|
Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio
|
|
Kolejny problem z ASB |
| Autor |
Wiadomość |
Draiwer38 [Usunięty]
|
Wysłany: |18 Sty 2010|, 2010 20:32 Kolejny problem z ASB
|
|
|
| Problem polega na tym że podczas jazdy na D gdy już ma się włączyć czwarte przełożenie czyli gdzies koło 80-tki na godzine SKOREK jakby zwalnia a dokładniej zachowuje się tak jakby coś ciężkiego mu z tyłu zaczepił, jakby się dwa biegi załączyły gdy przełącze na 3 wszystko ustępuje jakby nigdy nic po za tym że nie ma czwartego przełożenia. Skrzynia była zmieniana wszystko opisałem w ostatnich swoich postach z 14 stycznia. Z góry dziękuję. |
|
|
|
 |
adi-kostrzyn [Usunięty]
|
Wysłany: |18 Sty 2010|, 2010 21:07
|
|
|
| moze warto pod regulowac tasme i dac wiecej luzu na lince tego ustrojstwa co jest zaraz nad druga sruba regulacyjna. ja tak mialem i u mnie zadzialalo. |
|
|
|
 |
Draiwer38 [Usunięty]
|
Wysłany: |18 Sty 2010|, 2010 21:38
|
|
|
| adi-kostrzyn napisał/a: | | moze warto pod regulowac tasme i dac wiecej luzu na lince tego ustrojstwa co jest zaraz nad druga sruba regulacyjna. ja tak mialem i u mnie zadzialalo. | Może kolego......... tylko jest jedno małe ale ja mam 2.0 DOHC i u mnie nie ma linki nad śrubą. Chyba że mówimy o lince od click- downa. |
| Ostatnio zmieniony przez Draiwer38 |18 Sty 2010|, 2010 22:15, w całości zmieniany 2 razy |
|
|
|
 |
adi-kostrzyn [Usunięty]
|
Wysłany: |18 Sty 2010|, 2010 22:18
|
|
|
| pamietam tylko ze regulowalem tasmy a wlasciwie ta pierwsza i jak dobrze zrobilem to wrocila 4. tak to jest chyba clik-down bo poluzowalem to mnie zaczelo zbijac do jedynki z 100km/h. ewentualnie czy masz podlaczone przewody podcisnieniowe te co do modulatora ida. |
|
|
|
 |
Draiwer38 [Usunięty]
|
Wysłany: |19 Sty 2010|, 2010 16:21
|
|
|
| adi-kostrzyn napisał/a: | | ewentualnie czy masz podlaczone przewody podcisnieniowe te co do modulatora ida. | Wszystko jest podłączone OK kolego. A czwórki nadal nie ma. Spróbuję jeszcze z tymi taśmami tylko tego jeszcze w tej skrzyni nie robiłem. Martwi mnie najbardziej jednak to przychamowywanie SKORKA gdy jadę na D gdy przy 80km na cztery chce wejść. To odczówa się tak jakby sie dwa biegi na raz zapieły aż w skrzyni słychać jakieś dziwne drżenie. Gdy przełącze na 3 wsio jest OK. |
|
|
|
 |
adi-kostrzyn [Usunięty]
|
Wysłany: |19 Sty 2010|, 2010 18:21
|
|
|
| proponuje zrobic pozadna regulacje i pamietaj ze starsze modele skrzyn trza luzowac o 2 obroty. ja czasem mam tak ze przy 80km/h jak mocno chce przyspieszyc to tez mi go moli ale raczej wina jest instalacji gazowej bo jakos tylko na gazie mnie tak robi. |
|
|
|
 |
Draiwer38 [Usunięty]
|
Wysłany: |19 Sty 2010|, 2010 18:34
|
|
|
| adi-kostrzyn napisał/a: | | proponuje zrobic pozadna regulacje i pamietaj ze starsze modele skrzyn trza luzowac o 2 obroty. ja czasem mam tak ze przy 80km/h jak mocno chce przyspieszyc to tez mi go moli ale raczej wina jest instalacji gazowej bo jakos tylko na gazie mnie tak robi. | OK kolego zrobię to napewno. A co do regulacji taśm to w moim modelu to........... Najpierw trzeba sobie dorobić klucz do śruby nastawnej taki czworokąt 8mm, którym będzie można śrubę dokręcić dokładnie momentem 13Nm.
Taśma PRZEDNIA
Poluzować trzeba kontrę. Śrubę trzymać żeby się nie obracała podczas odkręcania kontry.
Po poluzowaniu kontry, wkręcamy ręcznie śrubę aż poczujemy opór. Dokręcamy ja potem momentem 13Nm, . Po tym zabiegu odkręcamy śrubę o dokładnie 2 obroty! Kontrę dokręcamy momentem 50-58Nm, trzymając cały czas śrubę żeby nie drgnęła podczas dokręcania.
Taśma TYLNA
Robimy tak samo jak wyżej z jedna różnica. Do roku prod. 04/88 odkręcamy śrubę o 2 obroty. W wszystkich nowszych modelach odkręcamy o 2,5 obrotów. To tak dla ścisłości jakby coś. |
| Ostatnio zmieniony przez Draiwer38 |19 Sty 2010|, 2010 19:09, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
Copyright © by Ford Scorpio Team |