|
Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio
|
|
klima ,, czy cos z tego bedzie" |
| Autor |
Wiadomość |
adi-kostrzyn [Usunięty]
|
Wysłany: |9 Lip 2010|, 2010 18:43 klima ,, czy cos z tego bedzie"
|
|
|
moze gdzies to bylo poruszane ale chyba slabo szukam, wiec z gory przepraszam.
jest u mnie klima, ktora w sumie od 1.5roku nie chodzila, nie wiem czy nawet jest dobra, pasek ze sprezarki zdjety tyle czasu. czujnik raz pokazuje a raz nie niski poziom czynnika chlodzacego. zastanawiam sie jaki koszt bylby przywrocenia tego do dzialania. szczelna jest a sprezarka nie wiem czy podola,moze, glownie jestem ciekaw jak to wyglada gdybym mial jeszcze stary czynnik chlodzacy, czy trzeba to przerabiac czy cus. jak ktos sie zna, lub przechodzil to, to prosze o info. pozdrawiam i zycze wszystkim milego lata |
|
|
|
 |
YGH
Jaco

Auto: Laguna II 1.9dCi, Golf II GTD
|
Wysłany: |9 Lip 2010|, 2010 19:31
|
|
|
jeżeli pasek z niej ściągnięty to raczej dobra nie będzie, a jeżeli nawet to i tak jak 1,5 roku nie chodziła to daruj ją sobie, po nabiciu czynnika i nabiciu nowego oleju pochodzi ze 2 tyg. i po niej - mi już 2 tak padły |
| Ostatnio zmieniony przez YGH |9 Lip 2010|, 2010 19:31, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
Adam73
603-820-181

Auto: Mk2 1992 2.0 DOHC,manual,Ghia lift. + LPG
Pomógł: 15 razy Wiek: 53 Dołączył: 23 Kwi 2006 Skąd: Zgierz EZG
|
Wysłany: |9 Lip 2010|, 2010 19:31
|
|
|
| adi-kostrzyn napisał/a: | | czujnik raz pokazuje a raz nie niski poziom czynnika chlodzacego. | a gdzie to widzisz ???? |
_________________ Było:
Tarpan 237 -79r.
Dacia1310-86r.
Opel Kadett 1.6D- 89r.
Vw transp.T2 -80r.
Scorpio Mk1 -91r./2.0 DOHC |
|
|
|
 |
kat

Auto: E38 2,8 Shadow Line
Pomógł: 66 razy Wiek: 53 Dołączył: 18 Lis 2006 Skąd: katowice
|
Wysłany: |9 Lip 2010|, 2010 19:37
|
|
|
ryzykuj
wg mnie
-prawdopodobienstwo zatarcia sprezarki na dzien dobry,
-rozczelnionego ukladu,bo skad wiesz ,ze szczelny jak nie uzywasz?
no i gdzie widzisz poziom czynnika ?
ja bym sie przygotowal na kwote ok 1500 zl jak nie z 2 z przodu przy uruchamianiu takiej klimy |
_________________ Złodziej najgłośniej krzyczy " Łapać złodzieja !" |
| Ostatnio zmieniony przez kat |9 Lip 2010|, 2010 19:38, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
Adam73
603-820-181

Auto: Mk2 1992 2.0 DOHC,manual,Ghia lift. + LPG
Pomógł: 15 razy Wiek: 53 Dołączył: 23 Kwi 2006 Skąd: Zgierz EZG
|
Wysłany: |9 Lip 2010|, 2010 19:40
|
|
|
| kat napisał/a: | | no i gdzie widzisz poziom czynnika ? | mnie tez to zastanawia |
_________________ Było:
Tarpan 237 -79r.
Dacia1310-86r.
Opel Kadett 1.6D- 89r.
Vw transp.T2 -80r.
Scorpio Mk1 -91r./2.0 DOHC |
|
|
|
 |
gufer-posepny

Auto: M 120d
Pomógł: 104 razy Wiek: 45 Dołączył: 08 Sie 2007 Skąd: Katowice
|
Wysłany: |9 Lip 2010|, 2010 19:57
|
|
|
na presostacie widzi .
najpierw pokręć ręką czy kompresor wogóle da się obrócić . dobij czynnik . tylko dobij . załóż pasek i poużywaj . albo będzie działać albo padnie . skoro presostat czasem pokazuje że czynnik jest to można przyjąć że jest to w miarę szczelne .
to tak relatywnie nie utopisz majątku a jest szansa że działa . jak się rozsypie to będzie trzeba głęboko do kieszeni sięgnąć . |
_________________ W nocy wszystko jest czarne . |
|
|
|
 |
bingo
PO 656 EY

Auto: 1992, 2.9 V6 12V, manual, TURNIER 4x4 GHIA RS
Pomógł: 115 razy Wiek: 52 Dołączył: 10 Wrz 2007 Skąd: Poznań
|
Wysłany: |9 Lip 2010|, 2010 21:51
|
|
|
| adi-kostrzyn napisał/a: | | czujnik raz pokazuje a raz nie niski poziom czynnika chlodzacego | - to zacznij od dolania petrewgo do układu, bo któregoś pięknego dnia zagotujesz silnik - to nie kontrolka od klimy - tam nie ma czujnika poziomu, bo nawet nie ma zbiornika z prawdziwego zdarzenia ....
| adi-kostrzyn napisał/a: | | szczelna jest | - jak sprawdzane? choć jak masz jeszcze ciśnienie, to powinno być ok
| adi-kostrzyn napisał/a: | | sprezarka nie wiem czy podola | - zacznij od okręcenia ręką wału sprężarki (czyli tego, co jest wewnąttrz koła pasowego, nie może być żadnego wyczuwalnego miejscowego oporu, a przekręcić musisz w miarę lekko za pomocą ręki
| adi-kostrzyn napisał/a: | | to wyglada gdybym mial jeszcze stary czynnik chlodzacy | - jezeli układ jest szczelny, to czynnik masz, więc nic nie ruszasz. jak go nie masz lub go brakuje, trzeba się z nim porzegnać i wpuścić zamiennik bezpośredni ( tanio, ale tracimy na pracy, i w żadnym wypadku nie z autoamtu - nie trwai się z barwnikami UV, oraz nie za bardzo lubią oleje estrowe) lub wymiana oleju, płukanie, wymiana osuszacza (zalecane), zaworu rozprężnego i nowy czynnik R134a. Mogą też być potrzebne nowe oringi
| YGH napisał/a: | | jeżeli pasek z niej ściągnięty to raczej dobra nie będzie | - jezeli układ jest z czynnikiem, to jej nic nie powinno się stać - może staćnawet latami. Zdjęty pasek mógł też uchronić dławnice. Jeżeli jest ciśnienie, to najgorzej będzie z uszczelneniem dławnicy - po ruszeniu może puścić, bo jest już zniekształcona. samej spręzarce nic nie będzie. Inaczej, jezeli nie ma ciśnienia - jak nie ma jeszcze oleju, to marnie to widzę.
| YGH napisał/a: | | po nabiciu czynnika i nabiciu nowego oleju pochodzi | - jak jest ciśnienie, to zadnego nowego oleju, chyba, że wymiana na 134a, ale przy szczelnej kimie nie robił bym tego. | kat napisał/a: | | prawdopodobienstwo zatarcia sprezarki na dzien dobry | - jeżeli jest ciśnienie, i idzie sprężarkę ruszy ręką i nie czyć punktowego oporu w czasie całego obrotu wału - ryzyko zatarcia 1%
| kat napisał/a: | | rozczelnionego ukladu | - bardzo duże na dławnicy spężarki | kat napisał/a: | | bo skad wiesz ,ze szczelny jak nie uzywasz | - idzie sprawdzić na zaworku, czy jest ciśnienie (NIE PATRZEĆ W TĄ STRONĘ!!! CIENKI ŚRUBOKRĘCIK I RĄCZKA W RĘKAWICY !!! MOŻNA SIĘ POPARZYĆ !!! POPARZYĆ OD ZIMNA !!! TEMPERATURA SILNIKA NIE MA ZNACZENIA !!! wYSOKA TEMPERATURA ZEWNĘTRZNA MOŻE ZWIĘKSZYĆ CIŚNIENIE I EFEKT POPARZENIA !!! NIE WOLNO TAK ROBIĆ !!! - musiałem ostrzec), po odkręceniu nakrętki zabezpieczającej, jak nam syknie coś, już w czasie odkręcania, to znaczy że jest ciśnienie w ukladize (99%) i zaworek do wymiany (100%), po odkręceniu widać główkę zaworka jak od koła - lekko wciskając powinien być syk (uwaga - ciśnienie wyższe niż w kole i niebezpieczny środek w środku). jak coś jest, to po tak długim nie używaniu można się spodziewać, że będzie tego tyle, że powinna klima zaskoczyć
| gufer-posepny napisał/a: | na presostacie widzi . - też prawda - po stykach można sprawdzić
|
| gufer-posepny napisał/a: | | dobij czynnik . tylko dobij | - w żadnym wypadku - masz w układzie prawdopodobnie R12, nie wolno go mieszać z zamiennikami nawet tymi bezpośrednimi (czyli tymi, które nie wymagają wymiany oleju). a r12 jest nie dostępny (oficjalnie) i bardzo trudno dostępny i drogi (nie oficjaleni), im dalej na zachód, tym gorzej. Jeżeli jednak ktoś ma R12 to można dobić
| gufer-posepny napisał/a: | | załóż pasek i poużywaj | - dokładnie tak - albo dławnica wytrzyma, albo nie.
| gufer-posepny napisał/a: | | skoro presostat czasem pokazuje że czynnik jest to można przyjąć że jest to w miarę szczelne . | - presostat pewnie nie pokazuje nic (nie był sprawdzany) a pokazuje kontrolka ... a jeżeli jest ciśnienie, to układ nie w miarę szczelny, ale dosyć dobrze szczelny (do momentu ruszenia dławnicy ...)
jak zdjęty pasek, to pewnie walnięte łożysko elektroagnesu lub coś podobnego - też sprawdz na początek - koło pasowe musi lekko się kręcić bez hałasu. |
_________________ nigdy nie mów nigdy |
|
|
|
 |
adi-kostrzyn [Usunięty]
|
Wysłany: |9 Lip 2010|, 2010 22:06
|
|
|
oj, nie spodziewalem sie takiego odzewu serdeczne dzieki. co do mojej opini o szczelnosci to wydawalo mi sie ze zolta kontrolka w ksztalcie kosza z wentylatorkiem w srodku, jest od poziomu czynnika i na podstawie tego ze zapalala sie i gasla moje stwierdzenia ze trzyma caly czas stan. ostatnio w te cieplote tylko swieci caly czas. |
|
|
|
 |
Zysio
LKR 55077

Auto: '06 Citroen C8 2.0 HDi 136KM
Pomógł: 41 razy Wiek: 41 Dołączył: 08 Paź 2004 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: |9 Lip 2010|, 2010 22:08
|
|
|
Co do kontrolki są 2 opcje:
- albo płynu mało,
- albo czujnik zdycha, bo i tak się zdarza. |
_________________ Tomek (Żysio)
------------
Jest:
'06 Citroen C8 2.0 HDi
Było:
'03 Yamaha TDM 900
'99 W210 E430
'05 Volvo V70 2.4 D5
'88 2.9 V6 Ghia + LPG |
|
|
|
 |
adi-kostrzyn [Usunięty]
|
Wysłany: |9 Lip 2010|, 2010 22:12
|
|
|
| ogolnie kontrolka nie swieci dopuki troche nie poszaleje wiec wydaje mi sie ze to plyn. |
|
|
|
 |
kat

|
Wysłany: |9 Lip 2010|, 2010 22:14
|
|
|
| Zysio napisał/a: | Co do kontrolki są 2 opcje:
- albo płynu mało,
- albo czujnik zdycha, bo i tak się zdarza. |
jak plyn nie ubywa to czujnik walniety
dokladnie mam to samo,plyn w normie,a od czasu do czasu zapala sie kontrolka
nowy czuj juz czeka na wymiane |
|
|
|
 |
adi-kostrzyn [Usunięty]
|
Wysłany: |9 Lip 2010|, 2010 22:14
|
|
|
ogolnie chcialem sie dowiedziec czy oplaca sie jechac do serwisu klimy ale chyba lepiej sie nie pchac, moze warto ja zastartowac najpierw. |
|
|
|
 |
kat

|
Wysłany: |9 Lip 2010|, 2010 22:16
|
|
|
| adi-kostrzyn napisał/a: | ogolnie chcialem sie dowiedziec czy oplaca sie jechac do serwisu klimy ale chyba lepiej sie nie pchac, moze warto ja zastartowac najpierw. |
w serwisie szykuj od razu odpowiednia kwote
sprobuj najpierw jak wyzej masz opisane |
|
|
|
 |
gufer-posepny

Auto: M 120d
Pomógł: 104 razy Wiek: 45 Dołączył: 08 Sie 2007 Skąd: Katowice
|
Wysłany: |9 Lip 2010|, 2010 22:28
|
|
|
aa fakt nie doczytałem że mu zaświeca się kontrolka na zegarach .
jeśli ma R12 to nie ucieknie tak łatwo . z tego co znalazłem to już używał instalacji i działało . czyli kwestia taka że komuś nie chciało się szukać paska do klimy albo był 10 zł droższy . |
_________________ W nocy wszystko jest czarne . |
|
|
|
 |
adi-kostrzyn [Usunięty]
|
Wysłany: |9 Lip 2010|, 2010 22:29
|
|
|
bylem wlasnie zerknac czy na sprezarce wsio sie obraca i tak: tam gdzie przychodzi pasek leciutko chodzi, cos tam dzwoni ale raczej to brud lekko obciera w jednym momencie bo oporu zadnego,
kolo zapinane elektro magnesem chodzi z lekim oporem ale bez zadnych wyczuwalnych luzow czy tez oporow, jednostajny minimalny opor.
chyba warto sprobowac odpalic klime bo jak siadzie to nic nie strace, a jak bedzie dzialac to bede zeby szczerzyl z radosci
[ Dodano: Pią 09 Lip, 2010 ]
| gufer-posepny napisał/a: | aa fakt nie doczytałem że mu zaświeca się kontrolka na zegarach .
jeśli ma R12 to nie ucieknie tak łatwo . z tego co znalazłem to już używał instalacji i działało . czyli kwestia taka że komuś nie chciało się szukać paska do klimy albo był 10 zł droższy . | kupilem go od goscia ktory stwierdzil ze zdjal pasek zeby spalanie miejsze bylo, twierdzil ze dziala,- balem sie pozniej sprawdzic ale przy tych upalach |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
Copyright © by Ford Scorpio Team |