|
Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio
|
|
Alternator - kontrolka nie gaśnie po uruchomieniu silnika |
| Autor |
Wiadomość |
adamf

Auto: ford scorpio 2,5TD
Pomógł: 4 razy Wiek: 52 Dołączył: 04 Mar 2007 Skąd: Lubaczów
|
Wysłany: |23 Mar 2013|, 2013 23:10
|
|
|
| DO Adam 2000 temat z alternatorem w dizlu po odpieciu wtyki w altern.która ma dwa cienkie kable i przekręcam kluczem stacyjki aż zaświecą kontrolki.Czy w tych kablach ma być prąd w jednym z nich,albo w obu ,żadnym.Problem jest taki po zapaleniu samochodu kontrolka ładowania nie gaśnie całkowicie dodam ,że ładowanie jest na 14,2v bez świateł a zpełnym obciażeniem światła nawiew radio itp. 13,7v |
|
|
|
 |
Adam_2000

Auto: Volvo S90L, 2018, T5 AWD
|
Wysłany: |23 Mar 2013|, 2013 23:37
|
|
|
Dwa cienkie druty - jeden z nich (niebiesko-żółty) to wzbudzenie [D+]. Idzie właśnie z kontrolki.
Jeżeli odłączysz go od alternatora, to lampka ładowania powinna zgasnąć, jak dasz mu masę - zaświecić.
Jeżeli nie gaśnie, to szukaj uszkodzenia w regulatorze, albo w samym alternatorze (któraś dioda ma przebicie). |
_________________ Always look on the bright side of life |
|
|
|
 |
adamf

Auto: ford scorpio 2,5TD
Pomógł: 4 razy Wiek: 52 Dołączył: 04 Mar 2007 Skąd: Lubaczów
|
Wysłany: |24 Mar 2013|, 2013 00:20
|
|
|
| Dzięki wielkie alternator był w naprawie w RZESZOWIE w Bendix bo nie ładował wcale wymienjli regulator napięcia na nieorginał i takie mam właśnie przeboje z tą kontrolką jest to jakiś NIPPODENSO Japan myślałem że mam w kablach coś nie tak skrzynki zrobiłem obie wiazka też zrobiona licznik rozbierałem na czynniki pierewsze .W poniedziałek sprawdze czy zgaśnie po odpięciu wtyki . |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
Copyright © by Ford Scorpio Team |