|
Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio
|
|
Uszczelki pod głowicą |
| Autor |
Wiadomość |
adamf

Auto: ford scorpio 2,5TD
Pomógł: 4 razy Wiek: 52 Dołączył: 04 Mar 2007 Skąd: Lubaczów
|
Wysłany: |12 Kwi 2008|, 2008 18:21
|
|
|
| witam WAIDI L N PLANOWAłEM różne głowice w motocyklach,maluchach 126.125p-fiat granade 2,5d. i wiele innych typach.Ale w każdym przypadku było jedno i tosamo większa moc.CO DO POMIARóW to mierzyłem najwięcej Granade 2.5D.Z 24 bar na28 planowanie wynosiło 0,30mm..NIEPYTAJ MNIE CZM TO MIERZYLEM sprzęt mam dobry nietylko do tego ustawiam cisnienia na wtryskiwaczach tutaj też można moc delikatnie zwiększyć i w wielu innych miejscach..........pozdrawiam. |
|
|
|
 |
Waldi_L_N
VM pa,pa!

Auto: Na szczęście bez Forda :D
|
Wysłany: |16 Kwi 2008|, 2008 00:19
|
|
|
adamf, oczywiście masz rację. Nie neguję przecież, że da się zwiększyć ciśnienie planując głowicę lub blok i zgadzam się, że wzrośnie moc (pomijamy żywotność silnika). I nie neguję, że są też inne sposoby na poprawienie parametrów pracy. Twierdzę tylko, że zabielenie o przysłowiową "dychę" płaskiej głowicy z wejściem do komory pośredniej o polu przekroju poniżej 1cm2 w celu ponownego montażu jej na bloku (a nie w celu zwiększenia ciśnienia) będzie miało znacząco mniejsze znaczenie na wzrost stopnia sprężania niż w silnikach z komorą spalania w głowicy takiej jak benzynowa, co wynika z oczywistych wielkości.
Wybacz, nie znam głowicy z Grande, znam głowice z WV - bo je produkuję. Te TDI na pompowtryskiwaczach powodu bezpośredniego wtrysku nie mają już nawet na dzień dzisiejszy komory pośredniej, więc planować głowicę można ile się chce (w granicach rozsądku technologicznego) i praktycznie nic to nie zmieni - trzeba by było planować blok.
To samo jest z 2.0 C-R.
A jak wygląda głowica z VM wiem doskonale (wystarczy poczytać historię mojej walki z VM-em). I jestem pewien, że planując tą głowicę zmniejszamy jej objętość o wymienioną już prze ze mnie powyżej wielkość.
Serdecznie pozdrawiam.
Waldi |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
Copyright © by Ford Scorpio Team |