|
Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio
|
|
Brak CUT-OFF |
| Autor |
Wiadomość |
Reader

Auto: '96 24V sedan +LPG
Pomógł: 52 razy Dołączył: 03 Mar 2009 Skąd: Puławy / Błonie
|
Wysłany: |30 Lis 2011|, 2011 13:17 Brak CUT-OFF
|
|
|
Witam
Scorpio '95 , 2.0 8V
Problem nad którym się głowię od momentu posiadania Scorpio, nie daje mi spokoju.
Obserwując wskazania chwilowego spożycia paliwa , wnioskuję, że PCM nie wchodzi w tryb CUT-OFF przy hamowaniu silnikiem.
Zawsze pozostaje jakaś wartość , zależna od warunków, na poziomie średnio ~ 2L/100km.
Ponieważ pomysły powoli mi się kończą, mam pytanie czy ktoś może miał podobny problem i może sobie z nim poradził?
Co do tej pory wykluczyłem jako przyczyny:
- obwód AC
- obwód detekcji luzu (czujniki w skrzyni biegów i na pedale sprzęgła)
- obwód czujnika wspomagania
- okablowanie silnika, skrzyni biegów i podłużnicy
- TPS - stabilne wartości od ~15% do ~ 95%
- EGR
- lewe powietrze w okładzie dolotu
- szczelny układ wydechowy
Zauważyłem , podczas pracy systemu w trybie Close Loop:
- odpięcie MAF nic nie zmienia
- co ciekawe , usunięcie EBJ i mechaniczne podparcie przepustnicy dla poziomu wolnych obrotów spowodowało obniżenie wartości spalania chwilowego czyli jest wpływ ilości dostarczanego powietrza podczas hamowania silnikiem.
W trybie Open Loop nie robiłem testów.
Obecnie planuję podmianę PCM bo może ma soft zwichrowany (wszystko poza cut-off działa poprawnie).
Z góry dziękuję za ewentualne wskazówki sugestie. |
_________________ Pozdrawiam
Reader |
| Ostatnio zmieniony przez Reader |2 Gru 2011|, 2011 19:48, w całości zmieniany 2 razy |
|
|
|
 |
Struna

Auto: XC90 2.9 biTurbo
Pomógł: 264 razy Wiek: 47 Dołączył: 22 Kwi 2004 Skąd: Kraków/Skawina
|
Wysłany: |30 Lis 2011|, 2011 13:47
|
|
|
| żeby cut-off działał to PCM MUSI wiedzieć że przepustnica została całkowicie zamknięta, a żeby to wiedzieć to MUSI dostać ODPOWIEDNIĄ wartość napięcia z TPS, które jest przyporządkowane zamkniętej przepustnicy. Jeśli z jakiegoś powodu napięcie jest inne niż to jakie PCM uznaje za zamkniętą przepustnicę to cut-off nigdy nie wystąpi. |
_________________ www.gcstuning.pl
Chiptuning, Hamownia, Serwis/Wyłączanie DPF/FAP, Strojenie LPG, AFR |
|
|
|
 |
Reader

|
Wysłany: |30 Lis 2011|, 2011 14:14
|
|
|
OK, czyli jeszcze sprawdzę wartości napięcia bezpośrednio na odpowiednim styku PCM.
Jednak dodam dla jasności, że wykonywałem kilkukrotnie reset i adaptację TPS co powinno być wiadome dla PCM , że przepustnica jest zamknięta, ponadto odczyty z OBD dla wartści TPS nie wzbudzają wątpliwości aby coś było nie tak.
Może coś jest na rzeczy w miejscu połączenia TPS - oś przepustnicy. |
Reader |
|
|
|
 |
Struna

|
Wysłany: |30 Lis 2011|, 2011 14:35
|
|
|
| Reader napisał/a: | | wykonywałem kilkukrotnie reset i adaptację TPS co powinno być wiadome dla PCM | a co to takiego niby ta adaptacja TPS ? PCM ma zaszyte ile napięcia uznaje za zamknięcie i finito, a to że wielu magików sobie podciąga na zderzaczku przepustnicę bo auto ma problemy z jałowymi ( spowodowane zupełnie czym innym ) to niestety potem jest tak a nie inaczej. | Reader napisał/a: | | ponadto odczyty z OBD dla wartści TPS nie wzbudzają wątpliwości aby coś było nie tak. | a mianowicie ?
generalnie to masz mieć nie więcej niż bodaj 0,8V w pozycji spoczynkowej przepustnicy, jak masz więcej to auto cały czas "myśli" że trzymasz nogę na gazie. |
|
|
|
 |
Reader

|
Wysłany: |30 Lis 2011|, 2011 14:59
|
|
|
| Struna napisał/a: | | a co to takiego niby ta adaptacja TPS ? PCM ma zaszyte ile napięcia uznaje za zamknięcie i finito, a to że wielu magików sobie podciąga na zderzaczku przepustnicę bo auto ma problemy z jałowymi ( spowodowane zupełnie czym innym ) to niestety potem jest tak a nie inaczej. |
Na forum gdzieś wyczytałem, że po resecie , przed startem robimy płynną zmianę położenia przepustnicy między skrajnymi położeniami.
Na zderzaku jest OK.
| Struna napisał/a: | | Reader napisał/a: | | ponadto odczyty z OBD dla wartści TPS nie wzbudzają wątpliwości aby coś było nie tak. | a mianowicie ?
generalnie to masz mieć nie więcej niż bodaj 0,8V w pozycji spoczynkowej przepustnicy, jak masz więcej to auto cały czas "myśli" że trzymasz nogę na gazie. |
Wartości napięcia były OK, względem tego co na co.uk. czy u nas zamieszczano ale jeszcze wrócę do tego.
Według OBD jak pisałem kilkanaście % na zamkniętej - konfrontowałem to z wpisami na forum i by się zgadzało , że ok.
Ale to będzie jednak chyba dobry kierunek poszukiwań, skoro PCM ma sztywno wpisane poziomy TPS dla cut-off.
P.S.
Taka fajna strona była i ją zamknęli:
http://www.fordfuelinjection.com/ |
Reader |
|
|
|
 |
Struna

|
Wysłany: |30 Lis 2011|, 2011 15:12
|
|
|
| Reader napisał/a: | | Wartości napięcia były OK | stary - konkrety, bo OK to OK względem czego ? widzimisię, normy, opowieści kapitana misia ? | Reader napisał/a: | | PCM ma sztywno wpisane poziomy TPS dla cut-off. | ma akceptowalny przedział, jeśli odczyt nie trafia w ten przedział to nie będzie robić. Dodatkowo pewnie Ci dość długo spada na jałowe obroty co ? |
|
|
|
 |
Reader

|
Wysłany: |30 Lis 2011|, 2011 15:19
|
|
|
| Struna napisał/a: | | Reader napisał/a: | | Wartości napięcia były OK | stary - konkrety, bo OK to OK względem czego ? widzimisię, normy, opowieści kapitana misia ? |
No napisałem względem czego (m.in):
http://www.fordscorpio.co.uk/tpsdata.htm
ale, ale - dziś wieczorem sprawdzę ponownie i rzucę konkretem.
| Struna napisał/a: |
Dodatkowo pewnie Ci dość długo spada na jałowe obroty co ? |
Nic z tych rzeczy. Reszta gicior.
Właściwie gdybym nie miał TRIP COMP. i nie widział wskazań to bym nie miał "problemu". |
Reader |
|
|
|
 |
Struna

|
Wysłany: |30 Lis 2011|, 2011 15:37
|
|
|
| Reader napisał/a: | | Właściwie gdybym nie miał TRIP COMP. i nie widział wskazań to bym nie miał "problemu". | przecież jak nie masz cut-off'a to hamowanie silnikiem jest wyraźnie słabsze, o oszczędnościach z cut-off wynikających nawet nie wspominam | Reader napisał/a: | | No napisałem względem czego (m.in): | tylko tu dość sztywno podali wartość, a tak naprawdę jest pewien zakres dopuszczalny. |
|
|
|
 |
gufer-posepny

Auto: M 120d
Pomógł: 104 razy Wiek: 45 Dołączył: 08 Sie 2007 Skąd: Katowice
|
Wysłany: |30 Lis 2011|, 2011 18:05
|
|
|
mam około 18 % i działa cut-off ładnie . hamowanie na OD-OFF całkiem niezłe . jedynie pierwsze po odpaleniu musi z 2 sekundy pomyśleć .
zresztą jest jeszcze jeden potwór z tym problemem . problem nasila się w górach gdzie zapięcie nawet "1" nie powoduje hamowania czyli wszystko spada na hamulce . |
_________________ W nocy wszystko jest czarne . |
|
|
|
 |
pandy

Auto: Scorpio Mk3 96, 2.3, MAN, sedan, benzyna
|
Wysłany: |30 Lis 2011|, 2011 18:10
|
|
|
Co wiecej podali jaka ma byc wartos rezystancji mierzona na odpietej wtyczce - warto sprawdzic czy TPS miesci sie w tym a jesli tak to nastepna opcja moze byc:
- problem z wiazka - V-ref ma uszkodzona izolacje i jest wieksze niz 5V (bo chyba taka wartosc V-ref) bedzie - wtedy TPS dostaje wyzszy Vref czego skutkiem jest zla wartosc dla TP,
- problem z wiazka - uszkodzony przewod SIGNAL RETURN skutkiem czego znow na TP pojawia sie dziwne napiecie,
- problem z wiazka - uszkodzony przewod TP skutkiem czego na TP pojawia sie dziwne napiecie,
- uszkodzony Vref na plycie PCM. |
|
|
|
 |
gufer-posepny

|
Wysłany: |30 Lis 2011|, 2011 18:13
|
|
|
no ale jak masz podany odczyt przez pcm w procentrach to po co mierzyć ?
moja zagadka ma takie coś że wartość TPS i MAF minimalnie skacze z tego co pamiętam . to by sugerowało problem z masą albo +5V . |
|
|
|
 |
Struna

|
Wysłany: |30 Lis 2011|, 2011 18:50
|
|
|
| gufer-posepny napisał/a: | | hamowanie na OD-OFF całkiem niezłe | a bez OD-OFF to Ci nie hamuje ? u mnie do około 80 km/h również dość wyraźnie zwalnia, potem jak już wyłączy cut-off to wręcz jakby na moment do przodu wyrywa.
Może kwestia softu w ECU, bo ta nowsza podobnież własnie więcej użytkuje lock-up'a | gufer-posepny napisał/a: | | problem nasila się w górach gdzie zapięcie nawet "1" nie powoduje hamowania czyli wszystko spada na hamulce . | jak obroty będa powyżdj 1250 to cut-off odpali i hamuje, ale na większych stromiznach to i tak za mało jak na takie ciężkie auto. |
| Ostatnio zmieniony przez Struna |30 Lis 2011|, 2011 18:51, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
gufer-posepny

|
Wysłany: |30 Lis 2011|, 2011 19:21
|
|
|
powyżej 80 hamuje także na 4 biegu tylko z racji mniejszego przełożenia wiadomo że słabiej odczuwalne .
co do zjazdu z góry : jak nie hamuje a wręcz napędza to jest problem . nie działa to niezależnie od obrotów . |
|
|
|
 |
mszwajnoch
668 198 154

Auto: '96 2.9 24V ASB sedan
|
Wysłany: |30 Lis 2011|, 2011 20:39
|
|
|
| Struna napisał/a: | Dodatkowo pewnie Ci dość długo spada na jałowe obroty co ? |
U mnie podobny problem jak u Reader, podmieniłem nawet przepustnice z TPSem ale nic nie pomogło, dolot szczelny, LU działa, CU też - w pewnym sensie od 160 i więcej i to też nie zawsze. Raz na 100 lat ciała przy normalnych prędkościach. Na jałowe spada długo, np. jak z D dam na P to potrafi na 1500 wskoczyć na jakieś 5 sekund. |
_________________ Używane i nowe części do Scorpio.
Tel. 668 198 154 |
|
|
|
 |
Reader

|
Wysłany: |1 Gru 2011|, 2011 07:06
|
|
|
| Struna napisał/a: | | Reader napisał/a: | | Właściwie gdybym nie miał TRIP COMP. i nie widział wskazań to bym nie miał "problemu". | przecież jak nie masz cut-off'a to hamowanie silnikiem jest wyraźnie słabsze, o oszczędnościach z cut-off wynikających nawet nie wspominam |
Wiesz może i słabsze trochę to hamowanie ale nie wiem jak wygląda gdy zadziała CUT-OFF więc nie mam do czego porównać. Niemniej hamowanie jest. Przepustnica zamyka na zero więc jedynie tyle co EBJ uchyli.
W każdym razie czy to na postoju czy podczas jazdy schodzi z obrotów prawidłowo.
Nic się nie zawiesza , nie wzrastają same z siebie.
Co do wartości z pomiarów , bezpośrednio na pinach PCM : 0,72V - 4,76V
Z odczytu jakiś miesiąc temu uchylenie było min. 14,9%
| Struna napisał/a: | | tylko tu dość sztywno podali wartość, a tak naprawdę jest pewien zakres dopuszczalny. |
Jaki jest dopuszczalny zakres napięć dla CUT-OFF ?
| gufer-posepny napisał/a: | | moja zagadka ma takie coś że wartość TPS i MAF minimalnie skacze z tego co pamiętam . to by sugerowało problem z masą albo +5V . |
U mnie w 8V napięcie REF +5V z pinu 90 zasila jedynie TPS i DPFE.
MAF jest zasilany bezpośrednio z małej skrzynki +12V.
Ponadto MAF nie korzysta z masy separowanej tylko ma własne dwa kable do PCM.
pandy, przeczytaj mój pierwszy wpis. Wszystko co piszesz jest wykluczone w 100%.
Napięcie REF z wczorajszego pomiaru wynosi 5,00 V |
Reader |
| Ostatnio zmieniony przez Reader |1 Gru 2011|, 2011 07:08, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
Copyright © by Ford Scorpio Team |