$reply_topic_back Ford Scorpio Team :: Zobacz temat - 2.5 td.-obsługa na chłopski rozum....
Ford Scorpio Team Strona Główna Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
2.5 td.-obsługa na chłopski rozum....
Autor Wiadomość
Janek
[Usunięty]

Wysłany: |16 Paź 2007|, 2007 00:54   2.5 td.-obsługa na chłopski rozum....

Witam. Jeżdżę od 12 lat scorpiami.pirwszy był 85 2l. a teraz 95 2.5 td. kombi. Czytam forum od dawna tylko nie chciało mi się pisać. Moje scorpiaki mają cięzki żywot-prawie cały czas podczepiona laweta .Ale wszystkie chodziły super no i ten przez niekturych znienawidzony 2.5 VM.(Silnik).Jak odczepię lawetę i wyskoczę na autostradę to 190 leciutko...
Czemu innym psują się te wspaniałe autka-nieodpowiedni serwis i mechanicy.
-absolutnie nie jechać do krajowego serwisu forda-gdyzżtam tylko oskubią z forsy
-naprawiać samemu lub znaleść dobrego mechanika
-wyienić czuinik załączania wentylatorów - kupić najlepiei od wolkswagena -musi pisać na nim że temperatura załączania to ok.-87stopni ( ford zastosował niedobre i dlatego są problemy z wyciekiem płynu i przegrzaniem silnika )-i jescze jedno-nigdy nielać na maxa tylko trchę ponad minimum
- w wersii z klimą - jeżeli jest zepsuta i nie naprawiamy(większość tak robi) jak najszybciej wywalić chłodnićę od klimy-zepsuta działa na nasz silnik jak roleta- silnik zaczyna się przegrzewać( gdy jest oczywiście lato )-i przerobić załączanie drugiego wiatraka gdyż działa on tylko z klimą- walnie klima to i wiatrak niechodz
-wymiana oleju-zalewać tylko trochę ponad minimum- gdyż po godzinie ścieknie i podniersie się poziom o 1/3-najlepiej sprawdzać z rana-powinno być na połowie miarki-nie będziemy mieli wtedy problemów z ciknącym silnikiem i uszczelniaczami
-zalewać nasz olej zwykły mineralny tylko częściej wymieniać-8-10 tys.
drogie rolki i napinacz-g...o prawda-wymienia się tylko same łożyska-12-30 zł.sztuka
napinacz pasuje od BMW, Alfy a najlepiei od opla 2.5 td-130-150 zł
-i trochę nie na temat-słynne amortyzatory tylne-niwomaty-jak wszyscy wiemy niema zamienników-oficialnie. Są, kupuję na litwie po 150 zł.-zwykłe olejowe-pasują super( tylko podkładam gumy w sprężyny-można jek
upić w kazdym motoryzacyjnym u nas sklepie po 12-15 zł.)
Jak ktoś zechce niech napisze. Janek.

Stefan
[Usunięty]

Wysłany: |16 Paź 2007|, 2007 02:03   

Witam! Bardzo ciekawe spostrzezenia.Odnosnie amortyzatorow dobrze by bylo gdyby kolega podal jakies blizsze namiary(typ,od czego pasuja) i ewentualnie jakies fotki. :one: Pozdrawiam.Stefan.

Waldi_L_N 
VM pa,pa!

Auto: Na szczęście bez Forda :D
Wysłany: |16 Paź 2007|, 2007 05:06   

Janek napisał/a:
-absolutnie nie jechać do krajowego serwisu forda-gdyzżtam tylko oskubią z forsy

Ci co tutaj narzekają na VM raczej nie jeżdżą do serwisu...
Janek napisał/a:
-naprawiać samemu lub znaleść dobrego mechanika

No właśnie
Janek napisał/a:
-wyienić czuinik załączania wentylatorów - kupić najlepiei od wolkswagena -musi pisać na nim że temperatura załączania to ok.-87stopni ( ford zastosował niedobre i dlatego są problemy z wyciekiem płynu i przegrzaniem silnika )-i jescze jedno-nigdy nielać na maxa tylko trchę ponad minimum

Ciekawa teoria, jeżeli sprawdzona to wyjątkowo cenna uwaga.
Janek napisał/a:
- w wersii z klimą - jeżeli jest zepsuta i nie naprawiamy(większość tak robi) jak najszybciej wywalić chłodnićę od klimy-zepsuta działa na nasz silnik jak roleta- silnik zaczyna się przegrzewać( gdy jest oczywiście lato )-i przerobić załączanie drugiego wiatraka gdyż działa on tylko z klimą- walnie klima to i wiatrak niechodz

No to też może mieć sens
Janek napisał/a:
wymiana oleju-zalewać tylko trochę ponad minimum- gdyż po godzinie ścieknie i podniersie się poziom o 1/3-najlepiej sprawdzać z rana-powinno być na połowie miarki-nie będziemy mieli wtedy problemów z ciknącym silnikiem i uszczelniaczami

Wystarczy zlać olej na ciepłym silniku i poczekać godzinkę bajerując żonę kumpla (jego garaż i kanał :twisted: )
Janek napisał/a:
-zalewać nasz olej zwykły mineralny tylko częściej wymieniać-8-10 tys.

Co 10 tys to ja w dieslach syntetyk wymieniam (VM był na mineralu i co 7-8k wymieniałem)
Janek napisał/a:
drogie rolki i napinacz-g...o prawda-wymienia się tylko same łożyska-12-30 zł.sztuka
napinacz pasuje od BMW, Alfy a najlepiei od opla 2.5 td-130-150 zł

Temat wielokrotnie wałkowany, świetnie opisany przez magmart łącznie z symbolami łożysk z dodatkiem by nie kupować 7PK2225 za 200PLN (brak podrób) tylko 6PK2225 za 50-70PLN, napinacz do omegi kupiłem za 89PLN
Janek napisał/a:
-i trochę nie na temat-słynne amortyzatory tylne-niwomaty-jak wszyscy wiemy niema zamienników-oficialnie. Są, kupuję na litwie po 150 zł.-zwykłe olejowe-pasują super( tylko podkładam gumy w sprężyny

Taaa. Czyli potwierdzasz, że kombi po zamianie amortyzatora z nivo, które auto trzyma swoim ciśnieniem w górze na zwykły siada. Czyli wkładając gumy podnosisz auto do wymaganego poziomu i wizualnie jest OK. Tylko że realnie o tyle ile zostało wepchnięte tej gumy skraca się skok całej budy w dół. Najtańsze nivo można załatwić za jakieś 950-1000PLN.
A co do prędkości to 200 poszedł bez proszenia, ale diesle na prawdę mają znacznie efektywniejsze niższe zakresy obrotów. ;)

slawektg 

Auto: Merkur XR4Ti XXXKM
Wysłany: |16 Paź 2007|, 2007 20:54   

Janek napisał/a:
- jeżeli jest zepsuta i nie naprawiamy(większość tak robi) jak najszybciej wywalić chłodnićę od klimy-zepsuta działa na nasz silnik jak roleta-
Dziwne...a jak jest sprawna,ale nie uzywana dzien w dzien,to nie dziala jak roleta?na dodatek przy pracujacej klimie skraplacz rozgrzewa sie i to znacznie.drugi wentylator owszem,chlodzi,ale raczej skraplacz,bo chlodnice to raczej malo.poza tym utozsamiam sie z ogólna opinia.

marcys
[Usunięty]

Wysłany: |17 Paź 2007|, 2007 11:45   

slawektg napisał/a:
Janek napisał/a:
- jeżeli jest zepsuta i nie naprawiamy(większość tak robi) jak najszybciej wywalić chłodnićę od klimy-zepsuta działa na nasz silnik jak roleta-
Dziwne...a jak jest sprawna,ale nie uzywana dzien w dzien,to nie dziala jak roleta?na dodatek przy pracujacej klimie skraplacz rozgrzewa sie i to znacznie.drugi wentylator owszem,chlodzi,ale raczej skraplacz,bo chlodnice to raczej malo.poza tym utozsamiam sie z ogólna opinia.

hmmm tez chetnie bym sie odwiedzial o co chodzi.

Rafał A.(antek) 

Auto: Mondeo
Wysłany: |17 Paź 2007|, 2007 21:52   

skraplacz to nielze sie nagrzewa, ale nie zgodze sie ze dodatkowy wentylator (w modelach co je maja) nie schłodzi obu, bo schlodzi, on jest b wydajny!
http://tinyurl.com/qhaqjsk

Stefan
[Usunięty]

Wysłany: |17 Paź 2007|, 2007 22:24   

Witam!
Rafał A.(antek) napisał/a:
(w modelach co je maja
-albo dokladaja zeby poprawic wydajnosc klimy. :one: Pozdrawiam.Stefan.

Struna 

Auto: XC90 2.9 biTurbo
Wysłany: |19 Paź 2007|, 2007 13:03   

Stefan napisał/a:
albo dokladaja zeby poprawic wydajnosc klimy.
żeby poprawić wydajność to się powinno odpalać wiatraki równocześnie z włączeniem klimy a nie dopiero jak ciśnienie wzrośnie powyżej jakiegoś poziomu. Ale zapewne kolega i w tej dziedzinie jest ekspertem ( jak zresztą w każdej ) więc pewnie niepotrzebnie się nawet odezwałem, no ale chyba mi jeszcze wolno coś na tym forum ;)

samuel
[Usunięty]

Wysłany: |19 Paź 2007|, 2007 13:49   

a ja mam problem z glowy wczoraj rozwalila mi mojego klekota ciezarowka ,cio pojechala dwoma pasami a ja sobie za zakretem tez dobze jechalem ale jak sie zobaczylismy to ja niebylem juz tak uchachany z jazdy potrawie a potem boczkiem po asfalcie skokiem przez kraweznik i dalej spowrotem po trawce tylko ze z drugiej strony walnieciem w dzrewo-krzaki lewym blotnikiem i zdezakiem i potem takim slicznym piruetem w lewo(po asfalcie mi sie calkiem lepiej jechalo) ,ze z tylnich dzwi z lewej strony szklo sie posypalo i z tej malej szybki rowniez .i ta blacha za dzwiamiwgieta do srodka na dobre piec cm. :695: pelno trawy w kolach a felgi pogiete a i w takim malym rowie to sie zakonczylo i co ciekawe nic sie nieurwalo z zawieszenia ja caly chyba zdrowy gasze auto ogladam straty ciezarowka juz dawno pojechala :evil:po 30 min.pruby dodzwonienia sie gdzie kolwiek bez zasiegu na komurce postanowilem sam wyjechac i ku mojemu zdziwieniu moj traktor ruszyl z miejsca i bespiecznie zawiuzl mnie do domku a dzis go zamienilem na omege z 3 litrowym silnikiem w manualu i nienazekam jak na razie

[ Dodano: 2007-10-19, 14:00 ]
sorki ze nie na temat ale niemoglem sie powstrzymac bo zawsze uwarzalem ze to jest bardzo bezpieczne auto i teraz mam jeszcze wiekszom pewnosc ze jest jak czolg takie dzrzewa polamal i :-d
Ostatnio zmieniony przez samuel |19 Paź 2007|, 2007 13:58, w całości zmieniany 1 raz  

Miszcz 
2.0 Team

Auto: '94, 2.0 DOHC EFI, lift., without lpg
Wysłany: |19 Paź 2007|, 2007 17:24   

Struna napisał/a:
no ale chyba mi jeszcze wolno coś na tym forum ;)

Sprzątać, sprzątać Ci pewnie jeszcze wolno :wink:

Tel. 697-977-363
Pozdrawiam, Piotr.

Stefan
[Usunięty]

Wysłany: |19 Paź 2007|, 2007 17:38   

Witam!
Struna napisał/a:
żeby poprawić wydajność to się powinno odpalać wiatraki równocześnie z włączeniem klimy a nie dopiero jak ciśnienie wzrośnie powyżej jakiegoś poziomu. Ale zapewne kolega i w tej dziedzinie jest ekspertem ( jak zresztą w każdej ) więc pewnie niepotrzebnie się nawet odezwałem, no ale chyba mi jeszcze wolno coś na tym forum ;)
-jesli kolega zainteresowany to chetnie wyjasnie co jest bolaczka klimatyzacji i dlaczego warto dolozyc ten wentylator. :one: Pozdrawiam.Stefan.

Gaiger 

Auto: Volvo V70 T5
Wysłany: |19 Paź 2007|, 2007 20:23   

Struna napisał/a:
żeby poprawić wydajność to się powinno odpalać wiatraki równocześnie z włączeniem klimy

Jeżeli dobrze czytam schematy to wiatraki odpalają po włączeniu klimy.
I tak jest w moim klekocie.
96 2,3 Ultima
96 Scorpio 2,3 Ghia
Sierry
92 1,8 TD Glx
91 1,8 TD Clx
90 1,8 Pb Clx
89 1,8 Pb

Stefan
[Usunięty]

Wysłany: |19 Paź 2007|, 2007 20:36   

Witam!
Gaiger napisał/a:
-ale kolega nieswiadom. :one: Pozdrawiam.Stefan.

Rafał A.(antek) 

Auto: Mondeo
Wysłany: |19 Paź 2007|, 2007 21:23   

Struna napisał/a:
żeby poprawić wydajność to się powinno odpalać wiatraki równocześnie z włączeniem klimy

i tak jest w wielorybie ale niewiele to daje :)
http://tinyurl.com/qhaqjsk

Gaiger 

Auto: Volvo V70 T5
Wysłany: |19 Paź 2007|, 2007 21:53   

Stefan napisał/a:
Witam!
Gaiger napisał/a:
-ale kolega nieswiadom. :one: Pozdrawiam.Stefan.

Fajnie
I dzięki za dogłębne wyjaśnienie :-d
Pozdrawiam Gaiger
96 2,3 Ultima
96 Scorpio 2,3 Ghia
Sierry
92 1,8 TD Glx
91 1,8 TD Clx
90 1,8 Pb Clx
89 1,8 Pb

Odpowiedz do tematu