$reply_topic_back Ford Scorpio Team :: Zobacz temat - potrzebny fachowiec od VeMa z Krakowa
Ford Scorpio Team Strona Główna Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
potrzebny fachowiec od VeMa z Krakowa
Autor Wiadomość
mass44 

Auto: Brak scorpio
Wysłany: |8 Cze 2009|, 2009 22:47   potrzebny fachowiec od VeMa z Krakowa

Witam jak w temacie potrzebuję namiar na mechanika z okolic krakowa który nie boi się Vema. Niestety mój ostatni wyjazd do krakowa skończył się zagotowanym silnikiem przejechałem 135 km i wszystko było ok aż nagle wskazówka temp. z połowy skali prawie wypdła z zegarów para z pod machy i koniec jazdy :/ POMOCY
Było :
mkIII 2,3 KOMBI, 2,5TD VM
MKI 2,0 DOHC
mkII 2,0 Kombi, hb 2,0 DOHC ASB

Waldi_L_N 
VM pa,pa!

Auto: Na szczęście bez Forda :D
Wysłany: |9 Cze 2009|, 2009 06:09   

Wygląda klasycznie :/
Czy wiatraki zadziałały zanim się przegrzał?
1. Sprawdź bezpieczniki i same wiatraki. Bo ten wzrost temperatury nie wziął się znikąd. Zmora posiadaczy VM-a czyli głowice nie przegrzewają płynu bo pękły tylko pękają bo się przegrzały.
2. Sprawdź termostat.
3. Sprawdź czy w zbiorniczku nie masz delikatnego osadu tłusto-sadzowego. Ale delikatnego a nie breję. Jeśli tak, to pękły głowice. Ponieważ pękają pomiędzy komorą wstępną a zaworem ssącym (różnica temperatur) znajdują ujście do kanału wodnego, który jest tylko jakieś 5-7 mm powyżej dna głowicy. Choć w zasadzie wyrzucanie płynu dużo mówi. Jeśli to nie 2 pierwsze punkty to kicha.
Jeśli tak, to nie potrzebujesz dobrego mechanika do diesli tylko świetnego fachowca od regeneracji głowic. W Poznaniu takich znam, w Kraku nie. Demontaż głowic jest tak banalnie prosty, że każdy szanujący się mechanik zrobi to bezbłędnie. Ja swojego rozbierałem i składałem pod chmurką i silnik działał bez zarzutu. Powodzenia i obyś nie dołączył do grona byłych wielbicieli VM-a. 2 lata temu u świetnego, ale też i nie taniego speca za regenerację zapłaciłem 1200 PLN i jeszcze 200 za uszczelki.
Ostatnio zmieniony przez Waldi_L_N |9 Cze 2009|, 2009 06:12, w całości zmieniany 3 razy  

adamf 

Auto: ford scorpio 2,5TD
Wysłany: |9 Cze 2009|, 2009 17:50   

witam sprawdzałeś pasek wielorowkowy jest na miejscu ,węże całe :shock: :shock:

Platyn
[Usunięty]

Wysłany: |10 Cze 2009|, 2009 17:42   

mass44, A płyn w układzie masz czy uciekł? Bo jak uciekł to ofkoz gdzieś nieszczelność na wężach, chłodnicy lub jakaś zaślepka w głowicy zgniła tak jak mnie. A na samym wstępie sprawdź termostat. Wywal go i zobacz co będzie dalej

VIK 
KR673YV

Auto: BMW E38
Wysłany: |11 Cze 2009|, 2009 08:17   

Głowice do spawania i tyle.

mass44 

Wysłany: |11 Cze 2009|, 2009 12:24   

Waldi_L_N napisał/a:
Wygląda klasycznie :/
Czy wiatraki zadziałały zanim się przegrzał?
1. Sprawdź bezpieczniki i same wiatraki. Bo ten wzrost temperatury nie wziął się znikąd. Zmora posiadaczy VM-a czyli głowice nie przegrzewają płynu bo pękły tylko pękają bo się przegrzały.
2. Sprawdź termostat.
3. Sprawdź czy w zbiorniczku nie masz delikatnego osadu tłusto-sadzowego. Ale delikatnego a nie breję.

Ad1 bezpoieczniki ok ale wentyle sie nie załączyły nie wiem czemu niedawno wymieniałem całą inst. elektryczną po pod maską wszystko zgnite było, skrzyneczki też robiłem, może porostu czujnik temp. siadł.
ad2. termostat ok
ad3. w zbiorniczku to teraz błoto jakieś się zrobiło.

Waldi_L_N napisał/a:
Demontaż głowic jest tak banalnie prosty, że każdy szanujący się mechanik zrobi to bezbłędnie. Ja swojego rozbierałem i składałem pod chmurką i silnik działał bez zarzutu. Powodzenia i obyś nie dołączył do grona byłych wielbicieli VM-a. 2 lata temu u świetnego, ale też i nie taniego speca za regenerację zapłaciłem 1200 PLN i jeszcze 200 za uszczelki.
no tak demontaż jest banalnie prosty i każdy zrobi to bez problemu alne nie każdy mechanik wie że te głowice sie 3 razy dokręca najpierw wstępnie zimne głowice potem rozgrzane trzeba dociągnąć i jeszce raz po przejechaniu 50 km. niby szczegół ale ponoć bardzo istotny

adamf napisał/a:
witam sprawdzałeś pasek wielorowkowy jest na miejscu ,węże całe :shock: :shock:
węże całe, pasek wpożo
Platyn napisał/a:
mass44, A płyn w układzie masz czy uciekł? Bo jak uciekł to ofkoz gdzieś nieszczelność na wężach, chłodnicy lub jakaś zaślepka w głowicy zgniła tak jak mnie. A na samym wstępie sprawdź termostat. Wywal go i zobacz co będzie dalej

Płyn ucieka delikatnie przez korek w dole chłodnicy, zaślepi są ok zauważyłem jednak że na łączeniu obudowy termostatu z magistalą wodną doprowadzającą płyn chładzący do głowic jest dość spory wyciek i teraz pytanie jeśli ten wyciek jest natyle duży że ucieka ciśnienie z ukł. chłodzenia to czy brak ciśninia może być przyczyną niezałączanie się wentyli???
Było :
MKI 2,0 DOHC
Ostatnio zmieniony przez mass44 |11 Cze 2009|, 2009 12:30, w całości zmieniany 1 raz  

Platyn
[Usunięty]

Wysłany: |11 Cze 2009|, 2009 17:10   

mass44 napisał/a:
ad3. w zbiorniczku to teraz błoto jakieś się zrobiło.

To może być przyczyną nie załączenia się wentyli. Syfu nalazło na czujnik i zrobiła się izolacja a więc czujnik mógł nie łapnąć temperatury.
W pierwszej kolejność zrób płukanie całego układu i to dość dokładne.
Tylko skąd to błoto? Głowice? :/ Chyba żeś musztardy na uszczelnienie zaaplikował 8)

Waldi_L_N 
VM pa,pa!

Auto: Na szczęście bez Forda :D
Wysłany: |12 Cze 2009|, 2009 04:19   

mass44 napisał/a:
no tak demontaż jest banalnie prosty i każdy zrobi to bez problemu alne nie każdy mechanik wie że te głowice sie 3 razy dokręca najpierw wstępnie zimne głowice potem rozgrzane trzeba dociągnąć i jeszce raz po przejechaniu 50 km. niby szczegół ale ponoć bardzo istotny

Opisane jest to w każdym programie typu Autodata, Info-Tech itp. Każda głowica ma swoje specyficzne dane dotyczące sposobu dociągania i jeżeli naprawiacz nie korzysta z tej wiedzy, to zaręczam, że nie jest to jednak mechanik. Zresztą dociąganie głowic VM-a było zamieszczone choćby w tym dziale ;)
Ostatnio zmieniony przez Waldi_L_N |12 Cze 2009|, 2009 04:20, w całości zmieniany 1 raz  

slawektg 

Auto: Merkur XR4Ti XXXKM
Wysłany: |12 Cze 2009|, 2009 18:59   

Tak jak na ulotce do uszczelki kazdej szanujacej sie firmy.

arturrrr
[Usunięty]

Wysłany: |12 Cze 2009|, 2009 23:12   

mass44 napisał/a:
Niestety mój ostatni wyjazd do krakowa skończył się zagotowanym silnikiem przejechałem 135 km

Masz manual czy ASB ?

mass44 

Wysłany: |14 Cze 2009|, 2009 19:58   

arturrrr napisał/a:
mass44 napisał/a:
Niestety mój ostatni wyjazd do krakowa skończył się zagotowanym silnikiem przejechałem 135 km

Masz manual czy ASB ?

Manuala mam ale co to ma wspólnego z głowicami ??
Było :
MKI 2,0 DOHC

arturrrr
[Usunięty]

Wysłany: |14 Cze 2009|, 2009 20:40   

mass44 napisał/a:
Manuala mam ale co to ma wspólnego z głowicami ??

a to, ze niejeden z ASB przegrzal glowice - poniewaz w ruchu miejskim i po gorach zaleca sie zmiane reczna biegow ale tylko podczas wielkiego upalu...

ale nic- Ciebie nie dotyczy.

Odpowiedz do tematu