$reply_topic_back Ford Scorpio Team :: Zobacz temat - ile pali diesel?
Ford Scorpio Team Strona Główna Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
ile pali diesel?
Autor Wiadomość
grand funk 
SBI

Auto: AUDI A6 2.4 v6 OśKA
Wysłany: |19 Sty 2008|, 2008 11:45   

slawektg napisał/a:
Wiec jednak sie zaczynasz juz Ci powiedzialem,ze jezeli oceniasz VMa na podstawie jakiegos sztrucla spod bloku,to respect.

vm ka jest lipna i tyle. takie jest moje zdanie i jakos nie mam ochoty go zmieniac. kolego nie mieszkam w bloku pod którym stoi jakies vm... bo w ogole nie mieszkam w bloku ;)

Tlukas
[Usunięty]

Wysłany: |19 Sty 2008|, 2008 12:07   

grand funk napisał/a:
slawektg napisał/a:
Wiec jednak sie zaczynasz juz Ci powiedzialem,ze jezeli oceniasz VMa na podstawie jakiegos sztrucla spod bloku,to respect.

vm ka jest lipna i tyle. takie jest moje zdanie i jakos nie mam ochoty go zmieniac. kolego nie mieszkam w bloku pod którym stoi jakies vm... bo w ogole nie mieszkam w bloku ;)

To po jakiego wała się udzielasz w tym dziale. Masz swoje zdanie to Twoja sprawa i zostaw je dla siebie. Z opinia jak z pupą każdy ma swoją.

grand funk 
SBI

Auto: AUDI A6 2.4 v6 OśKA
Wysłany: |19 Sty 2008|, 2008 12:36   

ty tez własnie wyraziłeś swoje zdanie ;) od tego właśnie jest forum ;) pozdrawiam

Tlukas
[Usunięty]

Wysłany: |19 Sty 2008|, 2008 14:37   

grand funk napisał/a:
od tego właśnie jest forum ;) pozdrawiam

Zgoda tylko od pociskania pierdół jest HydePark.

arturrrr
[Usunięty]

Wysłany: |19 Sty 2008|, 2008 16:07   

Tlukas napisał/a:
Zgoda tylko od pociskania pierdół jest HydePark.

Tam jest miejsce dla opini, upodobań czy wyrażania uczuc ..
Na forum trzymajcie sie ludzie tematu- bo sie potem przekopac przez cale to GOWNO nie idzie jak sie chce cos konkretnego w danym temacie znaleźc..

Halooo- Czy ktokolwiek sprawdza co sie tu dzieje ?

magmart
[Usunięty]

Wysłany: |19 Sty 2008|, 2008 22:34   

arturrrr napisał/a:
Halooo- Czy ktokolwiek sprawdza co sie tu dzieje ?
No ja przypadkiem tu zerknołem ... i mi sie spalanie znacznie zmniejszyło, ale nie wiem czy przez to że noga lekka sie zrobiłą czy przez kombinacje od chemii magnesów i przykręcania pomy. Obecnie coś ok 8 litrów/100 ale 80% to trasa z Vmax 90km/h. Bardzo lekka jazda, aż jestem, zdziwiony że tak umiem. A i pęknięty wężyk od powrotki zmieniłem. A wogóle to ciekawe zjawisko zauważyłem, mianowicie jak sie porusza śrubką od dawki na pompie wtryskowej to silnik inaczej zaczyna pracować, jakby sie z czasem coś tam wyrabiało i niekorzystnie wpływało na całokształt. Chodzi w zasadzie tylko o ruszenie, a nie zmianę dawki ...

arturrrr
[Usunięty]

Wysłany: |19 Sty 2008|, 2008 23:34   

magmart napisał/a:
czy przez kombinacje od chemii magnesów

a zakladales jakies magnetyzery, jak tak to zapodaj szczegoly -jak to sie spisuje..?
Slyszalem , ze to bez rezultatu w dieslu..

magmart
[Usunięty]

Wysłany: |20 Sty 2008|, 2008 08:19   

arturrrr napisał/a:
a zakladales jakies magnetyzery, jak tak to zapodaj szczegoly -jak to sie spisuje..?
Slyszalem , ze to bez rezultatu w dieslu..
Zakupiłem magnesy neodymowe na allegro po 1,5 zł za szt, wyznaczyłem bieguny magnesów, odpowiednio je ułożyłem na taśmie aluminiowej, wsunołem do koszulki termokurczliwej i gotowe. Koszt całej zabawy wychodzi ze 20 zł.
A czy działa. No jak dobrze załozone to działa. Kolega lata na ślizgaczach i po zamontowaniu obroty wzrosły pod obciążeniem o ok 1000.
Ja oczywiście nerwus jestem i jednocześnie kilka spraw pogrzebałem, więc obiektywnie nie powiem czy to dokładnie magnetyzery, ale po moim grzebaniu efekty pozytwne są. Spalanie z 12 spadło do 8,5, Vmax się podniosła do 190 a było ledwo 140-150. A było grzebane, jak wyżej napisałem, magnesy, ceramizer, ruszenie śruby od paliwa na pompie.
A magnetyzery powinny działać właśnie w większych silnikach, tylko musi być ich odpowiednia ilość. No cóż obecnie w nowych samochodoach fabrycznie są montowane magnetyzery

arturrrr
[Usunięty]

Wysłany: |20 Sty 2008|, 2008 12:28   

no, a wiec pora założyć magnetyzer.. zaczynam poszukiwania

grand
[Usunięty]

Wysłany: |8 Lut 2008|, 2008 14:33   

Cytat:
a VM ka nawet do cieplych krajow nie podejdzie, bo ma skłonności do przegrzewania się...

przu minus 3 to nawet nie podgrzewam mojej Vmki. :-d :-d

artin
[Usunięty]

Wysłany: |9 Lut 2008|, 2008 17:13   

grand napisał/a:
Cytat:
a VM ka nawet do cieplych krajow nie podejdzie, bo ma skłonności do przegrzewania się...

przu minus 3 to nawet nie podgrzewam mojej Vmki. :-d :-d

Dokładnie, ja z moim ropniakiem nie mam żadnych problemów z odpalaniem - czy to jest -20 czy +20.

KaZet 

Auto: od IX2010 już bez 1995, 2,5 td, kombi, CMax
Wysłany: |16 Lut 2008|, 2008 22:09   

moje problemy z odpalaniem na ujemnych Celsjuszach skonczyły sie kiedy wymieniłem AKUMULATOR. Ameryki nie odkrywam ale mysle, ze wielu jeszce musi dojsc do tego...

magmart
[Usunięty]

Wysłany: |17 Lut 2008|, 2008 09:54   

KaZet napisał/a:
wymieniłem AKUMULATOR
Obawaim się, że jest to conajmniej pdwójna prada. Po pierwsze musi być wystarczający prąd, żeby pierwsze kręcenie było dynamiczne. VM to silnik diesla, ale sprężanie ma mniejsze niż nie doładowany diesel, więc jak odrazu rozrusznik słabo kręci ... to może sobie kręcić.
Druga sprawa, to pomomo że mój VM nie ma sterowania kompterowego, to posiada osprzęt elektryczny sterujący. Zbyt niskie napięcie przekłąmuje odczyty i pompa wtryskowa niewałaściwie zapodaje paliwo. A przekonałem sie jak mi bateria padła, poszło bydle na pych ... odpaliło ale ładowanie się świeiło i chodziło coraz gorzej, prawie z ramy chciał wyskoczyć. Po ponad minucie zaczynał gasnąć, dopiero jak udało się rozpędzić go, że wszedł na obroty i kontrolka ładowania zgasła to wszystko wróciło do normy. Teraz mam nową baterię, największą jaką udało się zmieścić i pali nawet zimny prawie na dotyk :)

Whydack
[Usunięty]

Wysłany: |18 Maj 2008|, 2008 20:07   

Jestem tu nowy i na wstępie chciałem powitać wszystkich :-d . Od niedawna mam wieloryba w dieslu.
Czytałem ten wątek i ktoś wyżej wspomniał o kontrolce od ładowania. Mam pytanie w związku z tym.
Na początku miałem tak, że zaraz po dopaleniu samochodu owa kontrolka prawie nie gasła, ale po delikatnym przygazowaniu było ok i znikała. W tej chwili, kontrolka już nie gaśnie podczas pracy silnika. W zasadzie to ledwo się tli i trzeba dobrze się przyjrzeć w dzień żeby to dostrzec, ale w nocy jest widoczna.
Co to jest? Od czego zacząć naprawę? Szczotki w alternatorze lub regulator napięcia? Może akumulator jest kiepski (co jest chyba nie możliwe, bo samochód może postać bardzo długo z np włączonym radiem i potem bez najmniejszego problemu odpala).

slawektg 

Auto: Merkur XR4Ti XXXKM
Wysłany: |18 Maj 2008|, 2008 20:31   

Witaj.od powitan jest inny dział...ale co tam.alternator na 90proc.jezeli sie nie grzeje,to walniety mostek prostowniczy.te altki zwykle pracuja przeciazone i siadaja diody.zarzaca sie lampka tylko potwierdza przebicie na diodach.co do gasniecia lampki na wolnych obrotach,to bylo ok.gasnie po lekkim przegazowaniu i juz sie nie zapala.

Odpowiedz do tematu