$reply_topic_back Ford Scorpio Team :: Zobacz temat - Remont
Ford Scorpio Team Strona Główna Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Remont
Autor Wiadomość
brontozaur 

Auto: 1999 Audi A6 2,5 TDi FWD :(
Wysłany: |22 Paź 2007|, 2007 08:58   Remont

Kiedy dostałem w spadku swoją skorupkę bardzo się ucieszyłem, bo zawsze lubiłem nią jeździć. Dzisiaj Skorupka idzie do doktora by się troszkę odmłodzić i tak:

1. Po raz pierwszy od 360 kkm zostanie wymienione sprzęgło (stare jeszcze całkiem dobrze ciągnie .
2. Po raz pierwszy od 360 kkm zostanie sprawdzona turbina
3.Po raz pierwszy od 360 kkm zostanie wymieniony łącznik przegubu wału
4. Po raz pierwszy od 360 kkm zostanią wymienione poduszki pod silnikiem
5. Trzeba troszkę poprawić lewy przedni błotnik, ponieważ pewien pan na parkingu stwierdził że mam za ładny i mi go zepsuł.
6. Zostanie zrobiona lekka wpyłka lakiernicza błotnika i polerka całego samochodu.

O wynikach opiszę po zakończeniu.

Waldi_L_N 
VM pa,pa!

Auto: Na szczęście bez Forda :D
Wysłany: |22 Paź 2007|, 2007 09:12   

Powodzenia :one: . Wymieniasz profilaktycznie, czy się posypało?

brontozaur 

Wysłany: |22 Paź 2007|, 2007 10:16   

Waldi_L_N napisał/a:
Powodzenia :one: . Wymieniasz profilaktycznie, czy się posypało?

Profilaktyka, auto nadal świetnie jeździ, ale ostatnio dużo jeżdżę więc chucha na zimne. Pewnie bez wymiany pojeździł bym jeszcze długo ale...
A tak w ogóle to mam zamiar doprowadzić skorupę do stanu idealnego, mam trochę kasy na to i mam sentyment do niej.

Waldi_L_N 
VM pa,pa!

Auto: Na szczęście bez Forda :D
Wysłany: |22 Paź 2007|, 2007 17:36   

brontozaur napisał/a:
A tak w ogóle to mam zamiar doprowadzić skorupę do stanu idealnego, mam trochę kasy na to i mam sentyment do niej.

Zaraz jeden z naszych kolegów gazowników wpisze swój stały tekst "Bogatemu wolno..." :twisted:

Stefen
[Usunięty]

Wysłany: |22 Paź 2007|, 2007 17:38   

Waldi_L_N napisał/a:
Zaraz jeden z naszych kolegów gazowników wpisze swój stały tekst "Bogatemu wolno..." :twisted:

Nie to było tak "A kto bogatemu zabroni"

brontozaur 

Wysłany: |22 Paź 2007|, 2007 19:17   

Waldi_L_N napisał/a:

Co do "Bogatego" to miałem kupić jakieś auto do 15kPLN ale dostałem Scorpio z 91 roku. Więc koszt remontu zamknie się w 1200-1500 PLN. Trochę chęci i rozumu i naprawdę można fajnie autko zrobić.
Ostatnio zmieniony przez brontozaur |23 Paź 2007|, 2007 07:59, w całości zmieniany 1 raz  

Stefen
[Usunięty]

Wysłany: |22 Paź 2007|, 2007 19:19   Re: Remont

brontozaur napisał/a:
Kiedy dostałem w spadku swoją skorupkę bardzo się ucieszyłem, bo zawsze lubiłem nią jeździć. Dzisiaj Skorupka idzie do doktora by się troszkę odmłodzić i tak:

1. Po raz pierwszy od 360 kkm zostanie wymienione sprzęgło (stare jeszcze całkiem dobrze ciągnie .
2. Po raz pierwszy od 360 kkm zostanie sprawdzona turbina
3.Po raz pierwszy od 360 kkm zostanie wymieniony łącznik przegubu wału
4. Po raz pierwszy od 360 kkm zostanią wymienione poduszki pod silnikiem
5. Trzeba troszkę poprawić lewy przedni błotnik, ponieważ pewien pan na parkingu stwierdził że mam za ładny i mi go zepsuł.
6. Zostanie zrobiona lekka wpyłka lakiernicza błotnika i polerka całego samochodu.

O wynikach opiszę po zakończeniu.

no to życzę powodzenia jak myślisz ze w 1500zł sie zmieścisz :-D

robert sadowski
[Usunięty]

Wysłany: |22 Paź 2007|, 2007 19:24   

a co chłopakowi żałujesz niech pomarzy a jak ma chody u mechaników i lakiernika to niech nas zaanonsuje za tą kasę będą chętni :-d

brontozaur 

Wysłany: |23 Paź 2007|, 2007 07:57   Re: Remont

Stefen napisał/a:

no to życzę powodzenia jak myślisz ze w 1500zł sie zmieścisz :-D

Napiszę krótko:
Sprzęgło kompletne NOWE sachs - 510 PLN
Test turbiny - 40 zł
Łącznik przegubu wału - 160 PLN
Poduszki okazały się OK - 0 PLN
Błotnik używka - 50 zł
Malowanie błotnika - ???????
Polerka - gratis

Część mechaniczną robię sobie sam więc koszt to ok piątkowy wieczór i cała sobota, miałem zawieść to do mechanika bo nie mam za bardzo czasu ale, udało mi się z sobotą. Robota koło takiego samochodu to czysta przyjemność dla inżyniera po kierunku budowa maszyn i pojazdów, a że nie jestem teoretykiem to sobie poradzę. Więc co do 1500 zł to chyba się zmieszczę.
Napisze pewnie ktoś że turbina będzie mnie dużo kosztować - TAK jeśli była by zepsuta a ona będzie czyszczona i sprawdzona ile pompuje.
Ceny części - pracowałem będąc na studiach w dużej hurtowni motoryzacyjnej i zniżki zostały, niekiedy mechanicy nie mają takich jak ja. :-d :-d
Zgodzę się że jak bym zostawił autko u mechanika i policzył by mi za części normalnie plus robocizna plus jakieś wciskanie kitu (laikom) to koszty były by znacznie większe. Przypuszczam że Stefan zapłacił by za samo sprzęgło w granicach 700 zł, to tłumaczy jego niedowierzanie.
Mam nadzieję że skończę w ciągu 2 tygodni i opiszę rzeczywiste koszty.
Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony przez brontozaur |23 Paź 2007|, 2007 07:59, w całości zmieniany 2 razy  

Stefen
[Usunięty]

Wysłany: |23 Paź 2007|, 2007 09:47   

A no to jak robisz sam to moze sie zmiescisz, ale pewnie jak rozbierzesz to okaze sie ze cos jeszcz i cos jeszcze jest do wymiany ;)

robert sadowski
[Usunięty]

Wysłany: |23 Paź 2007|, 2007 09:51   

malowanie błotnika 200-300 zł jeśli będziesz cieniował drzwi aby nie było widocznej różnicy to + 150 zł

czasami materiały są wcenie malowania a czasami nie ale tego dowiesz się w trakcie
Ostatnio zmieniony przez robert sadowski |23 Paź 2007|, 2007 09:52, w całości zmieniany 1 raz  

slawektg 

Auto: Merkur XR4Ti XXXKM
Wysłany: |23 Paź 2007|, 2007 22:51   

brontozaur napisał/a:
TAK jeśli była by zepsuta a ona będzie czyszczona i sprawdzona ile pompuje.
A co to za czary??to diagnoza w czasie pracy nie wystarcza?a co tam czyscic?mało sie błyszczy?wyznacznikiem zuzycia turbiny jest zuzycie oleju,a to mozna samemu ustalic...jesli nie puszcza oleju,to po co ruszac?

brontozaur 

Wysłany: |24 Paź 2007|, 2007 08:30   

slawektg napisał/a:
A co to za czary??to diagnoza w czasie pracy nie wystarcza?a co tam czyscic?mało sie błyszczy?wyznacznikiem zuzycia turbiny jest zuzycie oleju,a to mozna samemu ustalic...jesli nie puszcza oleju,to po co ruszac?

To nie czary, osobiście widziałem kilka turbin które pracowały podczas jazdy "dobrze" ale jak się sprawdziło ciśnienie to dawały poniżej poziomu. Każda turbina puszcza olej bo takie jest tam uszczelnieni (labiryntowe) które dział w 100% tylko podczas pracy. Może nieprecyzyjnie napisałem o zepsuciu, chodziło mi o to że jak będzie zepsuta to się ją zregeneruje, wyczyści i ustawi. Co do diagnozy to jeszcze ważnymi elementami są uszczelnienia pomiędzy wylotem a dolotem do sprężarki z kolektorami.
Uważam że skoro mam autko na kanale to warto zerknąć na wszystko co jest możliwe, nawet sprawdzenie luzów na turbinie (zaraz ktoś napisze że turbiny mają luz jak nie pracują i nie sprawdzę go). Skoro uważasz Slawektg że "po co ruszać" to twoja sprawa, ale jak ci padnie coś co mogłeś sprawdzić profilaktycznie gdzieś w trasie i daleko od domu to zobaczysz ile kosztują lawety, mechanicy robiący coś od razu, profilaktyka jeszcze nikomu nie zaszkodziła. Ale dzięki za zainteresowanie się tematem, miło "porozmawiać" z kimś kto wie że turbina się błyszczy i że jak pada to bierze olej.
Pozdrawiam

robert sadowski
[Usunięty]

Wysłany: |24 Paź 2007|, 2007 08:41   

widzę że temat zaczyna się rozwijać nie w tym kierunku człowiek przyszedł po radę a zaczynają się pretensje po co remontuje ,po co sprawdza , po co to a tamto .
co złego jest w tym że chce zadbać o scorupkę i ma przeznaczone na to środki jakie są takie są ale jego więc niech wydaje na co mu się podoba

Stefan
[Usunięty]

Wysłany: |24 Paź 2007|, 2007 08:44   

Witam!
brontozaur napisał/a:
miło "porozmawiać" z kimś kto wie że turbina się błyszczy i że jak pada to bierze olej.
-Forum sluzy wymianie pogladow i doswiadczen.Kolega nie powinien sie obrazac o to ze komus brakuje wiedzy.Dobrze by bylo zrobic jakies fotki,opis i umiescic w odpowiednim dziale. :one: Pozdrawiam.Stefan.

Odpowiedz do tematu