$reply_topic_back Ford Scorpio Team :: Zobacz temat - VM i kłopoty z odpaleniem podczas mrozu!!
Ford Scorpio Team Strona Główna Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
VM i kłopoty z odpaleniem podczas mrozu!!
Autor Wiadomość
slawektg 

Auto: Merkur XR4Ti XXXKM
Wysłany: |31 Gru 2006|, 2006 12:07   

siema sobas !tak se mysle,ze i ty i ja mamy sytuacje patowa ,bo nie ma jednoznacznej odpowiedzi na nasze problemy,ale prubojmy dalej.sprawdz 1-szy wtrysk.to jest ten z czujnikiem polozenia iglicy.jezeli uruchomisz silnik,odlacz go isprawdz jaka bedzie reakcja.jezeli jest sprawny,to bedzie gorzej.jezeli padniety,to komputer uruchomi tryb awaryjny,spadna osiagi,ale praca sie wyrowna i powinien zapalac.a tak apropos 800 to za malo.u mnie jest ok 870-890 min

Sobas
[Usunięty]

Wysłany: |3 Sty 2007|, 2007 07:32   

Witam.
Próbowałem go odpaliś z odłączonym zielonym czujnikiem ,ale efekt ten sam.
Spróbuje ten numer z pierwszym wtryskiem i napisze jaka była reakcja.

A o jaką iglice chodzi??? W pompie wtryskowej?? Za co ona odpowiada??
Ostatnio zmieniony przez Sobas |3 Sty 2007|, 2007 07:34, w całości zmieniany 1 raz  

_Mu.
[Usunięty]

Wysłany: |8 Sty 2007|, 2007 16:50   

Chodzi o iglicę znajdującą się wewnątrz wtrysku.

Ps.
Odpowiada ona za wtrysk. :027:

Pss
Sorki ale nie mogłem się powstrzymać... :twisted:
Ostatnio zmieniony przez _Mu. |8 Sty 2007|, 2007 16:52, w całości zmieniany 1 raz  

mizaj
[Usunięty]

Wysłany: |8 Sty 2007|, 2007 23:15   

WItaj
U mnie te objawy były niestety z przyczyny wadliwych świec( uwaga za głęboko wkręcone świece szlag trafi) również za słaby aku może być przyczyną .
Prześledź moje posty to zobaczysz że juz VM trochę przestudiowałem. Teraz naszczęście znalazłem mecha który zna się na rzeczy.Daje 100% że to nie pompa . Podstawowym objawem pompy było by złe odpalanie na zimnym i na ciepłym silniku. Nierówna praca silnika to przedewszystkim albo wadliwy wtrysk sterujący albo zawiesza się któryś z pozostałych .

Pozdrawiam

Mizaj

Sobas
[Usunięty]

Wysłany: |9 Sty 2007|, 2007 10:35   

Nie chodzi o to że silnik nie pracuje równo. Pracuje równo ,ale się trzęsie.
A głownie chodzi o kłopoty z odpalaniem rano.
Odłączyłem przewód z pierwszego wtrysku i próbowąłem odpalic ,ale efekt ten sam.
Wczoraj po dwóch dniach odpalił od kopa ,a potem po 8 godzinach przy tem +5 stopni,musiałem go kręcic bardzo długo.
A świece mają dwa miesiące.

[ Dodano: 2007-01-09, 10:36 ]
_Mu. napisał/a:
Chodzi o iglicę znajdującą się wewnątrz wtrysku.

Ps.
Odpowiada ona za wtrysk. :027:

Pss
Sorki ale nie mogłem się powstrzymać... :twisted:
z jakiego powodu nie mogłeś się powstrzymac????

[ Dodano: 2007-02-07, 09:54 ]
hej.Mam ktoś jeszcze jakiś pomysł??
Ostatnio przy minus 8 zapala od kopa a przy +kilka nie chce....tak jakby bardziej reagował na wilotność powietrza niż na temperature.

Janek
[Usunięty]

Wysłany: |3 Sty 2009|, 2009 13:25   

Skoro przyszła zima,warto poruszyć temat znowu ! Mam problem,ale juz był gdy nie było mrozów.Jakiś czas temu zatankowałem jakieś badziewo i zaczął się problem z odpalaniem z rana, z początku myślałem że to świece,lecz jak rozebrałem filtr paliwa to był cały zasyfiony,teraz też cały czas to samo!cały czas jakieś kropelki wodyi syfu !Czyt ktoś próbował denaturat na problemy z wytrancaniem wody w oleju nap. w zimę?

Platyn
[Usunięty]

Wysłany: |3 Sty 2009|, 2009 16:44   

Teoretycznie dykta na wodę powinna pomóc bo alkohol jak wiadomo miesza się z wodą :564: . Ale w tej kwesti doświadczenia nie mam. Nigdy nie próbowałem. Ale skoróp w tym dolnym deklu obudowy filtra paliwa - odstojniku ma śrubke do spuszczania wody i takiego innego chamozia. Tylko że dostać się do tego nie łatwo.
Ostatnio zmieniony przez Platyn |3 Sty 2009|, 2009 16:45, w całości zmieniany 1 raz  

ford2fast 
603911630

Auto: Szlachetny De Łochac
Wysłany: |3 Sty 2009|, 2009 18:16   

Janek napisał/a:
Czyt ktoś próbował denaturat na problemy z wytrancaniem wody w oleju nap. w zimę?

Skuteczniejsze są specjalne dodatki do paliwa :)
Często też rozpuszczają inne świństwa w zbiorniku :roll:
Denaturat jest dobry w przypadku benzyny , jednak w przypadku oleju napędowego też chyba powinien zdać egzamin :)

Adam73 
603-820-181

Auto: Mk2 1992 2.0 DOHC,manual,Ghia lift. + LPG
Wysłany: |3 Sty 2009|, 2009 18:50   

ford2fast napisał/a:
Denaturat jest dobry w przypadku benzyny , jednak w przypadku oleju napędowego też chyba powinien zdać egzamin

Zdaje na 100% ,przerobione z pozytywnym skutkiem w Kadecie 1.6 .Nawet na słabych świecach i na progu kompresji palił cacy ;)
Opel Kadett 1.6D- 89r.
Vw transp.T2 -80r.
Scorpio Mk1 -91r./2.0 DOHC

Waldi_L_N 
VM pa,pa!

Auto: Na szczęście bez Forda :D
Wysłany: |4 Sty 2009|, 2009 10:26   

Stare paliwo trzeba by wyjeździć prawie do 0. A potem szukać "zimowego" - choć tak na prawdę to nie ma gwarancji, że to co oferują jako zimowe takim jest na prawdę.

gawełek
[Usunięty]

Wysłany: |5 Sty 2009|, 2009 17:38   

Ja do diesla leję denaturat i pomaga. A świec nie byłbym pewny. ostatniej zimy kupiłem motorcrafty i po tygodniu auto przestało odpalać. Chciałem silnik rozbierać ale przyszedł kolega z miernikiem,świece wykręcił i okazało się że dwie zjarane.
A jak Ci silnikiem rzuca to poduchy sprawdź.

Struna 

Auto: XC90 2.9 biTurbo
Wysłany: |5 Sty 2009|, 2009 17:40   

gawełek napisał/a:
ostatniej zimy kupiłem motorcrafty i po tygodniu auto przestało odpalać
mówisz tu o dieslu ? O ile wiem to ford sprzedaje teraz FoMoCo, które tak naprawdę sa Beru :D

Janek
[Usunięty]

Wysłany: |5 Sty 2009|, 2009 22:59   

Dziś kupiłem i wlałem-Kleen-flo Diesel Fuel Conditioner 150 ml-
Dodatek uszlachetniający do oleju napędowego (Preparat stabilizujący i uszlachetniający olej napędowy. Skutecznie oczyszcza układ paliwowy, głównie wtryskiwacze. Podnosi dynamikę silnika, zmniejsza zużycie paliwa i stopień zadymienia spalin. Absorbuje wodę z paliwa, zapobiegając m.in. korozji zbiornika paliwa i tworzeniu się korków lodowych w przewodach paliwowych. Obniża temperaturę wytrącania się parafiny z oleju napędowego o ok. 6 °C. Zabezpiecza paliwo przed zamarzaniem i blokowaniem filtrów.
Produkt do stosowania przez cały rok. Łatwy w użyciu.)- zobaczymy !

Adam73 
603-820-181

Auto: Mk2 1992 2.0 DOHC,manual,Ghia lift. + LPG
Wysłany: |5 Sty 2009|, 2009 23:28   

Janek napisał/a:
Diesel Fuel Conditioner 150 ml-
Dodatek uszlachetniający do oleju napędowego (Preparat stabilizujący i uszlachetniający olej napędowy. Skutecznie oczyszcza układ paliwowy, głównie wtryskiwacze. Podnosi dynamikę silnika, zmniejsza zużycie paliwa i stopień zadymienia spalin. Absorbuje wodę z paliwa, zapobiegając m.in. korozji zbiornika paliwa i tworzeniu się korków lodowych w przewodach paliwowych. Obniża temperaturę wytrącania się parafiny z oleju napędowego o ok. 6 °C. Zabezpiecza paliwo przed zamarzaniem i blokowaniem filtrów.
Produkt do stosowania przez cały rok. Łatwy w użyciu.

Łaaaaaaaaaaaaaaa :shock: :shock:
opis jak na tych wszystkich "cudeńkach" co to mozna jeździć bez oleju ;)
Tutaj też powinni dopisać że:
Z naszych badań wynika ,że po dolaniu DFC auto może przejechać 500km bez ON :690:

PS. A wszystkie te "Conditionery" to zwykły denaturat.
Opel Kadett 1.6D- 89r.
Vw transp.T2 -80r.
Scorpio Mk1 -91r./2.0 DOHC
Ostatnio zmieniony przez Adam73 |5 Sty 2009|, 2009 23:30, w całości zmieniany 1 raz  

gawełek
[Usunięty]

Wysłany: |6 Sty 2009|, 2009 02:54   

Tylko droższe.
W tej chwili mam na stanie:
ładowrkę zettelmayer 4460
ładowarkę zeppelin 2840
samochód ciężarowy DAF
samochód dostawczy renault master
samochód osobowy chrysler woyager 2,5td
samochód osobowy opel astra 2,0 16v td
do niedawna jeździła też scorupka wyżej wspomniana ale błotniki i progi gdzieś wyparowały to stoi...
to tyle jeśli chodzi o diesla...
Ten cały sprzęt jeździ z powodzeniem od kilku ładnych lat z domieszką denaturatu każdej zimy i ma się dobrze...........

Odpowiedz do tematu