|
Po kupnie |
| Autor |
Wiadomość |
artnow [Usunięty]
|
Wysłany: |5 Maj 2005|, 2005 16:19 Po kupnie
|
|
|
Czu w DOHCu po kupnie uzywki oprócz wymiany oleju itp powinienem też wymieniać łańcuszek ???
Czy można to olać tak bo silnik jest bezkolizyjny i jak strzeli to strzeli i nic sie nie stanie ??? |
|
|
|
 |
mmmk [Usunięty]
|
Wysłany: |5 Maj 2005|, 2005 18:42
|
|
|
DOHC jest powiedzialbym wybitnie kolizyjny. kwestia szczescia i znajomosci stanu silnika jezeli chodzi o reszte. bezkolizyjny jest OHC z 2 litrowek reszty nie znam
pozdrawiam
maciek
p.s. ja mam luzy na lancuchu i jezdzilem i bede dalej nim jezdzil bo juz mi kasy nie starcza na naprawe z nadzieja ze wytrzyma |
|
|
|
 |
lancer [Usunięty]
|
Wysłany: |5 Maj 2005|, 2005 19:34
|
|
|
olać to nowy silnik nie jest taki drogi |
|
|
|
 |
Marcin
-=Marcin=-

Auto: Honda CB500S / Toyota Camry
|
Wysłany: |5 Maj 2005|, 2005 20:19
|
|
|
a ostatecznie to łańcuchy strzelały tylko w cosworthach 95-96, nie?
a tak w ogóle to zgadzam się z Lancerem, z resztą jak ktoś nie zna się na fordach, to sie nie skapnie, ze był silnik wymieniany [to tak jakby doszło później do sprzedaży ] |
_________________ Było:
-Scorpio sedan; 2.0 DOHC; 1990r
-Scorpio sedan; 2.3 DOHC; 1996r
- Toyota Camry 2,2 DOHC; 1996r
Jest:
- Honda CB 500S 0,5DOHC; 1998r |
|
|
|
 |
monter [Usunięty]
|
Wysłany: |5 Maj 2005|, 2005 21:39
|
|
|
| Ja nie mam pojecia jak jest u mnie z lancuchem. Tak przy okazji czy 2.4 jest bezkolizyjny ?? Bo jak nie to czym predzej tam zgladne. Na razie zawory zagluszaja mi wszystkei inne odglosy wiec nie wiem czy slychac juz lancuch czy jescio nie. |
|
|
|
 |
marcys [Usunięty]
|
Wysłany: |5 Maj 2005|, 2005 22:39
|
|
|
nie ma to jak ohacek. lece na najtanszym pasku i mam to w d.... |
|
|
|
 |
Pershing

Auto: .
|
Wysłany: |5 Maj 2005|, 2005 23:44
|
|
|
| Ja sie podlacze pod pytanie Montera. Jak to jest w 2.9 kolizyjny czy tez nie bo rowniez od kupna nie bylo ruszane. |
|
|
|
 |
wegus

Auto: '95 2.9 12V ASB SEDAN LPG jeden bieg
|
Wysłany: |6 Maj 2005|, 2005 00:38 Re: Po kupnie
|
|
|
| artnow napisał/a: | Czu w DOHCu po kupnie uzywki oprócz wymiany oleju itp powinienem też wymieniać łańcuszek ???
Czy można to olać tak bo silnik jest bezkolizyjny i jak strzeli to strzeli i nic sie nie stanie ??? |
1. łancucha sie praktycznie nie wymienia
2. sprawdzic jak to wszystko wyglada, ewent. wymienic ślizgi i napinacz - ktory po zdemontowaniu zawsze wyrzucamy i wkładamy nowy !!! |
_________________ Scorpio MK III 2.9 V6 12V
Subaru G3X Justy
Grand C Max 1,6 EB 150 KM |
|
|
|
 |
monter [Usunięty]
|
Wysłany: |6 Maj 2005|, 2005 08:56
|
|
|
| marcys napisał/a: | nie ma to jak ohacek. lece na najtanszym pasku i mam to w d.... |
W sumie nie uwazam tego za powod do radosc. Wole zdecydowanie miec lancuch i V6 niz pasek i R4. Podobnie jak Speedo napisal ja rowniez nie slyszalem o zerwaniu lancucha. Co najwyzej mozna obrocic na druga strone aktualnie eksploatowany (co nie generuje nawet najdrobienszych kosztow). Natomiast pasek to pasek. Kiedys z moim qmplem przejechalismy kupe kilosow kadettem lezka. Pasek sie zerwal i holowanko do domku. Na szczescie 1.3 OHC jest bezkolizyjny wiec meches zalozyl nowy paseczek i dalej w droge... czyli 13 km i trzask !! Po zawodach - nastepny nowy strzelil. I tak w sumie przez jakies 50 tys km 4 paski. Dalej cieszysz sie ze masz to ustrojstwo ?? Bo mi ono pewnosci nie daje. Zastanawo sie jeszcze jak wyglada rolka napinacza w pasku a jak sam napinacz w lancuchu. Ten drugi nie zaciera sie a rolkom to sie zdarza. |
|
|
|
 |
megalith [Usunięty]
|
Wysłany: |6 Maj 2005|, 2005 09:47
|
|
|
Ja na początku roku obróciłem łańcuch u siebie i jak na razie sie trzyma . Ale z tego co mi wiadomo to w DOHCu łańcuch też jest niby 'lifetime' - niech mnie ktoś poprawi jeśli sie myle |
|
|
|
 |
Struna

Auto: XC90 2.9 biTurbo

|
Wysłany: |6 Maj 2005|, 2005 10:08
|
|
|
| no ale napinacze i ślizgacze zmienia się czasem. |
_________________ www.gcstuning.pl
Chiptuning, Hamownia, Serwis/Wyłączanie DPF/FAP, Strojenie LPG, AFR |
|
|
|
 |
IBOL [Usunięty]
|
Wysłany: |7 Maj 2005|, 2005 12:32
|
|
|
| Struna napisał/a: | | no ale napinacze i ślizgacze zmienia się czasem. |
Sam do tej pory sadzilem, ze u mnie ta materia jest bezobslugowa, wiec jesli nie to kiedy bede wiedzial, ze powinienem juz wymienic? Jakies objawy? Czy po prostu profilaktycznie? |
|
|
|
 |
marcys [Usunięty]
|
Wysłany: |7 Maj 2005|, 2005 14:22
|
|
|
monter twoj kumpel w kadziu musial miec cos spieprzone, a ja nadal uwazam pasek+bezkolizyjny silnik za lepsze rozwiazanie. nie mam dylematu czy i ile mi lancuch wytrzyma. a pewnosc jest jak masz gwarancje i assistance |
|
|
|
 |
wegus

Auto: '95 2.9 12V ASB SEDAN LPG jeden bieg
|
Wysłany: |7 Maj 2005|, 2005 16:37
|
|
|
| IBOL napisał/a: | | Struna napisał/a: | | no ale napinacze i ślizgacze zmienia się czasem. |
Sam do tej pory sadzilem, ze u mnie ta materia jest bezobslugowa, wiec jesli nie to kiedy bede wiedzial, ze powinienem juz wymienic? Jakies objawy? Czy po prostu profilaktycznie? |
np. halas po odpaleniu, jakby odglosy tarcia i grzechotania z okolic rozrzadu-ostatni dzwonek, zdazylem zrobic (to bylo jeszcze w sierce)
Profilaktycznie tez mozna, koszt nie jest przeogromny a wiesz ze masz spokoj |
_________________ Scorpio MK III 2.9 V6 12V
Subaru G3X Justy
Grand C Max 1,6 EB 150 KM |
|
|
|
 |
awb [Usunięty]
|
Wysłany: |8 Maj 2005|, 2005 19:15
|
|
|
dolaczam lancucha sie nie wymienia wymienia sie napinacz lancucha -100zl
slizgi :prawy i lewy -140 i 40 zl
no i przy tym uszczelka pod klawiature 100zl
uszczelki pod oslony od lancucha jedna 140zl druga -nie wim brak danych
ogolnie droga zabawa ale jak dzwoni to trzeba jak nie dzwoni to lepiej nie tykac |
|
|
|
 |
|
|