$reply_topic_back Ford Scorpio Team :: Zobacz temat - Wentylatory chłodnicy
Ford Scorpio Team Strona Główna Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Wentylatory chłodnicy
Autor Wiadomość
cieplak
[Usunięty]

Wysłany: |23 Sie 2005|, 2005 09:20   Wentylatory chłodnicy

Mam problem z wentylatorami na chłodnicy. Nie załączają się. na krótko przynajmniej jeden działa - sprawdzone. Wg książki bezpiecznik w mojej przejściówce jest jeden (nr44) a nr 39 nie używany i to by się zgadzało, bo gniazdo tego 39 jest nietypowe i normalnego bezpiecznika nie wsadzisz Po jego zwarciu włącza sie dmuchawa nawiewu. Na stronach radzieckich i angielskich są schematy z dwoma bezpiecznikami i przez to nie wiem co moze być nie tak. Napięcie na tym 44 bezpieczniku jest
Druga sprawa to czujnik włączający wiatraki. Czy to ten w bloku obok tego z fajką odwskaz. temp na desce czy w termostacie czy może w chłodnicy. Bo mam czujnik wkręcony w chłodnicy ale nie mam wtyczki którą można tam wsadzić. Widziałem u kolegi ten sam model z zaślepionym miejscem w chłodnicy gdzie ja mam czujnik. DOdam że ten w bloku jest z białym kołnierzem. Pomóżcie co mam zewrzeć żeby zasymulować temperaturę odpowiednią do włączenia wiatraka. Nie chcę przypadkowo przegrzeać silnika bo w jednym już dziurę zrobiłem

Struna 

Auto: XC90 2.9 biTurbo
Wysłany: |23 Sie 2005|, 2005 09:54   

Czujnik jest w bliku, w chłodnicy jak coś masz to znaczy już ktoś tam coś dłubał.

cieplak
[Usunięty]

Wysłany: |23 Sie 2005|, 2005 11:07   

To znaczy że mam pasującą chłodnice z innego modelu. Ok olewam czujnik w chłodnicy. A ten czujnik w bloku tylko włącza wiatraki czy jeszcze co innego?

Jacutek
[Usunięty]

Wysłany: |23 Sie 2005|, 2005 11:32   

W moim aucie włącznik elektrowentelatora jest wkręcony w chłodnicę po jej prawej stronie...może masz chłodnicę od wersji z klimą.

cieplak
[Usunięty]

Wysłany: |23 Sie 2005|, 2005 11:45   

No właśnie w chłodnicy jest czujnik ale nic do niego nie dochodzi, żadna wtyczka. Oczywiście nic też nie wisi żeby można było tam wpiąć. Czy chłodnica z zaślepką na czujniku była w wersji z klimą? Jesi nie to by znaczyło że była u mnie klima (została po niej pompa - dodatkowy element przykręcony do silnika przez co dłuższy pasek klinowy) Ale jak wtedy włączyć wiatraki?

Struna 

Wysłany: |23 Sie 2005|, 2005 11:53   

w zasadzie w chłodnicy jest miejsce na czujnik - może sobei ktoś wkręcił zamiast zaslepki i tyle.

Jacutek
[Usunięty]

Wysłany: |23 Sie 2005|, 2005 11:58   

U mnie kable z czujnika natychmiast wchodzą do wiązki na prawej podłużnicy. Sprawdź idąc po kablach od wiatraków, być może jakiś "mechanik" zrobił w kabinie ręczne sterowanie wentylatorami na chłodnicy :twisted: Czy masz włącznik w bloku ? jeśli tak to go zewrzyj (tylko przedtem wyjmij łapki z wentylatorów :) ).

cieplak
[Usunięty]

Wysłany: |23 Sie 2005|, 2005 12:26   

Ok zewre czujnik w bloku i dam znać. Ręcznego nie ma na pewno bo bym widział

Jacutek
[Usunięty]

Wysłany: |23 Sie 2005|, 2005 13:41   

cieplak napisał/a:
Ok zewre czujnik
Masz zewrzeć włącznik elektrowentylatora od strony wiązki :D Nawet jak nie wystartują śmigła to posłuchaj czy stuka przekaźnik.

Rafał A.(antek) 

Auto: Mondeo
Wysłany: |23 Sie 2005|, 2005 13:52   

czujnik od wentylatorów jest na obudowie termostatu, tam trzeba zewrzec
http://tinyurl.com/qhaqjsk

cieplak
[Usunięty]

Wysłany: |23 Sie 2005|, 2005 13:57   

Jak wygląda ten włacznik i gdzie go szukać? Ja rozumiem że całe to ustrojstwo działa tak: Woda sie nagrzeje i czujnik temp robi zwarcie które powoduje zamknięcieprzekaźnika i wentylatory śmigają. Mam dwa czujniki obok siebie w bloku z czego jeden do wskaźnika na desce. Mam tez wtyczkę w termostacie i w mądrej książce napisali że jak ją wyjmę to będzie się kręcić. Niestety rózne kombinacje zwarcia tejże równiez nie powodują staru ale nie wiem czy powinny bo nie wiem poprzez który czujnik zamyka się obwód z przekaźnikiem (prosty z jedną cewką) i czy odbywa się przez komputer, który sterowałby pracą na jeden wiatrak lub dwa. Schematy dostepne sa tylko do wielorybów - dwa bezpieczniki.

Struna 

Wysłany: |23 Sie 2005|, 2005 13:59   

a wentyle wogóle to Ci działają ? podaj napięcie na nie i zobacz czy wogóle robią.

cieplak
[Usunięty]

Wysłany: |23 Sie 2005|, 2005 14:01   

Pisałem że podpiete na krótko działają Przynajmniej jeden bo idą do nich trzy przewody i tylko w jednej kombinacji kręci się jeden - ten od pasażera.

Struna 

Wysłany: |23 Sie 2005|, 2005 14:07   

no a powinny w sumie obydwa - gdzies już było opisane na forum jak to jest spięte i w jakich kombinacjach jak działają.

Adam_2000 

Auto: Volvo S90L, 2018, T5 AWD
Wysłany: |23 Sie 2005|, 2005 14:08   

Przecież już wyjaśniałem jak chodzą te wentyle !
Jest to gdzieś na forum...

Odpowiedz do tematu