|
Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio
|
|
klimatronik wieloryb |
| Autor |
Wiadomość |
bingo
PO 656 EY

Auto: 1992, 2.9 V6 12V, manual, TURNIER 4x4 GHIA RS
Pomógł: 115 razy Wiek: 52 Dołączył: 10 Wrz 2007 Skąd: Poznań
|
Wysłany: |25 Kwi 2009|, 2009 10:32
|
|
|
| jalech napisał/a: | | Głowy nie dam ale w układzie ciśnienie jest ok 10 bar, a na 100 % czynnika jest 1000 g +- 0,01 kg |
i całe szczęście, bo byś już jej nie miał. Jak byś trochę poczytał, choć by post wcześniej, to byś wiedział. 10 bar w układzie na postoju będzie, gdy temp. zewnętrzna wynosi 43*C. To jest gaz termodynamiczny i znacznie zmienia swoje ciśnienie w zależności od temp. Oczywiście, mówiąc temp. zewnętrzna należy brać pod uwagę również np. temp. silnika po trasie, który nagrzeje czynnik w skraplaczu.
co do napełnienia, też już o tym się pisało, napełnienie 750g jest wystarczające dla scorpio, i przy temp. powyżej 20*C nie odczujesz różnicy, niezależnie od napełniania 1000g czy 750g. przy 750g układ jest mniej elastyczny. | jalech napisał/a: | | z mojego przykładu wynika że jest to 1/4 ilości czynnika tzn 0,250 kg, i brak tej ilości powoduje spadek ciśnienia do 5 bar, czyli o połowe |
przy takim ubytku nie ma spadku ciśnienia na niepracującym układzie. Nie pisz bzdur, jak nie masz nawet zielonego, ani bladego pojęcia, o czym mówisz.
| jalech napisał/a: | | a na 100 % czynnika jest 1000 g +- 0,01 kg |
żeby być trochę złośliwy - klimiarz warząc 750g podał ci wagę czynnika + oleju w nim zawartego, i wpuścił ci również 750g mieszaniny czynnika z olejem oraz 250g czynnika (jęzeli użył o tego celu świerzego czynnika, a nie z odzysku). w czynniku może być nawet 25% oleju, a średnio jest go 10%, co daje 75g oleju w 750g spuszczonego gazu, a co za tym idzie w chwili obecnej masz w układzie 925g czynnika, co ni jak się ma do twojej tolerancji +- 10g ....
że się zapytam, to | jalech napisał/a: | | Głowy nie dam | dotyczyło tylko sekwencji | jalech napisał/a: | | ale w układzie ciśnienie jest ok 10 bar | ? czyli że | jalech napisał/a: | | a na 100 % czynnika jest 1000 g +- 0,01 kg, | dajesz głowę? kiedy ścięcie?
w układzie chłodniczym (m.in. klima w aucie) jest zbiornik, który służy do magazynowania niepotrzebnego w danym momencie czynnika. ilość potrzebnego czynnika do prawidłowej pracy jest uzależniona od temp. powietrza. Im układ pracuje w mniejszym zakresie temp. zewnętrznych, tym mniej potrzebuje rezerw czynnika. np. w lodówce nie ma zbiornika, bo zakres jej pracy to około 20*C. w scorpio optymalnym napełnieniem nowej klimy było 1000g, ale w przypadku pracy w manualu, wystarczało 750g. Było to związane z tym, ze nikt raczej nie włacza klimy przy temp. poniżej 15*C przy klimei manualnej. a nawet jak włacza żby osuszyć szyby, to tylko na chwile. Klimatronik chodzi w trybie automatycznym, co powoduje, że jest załaczany przy niższych temp. automatycznie, a to kierowca musi go wyłączyć (a nie włączyć), o czym nie zawsze pamięta. Dlatego zwiększyli napełnienie do 1000g z 750g. Układ klimy jest identyczny, niezależnie od tabliczki. Jeżeli macie na tabliczce 750g, to mozna bez żadnego ryzyka napełnić 1000g, i odwrotnie, układ z tabliczką 1000g bedzie prawidłowo pracował przy ilośi 750g, choć w mniejszym zakresie temp. "parodią" układów chłodniczych jest to, że im niższa temp. zewnętrzna, tym więcej czynnika jest potrzebnego do prawidłowego chłodzenia. |
_________________ nigdy nie mów nigdy |
|
|
|
 |
jalech [Usunięty]
|
Wysłany: |25 Kwi 2009|, 2009 12:35
|
|
|
Bingo Twój wykład przeczytałem z zainteresowaniem, poprzedniego postu nie czytałem w momencie "tworzenia" swojej odpowiedzi (gdybym ją czytał nie odpowiadałbym na pytanie Readera)
Gdybym miał jeszcze jakieś pytania na temat zasad działania klimatyzacji na pewno skorzystam z Twojej bardzo dużej wiedzy.
Pozdrawiam
[ Dodano: |28 Kwi 2009|, o 22:15 ]
| Struna napisał/a: | | no chyba że ten mały pomarańczowy modulik od programów skrzyni. |
Podieniłem moduł programów ASB i na razie zrobiłem około 60 km i nic się nie dzieje. Tryby pracy skrzyni same się nie przełączają .
Oby to była dobra diagnoza...
Dzięki i pozdrawiam
[ Dodano: |30 Kwi 2009|, o 07:22 ]
[quote="Struna"]no chyba że ten mały pomarańczowy modulik od programów skrzyni.[/quote
Potwierdzam, to ten mały modulik był przyczyną samoczynnego przełączania się programów (dobrze że wyeliminowano wiązkę..:))
Wymieniłem moduł usterka ustąpiła. Dziękuiję za pomoc.
Pozdrawiam |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
Copyright © by Ford Scorpio Team |