$reply_topic_back Ford Scorpio Team :: Zobacz temat - VeMa ożyła :)
Ford Scorpio Team Strona Główna Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
VeMa ożyła :)
Autor Wiadomość
pablo19 
Tropiciel

Auto: '89 12V :P NO LPG
Wysłany: |5 Maj 2008|, 2008 12:36   

A w dobrą stronę te Twoje wiatraki się kręcą?
2.9 12V6 MSB <- złociutkie 8) razy dwa
2.8 Ghia ASB '85 <- Ikona 8)
2.9 Team

bartek665
[Usunięty]

Wysłany: |5 Maj 2008|, 2008 17:21   

tam chyba nie da rady żeby się kręciły w przeciwną

Platyn
[Usunięty]

Wysłany: |5 Maj 2008|, 2008 18:58   

mass44, a tuleje cylindrowe wyciągałeś? Może masz walnięte oringi uszczelniające tuleję. Masz w płynie chłodzącym ślady oleju? A może po zagrzaniu rzyga ci troszkę ze zbiornika wyrównawczego?

[ Dodano: 2008-05-05, 18:59 ]
bartek665, da radę. To silniki prądu stałego i jak zmienisz polaryzację to się będą kręcić odwrotnie. Mają dmuchać do komory silnika.

[ Dodano: 2008-05-05, 19:18 ]
Albo może jeszcze inaczej. Masz zatkane dysze chłodzące tłok. Są one umieszczone w obudowach panewek głównych. Mój przed remontem też się grzał a termostat sprawny wentylatory się włączały a i tak się grzał nie tak żeby się przegrzał ale miał za wysoką temperaturę pracy. Po remoncie wskazówka nie dźwiga się więcej niż ponad M na skali a i trochę cieplej dzisiaj niż przed remontem.

mass44 

Auto: Brak scorpio
Wysłany: |5 Maj 2008|, 2008 21:48   

Platyn napisał/a:
a tuleje cylindrowe wyciągałeś? Może masz walnięte oringi uszczelniające tuleję. Masz w płynie chłodzącym ślady oleju? A może po zagrzaniu rzyga ci troszkę ze zbiornika wyrównawczego?

tulei nie wyciągałem

pablo19 napisał/a:
A w dobrą stronę te Twoje wiatraki się kręcą?

wiatraki się w bobrą stronę kręcą

Platyn napisał/a:
Po remoncie wskazówka nie dźwiga się więcej niż ponad M na skali a i trochę cieplej dzisiaj niż przed remontem.

Mi wskaźnik pokazuje cały czas połowę skali podnosze mache a tam gorąco jak w piekle, a przed remontem szło do samej góry, odpinałem wtyczkę tego czujnika w ostatniej głowicy zeby sprawdzić czy ten czujnik wogóle chodzi i spadała na dół :(
nierozumiem temp w normie niby a się grzeje. może płyn mam jakiś badziewny i ma niższą temp. wrzenia a jak by pompa wody była padnieta bo tego wsumie nie sprawdzałem i nie robiła obiegu to wtedy też by się mógł grzać tak ??

Platyn napisał/a:
Masz zatkane dysze chłodzące tłok.

jak to sprawdzić??

Platyn napisał/a:
Masz w płynie chłodzącym ślady oleju? A może po zagrzaniu rzyga ci troszkę ze zbiornika wyrównawczego?

jeśli o płyn chodzi to ciężko powiedzieć bo nieudało mi się dokońca wyczyścić zbiorniczka i jest brudny aha i po wymianie korka nie wyrzuca płynu
Było :
mkIII 2,3 KOMBI, 2,5TD VM
MKI 2,0 DOHC
mkII 2,0 Kombi, hb 2,0 DOHC ASB

Platyn
[Usunięty]

Wysłany: |6 Maj 2008|, 2008 07:41   

mass44 napisał/a:
Platyn napisał/a:
Masz zatkane dysze chłodzące tłok.

jak to sprawdzić??

Niestety to najczarniejszy scenariusz. Wtedy musisz wyciągać silnik i wyjąć wał korbowy razem z obudowami panewek. W tych obudowach są wciśnięte dysze chłodzące tłok. Poprostu one sikają olejem na tłok. Wyciąga się je łatwo . Trzeba je tylko wypchnąć od strony końcówki dyszy. A jak u ciebie z chłodnicą oleju? Może przytkana. Albo masz walnięty termostat oleju na chłodnicę?

slawektg 

Auto: Merkur XR4Ti XXXKM
Wysłany: |6 Maj 2008|, 2008 19:53   

Witam,ujme to tak:po pierwsze-sprawdz obieg w ukladzie chlodzenia i sprawnosc chlodnicy.musi byc czysta,niezakamieniona i wyraznie goraca przy gornym wezu i stopniowo ku dolowi -stygnac.nie moze byc zimna.jezeli jestes pewien chlodnicy,to jezeli masz-sprawdz katalizator.sprawdz caly wydech.moze gdzies sie przygniotl.niekoniecznie oslabnie,a bedzie sie grzal.to samo z ukladem wtryskowym.wyprzedzenie wtrysku,dawka paliwa,to wszystko ma wplyw na temperature.wiatraki sobie na razie mozesz odpuscic.dopoki jedziesz nie powinny sie wlaczac.jezeli tak jest,to cos nie gra.sprawny VM nie ma problemow z odprowadzeniem ciepla w czasie jazdy.u mnie raczej sie nie chcial dogrzewac w trasie.oczywiscie z termostatem.pzdr

mass44 

Wysłany: |6 Maj 2008|, 2008 23:11   

slawektg, chłodnica jestd drożna cała jest gorąca nie wyrabia z oddawaniem ciepła, tak sie zastanawiam moze to faktycznie nie są głowice znowu pękniete bo jak pekną do chyba wywala cisnienie płyn przez korek czyż nie??? a u mnie nic takiego teraz sie nie dzieje ... tyle że się gotuje :(
jak można sprawdzić wyprzedzenie wtrysku i dawke paliwa ?? są jakieś chałupnicze metody ??kurcze umnie tu chyba w okolicy niema dobrych fachowców żeby sie za tego scorupiaka zabrali
Było :
MKI 2,0 DOHC

Platyn
[Usunięty]

Wysłany: |7 Maj 2008|, 2008 06:35   

mass44 napisał/a:
kurcze umnie tu chyba w okolicy niema dobrych fachowców żeby sie za tego scorupiaka zabrali
Z tym to jest problem nie tylko u ciebie w okolicy ale i w całej Polsce. Jak słyszą scorpio diesel to już oczy wawalają a jak się dowiedzą VM to "nie my tego silnika nie robimy". A z tym ustawieniem dawki i wyprzedzeniem wtrysku to już ci chyba tylko Bosch Service zostaje :sad:

Mysza 
508303797

Auto: mk1 h-b 2.9 GL '88 MT75 + Blos
Wysłany: |7 Maj 2008|, 2008 09:50   

Platyn napisał/a:
jak się dowiedzą VM to "nie my tego silnika nie robimy".
I to jest podejście prawdziwego fachowca co dba z wyobraźnią o swoją reputację :)
2.9 CLX '96
2.8 GL '85
2.9 24v Ghia '96
2.9 Ghia '96
2.0 CLX '95
2.0 16v Ghia '95
2.0 DOHC '94

mass44 

Wysłany: |7 Maj 2008|, 2008 11:04   

aha no to świetnie :) a ile taka przyjemnośćmoże kosztować?? a serwis forda ??
Było :
MKI 2,0 DOHC

adamf 

Auto: ford scorpio 2,5TD
Wysłany: |7 Maj 2008|, 2008 22:33   

witam mass44-masz pewność,że pompa wodna -łopatki się obracają i jest krążenie płynu.w różnych modelach aut ma to miejsce.pozdrawiam ......adamf...............

Platyn
[Usunięty]

Wysłany: |8 Maj 2008|, 2008 06:24   

Mysza napisał/a:
I to jest podejście prawdziwego fachowca co dba z wyobraźnią o swoją reputację :)
Dla mnie to tacy mechanicy właśnie mówiąc takie rzeczy stracili reputacje. Choć przynajmniej są uczciwi. :):

[ Dodano: 2008-05-08, 06:31 ]
mass44, wejdź na stronę bosch service, znajdź kontakt do najbliższego ci serwisu i zadzwoń na pewno powiedzą.

[ Dodano: 2008-05-08, 06:33 ]
mass44 napisał/a:
a serwis forda ??
przypuszczam, że Bosch będzie tańszy choć różnie to bywa.

mass44 

Wysłany: |10 Maj 2008|, 2008 21:11   

koledzy jakie mogą być jeszce przyczyny nadmiernego grzania się tego motorka byłem u pompiarza (znalazłem takiego który robi VMki) i on mówi że to nie bedzie wina pompy ...
nie wiem juz co robić :(
Było :
MKI 2,0 DOHC

arturrrr
[Usunięty]

Wysłany: |16 Maj 2008|, 2008 17:40   

jak plyn masz ok i ci nie dymi, to wymien se termostat i czujnik temperatury - zielony / ktory tez uruchamia wentyle kiedy juz niedomaga / a po tylu latach na pewno bedzie juz zle wskazania zapodawal- i byc moze wskaznik na desce ci zacznie podnosic...
sprawdz se droznosc nagrzewnicy.
i przeplukaj chlodnice, bo byc moze jest zamulona.
koszt calego zabiegu okolo 180zl, i 2 godzinki roboty-
i k :) :) :) a musi chlodzic :690:

a zapomnialem , wymien tez ten drugi czarny czujnik temp co zapodaje na kompa, wystarczy ze bedie troche zuzyty ze starosci zakladam, i spowoduje zly odczyt w kompie- to ci bryke zmuli i bedzie sie grzal oczywiscie.
koszt okolo 100zl

Cytat:
VeMa lepsza niż Beema :D

No.
Ostatnio zmieniony przez arturrrr |16 Maj 2008|, 2008 17:46, w całości zmieniany 2 razy  

mass44 

Wysłany: |16 Maj 2008|, 2008 18:59   

tak jak już pisałem niema termostatu chłodnica jest drożna bo się cała moment nagrzewa nagrzewnica tosamo bo w środku grzeje równo :) jeśli chodzi o czujnioki to wymienie i zobacze ale mam problem ze znalezieniem tego od kompa czujnika temp. PLATYN pisał że ten od kompa i ten od wskaźnika są blisko siebie w głowicy ten od zegarów wiem gdzie jest ale tego drugiego niemogę znaleźć obok :( mógłbyś zrobić zdjęcie gdzied on jest u ciebie ???

Pozdrawiam
Było :
MKI 2,0 DOHC

Odpowiedz do tematu