$reply_topic_back Ford Scorpio Team :: Zobacz temat - Wielorybek nie chce pływać:(
Ford Scorpio Team Strona Główna Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Wielorybek nie chce pływać:(
Autor Wiadomość
kamilIGI
[Usunięty]

Wysłany: |20 Lip 2009|, 2009 19:00   Wielorybek nie chce pływać:(

Witam mam pytanie odnośnie silnika. Mam Forda Scorpio 2.5 TD Kombi 94r .pytanie brzmi.Co się psuje w aucie jesli po rozgrzaniu silnika otwierając kurek auto puszcza pare.Gdy nisko położe ręke otworu gdzie jest kurek to chlapie olejem Nie tak strasznie ale troszke kropelek na dłoni zostawi.Tak samo jest gdy wyjme bagnet.Czy ty pierścionki?Ile trzeba włożyć w silnik by pływał jak na wieloryba przystało.?Auto kupiłem 2 tygodnie temu zdążyłem zrobić ponad 2tyś km warto inwestować?

Drugie pytanie.Gdu auto odpalam z rana to cieżko pali.Po trzymaniu kluczyka w pozycji start na rozruch auto chwile kręci tz ze 3 sekundy i odpala .w lusterku wstecznym idzie hmura dymu białego po przygazowaniu po 6 sekundach przestaje dymić.Przy wyprzedzaniu też nie dymi.Turbo śwista jak nowe.

Trzecie pytanie.Oco kaman jesli po zapaleniu silnika coś huczy koło rolek gdzie znajduje się pasek i napinacz.Bardzo brzydki daje to odgłos w porówniu do cykania silnika na wolnych obrotach.
Obr w aucie to 900obr na min i nie falują.

czwarte pytanie.W trakcie jazdy po skręceniu kierownicy w lewo i pokonywaniu zakrętu coś mi strzela w przednim prawym kole.Co to może być.Tak jakby coś przeskakiwało.
Pozdrawiam

ps.Czy idzie tym autem jeszcze pojeżdzić?
Zdążyłem polubić te auto gdyz w trasie to rewelacja i te turbo wow.
Czekam na pilna pomoc.Znajomi mówią sprzedawaj a ja niechce .Ale też nie chce inwestowac za wiele gdyż kupiłem okazyjnie auto od gościa co miał to auto 9 lat i niby zrobił 70 tyś wsumie gośc około 60 lat więc niewiem.

Waldi_L_N 
VM pa,pa!

Auto: Na szczęście bez Forda :D
Wysłany: |20 Lip 2009|, 2009 19:10   

kamilIGI napisał/a:
Znajomi mówią sprzedawaj

Mądrze prawią, jak tylko trafisz jelenia to sprzedaj.
Odpowiedzi na Twoje pytania:
1. Masz popękane głowice - normalka kosztowna w naprawie.
2. Odczekujesz aż zgaśnie grzanie świec? Jeżeli tak, to możliwości jest kilka: kiepskie świece żarowe, wtryski do regeneracji, brak kompresji - to podstawy do sprawdzenia.
3. Sprawdź łożyska, zdejmij pasek, posprawdzaj co ma luzy. VM napędza wszystko jednym paskiem - pompę wody, wspomy, klimę. Zrób to od razu bo jak trzaśnie w czasie drogi to bieda.
4. Przegub?
Sprzedaj go w czorta bo masz straszliwe padło, a części są drogie.
Jest tu kilku szczęśliwych posiadaczy diesla, ale oni mieli fart trafić zadbane egzemplarze.
Ostatnio zmieniony przez Waldi_L_N |20 Lip 2009|, 2009 19:14, w całości zmieniany 2 razy  

pavlo88
[Usunięty]

Wysłany: |20 Lip 2009|, 2009 19:21   

4. Obstawiam peknieta sprezyne, mialem takie same objawy tyle ze w lewym kole

kamilIGI
[Usunięty]

Wysłany: |20 Lip 2009|, 2009 19:23   

Ojej to widze żem trafił kosą na kamień.To się nacieszyłem autem bu.Dobrze że nie rejestrowałem auta jeszcze.To Waldi chyba lepiej silnik było by wymienić niż go remontowac co?jakie koszta zabiegów takich by były?a jesli nie znajde Jelenia??:(

Struna 

Auto: XC90 2.9 biTurbo
Wysłany: |20 Lip 2009|, 2009 19:24   

kamilIGI napisał/a:
a jesli nie znajde Jelenia??
znajdziesz - spójrz w lustro ;)

kamilIGI
[Usunięty]

Wysłany: |20 Lip 2009|, 2009 19:26   

Pavlo jesteś z krosna.Znasz się coś na Vmce .Dziś byłem w Krośnie i własnie tak otworzyłem maske i żem zbladł.Możemy się skumać któregoś dnia i by ocenił.Lub przynajmniej bym porównał co żem kupił a co masz Ty.

[ Dodano: |20 Lip 2009|, o 19:27 ]
no żem znalazł hehe nie no bez jaj mi az tak wesoło nie jest.Co prawda dałem 1.500 zł za niego no ale że az tak trafić.Przy zimnym silniku nie puszczał żadnej pary ale zem głupi żem nie sprawdził po jeżdzie próbnej.buu

Waldi_L_N 
VM pa,pa!

Wysłany: |20 Lip 2009|, 2009 19:41   

Cena adekwatna do stanu. Myślałeś, że trafiłeś na filantropa? Niech Ci nawet nie chodzi po głowie go naprawiać, nie ma co odkrywać przetartego szlaku. Taki stan to beznadzieja i studnia bez dna.
Poczytaj posty w tym dziale sprzed dwóch - trzech lat, przeboje TomkaZ, moje, Mizaja.
Ostatnio dołączył do klubu mass44
Ostatnio zmieniony przez Waldi_L_N |20 Lip 2009|, 2009 19:48, w całości zmieniany 5 razy  

pavlo88
[Usunięty]

Wysłany: |20 Lip 2009|, 2009 19:54   

Obecnie jestem w Krakowie i nie wiem kiedy bede w krosnie, byc moze w ten weekend ale to dam znac jak bede wiedzial. VM mam od roku wiec nie jestem jego znawca ale cos tam przy nim dlubalem bo poprzedni wlasciciel korzystal z uslug kolka a nie mechanik ;/ Generalnie jestem zadowolony, narazie ...

Moim zdaniem objawy jakie opisales wcale jeszcze nie przesadzaja peknietych glowic, zajrzyj do zbiorniczka wyrownawczego czy czy plyn chlodniczy masz czysty, jesli czysty to glowice dobre zreszta tu masz to ladnie opisane w ostatnim poscie

http://ford-scorpio.pl/fo...t=212&start=150

jesli glowice masz dobre to ja bym go nie sprzedawal tylko jezdzil dopoki bedzie jezdzil ;p ale to moje zdanie ;p
Ostatnio zmieniony przez pavlo88 |20 Lip 2009|, 2009 19:57, w całości zmieniany 1 raz  

pablo19 
Tropiciel

Auto: '89 12V :P NO LPG
Wysłany: |20 Lip 2009|, 2009 20:06   

pavlo88 napisał/a:
...
jesli glowice masz dobre to ja bym go nie sprzedawal tylko jezdzil dopoki bedzie jezdzil ;p ale to moje zdanie ;p

Tyle, że jak już przestanie jeździć to jego wartość mocno spadnie.
2.9 12V6 MSB <- złociutkie 8) razy dwa
2.8 Ghia ASB '85 <- Ikona 8)
2.9 Team

Platyn
[Usunięty]

Wysłany: |20 Lip 2009|, 2009 20:10   

kamilIGI napisał/a:
Co się psuje w aucie jesli po rozgrzaniu silnika otwierając kurek auto puszcza pare.Gdy nisko położe ręke otworu gdzie jest kurek to chlapie olejem Nie tak strasznie ale troszke kropelek na dłoni zostawi.Tak samo jest gdy wyjme bagnet.Czy ty pierścionki?
Padniętę cylindry bo pierścienie se możesz wymieniać. Na 1000 km styknie. Poprostu wali komprechą w skrzynię korbową.
kamilIGI napisał/a:
Drugie pytanie.Gdu auto odpalam z rana to cieżko pali.Po trzymaniu kluczyka w pozycji start na rozruch auto chwile kręci tz ze 3 sekundy i odpala .w lusterku wstecznym idzie hmura dymu białego po przygazowaniu po 6 sekundach przestaje dymić.Przy wyprzedzaniu też nie dymi.Turbo śwista jak nowe.

To też jest objaw wątłej kompresji.

kamilIGI napisał/a:
Ile trzeba włożyć w silnik by pływał jak na wieloryba przystało

Dobry remoncik silnika to wydatek jakiś 5 tys zł.

[ Dodano: |20 Lip 2009|, o 20:14 ]
Waldi_L_N napisał/a:
Poczytaj posty w tym dziale sprzed dwóch - trzech lat, przeboje TomkaZ, moje, Mizaja.
Ostatnio dołączył do klubu mass44

A o mnie zapomniałeś :( Oj nieładnie ;)
Ostatnio zmieniony przez Platyn |20 Lip 2009|, 2009 20:13, w całości zmieniany 1 raz  

kamilIGI
[Usunięty]

Wysłany: |20 Lip 2009|, 2009 20:16   

Wystarczyło mi to wszystko no to szukam Jelenia.Auto na allegro.Może coś da się zarobić a jak nie to cena ostro w dół pozdrawiam.Zobaczcie ocencie.

pavlo88
[Usunięty]

Wysłany: |20 Lip 2009|, 2009 20:19   

pablo19 napisał/a:

Tyle, że jak już przestanie jeździć to jego wartość mocno spadnie.

No nie wiem czy zabardzo ma z czego spadac, a sprzedac go bez jakiegokolwiek wkladu to bedzie bardzo ciezko bo "cos" strzela i huczy

kamilIGI
[Usunięty]

Wysłany: |20 Lip 2009|, 2009 20:32   

ps. jak kupiłem auto pojechałem na Mazury .Zrobiłem autem 1700 km z jazda po miejscu jakies 150 km.Więc tragedi chyba takiej aż niema.Myślicie że to będzie głowica ? pierścionki? cylindry?
Bo takie odpowiedzi padły .A jednoznacznej nie było zgodnośći

Platyn
[Usunięty]

Wysłany: |20 Lip 2009|, 2009 20:46   

Na bank masz cylindry do roboty. Jaki masz przebieg? Choć przypuszczam, że coś w okolicach 200 000 na liczniku ;) . Głowice robota to wydatek ok. 1200 - 1400 zł. Zestaw naprawczy cylindra ok 600zł za jeden komplet.
A jak piszesz, że ci dmucha z bagnetu to napewno kompresja leci w skrzynię korbową. I założę się, że masz olej w odmie ( przewodach doprowadzających powietrze do silnika )
Nie martw padnięte VMy też jeżdżą. Mój zrobił bez panewki kilka tys km. I jakbym go dzisiaj poskładał to odpali i pojedzie "tylko coś mu stuka w silniku"

Waldi_L_N 
VM pa,pa!

Wysłany: |20 Lip 2009|, 2009 22:53   

Platyn napisał/a:
A o mnie zapomniałeś

Wybacz :oops: nazbierało się nas trochę :):
kamilIGI, kupiłeś kupę za marne grosze. Wystaw ją na allegro za 2000, spuść 500 i wyjdziesz na zero. A wyjść na 0 przy VM-ie to jak dobrze zarobić.
Remont padliny to bezsens.
Ostatnio zmieniony przez Waldi_L_N |20 Lip 2009|, 2009 22:57, w całości zmieniany 1 raz  

Odpowiedz do tematu