolega do obudowy to coś poważnego? czy może tak być? |
_________________ .
. TOS*65KH
.
. Reeety u mnie z dziury w ścianie wyłażą jacyś ludzie ! |
|
|
|
 |
Rafał A.(antek)

Auto: Mondeo
|
Wysłany: |12 Sie 2005|, 2005 11:43
|
|
|
| musi byc szczelny z górna pokrywa, zeby do silnika nie zasysał smieci - to dosc powazne, mozna zatrzec silnik jak sie brudu nasypie. |
_________________ Mechanika - Elektryka FORD
tel 791 054 854
Nasza lokalizacja na mapie:
http://tinyurl.com/qhaqjsk |
|
|
|
 |
artin [Usunięty]
|
Wysłany: |12 Sie 2005|, 2005 14:39
|
|
|
| megalith napisał/a: | | Aha, 'tjunikowcy' polecaja odpiąć odme od filtra - ale po co? |
Jak w escorcie odmę miałem odpiętą to lepiej wchodził na obroty. |
|
|
|
 |
Adam_2000

Auto: Volvo S90L, 2018, T5 AWD
|
Wysłany: |12 Sie 2005|, 2005 14:55
|
|
|
| artin napisał/a: | | Jak w escorcie odmę miałem odpiętą to lepiej wchodził na obroty. |
Sugestia Artin, sugestia
Nie ma technicznego wytłumaczenia tego zjawiska... chyba, że miałeś zabity filtr powietrza |
_________________ Always look on the bright side of life |
| Ostatnio zmieniony przez Adam_2000 |12 Sie 2005|, 2005 15:34, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
artin [Usunięty]
|
Wysłany: |12 Sie 2005|, 2005 15:08
|
|
|
| Filtr czyściutki (jak zawsze - wymieniam wraz z olejem) i jak odpinałem odmę to lepiej chodził. |
|
|
|
 |
artin [Usunięty]
|
Wysłany: |12 Sie 2005|, 2005 15:14
|
|
|
|
|
|
|
 |
Adam_2000

Auto: Volvo S90L, 2018, T5 AWD
|
Wysłany: |12 Sie 2005|, 2005 15:37
|
|
|
| Speedo napisał/a: | 1. moze tak byc ze po odpieciu odmy lepiej chodzi, czesto tak bywa
2. sugestia |
Ad.1. bo dostaje dodatkowe powierze za filtrem, a to znaczy, że dzieś na dolocie jest coś nie tak, albo sam filtr jakościowo do dupy...
Ad.2. nie wiem o co chodzi... |
_________________ Always look on the bright side of life |
|
|
|
 |
|
|