|
Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio
|
|
Wymiana napinacza rozrządu 2.0 B |
| Autor |
Wiadomość |
Struna

Auto: XC90 2.9 biTurbo
Pomógł: 264 razy Wiek: 47 Dołączył: 22 Kwi 2004 Skąd: Kraków/Skawina
|
Wysłany: |22 Lis 2012|, 2012 13:00
|
|
|
sprawa jest dość prosta, niestety ale ogrom mechaników to kowale, więc dla takich ( którzy stanowią większość ) procedura jest prosta - nie składa się ponownie, trzeba założyć nowy.
Nie oznacza to jednak że nie da się tego zrobić, choć przy takiej cenie po prostu może się to nie opłacać.
Nie zagląda się tam na codzień, a jak już się dłubie z rozrządem to po prostu się wymienia i już. |
_________________ www.gcstuning.pl
Chiptuning, Hamownia, Serwis/Wyłączanie DPF/FAP, Strojenie LPG, AFR |
|
|
|
 |
alirc [Usunięty]
|
Wysłany: |22 Lis 2012|, 2012 13:18
|
|
|
Pierwszy raz wymieniam napinacz w moim aucie. W pierwszym poscie wprowadziłem Was w błąd z powodu mojej niewiedzy . Po rozmowie ze sprzedawcą, jak i mechanikiem wskazali mi że są dwa napinacze ta ŁAPA z ROLKĄ, oraz dolny napinacz(tzw bolec). Teraz wiem że jest tylko jeden. I on mi wystrzelił.
Teraz muszę zamówić drugi - właściwy napinacz i go wymienić. A z tego co czytałem to chyba nie ma z tym problemów.
Dzięki za odpowiedzi i sorry za wprowadzenie przeze mnie was w błąd.
Mam jeszcze takie pytanko: Chcę wymienić ślizg ten dłuższy po prawej stronie co leci w dół. Czy jest jakaś łatwa metoda jego wymiany?
Pozdrawiam... |
|
|
|
 |
Reader

Auto: '96 24V sedan +LPG
Pomógł: 52 razy Dołączył: 03 Mar 2009 Skąd: Puławy / Błonie
|
Wysłany: |22 Lis 2012|, 2012 13:19
|
|
|
trzypion, prawda jest taka, że w tym napinaczu nie ma żadnego elementu, który (po rozpięciu napinacza) w jakikolwiek sposób by tracił swoje własności fizyczne, przekreślając go z ponownego złożenia.
Mowa oczywiście o nowym, bo w przypadku używanego rzeczą oczywistą jest, że bądź co bądź taki precyzyjny mechanizm warto wymienić podczas wymiany innych elementów rozrządu.
Polityka Forda to odrębna sprawa, ale jak już pisałem nie wpływa to na "składalność" mechanizmu. Taniej jest jak mechanik ASO zmieni na nowy niż jak ma się "bawić" w składanie do którego musiałby zostać przeszkolony. Poza tym ogólny trend jest taki, że mechanik ma wymienić podzespół a nie naprawiać. |
_________________ Pozdrawiam
Reader |
| Ostatnio zmieniony przez Reader |22 Lis 2012|, 2012 13:21, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
VIK
KR673YV

Auto: BMW E38
Pomógł: 67 razy Wiek: 47 Dołączył: 20 Maj 2004 Skąd: Kraków
|
Wysłany: |22 Lis 2012|, 2012 13:43
|
|
|
Panowie, trochę błędnie rozumujecie.
Dlaczego? Dlatego, że, składam ja, komuś, silnik, okej, poskładam napinacz, okej, uda się, albo się nie uda, prawdopodobieństwo, ze mechanizm zadziała jest, takie samo, jak w przypadku nowego ze sklepu. Zgoda. Ale ten ze sklepu, jeśli się nie zachowa jak powinien, ściąga częściowo ze mnie, jako mechanika, odpowiedzialność za zniszczenie silnika, proste, prawda? Jeśli złożę napinacz JA, mam lekki "dyskomfort" w przypadku "porażki". Nie mam komu zanieść do sklepu rachunku za ciąg dalszy napraw. A w swoich autach, prace ręczne, których dokonujecie, mnie, z tego punktu widzenia, nie interesują. Stosuję się do instrukcji, dziękuję. |
_________________ "mądremu wystarczą dwa słowa a głupiemu to i referatu mało..."
tel.: 502894108. |
| Ostatnio zmieniony przez VIK |22 Lis 2012|, 2012 13:46, w całości zmieniany 3 razy |
|
|
|
 |
VIK
KR673YV

|
Wysłany: |22 Lis 2012|, 2012 13:51
|
|
|
Nie, Speedo, nie informuje. Bierze oswiadczenie na piśmie, że w razie niepowodzenia, wlaściciel pokrywa resztę kosztów, aby nie było "a nie mówiłem", albo, a gdyby Pan powiedział, to ja bym te 100-115zł dołożył. 100zł przy kwocie naprawy jaką się zwykle robi, i trzeba wymieniać ów napinacz, zwykle stanowi ułamek całości.
| Speedo napisał/a: | idac tym tropem mozna zmienic kolesiowi na nowe lyse opony co przyjechal na wymiane klockow
| Dokładnie tak to powinno wyglądać. W razie wjazdu na przejscie dla pieszych i potrącenia starej babki, na nowych przecież hamulcach, mogą wrócić do tego człowieka, który go na takich oponach na ulicę wypuścił. |
_________________ "mądremu wystarczą dwa słowa a głupiemu to i referatu mało..."
| Ostatnio zmieniony przez VIK |22 Lis 2012|, 2012 13:54, w całości zmieniany 2 razy |
|
|
|
 |
kat

Auto: E38 2,8 Shadow Line
Pomógł: 66 razy Wiek: 53 Dołączył: 18 Lis 2006 Skąd: katowice
|
Wysłany: |22 Lis 2012|, 2012 13:53
|
|
|
| Speedo napisał/a: |
wg mnie rozsadnym jest rozwiazanie typu takiego, ze mechanik informuje ze uzywany moze spowodowac to i to a djecezja jaki zalozyc nalezy do wlasciciela, palenie albo zdrowie, wybor nalezy do ciebie |
ale pod warunkiem ,ze w razie decyzji o jego zlozeniu podpisuje tą decyzje na papierze |
_________________ Złodziej najgłośniej krzyczy " Łapać złodzieja !" |
|
|
|
 |
Reader

Auto: '96 24V sedan +LPG
Pomógł: 52 razy Dołączył: 03 Mar 2009 Skąd: Puławy / Błonie
|
Wysłany: |22 Lis 2012|, 2012 14:00
|
|
|
| VIK napisał/a: | Panowie, trochę błędnie rozumujecie.
Dlaczego? Dlatego, że, składam ja, komuś, silnik, okej |
VIK, to jest oczywiste co piszesz i nikt tego nie neguje.
I najważniejsze, z Tobą przynajmniej można porozmawiać na poziomie.
Przytoczę jeszcze raz moją odpowiedź dla JORZO który pytał o przypadek w którym przypadkiem odbezpieczył nowy napinacz:
| Cytat: | | JORZO napisał/a: | | A jak się nowy już raz odbezpieczy to trza znowu nowy zanabywać?czy można go wcisnąć spowrotem? | Kwestia poprawności złożenia.
"Wcisnąć" to nieodpowiednie określenie. |
Mój przekaz był taki, że to nie takie chop siup jak "wciśnięcie" , i wszystko zależy od poprawności złożenia.
Ale jest jedna ważna rzecz, Forum skupia pasjonatów i sądzę, że warto wymieniać się doświadczeniami, rzeczowo/ logicznie podyskutować o zagadnieniach technicznych a nie bezmyślnie pleść o zaleceniach producenta.
Z tego powodu mam dwa takie składane napinacze w silniku, jak się rozleci - dam znać. |
_________________ Pozdrawiam
Reader |
|
|
|
 |
VIK
KR673YV

|
Wysłany: |22 Lis 2012|, 2012 14:00
|
|
|
A wiesz jak się niektórzy dziwili jak podpisywali takie rzeczy u mnie?? Panie, ja mam 27 auto, nigdy czegoś takiego nie widziałem. To się przy okazji dowiedział o znajomości/nieznajomości swoich praw itp. |
| Ostatnio zmieniony przez VIK |22 Lis 2012|, 2012 14:01, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
JORZO

Auto: Scorpio '93 2.0 DOHC,MSB,sedan+LPG+szpera
|
Wysłany: |22 Lis 2012|, 2012 17:16
|
|
|
Nie gniewajcie się zatem ale zapytam: co powoduje że jest taka zegarmistrzowska precyzja przy niby składaniu czy tam wciskaniu NOWEGO wystrzelonego?On tak niewinnie wygląda |
_________________ Nie mam już białego Scorka...... heh.... Ten to był fajny Gość. |
|
|
|
 |
VIK
KR673YV

|
Wysłany: |22 Lis 2012|, 2012 17:30
|
|
|
| Możliwość ścięcia segera przy składaniu i ewentualną blokadę tego uniemożliwiającą wyskoczenie pod wpływem ciśnienia oleju, tudzież zapadnięcie po nocnym postoju. Skutki-podobne. |
| Ostatnio zmieniony przez VIK |22 Lis 2012|, 2012 17:32, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
trzypion
V6 Rulez!

Auto: Kobiece ;)
Pomógł: 22 razy Wiek: 55 Dołączył: 20 Lis 2012 Skąd: Zurych
|
Wysłany: |22 Lis 2012|, 2012 17:45
|
|
|
| A nie masz jakiegoś starego w swoich zbiorach? Chcętnie bym sie tym pobawił do celów dydaktycznych (np. zrobic przekrój i zdjęcia porobić). |
_________________ 502 122 688 - jak mogę, to pomogę. |
|
|
|
 |
pepi
pepi

Auto: a8 w12 6,0 2x bob mondeo 2,5
Pomógł: 48 razy Wiek: 50 Dołączył: 28 Sty 2007 Skąd: Krzczonów
|
Wysłany: |22 Lis 2012|, 2012 17:46
|
|
|
ja tam parę razy składałem
raz kolega co kupił scorpio robił uszczelkę a że pracował w wielkiej firmie zwanej SABAT to przyjechali z aso forda i mu złożyli tak że po 1 dniu wylazł i poszedł wyjazd nad może
dobrze że ja mu nie składałem bo bym już nie miał kolegi
ale nie chciałem się pchać jak serwis robił
[ Dodano: |22 Lis 2012|, 2012 17:48 ]
ja mam ale bez sprężyn bo do bobów idą |
_________________ v8 4.2 agis p13
nie bądź łosiem kup Fał Osiem |
|
|
|
 |
ford2fast
603911630

Auto: Szlachetny De Łochac
Pomógł: 77 razy Dołączył: 28 Lip 2008 Skąd: Zabrze Maciejow
|
Wysłany: |22 Lis 2012|, 2012 17:51
|
|
|
| trzypion napisał/a: | | A nie masz jakiegoś starego w swoich zbiorach? Chcętnie bym sie tym pobawił do celów dydaktycznych (np. zrobic przekrój i zdjęcia porobić). |
Wyślij na PW adres |
_________________ Scorpio 4ever |
|
|
|
 |
trzypion
V6 Rulez!

Auto: Kobiece ;)
Pomógł: 22 razy Wiek: 55 Dołączył: 20 Lis 2012 Skąd: Zurych
|
Wysłany: |22 Lis 2012|, 2012 17:53
|
|
|
A po co na pw? Adam Płaszczyca ul. Armii Krajowej 11/29 32-065 Krzeszowice (i tak w googlach znajdziesz) |
_________________ 502 122 688 - jak mogę, to pomogę. |
|
|
|
 |
ford2fast
603911630

Auto: Szlachetny De Łochac
Pomógł: 77 razy Dołączył: 28 Lip 2008 Skąd: Zabrze Maciejow
|
Wysłany: |22 Lis 2012|, 2012 17:58
|
|
|
Jutro powinien wystartować |
_________________ Scorpio 4ever |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
Copyright © by Ford Scorpio Team |