|
Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio
|
|
Problem z klimatronikiem |
| Autor |
Wiadomość |
woso1975 [Usunięty]
|
Wysłany: |23 Maj 2008|, 2008 14:12 Problem z klimatronikiem
|
|
|
| Witam. Mam problem z klimą w moim wielorybie. Przy dłuższej jeździe zanika mi nawiew powietrza. Obojętnie jaki kierunek nawiewu ustawię. Zaznaczam że dmuchawa pracuje na maksa. Próbowałem resetu klimy,ale wciąż pokazuje błąd 57. |
|
|
|
 |
jaroz
Tylko Cossi

Auto: `92 2.9 24V ASB sedan
Pomógł: 6 razy Wiek: 49 Dołączył: 11 Sty 2008 Skąd: Poznań Gliwice
|
Wysłany: |23 Maj 2008|, 2008 14:16
|
|
|
| No to chyba trzeba by wg mnie odczytać co oznacza ten błąd i wówczas bedziesz wiedział od czego mniej więcej zacząć, prawda? |
_________________ Będzie: Aston Martin DB12 Volante
Był: Ford S-Max MSB 2.5L 220KM
Był: Ford Scorpio Cosworth ASB 2.9L 24V 195KM |
|
|
|
 |
Peterson [Usunięty]
|
Wysłany: |25 Maj 2008|, 2008 16:47
|
|
|
Ciekawa sprawa ale ja dzisiaj zauważyłem u siebie to samo. Dmuchawa chodzi na maksa a z żadnej dziury nic nie wieje. Dzieje się tak po przejechaniu paru kilometrów.
Resetu nie robiłem ale jak woso1975 nie pomogło to u nie może być podobnie. |
|
|
|
 |
Gaiger

Auto: Volvo V70 T5
|
Wysłany: |25 Maj 2008|, 2008 20:34
|
|
|
http://www.fordscorpio.co.uk/ccreset.htm
Kod 57 to jak się nie mylę uszkodzenie HBC, czyli sterownika wentylatora. |
_________________ 92 Sierra RS2,3
02 Volvo V70 2,3 T5
Było
96 2,3 Ultima
96 Scorpio 2,3 Ghia
Sierry
92 1,8 TD Glx
91 1,8 TD Clx
90 1,8 Pb Clx
89 1,8 Pb |
|
|
|
 |
woso1975 [Usunięty]
|
Wysłany: |26 Maj 2008|, 2008 06:24
|
|
|
| Zauważyłem też, że wąż metalowy z zaworem do napełniania jest cały oblodzony. Nie wiem czy to normalne. A wntylator jest chyba OK. |
| Ostatnio zmieniony przez woso1975 |26 Maj 2008|, 2008 06:24, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
bingo
PO 656 EY

Auto: 1992, 2.9 V6 12V, manual, TURNIER 4x4 GHIA RS
Pomógł: 115 razy Wiek: 52 Dołączył: 10 Wrz 2007 Skąd: Poznań
|
Wysłany: |26 Maj 2008|, 2008 11:30
|
|
|
| jak nie ma przedmuchu przez chłodnicę od klimy, do zalodzi się zawór, chłodnica i wąż aż do sprężarki. Jest to bardzo niebezpieczne, można potrzaskać sprężarkę, więc szybko wyłączćie klimę, najlepiej wyjąć dla bezpieczeństwa wtyczkę od sprężarki. |
| Ostatnio zmieniony przez bingo |26 Maj 2008|, 2008 11:31, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
Struna

Auto: XC90 2.9 biTurbo
Pomógł: 264 razy Wiek: 47 Dołączył: 22 Kwi 2004 Skąd: Kraków/Skawina
|
Wysłany: |26 Maj 2008|, 2008 15:32
|
|
|
| pewnie czujnik De-Ice uwalony. |
_________________ www.gcstuning.pl
Chiptuning, Hamownia, Serwis/Wyłączanie DPF/FAP, Strojenie LPG, AFR |
|
|
|
 |
Peterson [Usunięty]
|
Wysłany: |26 Maj 2008|, 2008 20:16
|
|
|
Robiłem reset u siebie i ten sam błąd 57. Zauważyłem że jak przełączę na AUTO to po powrocie na manualne sterowanie zaczyna nawiew świrować.
Struna możesz jaśniej opisać swoją diagnozę? |
|
|
|
 |
Struna

|
Wysłany: |26 Maj 2008|, 2008 20:27
|
|
|
| Peterson napisał/a: | | Struna możesz jaśniej opisać swoją diagnozę? | czujnik oblodzenia, jak działa to nie powinien dopuścić do zamarznięcia parownika ( co jak bingo zauważył najwyraźniej u Ciebie nastąpiło ) |
|
|
|
 |
woso1975 [Usunięty]
|
Wysłany: |27 Maj 2008|, 2008 06:50
|
|
|
a może zawór rozprężający, bo też oszroniony jest.
Ewentualnie jak sprawdzić ten de-ice? |
|
|
|
 |
Struna

|
Wysłany: |27 Maj 2008|, 2008 10:38
|
|
|
| woso1975 napisał/a: | | a może zawór rozprężający, bo też oszroniony jest. | to już macherów od klimy pytaj ( Oli, Bingo ) |
|
|
|
 |
bingo
PO 656 EY

|
Wysłany: |27 Maj 2008|, 2008 21:18
|
|
|
OK, to po kolei.
Po pierwsze, parownik wam zamarza, co powoduje brak przepływu powietrza i wywalenie błędu 57 (jeżeli jest to błąd czujnika temperatury parownika - pytanie do Struny, bo nie mam kodów awarii klimy), więc błąd wyświetla prawidłowo i nie tu tkwi przyczyna awarii. Reset klimy też w tym przypadku nic nie pomoże.
pytanie, czy jak nie włączycie klimy, przepływ powietrza jest mocną strugą, czy też kiepsko wieje. Jeżeli kiepsko wieje na ciepłym powietrzu, to prawdopodobnie zatkane filtry, a jak wieje kiepsko tylko na zimnym nawiewie (bez załączonej klimy) to zatkany parownik.
Jeżeli jednak wieje mocno jak nie włączycie klimy, to może być to przyczyna zaworu rozprężnego. może on być zacięty np. przez wodę lub może być jakiś syf, który powoduje, że zawór się nie zamyka. Typowe uszkodzenie zaworu powoduje jednak jego zamknięcie i wtedy może powstać kula lodu, ale tylko na zaworze, bo jest za mało czynnika, by zamarzał parownik i wąż do sprężarki. Może być to wina napełnienia instalacji w serwisie (w godzinę lub dwie osuszenie i napełnienie instalacji) lub wina samego czynnika. obydwoje macie R134a, więc jest raczej mało prawdopodobna wina samego czynnika (raczej jego nikt nie stosuje z odzysku lub innych podejrzanych źródeł).
Postarajcie mi napisać odpowiedzi na temat przepływu powietrza przy wyłączonej klimie, to nas trochę przybliży do sedna sprawy.
Acha, jeszcze jedno, zawór nie zarina się ze starości, ponieważ układ chłodniczy jest w pełni hermetyczny, a ilość wody w ukadzie, która mogła by spowodować jego niedwracalne zniszczenie jest na tyle duża, że najpierw spowoduje uszkodzenie sprężarki i może spowodować znieszczenie niektórych elementów instalacji (połączenie wody i oleju powoduje powstanie kwasów). jeżeli zawór nie zamyka się prawidłowo, to przyczyną może być mikroskopijna ilość wody, która zamraża się i zacina zawór, lub też jakieś niewiadomego pochodzenia zanieczyszczenia.
jeszcze jedno pytanie do was, co wiecie o dotychczasowym serwisie klimy - co i kiedy było robione, lub od kiedy nic nie było robione. |
| Ostatnio zmieniony przez bingo |27 Maj 2008|, 2008 21:25, w całości zmieniany 2 razy |
|
|
|
 |
Peterson [Usunięty]
|
Wysłany: |27 Maj 2008|, 2008 22:39
|
|
|
U mnie sprawa ma się następująco.
Klima nie chodziła około roku. Dwa tygodnie temu uruchomiłem w wyspecjalizowanym zakładzie. Wymieniana była sprężarka (używana) i osuszacz (nowy). Sprawdzanie dwukrotne szczelności itp itd. Błąd 57 wywalało mi podczas próby resetu klimy nawet jak klima była niesprawna. Filtry kabinowe wymienione dwa tygodnie temu. Nawiew jest ok zarówno na ciepłym jak i na zimnym. Chłodzi sakramencko dobrze, aż sam gość który naprawiał się dziwił że nowe tak nie chłodzą. Dzisiaj rano pojechałem do pracy (15 km) na załączonej klimie i na miejscu stwierdziłem że przewód od miejsca do nabijania w stronę kabiny był oszroniony. W ciągu dnia zadzwoniłem do gościa co naprawiał i naświetliłem problem. Jak do niego pojechałem po pracy, otwieram maskę a przewód jedynie lekko wilgotny. Według niego nic dziwnego się nie dzieje. Co do nadmuchu to nie potrafił mi odpowiedzieć. Na razie mi nadmuch nie szwankuje ale nie przełączałem na AUTO. Ale błąd 57 podczas próby resetu klimy nadal występuje. I co ty na to bingo? |
|
|
|
 |
woso1975 [Usunięty]
|
Wysłany: |28 Maj 2008|, 2008 01:17
|
|
|
| Ja kupiłem auto w grudniu z niesprawną klimatyzacją. Zatarta była sprężarka, układ pusty.Poprzedniemu włąścicielowi też nie działała. Przypuszczam że ok. 2lat nie działała,może dłużej. Wymieniłem sprężarkę, dałem do napełnienia i ruszyła. Filtr wymieniony. Nie wymieniałem osuszacza. Pisząc o oblodzeniu przewodu trochę przesadziłem, ponieważ jest on lekko oszroniony po jakimś czasie. Dziś udało się zresetować klimę i błedów już nie ma (tylko dziwne bo dzisiaj wyświetlił błąd 07 a nie 57). Zobaczymy jaki będzie to miało wpływ na nawiewy. W sobotę jadę na dłuższą wycieczkę to porobię testy. Jeszcze mam pytanie. Jaką orientacyjnie temperaturę powinno mieć powietrze wylatujące z nawiewów przy ustawieniu na LO ? |
|
|
|
 |
bingo
PO 656 EY

|
Wysłany: |28 Maj 2008|, 2008 10:15
|
|
|
co do temperatury powietrza - w zakresie 10 do 14 stopni, ale wszystko zależy od stanu sprężarki, napełnienia, czystości skraplacza i chłodnicy, no i temperatury zewnętrznej.
Wąż od parownika do sprężarki nie powinien być wilgotny, a tym bardziej zaszroniony - wtedy prawdopodobnie idzie ciekły czynnik na sprężarkę i można ją bardzo szybko uszkodzić. wąż powinien być tylko zimny.
[ Dodano: 2008-05-28, 10:22 ]
odnośnie autka Petersona:
na odległość ciężko jest jednoznacznie określić przyczynę, ale z tego co piszesz wynika że parownik się stopniowo zaladza, prawdopodobnie jak jest układ na auto, jest za mały przepływ powietrza i to może być przyczyną. Struna, możesz sprawdzić, co oznacza kod 57? czy to na pewno czujnik temperatury?
Można jeszcze spojrzeć na czystość parownika, czy czasem nie jest czymś oblepiony. ale jest bardzo prawdopodobne, że układ jest zawilgocony i momentami blokuje zawór rozprężny i dla tego czasem jest OK, a czasem nie działa. Ale to tylko domysły, facet od klimy powinien przetestować układ. Zobacz jeszcze jedną rzecz - jak szybko zakuje się klima na wolnych obrotach wentylatora i jak szybko zaladza się lub czy wogóle się zaladza, na najwyższych obrotach wentylatora.
[ Dodano: 2008-05-28, 10:26 ]
odnośnie autka woso1975:
prawdopodobnie masz brudny parownik i nie ma prawidłowej wymiany ciepła, filtr rozumiem, że wymieniony od powietrza? no i kod 07, z tego co sobie kojarzę, to błąd na wentylatorze, ale tu również proszę o podpowiedz speca od kodów - Struna możesz to sprawdzić?
pytanie po jakim czsie następuje oblodzenie - zrób podobny test jak pisałem dla Petersona. |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
Copyright © by Ford Scorpio Team |