$reply_topic_back Ford Scorpio Team :: Zobacz temat - Problem z mocą w vm 2.5 td 96"
Ford Scorpio Team Strona Główna Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Problem z mocą w vm 2.5 td 96"
Autor Wiadomość
achim
[Usunięty]

Wysłany: |4 Lut 2007|, 2007 11:48   Problem z mocą w vm 2.5 td 96"

Witam i pozdrawiam wszystkich posiadaczy skorup, moja pochodzi z roku 96 jest to 2.5 td wersja kombi, zawsze mi sie podobała i w końcu se ja sprawiłem. Prze nią miałem skorupe z roku 88 z silnikiem 2.0 ohc , miałem w niej gaz i nie narzekałem na nia zbytnio, jezdziła , wyglądała i była super. Teraz mam, jak pisałem juz , diesla i mam znim troche kłopotów, a mianowicie, osiagi, do 100 jak tak uzywam do 4 biegu idzie dobrze, obroty do ok 3000, potem juz kapota, brak mocy, a jak wrzuce 5 to już całkiem bez przyspieszeń a biada już jakąś górke. Pójdzie na prostej do 150, 160, ale jak go kupowałem to szedł miejscami 190, no ale wszyscy mi mówią że to na niemieckiej nie oszukiwanej ropie. Opini co do przyczyn mam tyle co i mechaników, mówią turbo [ moje daje w granicach 0.8 czegoś tam ] ,drógi że motor [wszystkie gary mieszcza sie po pomiarach w normach ], itp, jeszcze czasem, w momentach właśnie obciążeń, góry, duża prędkość , świeci mi sie czerwona lampka na desce po lewej stronie, prawdopodobnie od przegrzania, jest połączona z czujnikiem w głowicy, jednak temp, na zegarze jest w środku [zmieniałem czujnik temp i to samo ] i wtedy to mam spadek mocy bardzo wyczuwalny. Czy może to być przyczyna turba, moze jakiegos czujnika, sterownika, niemam pojęcia, prosiłbym o wasze opinie, za każda bede bardzo wdzięczny, aha, filtry mam wszystkie zmienione na nówki i nic to nie podniosło, gwizdania turba szczerze to nie słychać, daje do 0.8, a przewody powietrzne jak to mówią, po dodaniu gazu ,twardną, ale czy nie za mało? nie wiem...Pozdro ,Achim..

Tomek Z 

Auto: Toyota Avensis 1600 VVTI 110 KM
Wysłany: |4 Lut 2007|, 2007 12:32   

wiesz co achim, nie będzie to nowina dla ciebie, ale powiem że ciekawa sprawa. Może umówimy się gdzieś i razem osłuchamy tą scorupke. No bo cudów nie ma, musi chodzić. Może jeszcze ktoś rozklekotany wpadnie, Tlukas co ty na to?.
Pozdro :dddddd
była scorupka '93 2,5 TD VM
był poldek z gazem
i 125 p, pomarańczowy!!

Waldi_L_N 
VM pa,pa!

Auto: Na szczęście bez Forda :D
Wysłany: |4 Lut 2007|, 2007 14:40   

Cały czas pali ci się ta lampka od przegrzanego silnika? Od odpalenia, czy po rozgrzaniu?
Najłatwiej wyczuć czy turbo działa systematycznie przyspieszając od małej prędkości obrotowej. Tak przy 1800 - 2000 powinieneś poczuć, że zaczyna być żwawszy.
Powodzenia.

achim
[Usunięty]

Wysłany: |5 Lut 2007|, 2007 08:13   

Dzieki za szybką reakcje, lampka zapala sie w momencie moim zdaniem zbyt dużego obciazenia silnika, w czasie np. dłuższej jazdy pod góre, lub zbyt długiej jazdy z duża predkoscia, a gaśnie dopiero po zdjęciu nogi z gazu i uspokojeniu jazdy, poprostu silnik musi sobie ;dychnąc;
A co do turba, to jak pisałem do 100 idzie, w miescie spisuje sie ok, schody zaczynaja sie dopiero przy większych predkościach i przyspieszeniach, przebieg jaki mam to 268000, mam na to książki, kupowałem go osobiscie od ;gepla;
Spotkanie w Sosnowcu? jestem za, tylko niestety teraz mam tak napiety plan jak baranie j..., ale koniec lutego, poczatek marca pasi...

Tlukas
[Usunięty]

Wysłany: |5 Lut 2007|, 2007 08:52   Re: Problem z mocą w vm 2.5 td 96"

achim napisał/a:
świeci mi sie czerwona lampka na desce po lewej stronie, prawdopodobnie od przegrzania, jest połączona z czujnikiem w głowicy, jednak temp, na zegarze jest w środku [zmieniałem czujnik temp i to samo ] i wtedy to mam spadek mocy bardzo wyczuwalny.

Pewny jesteś, że to od temperatury silnika kontrolka? Sprawdzałeś może termostat? Przyczyn Twojego problemu może być jak zwykle kilka :) ale jak już kolega wyżej pisał możemy zrobić jakiś spocik mały w Sosnowcu albo w okolicy to pomyślimy "na żywo" Były kiedyś w tym aucie Twoim sprawdzane wtryski i pompa? Nie masz problemów z odpalaniem na ciepłym/zimnym silniku?
Ostatnio zmieniony przez Tlukas |5 Lut 2007|, 2007 08:59, w całości zmieniany 2 razy  

kapselek47
[Usunięty]

Wysłany: |5 Lut 2007|, 2007 13:56   

mam vm-a czwarty rok i ta kontrolka nie zapaliła się nigdy!!! a wiem że działa i wiem że jak zapali się ta kontrolka to trzeba wyłaczyć maszyne ( tak pisza w orginalnej niemieckiej książce obsługi ) stary coś masz nie halo albo z jednym albo z drugim czujnikiem lepiej to sprawdzić bo nie ma żartów ..jak go przeżejesz to kaplica i wieczne PROBLEMY......

Tomek Z 

Wysłany: |5 Lut 2007|, 2007 17:02   

No to dobra achim na razie teoretycznie, a jak się wyrobisz to dopasujemy termin i oblukamy tę scorupke.
Być może termostat się powiesił, albo przewód wodny niedrożny, zagięty(??), dziwne ale możliwe.
był poldek z gazem
i 125 p, pomarańczowy!!

slawektg 

Auto: Merkur XR4Ti XXXKM
Wysłany: |7 Lut 2007|, 2007 22:07   

No witam Achim!kolejny VM do rodziny.tez mam Vm,od jakiegos czasu.pierwsze,to wskaznik temperatury w moim PRAWIE nigdy nie dochodzi do polowy.czasami latem w korku,ale to barzo rzadko.podczas jazdy wskaznik oscyluje miedzy min,a 1/3 skali.nawet przy 190 i w upale.kontrolka o ktorej mowisz nie zapalila mi sie nigdy.dla pewnosci mozesz sprawdzic temperature na wyswietlaczu predkosciomierza.jest to chyba 5ta funkcja En 9t.powinna wynosic od79-255.jezeli lampka ci sie zapali,a masz mniej niz 79,to bankosko masz zagrzany motor,a to zle wrozy.Waldi cos o tym mowil i ma praktyke(Waldi jak tam u Ciebie?)

Waldi_L_N 
VM pa,pa!

Wysłany: |7 Lut 2007|, 2007 22:33   

slawektg czytaj inne posty VM umiera... :evil: Zdejmę głowice, uszczelnię, założę nowe uszczelki i wystawię na sprzedaż. Będę czekał na łosia i na pewno nie będzie to nikt z forum :one:

Tomek Z 

Wysłany: |8 Lut 2007|, 2007 16:36   

trochę szkoda że się go pozbywasz, no ale jeżeli tak będzie lepiej i ma skrócić męki to życzę powodzenia i łosia!
był poldek z gazem
i 125 p, pomarańczowy!!

slawektg 

Auto: Merkur XR4Ti XXXKM
Wysłany: |8 Lut 2007|, 2007 21:15   

waldi!czytam inne posty.wiem,ze masz problem,ale ludzilem sie....no coz wiesz co robic tylko zaslon mu oczy jak bedziesz strzelal.pozdrawiam i czekam na stype.ssssssslawek..

Waldi_L_N 
VM pa,pa!

Wysłany: |8 Lut 2007|, 2007 21:24   

Dzięki. Tylko nie wiem co dalej...

achim
[Usunięty]

Wysłany: |9 Lut 2007|, 2007 08:07   

Witka wszystkim, dawno nie pisałem , życie,,,, pokombinowałem troche z moim wielorybkiem i kuknąłem na tą membranke w pompie, nie jest dziurawa, ale jest troche podstarzała i twardawa, chce ją wymienić, musze wpierw jej jednak poszukać, może ktoś ma , odkupie. A co do tej feralnej kontrolki to jest tak- czujnik mam w 3 głowicy licząc od przodu, jest on w tym samym miejscu co w czwartej czujnik od zegara temp. Wiem bo sprawdzałem, jak zdejme kostke i zepne na zwarcie kabli w kostce to ta cholera sie oświeci, co do temp. to żeczywiście na zegarach pokazuje ona 1/3 lub latem pół, przewody nie są pozaginane , a co do termoststu to wyjąłem wiosną a włożyłem z powrotem dopiero w październiku, ale dla silnika było to latem bez różnicy.
Co do turba, wyjąłem pooglądałem troche podczyściłem przewody, chyba nic sie nie przyciera, oleju nie wyrzuca ani nie bierze, po włożeniu wydaje mi sie troche jakby żwawszy, zwłaszcza na przyspieszeniu, jak w trasie niewiem, sprawdze za para dni jak pojade z rodziną na ferie w góry i dopisze.
A co do przyszłosci to mysle tak całkiem poważnie po tych feriach postawić go w komis, ale jak o tym mysle to łza mi sie kręci w oku, i pytanie czym to cudo zastapić? Bo czyż jest wóz godny scorpiona?
Pozdro dla wszystkich i sorka za opieszałe odpisywanie ale praca, dom , rodzina, i jeszcze budowa,,,, myśle że rozumieci....

Tlukas
[Usunięty]

Wysłany: |9 Lut 2007|, 2007 08:43   

No membranka to podstawa. Może być trochę sparciała i też nie będzie spełniać swojej funkcji. Ona właśnie podaje dodatkową dawkę paliwa w momencie załączenia turbiny czyli koło 2000obr. Napisz z jakiego miasta jesteś to Ci dam namiar na membranke- mam gościa w Czeladzi i Piekarach. Zresztą koszt membranki nie jest duży a wymiana dość prosta.
Ostatnio zmieniony przez Tlukas |9 Lut 2007|, 2007 08:44, w całości zmieniany 1 raz  

achim
[Usunięty]

Wysłany: |10 Lut 2007|, 2007 11:33   

Witka, jestem z Lublińca, a namiary bym wolał z Piekar, mam tam kilku znajomków, tylko pytanie czy jest jeden typ? Chyba na mój rozum to tak, Pozdro..

Odpowiedz do tematu