$reply_topic_back Ford Scorpio Team :: Zobacz temat - 2.9-Potrzeba sprawdzić zawory/popychacze/panewki - coś rzęzi
Ford Scorpio Team Strona Główna Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
2.9-Potrzeba sprawdzić zawory/popychacze/panewki - coś rzęzi
Autor Wiadomość
ford2fast 
603911630

Auto: Szlachetny De Łochac
Wysłany: |6 Cze 2014|, 2014 21:07   

Struna napisał/a:
obre uszczelki mają malutkie metalowe wałeczki, które zapobiegają zmiażdżeniu poprzez nadmierne dokręcenie.

Motorcraft oczywiście i chyba Reinz :)

Struna 

Auto: XC90 2.9 biTurbo
Wysłany: |7 Cze 2014|, 2014 10:23   

Ja miałem jakieś inne, tyle że po 10 tylko po bodaj 20 za sztuke i też miały.

trzypion 
V6 Rulez!

Auto: Kobiece ;)
Wysłany: |8 Cze 2014|, 2014 01:20   

Ja po 7 zeta - miały. A przy okazji - 7Nm to bardzo lekko. I polecam mimo wszystko położyć cienka warstwę silikonu.

ramanujan 

Auto: '88 2.9 Manual HB +LPG
Wysłany: |8 Cze 2014|, 2014 22:12   

No i Panowie przyniosłem trochę wieści. Sprawdziłem ciśnienie oliwy, robiłem to sam więc zmierzyłem tylko po zapaleniu i tylko na jałowych (z braku 3ciej ręki)
Wartość ciśnienia skakała blisko 4 bar, może 3,7-3,8. w razie co zrobiłem zdjęcie. Nie pamiętam czy muszą być specjalne warunki pomiarowe np gorący silnik? mój nie był..

Wrzuciłem mikrofonik do komory silnika i przejechałem się rundkę po dzielnicy, piłując go specjalnie przy 2,5-3k. jak zwykle zaraz po odpaleniu (1-wsze minuty) było to słyszalne, kolejne kilka minut i nie było praktycznie tego słychać. Olej był, co prawda na minimum bo nieco wylałem niechcący, mierząc ciśnienie.
Wyobraźcie sobie moje rozczarowanie gdy po odtworzeniu dźwięku to co głównie słychać to szpilki z zapłonu.. Gad Dem it! :-
już myślałem że coś charakterystycznego pokażę i się coś przejaśni

gdzie Wy rodzicie części po 7zł? ja chyba ze 21zł dawałem za uszczelkę (za 1 szt) i założę się że nie są 3x lepsze, mimo że mają kołeczki.. :-P

pablo19 
Tropiciel

Auto: '89 12V :P NO LPG
Wysłany: |9 Cze 2014|, 2014 08:50   

21 zł to normalna cena.
2.9 12V6 MSB <- złociutkie 8) razy dwa
2.8 Ghia ASB '85 <- Ikona 8)
2.9 Team

ramanujan 

Wysłany: |9 Cze 2014|, 2014 22:07   

Okej, obejrzeliśmy silnik bliżej wraz z kolegą. Pokręcił głową że to nie panewka, co mnie ucieszyło - bo silnik nie skreślony na przedbojach. Poza tym panewa biła by na niskich szczególnie, i nie w specyficznych warunkach po starcie, ale cały czas
Natomiast to co go zaniepokoiło, to jakieś przedmuchy na odmie. z bagnetu nic się nie działo, ale spod pokryw.. trochę biło.. Czy ktoś mógłby rozpisać ile kosztuje zrobienie uszczelniaczy,
prawdopodobnie będę to robił przy okazji zrzucenia głowic, planowania i szlifowania gniazd zaworowych. Robotę mogę sam ogarnąć, zwłaszcza z pomocą dobrego kumpla, natomiast
cenowo napiszcie mi ile co kosztuje.
Robotę głowicy mniej-więcej znam, zostały uszczelniacze zaworów, 2xuszczelki, co jeszcze? nowe szpilki? fachowcy pomogą?
Ważne: co gdzie warto kupować żeby cenowo to nie wyszło za ostro? chyba nikomu nie muszę się tłumaczyć że to nie głupia oszczędność, ale czasem pare setek może pozostać w kieszeni jak się wie co gdzie kupić...

Zanim wiadomo się na takie coś rzucę, chciałbym mieć pewność. Dużo pokaże mi próba szczelności, właściwie od tego chcę zacząć i jak będę wiedział jak szybko i którędy zlatuje to podzielę się wynikami..
Ale mam wrażenia że taka lekka para która wylatuje z odmy ma w sobie spaliny, co by sugerowało zawory..

PS czy w 2.8 i 2.9 są takie same uszczelniacze zaworów?

PiotrekGran 
730 563 952

Auto: 3x24v
Wysłany: |9 Cze 2014|, 2014 22:42   

ramanujan napisał/a:
Poza tym panewa biła by na niskich szczególnie, i nie w specyficznych warunkach po starcie, ale cały czas

Wcale bo nieprawda :)

ramanujan 

Wysłany: |9 Cze 2014|, 2014 22:57   

możesz mieć wcale rację, acz fakt że dzisiaj ledwo cokolwiek się dosłuchałem.. dzisiaj po prostu nie było słychać.. może cieplej jest?
a auto stałe ze 24 godziny celowo i rozmyślnie..
Edit:
Muszę na coś zwalić, nie mogę zwalić na wszystko bo dojdę do wniosku że do roboty jest wszystko ;-)
Ostatnio zmieniony przez ramanujan |9 Cze 2014|, 2014 22:59, w całości zmieniany 1 raz  

PiotrekGran 
730 563 952

Auto: 3x24v
Wysłany: |9 Cze 2014|, 2014 23:04   

U mnie było słychać tylko przy 1100 obr/min i przy 4200-4700obr/min :)
A potem cały czas delikatnie.
A jeszcze później stukało głośniej.
A na koniec stukło raz porządnie, zgasło i już nie odpaliło :-d

Jak ufasz kumplowi i wiesz, ze sie zna, to dobrze, bo oczywiście nie muszą to być panewki, wbrew objawom które wcześniej opisałeś.
Po prostu ciężko stwierdzić co stuka nie słysząc tego ;)

ramanujan 

Wysłany: |9 Cze 2014|, 2014 23:10   

jak będzie gorzej to będę wiedział.. puki co od czasu jakiegoś poruszałem temat że stał się mułowaty i więcej palił... wreszcie mi się zaczyna kleić obraz do kupy.
zaczyna mieć głębszy sens..
u mnie da się wysłuchać zawory, acz był czas kiedy ich słychać nie było... zacznę od szczelności i skasowania na nich luzu... to już wiele powie ;-)
Edit:
Zabiorę jeszcze auto do Chudera, jemu trudno by nie wierzyć, mechaniorowi z jego doświadczeniem.. człowiek legenda :-)
Ostatnio zmieniony przez ramanujan |9 Cze 2014|, 2014 23:32, w całości zmieniany 1 raz  

VIK 
KR673YV

Auto: BMW E38
Wysłany: |10 Cze 2014|, 2014 16:25   

Dźwięk panewek raczej trudno z czymś pomylić. Kwestia tylko słyszeć a usłyszeć :) bo to różnica.

ramanujan 

Wysłany: |10 Cze 2014|, 2014 18:05   

jasne. jak ktoś kilka razy przez to przechodził, to wie z czym to jeść. nie musisz mi tłumaczyć że moja sugestywna obserwacja może być jedynie wskazówką żeby zaprowadzić go do kogoś obytego..
może po prostu zaczną od opisanej tu ślicznie regulacji/sprawdzenia luzów zaworów. Może coś się rozjaśni, rzuci nowego światła..
PS jak deklami bije para, to wina uszczelniaczy?
Słyszałem od kolegi z capri.pl że są znachorzy co zmieniają uszczelniacze bez zdejmowania głowicy... może to to będzie pomysł..
swoją drogą, czy uszczelniacze od 2.8 i 2.9 to to samo?

Natomiast jeśli skądś biorą się spaliny nad deklami to znaczy że zawory puszczają nieco, czy to może być spod pierścieni?
Czy jak zwale capy to podczas pracy coś więcej zobaczę?

pozdrrr

Struna 

Auto: XC90 2.9 biTurbo
Wysłany: |11 Cze 2014|, 2014 01:50   

Uszczelniacze bez problemu zmienia się na aucie, bez zdejmowania głowic. Jedynie dekle i wałek z konikami zdejmujesz.

Laski popychaczy posegregować i przy montazu wyłożyć na swoje miejsca, no i uszczelniacze poprawnie nabić/osadzić, żeby potem zdziwienia nie było, że jest gorzej niż przed wymianą :)

ramanujan 

Wysłany: |11 Cze 2014|, 2014 22:33   

Więc z uszczelniaczami się jeszcze pobawię.
Proszę jeszcze o wskazówkę jak wyznaczyć położenie ZZ/GMP tłoka (do próby szczelności cylindra)? Czy patrzeć na mijanie się koników po zdjęciu dekli czy są jakieś inne znaki..
Może ew pomóc koło pasowe WK - ma nacięcie na GMP 1 i 5 tłoka, a jak wyznaczać pozostałe 2 punkty? (co 120 stopni)

daras38 

Auto: Sierra sedan 1987.2.9 12V,manual,sedan,ABS
Wysłany: |12 Cze 2014|, 2014 15:36   

ford2fast napisał/a:
Struna napisał/a:
obre uszczelki mają malutkie metalowe wałeczki, które zapobiegają zmiażdżeniu poprzez nadmierne dokręcenie.

Motorcraft oczywiście i chyba Reinz :)

Erling też ma wałeczki.

Odpowiedz do tematu