|
Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio
|
|
praca na benzynie/gazie - problem z przełączaniem/nie odcina |
| Autor |
Wiadomość |
ramanujan

Auto: '88 2.9 Manual HB +LPG
|
Wysłany: |8 Paź 2015|, 2015 23:36 praca na benzynie/gazie - problem z przełączaniem/nie odcina
|
|
|
Słuchajcie, piszę bo zupełnie zgłupiałem.
Jeżdżę głównie na LPG, włączyłem dziś benzynkę i stwierdziłem że auto nie jedzie.
Silnik ledwo się wkręca na 3k, dławi się. Pomaga "podpompowanie" pedałem gazu.
Kilka prób, raz lepiej, raz gorzej.
Wygląda jakby chodził na 3-4 garach na niskich, po przegazówce tego tak nie widać.
Nic szokującego niby..
Zanim COŚ sprawdziłem podejrzewałem kąt wyprzedzenia zapłonu, ale:
Postanowiłem włączyć go na LPG i odłączyć gaz. Na pewno nie dostawał gazu, wyjąłem nawet bezpiecznik. Silnik nie zgasł tylko usiadł 100RPM niżej i dalej bez zmian. (trajkotał jak ursus, tu było chyba mniej jak 4 gary)
Myślę - cholera, dostaje bene non stop. Wyłączę pompę (wyłącznik wstrząsowy). Pompa nie pracuje... silnik dalej pracuje. Co do ...?
Przegazowałem, pochodził pół minuty.. Bez zmian. Nie rozumiem.. Bena odcięta, pompa nie działa.. jak on może pracować?
Wypiąłem spod maski emulator wtrysków paliwa STAG 2-E6.. zgasł natychmiast.
Mimo że teraz nie pracuje na benie, to na gazie chodzi o wiele kulturalniej, ma większy moment od dołu, łatwiej się wkręca, bez zawachań.
Może mi ktoś wytłumaczyć co to się działo?
Mały background: kiedyś była sekwa, wypadła bo kiepsko działała i siedzi blos. Został emulator wtrysków. Centralka STAG2-W. Zacząłem dziś szukać rozwiązania dlaczego pali dużo gazu (palił 15L/100, potem zaczął palić ca.24L/100!).
Wymieniłem parownik na lovato, wystrojony na AFR (dawny OMVL nie wyrabiał z gazem >3k RPM, po zmianie nie ma problemu). Silnik poszedł na kapitałkę, i po remoncie stwierdzam że spalanie się nie zmieniło - jest dalej 24L/100. Myślałem że kąt zapłonu jest zrąbany, ale w świetle ostatnich doświadczeń, to chyba coś innego.
Co z tym zrobić? Nie znam się bardzo na tym emulatorze.. może być uszkodzony...?
Możecie coś podpowiedzieć? Jeśli w obrębie wawy ktoś by mi pomógł to ogarnąć, to też jest dla mnie opcja..
Dziękuję z góry za wszelką pomoc, pzdr |
|
|
|
 |
Reader

Auto: '96 24V sedan +LPG
Pomógł: 52 razy Dołączył: 03 Mar 2009 Skąd: Puławy / Błonie
|
Wysłany: |9 Paź 2015|, 2015 07:22
|
|
|
| ramanujan napisał/a: | | Postanowiłem włączyć go na LPG i odłączyć gaz. Na pewno nie dostawał gazu, wyjąłem nawet bezpiecznik. Silnik nie zgasł tylko usiadł 100RPM niżej i dalej bez zmian. (trajkotał jak ursus, tu było chyba mniej jak 4 gary) |
Tego do końca nie rozumiem, włączyć LPG i odłączyć gaz?
Odłączenie elektryczne nie zawsze zamknie dopływ gazu bo elektrozawory mechanicznie mogą być nieszczelne.
Musisz zakręcić zawór na butli. |
_________________ Pozdrawiam
Reader |
|
|
|
 |
trzypion
V6 Rulez!

Auto: Kobiece ;)
Pomógł: 22 razy Wiek: 55 Dołączył: 20 Lis 2012 Skąd: Zurych
|
Wysłany: |9 Paź 2015|, 2015 08:54
|
|
|
Tak na pierwszy rzut oka, to problem jest w skopanej instalacji gazowej, a co jest skopane, to wybacz, szklana kula nie chce za nic pokazać. Nie za bardzo rozumiem co przy blosie robi stag, tak samo nie za bardzo wiem jaką metodą odciąłeś gaz, bo stwierdzenie, że 'nawet wyjąłeś bezpiecznik' nic nie mówi. Bezpiecznik jakiego obwodu/ Podświetlenia zegarka, czy tablicy rejestracyjnej?
Byc może dzieki temu, że masz blosa, to mieszanka na gazie jest wywalona w kosmos, przez co EEC IV dawno zgłupiał i próbuje sterowac na benzynie zgodnie z zapamiętanymi wartościami na gazie. Podejrzewam też, że zgodnie z mitami powtarzanymi w kółko p5rzez wyznawców boga blos nie masz żadnej kontroli składu mieszanki, czyli cały STAG jest tylko ozdobą.
Zacznij od w miare precyzyjnego opisu tego, co masz pod maską, wtedy bedzie można coś powiedziec, na razie to wróżenie z fusów. |
_________________ 502 122 688 - jak mogę, to pomogę. |
|
|
|
 |
ramanujan

|
Wysłany: |9 Paź 2015|, 2015 10:31
|
|
|
Macie rację, zbyt duży skrót.
- przełączyłem stacyjkę gazu na pozycję LPG, ale wyłączyłem bezpiecznik gazu, w tym momencie wszystkie elektrozawory się zamknęły. Są trzy: na filtrze fazy ciekłej, na butli i na parowniku - nówce założonej kilka dni temu. Dla pewności z parownika jeszcze zdjąłem konektor. Nie chce mi się wierzyć żeby wszystkie trzy przepuszczały tyle gazu do silnika żeby silnik chodził sobie na jałowych i dawał się przegazować.
- była sekwa, po sekwencji został emulator, raczej chyba niepotrzebny. Wiem z doświadczenia że jak się go wypnie, wtryski nie dostaną zasilania. Gazownia jest tak założona że nawet nie odcina pompy Pb na gazie. Blos był ustawiany na AFR i ustawiłem go w miarę, z tym że jeśli dostawał bene non stop, po moje ustawianie jest o kant tyłka.
centralka STAGa załącza tylko plus na zawory, reszta jak emu, jest tylko ozdobą i ewentualnie przepuszcza sygnał do wtrysków. Chciałym zmostkować wtryski 1:1 (wrócić do instalacji fabrycznej), bo emu, jeśli coś ma sknocone na płytce, może bocznikować prąd do wtrysków. Nawet w idealnym przypadku gdy wszystko działa 100%, a emu bocznikuje wtryski rezystorami, prąd wtrysków jest mniejszy i mogą się właściwie nie otwierać.. jest to możliwe? Jakieś inne rozwiązanie?
Jeszcze jedno - gdyby chodził na lewym gazie, to odpięcie emu nic by nie zmieniło, blos to blos |
| Ostatnio zmieniony przez ramanujan |9 Paź 2015|, 2015 10:37, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
Reader

Auto: '96 24V sedan +LPG
Pomógł: 52 razy Dołączył: 03 Mar 2009 Skąd: Puławy / Błonie
|
Wysłany: |9 Paź 2015|, 2015 11:27
|
|
|
| Cytat: | | - była sekwa, po sekwencji został emulator, raczej chyba niepotrzebny. Wiem z doświadczenia że jak się go wypnie, wtryski nie dostaną zasilania. |
Emulator odcina sterowanie a nie zasilanie.
Włącz w takim razie LPG, wypnij emulator i testuj spalanie.
| ramanujan napisał/a: | Myślę - cholera, dostaje bene non stop. Wyłączę pompę (wyłącznik wstrząsowy). Pompa nie pracuje... silnik dalej pracuje. Co do ...?
Przegazowałem, pochodził pół minuty.. Bez zmian. Nie rozumiem.. Bena odcięta, pompa nie działa.. jak on może pracować? |
Jest to możliwe, ponieważ podciśnienie w kolektorze dolotowym jest w stanie zassać benzynę w ilości wystarczającej do pracy silnika na biegu jałowym.
Z tego co opisujesz w pierwszym wpisie, to powinieneś sprawdzić ciśnienie benzyny na listwie podczas pracy na benzynie. |
_________________ Pozdrawiam
Reader |
|
|
|
 |
WieSiu

Auto: Thunderbird MN12 4.6 V8
Pomógł: 21 razy Wiek: 43 Dołączył: 24 Lip 2009 Skąd: Wrocław
|
Wysłany: |9 Paź 2015|, 2015 11:53
|
|
|
| ramanujan napisał/a: | | Wyłączę pompę (wyłącznik wstrząsowy). Pompa nie pracuje... silnik dalej pracuje. Co do ...? |
ija to rozumiem tak ze to bylo na odpietym gazie przez elektrozawory.
skoro tak sie dzieje bez udzialu pompy paliwowej to nie ma co na ta chwile sprawdzac cisnienia w ukl. paliwowym |
|
|
|
 |
pablo19
Tropiciel

Auto: '89 12V :P NO LPG
Pomógł: 55 razy Wiek: 42 Dołączył: 14 Mar 2005 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: |9 Paź 2015|, 2015 12:59
|
|
|
Wywal emulator, i zostaw zwykły przekaźnik odcinający zasilanie na wtryski, nie zapomnij dać obejście zasilania z przed przekaźnika dla EBJ-ota.
 |
_________________ były
2.4 12V6 MSB
2.9 12V6 ASB razy trzy
2.9 12V6 MSB złociutkie razy dwa
2.8 Ghia ASB '85 Ikona
2.9 Team |
|
|
|
 |
ramanujan

|
Wysłany: |9 Paź 2015|, 2015 13:23
|
|
|
Okej, czyli sprawa robi się jasna. Mimo wyłączenia pompy beny silnik podsysał sobie co nieco i na tym chodził.
Działo się tak bo elektrozawory były cały czas otwarte, chociaż powinny być rozłączone.
Czy aby silnik nie czytał żadnego błędu, powinienem przekaźnikiem przełączyć sygnał do rezystora i do plusa (dając mu sztuczne obciążenie)?
Czy EEC4 jest tak cwane aby to mierzyć i czy zacznie krzyczeć jakieś głupoty? Wtryski włączane są 3 na raz (półsekwa) są sterowane masą. Pablo, czy dobrze rozumiem że proponujesz im odciąć plus?
czy one fabrycznie mają plusa sprzed EBJ-a? (nie mam schematu elektr)
Jeszcze jedno pytanie - chcąc aby pompa beny była odcinana przy gazie, w którym miejscu rozłączyć sterowanie pompą? Gdzie (ideowo) powinien być przekaźnik? |
|
|
|
 |
trzypion
V6 Rulez!

|
Wysłany: |9 Paź 2015|, 2015 13:29
|
|
|
| ramanujan napisał/a: | Macie rację, zbyt duży skrót.
- przełączyłem stacyjkę gazu na pozycję LPG, ale wyłączyłem bezpiecznik gazu, w tym momencie wszystkie elektrozawory się zamknęły.
|
A emulator wtrysków pozbawiony zasilania z powrotem do nich podpiął sterowanie, przez co silnik zaczął pracować na benzynie.
| ramanujan napisał/a: |
- była sekwa, po sekwencji został emulator, raczej chyba niepotrzebny. Wiem z doświadczenia że jak się go wypnie, wtryski nie dostaną zasilania.
|
Trudno, żeby dostały, jak przewody nie sa połączone.
Gazownia jest tak założona że nawet nie odcina pompy Pb na gazie. Blos był ustawiany na AFR i ustawiłem go w miarę, z tym że jeśli dostawał bene non stop, po moje ustawianie jest o kant tyłka.
|
Odcięcie pompy nie jest konieczne. Na AFR? Interesujące, czym tak ustawione?
centralka STAGa załącza tylko plus na zawory, reszta jak emu, jest tylko ozdobą i ewentualnie przepuszcza sygnał do wtrysków.
|
Nie tylko, jeszcze zasila emulator, który wtedy odcina wtryskiwacze.
Chciałym zmostkować wtryski 1:1 (wrócić do instalacji fabrycznej), bo emu, jeśli coś ma sknocone na płytce, może bocznikować prąd do wtrysków. Nawet w idealnym przypadku gdy wszystko działa 100%, a emu bocznikuje wtryski rezystorami, prąd wtrysków jest mniejszy i mogą się właściwie nie otwierać.. jest to możliwe? Jakieś inne rozwiązanie?
|
Tak, przekaźnik odcinający zasilanie - w EEC IV wystarczy. Aczkolwiek nie sądze, żeby to był problem.
Jeszcze jedno - gdyby chodził na lewym gazie, to odpięcie emu nic by nie zmieniło, blos to blos |
Tak, blos to mity i kłopoty
Sprawdziłeś czy zyje sonda lambda? |
|
|
|
 |
ramanujan

|
Wysłany: |9 Paź 2015|, 2015 13:41
|
|
|
trzypion, po kolei:
"A emulator wtrysków pozbawiony zasilania z powrotem do nich podpiął sterowanie"
Jeśli tak działa emu, to ja zrobiłem błąd. Tak czy siak zdziwienie wywołał u mnie fakt pracy silnika na benie przy odciętej pompie paliwa.
Strojenie na AFR.. Co wyjaśniać? szerokopasmówka plus zegar z wyświetlaczem. Blosa jak się ustawia sam wiesz.. w sumie idea taka sama jak palnik
Dywagacja co ma słuszność blos czy sekwa toczyła się na tym forum przez naście stron, nie zaczynajmy jej tutaj. Myślę że z argumentami bym się zgodził, natomiast ja nie mam dobrze działającej beny, silnik na tym ledwo działa. Na pewno bene chcę ogarnąć żeby chodziła, ale zanim to nastanie - musi być blos..
edit: z resztą się zgadzam, to jest oczywiste.. |
| Ostatnio zmieniony przez ramanujan |9 Paź 2015|, 2015 13:41, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
pablo19
Tropiciel

|
Wysłany: |9 Paź 2015|, 2015 13:49
|
|
|
| ramanujan napisał/a: | ...Pablo, czy dobrze rozumiem że proponujesz im odciąć plus?
czy one fabrycznie mają plusa sprzed EBJ-a? (nie mam schematu elektr) |
"schemat" masz powyżej
| ramanujan napisał/a: | | Jeszcze jedno pytanie - chcąc aby pompa beny była odcinana przy gazie, w którym miejscu rozłączyć sterowanie pompą? Gdzie (ideowo) powinien być przekaźnik? | Po prawej stronie pod górną częścią deski masz przekaźnik, od pompy. Nie wiem, który, ale wierzę, że go znajdziesz i poradzisz sobie z jego sterowaniem. Wiesz, uczelnia zobowiązuje |
_________________ były
2.4 12V6 MSB
2.9 12V6 ASB razy trzy
2.8 Ghia ASB '85 Ikona
2.9 Team |
|
|
|
 |
ramanujan

|
Wysłany: |9 Paź 2015|, 2015 14:09
|
|
|
Przekaźnik się zlokalizuje, dzięki za instrukcje Pablo.
Pytanko, na emu jest jaki potencjometr.. co on reguluje?
edit: jeszcze jedno - przy poprawnej pracy emu, nie powinno być żadnej różnicy w pracy silnika na gazie czy on jest czy nie -prawda?
Tak czy siak to emu może nie działać jak trzeba.. tak bym to tłumaczył.
Czemu jak go wypiąłem silnik pracuje równiej, kulturalniej, ma lepszy moment niż z emu.. no chyba właśnie ta lewa bena tu przeszkadza? |
| Ostatnio zmieniony przez ramanujan |9 Paź 2015|, 2015 14:15, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
pablo19
Tropiciel

|
Wysłany: |9 Paź 2015|, 2015 14:32
|
|
|
| Po co CI tyle pytań? Wywal to i już, jest to zbędny element w tym momencie. |
_________________ były
2.4 12V6 MSB
2.9 12V6 ASB razy trzy
2.8 Ghia ASB '85 Ikona
2.9 Team |
|
|
|
 |
trzypion
V6 Rulez!

|
Wysłany: |9 Paź 2015|, 2015 15:38
|
|
|
Strojenie na AFR.. Co wyjaśniać? szerokopasmówka plus zegar z wyświetlaczem. Blosa jak się ustawia sam wiesz.. w sumie idea taka sama jak palnik
|
Czyli w jednym punkcie, nie masz aktuatora i zamkniętej pętli?
nie mam dobrze działającej beny
|
To do tego zacznij. Może po prostu reset kompa i potem adaptacja?
I sprawdź, czy sondy lambda działaja.
[ Dodano: |9 Paź 2015|, 2015 15:39 ]
| pablo19 napisał/a: |
Po prawej stronie pod górną częścią deski masz przekaźnik, od pompy. Nie wiem, który, ale wierzę, że go znajdziesz i poradzisz sobie z jego sterowaniem. Wiesz, uczelnia zobowiązuje |
Można też dac na wiązce pod kanapą |
|
|
|
 |
ramanujan

|
Wysłany: |9 Paź 2015|, 2015 15:55
|
|
|
OK. sonda powinna działać, bo zmieniałem ją niedawno na NGK,
W przeciągu miesiąca jak włączyliśmy bene, na AFR zmieniała się mieszanka bogata-uboga-bogata-uboga-bogata....... (choć nie tak bardzo szybko)
Zgadza się, gaz nie działa w pętli zamkniętej, zwykła I gen.
Mimo wszystko nie odpowiada to na pytanie dlaczego pali 24L na gazie - bardzo chciałbym znaleźć odpowiedź na to pytanie.. |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
Copyright © by Ford Scorpio Team |