$reply_topic_back Ford Scorpio Team :: Zobacz temat - była klima klimy nima
Ford Scorpio Team Strona Główna Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
była klima klimy nima
Autor Wiadomość
bingo 
PO 656 EY

Auto: 1992, 2.9 V6 12V, manual, TURNIER 4x4 GHIA RS
Wysłany: |23 Mar 2010|, 2010 07:38   

niestety, ale medialnie jest zrobiony szum, że należy wymieniać czynnik (co 6 ~24 miesięcy), że trzeba robić przeglądy, że należy wymieniać filtr - osuszacz oraz że czynnik się zużywa / ucieka / spala się ( tak, tak, takie wersje też słyszałem) / lub też zużywamy na chłodzenie ( czyli im mniej używasz klimy, tym więcej masz czynnika). klimiarze robią takie akcje, bo musieli wydać na stację, zakładów się porobiło tyle, że na każdym warsztacie "naprawiają klimę" (gdzie te czasy, gdzie nawet do autoryzowanego serwisu ściągali chłodniarza do klimy ...), więc musząmieć spory ruch w interesie. A do tego mentalność ludzi, że "zrobię serwis, to przeciesz nie zaszkodzi" ...

VIK 
KR673YV

Auto: BMW E38
Wysłany: |23 Mar 2010|, 2010 14:52   

Dokładnie tak jak piszesz, sprzęt się musi zwrócić :) Szyld z reklamą klima przyciąga ludzi, którzy finalnie za to płacą, etyka rzemieślników schodzi na psy. O zużywaniu czynnika też słyszałem, itd, itp. Co zrobisz.

masa300789 

Auto: Mondeo 2,5 v6
Wysłany: |23 Mar 2010|, 2010 18:46   

Reasumujac- klima chodzi tylko slabiej..podjechac do chlodziarza i on juz bedzie wiedzial co robic ?? zadne serwisy i magicy!!

bingo 
PO 656 EY

Wysłany: |23 Mar 2010|, 2010 18:53   

masa300789 napisał/a:
podjechac do chlodziarza i on juz bedzie wiedzial co robic
tak, chyba ze trafisz na naciągacza (tacy też są).

VIK 
KR673YV

Wysłany: |23 Mar 2010|, 2010 18:58   

Popatrzy na manometry, dorzuci ze 20 deko max i wsjo znając życie. Rurkę pomacać przy parowniku i już, najlepszy "termometr" :)
Ostatnio zmieniony przez VIK |23 Mar 2010|, 2010 18:59, w całości zmieniany 2 razy  

sobolaqe 

Auto: '96 2,3 manual, kombi + sekwencja
Wysłany: |23 Mar 2010|, 2010 19:27   

bingo napisał/a:

- jak kiepsko działa podjechac do chłodniarza, a nie klimiarza - on wie, co ma zrobić, choć pewnie nie będzie chciał tego robić.

no i jak sam widzisz troche to tez wina chlodziarzy, niechce im sie za pare zl zrobic porzadnie to ludzie nie maja wyjscia i jada do partaczy co potrafia dwa weze podpiac i wcisnac przycisk.
co maja zrobic klienci jak porzadnie prawie nikt sie tym zajac nie chce ?

naiwnosc ludzi to jedno, ale brak sensownej alternatywy to druga sprawa.

bingo napisał/a:

ale są chłodniarze, którzy ci to zrobią dużo lepiej, bez zadnej maszynik.

no to sa i zrobia czy im sie niechce bo za mala kasa ? :-d

508 RXH '15 2.0 HDI 180KM
Bylo
508 SW '14 i '12 2.0 HDI
407 SW '07 2.0 HDI
Scorpio '96 2.3 16V
Scropio '87 2,4 V6

VIK 
KR673YV

Wysłany: |23 Mar 2010|, 2010 20:23   

Ja nie jestem chłodniarzem, tylko mechanikiem, ale możesz podjechać, daleko nie mam, a gwarantuję, ze jeśli nie trzeba, nic Ci nie wymienię ani nie "wypróżnię" :) Jak zawsze z resztą.

sobolaqe 

Auto: '96 2,3 manual, kombi + sekwencja
Wysłany: |23 Mar 2010|, 2010 21:13   

VIK napisał/a:
Ja nie jestem chłodniarzem, tylko mechanikiem, ale możesz podjechać, daleko nie mam, a gwarantuję, ze jeśli nie trzeba, nic Ci nie wymienię ani nie "wypróżnię" :) Jak zawsze z resztą.

oj VIK wiem doskonale ze do Ciebie mozna przyjechac i zrobisz porzadzanie nie robiac mi prozni w portfelu :)
odpukac klima u mnie dziala wiec nie musze nic dotykac, ale tak ogolna prawde powiedzialem ze czasami jak spece sie nie chca zabrac za robote bo im sie to nie oplaca to trzeba jechac do partacza i liczyc ze za wiele nie zepsuje :-d

508 RXH '15 2.0 HDI 180KM
Bylo
508 SW '14 i '12 2.0 HDI
407 SW '07 2.0 HDI
Scorpio '96 2.3 16V
Scropio '87 2,4 V6

Waski 
FST Member 000

Auto: FF '94 1.3 hitleredyszyn NO LPG
Wysłany: |23 Mar 2010|, 2010 21:27   

dorzuci Ci 200gram skasuje 120 ale i tak jestes do przodu bo nie musisz remontu za 600 robic :)
run-log.com

bingo 
PO 656 EY

Wysłany: |24 Mar 2010|, 2010 12:34   

sobolaqe napisał/a:
no i jak sam widzisz troche to tez wina chlodziarzy, niechce im sie za pare zl zrobic porzadnie to ludzie nie maja wyjscia i jada do partaczy co potrafia dwa weze podpiac i wcisnac przycisk.
- nie do końca. Porządnie, szczególnie przy pustym układzie, to minimum 2 godziny. Obsługa za pomocą maszynki jest dużo szybsza i tańsza. Chłodniarze dodatkowo często pracują w terenie, więc trzeba się z nimi specjalnie umuwić. No i klient w większości przypaadków jak usłyszy, że ma przyjechać, zostawić auto na 2 godziny, a często nawet ma przyjechać drugi raz autem za dwa dni (w tym czasie w układzie ma azot), to woli podjechać do "specjalisty", który wszystko zrobi w ciągu 20 minut, bo ma "odpowiedni sprzęt".

Taka ciekawostka - zgodnie z obecnymi przepisami czynnik z odzysku przed kolejnym użyciem powinien zostać poddany oczyszczeniu. Czynnik ściągnięty z instalacji za pomocą stacji jest czynnikiem odzyskanym ... Ale tak jak mówiłem wcześniej - wszelkie przepisy regulujące te sprawy zaczynają się powyżej 3 kg czynnika.

Odnośnie mechaników - śa tam również ludzie, którzy mają jakąś wiedzę i też potrafią to zrobić. Sam prowadzę takie szkolenia (jako lektor, nie organizator) i widzę właśnie takie osoby na nich.

[ Dodano: |24 Mar 2010|, o 12:40 ]
sobolaqe napisał/a:
no to sa i zrobia czy im sie niechce bo za mala kasa ?
- są i zrobią, ale za wiedzę i czas trzeba zapłacić. Z jednej strony masz mechanika w swoim warszttacie, który włacza maszynkę, może coś pogrzebać przy aucie obok i w sumie może straci na ciebie 10
~15 minut.
Z drugiej masz chłodniarza, który musiał zostać w warsztacie, ma dwie godziny na ewentualne posprzątanie swojego auta .... a jak się okaże, że masz klimę dobrą, tylko że słyszałeś, że trzeba coś tam zrobić, to co? zapłacisz 150 ~200 zł za to, że facet ci powie, że nie ma co ruszać, bo wszystko jest OK? Bo dobrchłodnik nawet zegarów nie musi podpinać.
Nie dziw się, że za stawki mechaników chłodniarze nie robią. bo to się nie opłaca. A że dodatkowo stawki są ciągle obniżane ...

[ Dodano: |24 Mar 2010|, o 12:42 ]
jeszcze odnośnie mechaników - są tacy, co nawet do mnie czasem dzwonią, co zrobić, bo nie chcą nic zepsuć. Ale ludzi, którzy nie są chłodnikami a mają jakieś pojęcie jest na poziomie może 1% ...

Waski 
FST Member 000

Wysłany: |24 Mar 2010|, 2010 12:55   

bingo napisał/a:
jeszcze odnośnie mechaników - są tacy, co nawet do mnie czasem dzwonią, co zrobić, bo nie chcą nic zepsuć

ja nie mechanik a zwonilem i pewnie jeszcze zazwonie D: a jak :P

klime teraz nabija się u mnie za max 120 pln - owszem samo nabicie bez zadnych gwarancji to cene jeszcze mozna przełknąć ale jak już trzeba wszstko posprawdzac do tego odessac próznie porządnie to już sie robi baaardzo nieopłacalnie bo musze na to stracic przeszło godzinę swój czynik i sprzęt
dlatego na ogół robie dla siebie, rodziny, wąskiego grona znajomych i od czasu do czasu komus nabije bez zobowiazan - choć zdarza sie czasem ktoś kto jest skłonny zapłacic mi żebym się temu przyglądnął z bliska - jednak to jest rzadkość
run-log.com

Struna 

Auto: XC90 2.9 biTurbo
Wysłany: |24 Mar 2010|, 2010 12:55   

Waski napisał/a:
dorzuci Ci 200gram skasuje 120 ale i tak jestes do przodu bo nie musisz remontu za 600 robic :)
żartujesz, ja zapłaciłem za dobicie 50 zeta. Ile dobił w sensie wagi to nie wiem bo na manometry dobijane, plus schłodzenie skraplacza wiadrem wody :)

Waski 
FST Member 000

Wysłany: |24 Mar 2010|, 2010 13:00   

Struna napisał/a:
Ile dobił w sensie wagi to nie wiem bo na manometry dobijane

on wie ile dobił :) no to skasował Cie najmniejszą możliwą stawkę jaka mógł :) dziekuj mu za to :)
run-log.com

Struna 

Auto: XC90 2.9 biTurbo
Wysłany: |24 Mar 2010|, 2010 13:03   

Waski napisał/a:
no to skasował Cie najmniejszą możliwą stawkę jaka mógł :) dziekuj mu za to :)
nie raz już u nich robiłem, pewnie mnie pamiętają to i może nieco inaczej podchodzą do tematu.

Domyn0 
095 Member

Auto: Wieloryb 95' GHIA 2.0 16V MSB sedan +LPG
Wysłany: |1 Maj 2010|, 2010 01:38   

Postanowiłem uruchomic swoją klimę. Na co zwrócić uwagę u specjalistów, zeby się w koszty nie władować. Klima u mnie od roku nie działa, nie wiem jak długo u wczesniejszego własciciela :/

Odpowiedz do tematu