|
Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio
|
|
Brak prądu |
| Autor |
Wiadomość |
pablo19
Tropiciel

Auto: '89 12V :P NO LPG
Pomógł: 55 razy Wiek: 42 Dołączył: 14 Mar 2005 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: |8 Sty 2016|, 2016 13:10
|
|
|
| Ja delikatnie przejechałem szmatą z wazeliną. |
_________________ były
2.4 12V6 MSB
2.9 12V6 ASB razy trzy
2.9 12V6 MSB złociutkie razy dwa
2.8 Ghia ASB '85 Ikona
2.9 Team |
|
|
|
 |
Jankes [Usunięty]
|
Wysłany: |8 Sty 2016|, 2016 15:11
|
|
|
| smar biały w sprayu |
|
|
|
 |
Reader

Auto: '96 24V sedan +LPG
Pomógł: 52 razy Dołączył: 03 Mar 2009 Skąd: Puławy / Błonie
|
Wysłany: |8 Sty 2016|, 2016 15:20
|
|
|
| Ja tam niczym nie smarowałem, jedynie jakimś odpowiednim kontakt-sparjem prysnąłem. |
_________________ Pozdrawiam
Reader |
|
|
|
 |
bingo
PO 656 EY

Auto: 1992, 2.9 V6 12V, manual, TURNIER 4x4 GHIA RS
Pomógł: 115 razy Wiek: 52 Dołączył: 10 Wrz 2007 Skąd: Poznań
|
Wysłany: |8 Sty 2016|, 2016 16:34
|
|
|
| pepi napisał/a: | | co robić przy małej 20 min ? | , kawę wypić, zdemontować aku, odsłonę przegrody, wywrócić ją i wypiąć wtyczki. Brak lewej dłoni utrudnia to zadanie . |
_________________ nigdy nie mów nigdy |
|
|
|
 |
mario d

Auto: 96 2.3 MSB sedan +LPG
Pomógł: 3 razy Wiek: 47 Dołączył: 03 Kwi 2015 Skąd: wojkowice
|
Wysłany: |8 Sty 2016|, 2016 18:01
|
|
|
| ja pomalowałem blaszki lakierem ,tak jak mi poradzil znajomy elektronik który wlasnie tak reanimowal skrzynki |
_________________ Ford Scorpio mk3 2.3 16v 1996r.
Warszawa 223 2.9 EFI 1970r.
Warszawa M20 1957r.
Komar 1967r. |
|
|
|
 |
pepi
pepi

Auto: a8 w12 6,0 2x bob mondeo 2,5
Pomógł: 48 razy Wiek: 50 Dołączył: 28 Sty 2007 Skąd: Krzczonów
|
Wysłany: |8 Sty 2016|, 2016 20:10
|
|
|
ale z was wazeliniarze |
_________________ v8 4.2 agis p13
nie bądź łosiem kup Fał Osiem |
|
|
|
 |
mario d

|
Wysłany: |8 Sty 2016|, 2016 21:42
|
|
|
| wazelina jak wiadomo przewodzi prad |
Warszawa M20 1957r.
Komar 1967r. |
|
|
|
 |
Reader

|
Wysłany: |8 Sty 2016|, 2016 22:06
|
|
|
| mario d napisał/a: | | ja pomalowałem blaszki lakierem | Też miałem taki pomysł, ale czasowo by się mocno odwlekło więc nie uczyniłem. |
Reader |
|
|
|
 |
pepi
pepi

Auto: a8 w12 6,0 2x bob mondeo 2,5
Pomógł: 48 razy Wiek: 50 Dołączył: 28 Sty 2007 Skąd: Krzczonów
|
Wysłany: |10 Sty 2016|, 2016 11:53
|
|
|
| i to chyba by było najlepsze |
_________________ v8 4.2 agis p13
nie bądź łosiem kup Fał Osiem |
|
|
|
 |
mario d

|
Wysłany: |11 Sty 2016|, 2016 18:15
|
|
|
| polecam,troche zabawy jest ale przynajmniej nie zgnija |
Warszawa M20 1957r.
Komar 1967r. |
|
|
|
 |
Reader

|
Wysłany: |11 Sty 2016|, 2016 18:49
|
|
|
Cos na zasadzie, nie pij, nie pal, a umrzesz zdrowy. |
Reader |
|
|
|
 |
Enzo

Auto: 1995 2.0 16V sedan LPG
|
Wysłany: |13 Sty 2016|, 2016 18:47
|
|
|
No to teraz kolejna zagadka
Skrzynki złożyłem i odpalił bez problemu, ale …
Jak kupiłem Scorupę jakoś w 11 lat temu i po miesiącu padły mi światła mijania, a że nie byłem jeszcze tak mądry, by znaleźć to forum, to oddałem auto do elektryka. Zdiagnozował on chyba, że padła skrzynka, czy coś w niej nie tak i podłączył skrzynkę z masą do tego pinu co na zdjęciu ( http://www.fotosik.pl/zdjecie/ccef2babe83e501b ) i światła były normalnie tak jak powinny być. Jednak, gdy teraz reanimowałem skrzynki i nie podłączałem tego drucika celem sprawdzenie czy światła będą normalnie okazało się, że świateł nie było. A raczej były tak jakby ktoś tam dodał przekaźnik, bo bez kluczyka i na pierwszej pozycji światła świecą non stop, nawet przy pozycji wyłączonych świateł na przełączniku. Jak kluczyk jest w pozycji zapłonu, to światła się rozłączają i wyłącznik też nie reaguje. Więc postanowiłem podłączyć tak jak było pin do masy. Jednak teraz ten pin nie ma masy, a ma +, więc coś się zaiskrzyło, ale szybko wyciągnąłem ten przewód z pinu. Po tym ala zwarciu, zapłon oczywiście był na 2 pozycji w stacyjce, kontrolki się zapaliły i wszystko git, jednak światła tak jak wyżej paliły się cały czas i gasły na zapłonie, a włącznik nie reagował na nic. Po jeszcze może 3-5 prób przekręcenia kluczyka na zapłon kontrolki się zapalały, jednak później tak jak przez reanimacją skrzynek, na zapłonie nic się nie zapala, nawet żadna kontrolka nie chce mrugnąć. Wyciągnąłem małą skrzynkę, rozebrałem i wszystko w niej tak jak być powinno. Sprawdziłem dziś, czy dochodzi do stacyjki prąc, więc na czerwonym kablu było 0,51V a na czarnym 0,62V. Wniosek taki, że do stacyjni nie dochodzi prąd. Chcę jutro wyciągnąć dużą skrzynkę i ją sprawdzić, ale pytanie czy będzie pogoda i czy jest sens jej wyciągania, bo może coś innego padło. Poza tym jakiś kierowca, lub kierowczyni uderzyli w prawy tylni róg zaparkowanego auta. Pęknięty zderzak, szkło od lampy na ziemi, a winnego nie ma. ( http://www.fotosik.pl/zdjecie/b5d2b3604d453fcf ) Żona mi mówi sprzedaj to w cholerę i kup coś młodszego, ale jak Jej pokazałem co chcę (Subaru Impreza WRX STI) to powiedziała bym się w głowę puknął, więc muszę reanimować Scorupkę
Ma ktoś jakiś pomysł co to może być ? |
|
|
|
 |
bingo
PO 656 EY

Auto: 1992, 2.9 V6 12V, manual, TURNIER 4x4 GHIA RS
Pomógł: 115 razy Wiek: 52 Dołączył: 10 Wrz 2007 Skąd: Poznań
|
Wysłany: |13 Sty 2016|, 2016 20:03
|
|
|
| generalnie nie chcę ciebie martwić, ale podanie tam masy nie ma prawa robić zwarcia, bo tam jest masa. na pewno masz uszkodzone rozprowadzenie lub zasilanie masy do dużej skrzynki, więc sprawdziłbym wtyczki od dołu. Druga rzecz, to sprawdź co tam masz za pomocą żarówki, jak się będzie świacić pełnym światłem po podłączeniu pod +, to masz tam masę, jak po podłączeniu do - , to masz tam pełnego plusa, a jak będzie słabiej świecić, to zamykasz szeregowo obwód z czymś tam. zwarcia tym sposobem nie zrobisz. ale generalnie z tego co piszesz, to masz skrzynkę do zrobienia, bo są jakieś dziwne przejścia. |
_________________ nigdy nie mów nigdy |
|
|
|
 |
Enzo

Auto: 1995 2.0 16V sedan LPG
|
Wysłany: |14 Sty 2016|, 2016 07:42
|
|
|
| bingo napisał/a: | | generalnie nie chcę ciebie martwić, ale podanie tam masy nie ma prawa robić zwarcia, bo tam jest masa. |
Dzięki Bingo za info, więc wyciągam skrzynkę jeszcze raz i zobaczę co z nią nie tak.
Wykręciłem i sprawdziłem dziś dużą skrzynkę i wszystko w niej tak jak być powinno. Jutro jak ją założę, to sprawdzę miernikiem co tam jest, czy + czy masa. Wtyczek na 99% nie pomyliłem, bo nie robiłem tego na siłę, a poza tym przed wyjęciem pierwszego rzędu wtyczek od góry zrobiłem fotkę i po każdym wyjętym rzędzie dobiłem zdjęcie. Dlatego to raczej nie możliwe. Ale zobaczę jutro po ponownm podłączeniu.
No to tak. Dziś włożyłem skrzynkę, podłączyłem i jest zapłon, auto odpaliło, ale coś nie równo pracuje (faluje na obrotach) więc domyślam się, że może to być przepływomierz, który jutro sprawdzę, czy grzałeczka w nim jeszcze grzeje. Ale jak włączyłem światła mijania, to włączyło się tylko lewe, chciałem zgasić i tu wielkie zdiwienie, bo nie zgasło mimo wyłącznika w pozycji zero. Włączając drogowe gasły i mijania i drogowe, oczywiście tylko w lewym reflektorze, bo w prawym świeciły się tylko pozycyjne. Mijania gasło dopiero po zgaszeniu auta i na nowo musiałem je zapalać przez włączenie światła, ale wyłącznik go nie wyłączał. Więc podłączyłem ten pin z miejsca na przekaźnik R1(tylnia wycieraczka), w którym ma być masa tak jak był do masy ( http://www.fotosik.pl/zdjecie/ccef2babe83e501b ) i światła są tak jak być powinny, oba mijania i drogowe. Mógłbym to tak zostawić, ale chciałbym zrobić to tak jak być powinno, tylko nie wiem co jest nie tak z tą masą, co mogło się spsuć, że światła nie działają normalnie bez tej "spinki" z masą.
[ Dodano: |17 Sty 2016|, 2016 11:32 ]
No to już wszystko się wyjaśniło. Po odpaleniu auta po jakimś czasie znów zniknął zapłon i głowiłem się przez prawie dwie godziny, sprawdzałem różne warianty, aż w końcu osiągnąłem zamierzony cel. Dowiedziałem się dlaczego znikał mi prąd z pozycji zapłonu. Może nawet to było przyczyną sprzed dwóch tygodni, a nie skrzynki, no ale też były pośniedziałe i upalone chyba cztery, czy pięć ścieżek, więc to zrobiłem. Do sedna. Sprawcą tego była centralka alarmu, a w zasadzie to kabel zapłonowy, który wchodził do centralki i po zamknięciu obwodu na elektromagnesie w centralce przez nią wychodził. Na kablu, który wychodził przetarła się izolacja i robiła zwarcie, dzięki któremu nie było prądu na stacyjce, czego konsekwencją był brak zapłonu. Zaizolowałem i jest OK. Światła też zapaliły się obydwa normalnie i po przekręceniu wyłącznika w pozycję zero zgasły, więc wróciło wszystko tak jak być powinno. |
| Ostatnio zmieniony przez Enzo |15 Sty 2016|, 2016 18:16, w całości zmieniany 3 razy |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
Copyright © by Ford Scorpio Team |