Ford Scorpio Team
Forum mi³o¶ników samochodu marki Ford Scorpio

Elektryka - Wentylatory ch³odnicy

cieplak - |23 Sie 2005|, 2005 09:20
Temat postu: Wentylatory ch³odnicy
Mam problem z wentylatorami na ch³odnicy. Nie za³±czaj± siê. na krótko przynajmniej jeden dzia³a - sprawdzone. Wg ksi±¿ki bezpiecznik w mojej przej¶ciówce jest jeden (nr44) a nr 39 nie u¿ywany i to by siê zgadza³o, bo gniazdo tego 39 jest nietypowe i normalnego bezpiecznika nie wsadzisz Po jego zwarciu w³±cza sie dmuchawa nawiewu. Na stronach radzieckich i angielskich s± schematy z dwoma bezpiecznikami i przez to nie wiem co moze byæ nie tak. Napiêcie na tym 44 bezpieczniku jest
Druga sprawa to czujnik w³±czaj±cy wiatraki. Czy to ten w bloku obok tego z fajk± odwskaz. temp na desce czy w termostacie czy mo¿e w ch³odnicy. Bo mam czujnik wkrêcony w ch³odnicy ale nie mam wtyczki któr± mo¿na tam wsadziæ. Widzia³em u kolegi ten sam model z za¶lepionym miejscem w ch³odnicy gdzie ja mam czujnik. DOdam ¿e ten w bloku jest z bia³ym ko³nierzem. Pomó¿cie co mam zewrzeæ ¿eby zasymulowaæ temperaturê odpowiedni± do w³±czenia wiatraka. Nie chcê przypadkowo przegrzeaæ silnika bo w jednym ju¿ dziurê zrobi³em

Struna - |23 Sie 2005|, 2005 09:54

Czujnik jest w bliku, w ch³odnicy jak co¶ masz to znaczy ju¿ kto¶ tam co¶ d³uba³.
cieplak - |23 Sie 2005|, 2005 11:07

To znaczy ¿e mam pasuj±c± ch³odnice z innego modelu. Ok olewam czujnik w ch³odnicy. A ten czujnik w bloku tylko w³±cza wiatraki czy jeszcze co innego?
Jacutek - |23 Sie 2005|, 2005 11:32

W moim aucie w³±cznik elektrowentelatora jest wkrêcony w ch³odnicê po jej prawej stronie...mo¿e masz ch³odnicê od wersji z klim±.
cieplak - |23 Sie 2005|, 2005 11:45

No w³a¶nie w ch³odnicy jest czujnik ale nic do niego nie dochodzi, ¿adna wtyczka. Oczywi¶cie nic te¿ nie wisi ¿eby mo¿na by³o tam wpi±æ. Czy ch³odnica z za¶lepk± na czujniku by³a w wersji z klim±? Jesi nie to by znaczy³o ¿e by³a u mnie klima (zosta³a po niej pompa - dodatkowy element przykrêcony do silnika przez co d³u¿szy pasek klinowy) Ale jak wtedy w³±czyæ wiatraki?
Struna - |23 Sie 2005|, 2005 11:53

w zasadzie w ch³odnicy jest miejsce na czujnik - mo¿e sobei kto¶ wkrêci³ zamiast zaslepki i tyle.
Jacutek - |23 Sie 2005|, 2005 11:58

U mnie kable z czujnika natychmiast wchodz± do wi±zki na prawej pod³u¿nicy. Sprawd¼ id±c po kablach od wiatraków, byæ mo¿e jaki¶ "mechanik" zrobi³ w kabinie rêczne sterowanie wentylatorami na ch³odnicy :twisted: Czy masz w³±cznik w bloku ? je¶li tak to go zewrzyj (tylko przedtem wyjmij ³apki z wentylatorów :) ).
cieplak - |23 Sie 2005|, 2005 12:26

Ok zewre czujnik w bloku i dam znaæ. Rêcznego nie ma na pewno bo bym widzia³
Jacutek - |23 Sie 2005|, 2005 13:41

cieplak napisa³/a:
Ok zewre czujnik
Masz zewrzeæ w³±cznik elektrowentylatora od strony wi±zki :D Nawet jak nie wystartuj± ¶mig³a to pos³uchaj czy stuka przeka¼nik.
Rafa³ A.(antek) - |23 Sie 2005|, 2005 13:52

czujnik od wentylatorów jest na obudowie termostatu, tam trzeba zewrzec
cieplak - |23 Sie 2005|, 2005 13:57

Jak wygl±da ten w³acznik i gdzie go szukaæ? Ja rozumiem ¿e ca³e to ustrojstwo dzia³a tak: Woda sie nagrzeje i czujnik temp robi zwarcie które powoduje zamkniêcieprzeka¼nika i wentylatory ¶migaj±. Mam dwa czujniki obok siebie w bloku z czego jeden do wska¼nika na desce. Mam tez wtyczkê w termostacie i w m±drej ksi±¿ce napisali ¿e jak j± wyjmê to bêdzie siê krêciæ. Niestety rózne kombinacje zwarcia tej¿e równiez nie powoduj± staru ale nie wiem czy powinny bo nie wiem poprzez który czujnik zamyka siê obwód z przeka¼nikiem (prosty z jedn± cewk±) i czy odbywa siê przez komputer, który sterowa³by prac± na jeden wiatrak lub dwa. Schematy dostepne sa tylko do wielorybów - dwa bezpieczniki.
Struna - |23 Sie 2005|, 2005 13:59

a wentyle wogóle to Ci dzia³aj± ? podaj napiêcie na nie i zobacz czy wogóle robi±.
cieplak - |23 Sie 2005|, 2005 14:01

Pisa³em ¿e podpiete na krótko dzia³aj± Przynajmniej jeden bo id± do nich trzy przewody i tylko w jednej kombinacji krêci siê jeden - ten od pasa¿era.
Struna - |23 Sie 2005|, 2005 14:07

no a powinny w sumie obydwa - gdzies ju¿ by³o opisane na forum jak to jest spiête i w jakich kombinacjach jak dzia³aj±.
Adam_2000 - |23 Sie 2005|, 2005 14:08

Przecie¿ ju¿ wyja¶nia³em jak chodz± te wentyle !
Jest to gdzie¶ na forum...

Rafa³ A.(antek) - |23 Sie 2005|, 2005 14:08

2 czujniki w bloku sa do 1) wskaznika na desce 2) komputera silnika

Wentylatorami steruje czujnik na termostacie, powinien zwierac najpierw z³acze jednego, pozniej drugiego wentylatora. Zeby sprawdzic wentylatory na zapalonym silniku, trzeba zdjac wtyczke i zewrzec piny ( tam dochodza 4 przewody ) Kreca sie wentylatory po zwarciu we wtyczce a nie po jej zdjecu ( chyba :P ) ale napewno na w³aczonym silniku.

Jacutek - |23 Sie 2005|, 2005 14:12

W³±cznik wentylatora w obudowie termostatu jest ??? On zwykle znajduje siê nisko.
cieplak - |23 Sie 2005|, 2005 14:12

A jak zgasze silnik a woda gor±ca to nie powinny siê krêciæ?
Struna - |23 Sie 2005|, 2005 14:13

no to mówiê :D
Adam_2000 - |23 Sie 2005|, 2005 14:13

W DOHC-u jest w termostacie... tak jak pisa³ Antek :)
Jacutek - |23 Sie 2005|, 2005 14:17

Aha...jasne.
cieplak napisa³/a:
A jak zgasze silnik a woda gor±ca to nie powinny siê krêciæ?

U mnie wentylator wy³±cza siê wraz z silnikiem a w Polonezie np nie :) U Ciebie pewnie te¿ siê wy³±cza.

cieplak - |23 Sie 2005|, 2005 14:20

I oba chodz± na jednym bezpieczniku? I na jednym przeka¼niku? chyba ¿e jest tak ¿e s± dwa przeka¼niki i ten drugi jak nie ma klimy to steruje drugim wentylem.
Rafa³ A.(antek) - |23 Sie 2005|, 2005 14:22

nie wentylatory gasna razem z silnikiem, ba ma³o tego jak zgasisz ciep³y z pracujacymi wentylatorami, i zapalisz z powrotem na zap³on tylko to wentylatory i tak nie rusz± :) musi pracowac silnik ( obeig wody wymuszony z pompy)

A co do wysokosci, przecie to jest czujnik wentylatorow ch³odnicy wiec dobre jego miejsce, tam przep³ywa woda idaca do ch³odnicy wlasnie, wiec czujnik wie wczesniej jaka jest tem wody idoacej do chlodnicy i wie czy wlaczac wentylator. a pozatym co ma wysokosc jak to jest uk³ad zamkniety z wymuszonym obiegiem przez pompe wody, w dodatku pod ci¶nieniem

[ Dodano: 2005-08-23, 14:27 ]
nie chodza na 1 bezpieczniku tylko na 2 lub 3 jak jest wentyl od klimy, przekaznik nie wiem, moze byc 1 podwojny przeciez, a 3 kable bo one moga pracowac z roznymi predkosciami chyba. Wersje bez 3 wentyla klimy tak chyba mialy Adam opisywal

Jacutek - |23 Sie 2005|, 2005 14:52

Cytat:
A co do wysokosci, przecie to jest czujnik wentylatorow ch³odnicy wiec dobre jego miejsce,
...pewnie niez³e skoro tam jest, ale w wiêkszo¶ci aut jest nisko i to w ch³odnicy...pewnie dlatego, ¿eby nie w³±czaæ wentylatorów jak jest i tak zimna ch³odnica przy zamkniêtym lub otwieraj±cym siê w³a¶nie termostacie np.
A co do zamkniêtego uk³adu, to tu równie¿ zachodzi cyrkulacja grawitacyjna...dlatego m.in. gor±ce ch³odziwo z silnika zawsze trafia na górê ch³odnicy a nie na dó³.
MO¿e jednym wentylem steruje wy³. term a drugim komp na podstawie sygna³u z czujnika temp. silnika.

Rafa³ A.(antek) - |23 Sie 2005|, 2005 15:16

myze ze czujnik zalacza wentylator jak ciecz p³ynaca do ch³odnicy ma jakac okreslan± tempperature a nie jak tyklo termostat otworzy
Jacutek - |23 Sie 2005|, 2005 16:04

No w³a¶nie...dlatego w starszej generacji aut wy³±cznik (nie czujnik) znajdowa³ siê w ch³odnicy na dole. W nowych systemach nie ma wy³±cznika elektrowentylatora, bo s± za³±czane przez sterownik na podstawie sygna³u z czujnika temp. silnika, dlatego wentylatory maj± po dwie i wiêcej prêdko¶ci teraz. W DOHC-u mo¿e byæ "taki mix" tych dwóch systemów. Mo¿e kto¶ pójdzie do swojego, zewrze wy³. i zobaczymy ile wiatraków siê krêci. S±dzê jednak, ¿e skoro s± 4 kable to ka¿da para za³±cza 1 went. przy ró¿nych temperaturach.
Cieplak, skoro u Ciebie by³a klima i kto¶ j± wypru³, to niestety mo¿esz mieæ porobione patenty, mog± byæ dwa wenty na jednym przek i bezp. czemu nie? a chodzi jeden bo drugi nie ¿yje. Zwiera³e¶ ju¿ ten 4-kablowy wy³. wenta? i co?

Adam_2000 - |23 Sie 2005|, 2005 16:13

W najnowszych uk³adach wentyle chodz± albo szeregowo (wolniej i ciszej) albo pojedyñczo, albo równolegle :)
Pierwszy ma na sta³e +12, a drugi masê. Przeka¼nik (a w³±¶ciwie zespó³ przeka¼ników) jest na prawym nadkolu prawie przy samej lampie :)

cieplak - |23 Sie 2005|, 2005 16:42

No to siê dogadali¶my. Zwiera³em styki przy termostacie i nic ale robi³em to przy wy³±czonym silniku. Dzisiaj sprawdzê na odpalonym. W tych najnowszych uk³adach wiatraki chodz± wolniej w³±czone szeregowo (na ka¿dym jest wtedy 6V) lub szybciej w³±czone równolegle. Zrobione jest to na przeka¼niku lub dwóch albo trzech bo sa trzy cewki Tak wynika ze schematu na stronie carsoft.ru. Tam podane jest równie¿ ¿e chodz± one na dwóch bezpiecznikach nr 39 i 44 w skrzynce przy aku. Niestety ja nie mam tej wersji bo nr 39 jest nie uzywany o czym napisane jest w ksi±¿ce "Sam naprawiam" na ¿ywo wygl±da to tak ¿e w miejsce na bezp. 39 nie wejdzie normalny bezp. bo jest szerszy rozstaw dla nó¿ek. na bezp. 44 jest ca³y czas napiêcie 12V czyli went. gotowy jest do w³±czenia bez zap³onu. Dziwne jest to ¿e przeka¼niki u mnie s± dwa ten w³a¶ciwy od wentylatora nr R22 i taki sam R23 niby od klimatyzacji - dmuchawy. I zamierzam tez go dzisiaj sprawdziæ o wynikach poinformujê. jak sam uruchomie te wiatraki to kolejny doktorat do kolekcji...
Jacutek - |23 Sie 2005|, 2005 17:21

Gdyby tak ³atwo robi³o sie doktoraty, byliby¶my wszyscy docentami niestety... :D
tomi503 - |23 Sie 2005|, 2005 21:44

Niewiem czy komu¶ to pomo¿e czy nie ale w moim cosim jak wyci±gne wtyczke czujnika temperatury tego do kompa (jest 2-stykowy) to za³anczaj± sie obydwa wentylatory zwieranie styków niema ¿adnego wp³ywu wtedy chodz± ca³y czas dopiero gdy w³orze wtyczke spowrotem wentylatory sie wy³anczaja.

Oczywi¶cie wszystko na odpalonym silniku.

Adam_2000 - |23 Sie 2005|, 2005 21:47

Bo w Twoim Tomi wentylami steruje komputer i je¿eli "stwierdzi" ¿e z czyjnikiem có¶ nie tak, to je w³±cza na sta³e dla bezpieczeñstwa silnika :))
Marcin - |23 Sie 2005|, 2005 21:55

w naszych te¿ tak jest Adamie?
Adam_2000 - |23 Sie 2005|, 2005 21:59

Wszystkie z EEC-V tak powinny dzia³aæ, a na pewno te z awtomatam... :)
cieplak - |24 Sie 2005|, 2005 07:23

Bez schematu to dalej jestem g³upi bo nie wiem jak s± sterowane wiatraki jednak usterka zdiagnozowana. W³±czy³em silnik. (to by³ kluczowy moment) Wyj±³em wtyczke z termostata i w po³o¿eniu jak jest wpiêta po zwarciu pionowymi parami ¶mig³a zagada³y. Wychodzi na to ¿e dzia³aj± niezale¿nie, tzn. zwarcie mo¿e dostaæ jeden lub drugi lub oba. Oczywi¶cie czujnik dzia³a tak ¿e przy jednej temperaturze w³±cza jeden a jak on nie daje rady i temp wzro¶nie to w³±cza drugi. Czeka mnie wymiana czujnika w termostacie. Wiêcej nie grzebiê. Jednak nadal intaeresuje mnie jak to dzia³a na jednym bezpieczniku wg Etzolda. Dzisiaj jeszcze dla lepszego sprawzenia zmierzê mu rezystancjê w funkcji temperatury. Powinna oczywi¶cie maleæ. Mo¿e znajde jaki¶ regulowany potencjometr i zobaczê przy jakiej rezystancji sie w³±cza jeden i drugi. A mo¿e kto¶ wie czy ten czujnik jest w normalnej sprzeda¿y?
Jacutek - |24 Sie 2005|, 2005 07:57

Je¶li masz oddzielny czujnik temp. do kompa i na deskê (nie pamiêtam jak jest w DOHC), to Twoja zabawa z pomiarami nie ma sensu poniewa¿ to s± wy³±czniki termiczne (dwustanowe) a nie czujniki.
Na jednym fusie mo¿e chodziæ i 5 wiatraczków je¶li zabezpiecza on pr±dowo WEJ¦CIE (zasilanie) na 5 niezale¿nie sterowanych przeka¼ników.
Powodzenia :) .
P.S.
Jeden z tych twoich czujników mo¿e byæ CZUJNIKIEM (do kompa lub/i na deskê) a drugi WY£¡CZNIKIEM TERM (dlatego jeden fuse).

cieplak - |24 Sie 2005|, 2005 09:02

Tylko ¿e przekaxnik te¿ jest jeden z jedn± cewk±. Ten drugi - niby od klimy której nie ma wyj±³em. A zabawa z pomiarem ma sens jak najbardziej bo w termostat w³o¿ony jest termistor czyli rezystor z malej±c± rezystancj± przy rosn±cej temperaturze. Potwierdza to zadzia³anie wiatrakow w momencie zwarcia czyli zerowej rezystancji. Oczywi¶cie nie ma tak dobrze ¿e np. przy 100st.C ta rezystancja maleje do zera. i dlatego chce go zmierzyæ. Z jednej strony do ilu maleje na czujniku a przy jakiej w³±cza wiatraki
Adam_2000 - |24 Sie 2005|, 2005 09:08

Kurcze Cieplak, to nie jest termistor, tylko jak napisa³ Jacutek dwustanowy (w³±cz/wy³±cz) ³±cznik termiczny. Przy odpowiedniej temperaturze o prostu zwieraj± siê styki :)
Jacutek - |24 Sie 2005|, 2005 09:53

zast±p w swoim umy¶le s³owo "czujnik"(element szerokopasmowy), s³owem "wy³±cznik" (pstryk w³.-pstryk wy³.) :) . Je¶li natomiast jeden z nich (w co w±tpiê) jest czujnikiem, to na zimnym (20 st.Cel.) ma 30-50 kOhm(ca 3,5V) a na gor±cym (90 st. Cel.) ok 5 kOhm (0,6-0,8 V). Jednak je¶li "na krótko" wiatraki chodz±, to leæ od razu do sklepu po W£¡CZNIK TERMICZNY WENTYLATORÓW :) .
Rafa³ A.(antek) - |24 Sie 2005|, 2005 13:40

w termostaie jest typowy wy³acznik, co¶ albo dok³adnie na zasadzie blaszki bimetalowej :) jest temp to pstryk za³acza :)

A przekaznik od klimy to jest przekaznik od dodatkowego 3 wentylatora ktory pracuje niezaleznie a ktorego ty nie masz :) poszukaj wolnej wtyczki prawdopodobnie okrag³ej w okolicach miedzy lew± lampa a ch³odnica, stojac przodem do maski ( czyli po otworzeniu maski)

cieplak - |24 Sie 2005|, 2005 14:28

Mam nadzieje ¿e dzisiaj uda mi siê go wyj±æ i oblookaæ. Zdam relacje

[ Dodano: 2005-08-25, 07:29 ]
Niech bêdzie ¿e w³±cznik. Padniety by³. Wiedzia³em po zwraciu na krótko wiatraków, ¿e dobre ale ¿e to ten badziew to znalaz³em po zwarciu wtyczki z tego w³±cznika.
Wskazówka na przysz³o¶æ: Wiatraki w³±czaja siê tylko przy warcz±cym silniku! Jest to warunek konieczny - wiadomo Scorpion to nie poldek czy inna renówka sprzed 15 lat. Temat zakoñczony

MIREK_£ÓD¬ - |23 Kwi 2006|, 2006 01:06

Rafa³ A.(antek) napisa³/a:
napewno na w³aczonym silniku.

U mnie dzia³aj± ju¿ przy w³±czonym zap³onie (bez uruchamianai silnika).
Ale dzisiaj za³o¿y³em sobie profilaktycznie rêczny w³±cznik wentylatora.

"Niech na zimne dmucha" :d d

Rafa³ A.(antek) - |23 Kwi 2006|, 2006 01:30

wentki powinny dzia³ac przy zap³onie
MIREK_£ÓD¬ - |23 Kwi 2006|, 2006 01:43

Nie mogê tylko zlokalizowaæ czujnika temperatury odpowiedzialnego za wska¼nik :692: :713:
Rafa³ A.(antek) - |23 Kwi 2006|, 2006 02:12

w bloku za termostatem 2 powinny byc wkrecone
Srebrny - |26 Kwi 2006|, 2006 18:58

Sedan 2 DOHC 90 rok.
W³±cznik termiczny wentylatorów ch³odnicy dwustopniowy orginalny.(znajduje siê z przodu silnika w obudowie termostatu lekko w lewo i na dó³ od rozdzielacza zap³onu)
I stopieñ temp w³±czania 100 stopni celcjusza, temp wy³±czania nie zauwa¿y³em lub lupa za s³aba,
II stopieñ temp. w³±czania 110 stopni celcjusza , tem wy³±czania jak wy¿ej.

Orginalny w³±cznik zast±pi³em jednostopniowym temp w³±czania 100 stopni wy³±czania 95 stopni , koszt 14 z³.
Od orginalnej wtyczki odci±lem przewód czarno czerwony i odpowiadaj±cy mu pr±dowy czarny poni¿ej.Kolor ingerencji dobra³em stosownie do pozosta³ego sprawnego górnego silnika.
Docelowo wiatraki bêd± zwarte i bêda pracowaæ razem, puszcone przez dodatkowy przeka¼nik.
W³±czenie wetylatora odpowiada po³o¿eniu wkazówki na desce rozdzielczej na górze /O
wy³aczenie na dole \0 napisu normal.
ZAproponowany przez elektryka w³±cznik z Poloneza 92/87 stopni nie zda³ egzaminu gdy¿ jeden wiatrak nie móg³ sch³odziæ p³ynu do wymaganych 87 stopni i wiatrak chodzi³ na okr±g³o byæ mo¿e dwa da³y by rade ale utrzymywanie silnika w tym zakresie temp. nie jes zbyt efektywne.W Polonezie w koñcu w³±cznmik znajduje siê w ch³odnicy a nie w obudowie termostatu..Zastanawia³em siê te¿ nad opcj± w³±cznika 97/92 stopni ostatecznie przyj±³em wersjê producenta zaczynamy sch³adzac przy 100 stopniach (temp p³ynu w g³owicy silnka).
Póki co ¶migam, znaczy w ³eb mu tym gotowankiem nie strzeli³em co najwy¿ej w kolanko.
Pozdrawiam.

MIREK_£ÓD¬ - |26 Kwi 2006|, 2006 23:06

w bloku za termostatem 2 powinny byc wkrecone

Diêki znalaz³em :690:
Przeczy¶ci³em i 1 dzieñ pokazywa³ super. Na drugi dzieñ wszed³ na MAXA i czea³ a¿ go wymieniê :690: . I ju¿ to zrobi³em :688:
Teraz ju¿ mie nie wariuje wska¼nik.

Rafa³ A.(antek) - |27 Kwi 2006|, 2006 00:56

1) czegos nie rozumiem, sam z siebie niepowinien sie grzac wiecej zeby sobie 1 wentylator nie poradzi³
2) w mega korku moze dojsc do potrzeby zalaczenia 2, a jak jest klima i 3 od klimy to on odwala wiekszosc roboty
3) wskazowka na O to troche wysoko... jak na 1 odpa³
to tyle co moje

PS standardowe chlodzienie DOHC sprawne!!! jest ca³kowicie wystarczajace.

Srebrny - |27 Kwi 2006|, 2006 12:35

Je¿eli to do mojego postu to
) wskazowka na O to troche wysoko... jak na 1 odpa³
odpowiada to tem 100 stopni i taka jest temp piuerwszego stopnia w³±czania wentylatora chlodnicy przez fabryczny dwustopniowy wl±cznik termiczny a którego drugi stopien czyli drugi wentylator w³±cza sie w temp 110 stopni i tak jest napisane na czujniku fabrycznym, a jakiej pozycji wskazóki odpowiada temp 110 mi wiem i nie pisze o tym.
Wnioskujê to z tego gdy¿ zamontowany obecnie jednostopniowy w³±cznik term na 100 stopni w³±cza siê przy po³o¿eniu wskazówki temp nad O a wy³±cza siê poni¿êj O co odpowiada 95 stopniom bo takie oznaczenie ma wy³±cznik st±d wnioski.
Zamontowany prze zemnie w³±cznik o temp w³±czani 100 stopni odpowiada temp w³±czania pierwszego stopnia dwustopniowegogo w³±cznika fabrycznego tym samym rezygnujê ¶wiadomie z drugiego stopnia bo docelowo gdy bêda sprawne dwa wiatraki bêda chodziæ razem
Wy³±cznik fabryczny wymieni³em bo pad³ i to dwa stopnie razem z jednym silnikiem wentylatora co spowodowa³o chwilowe przegrzanie silnika.
standardowe chlodzienie DOHC sprawne!!! jest ca³kowicie wystarczajace.
i dlatego niektórzy montuj± rêczne w³±czniki wentylatorów w kabinie, to ja ju¿ wolê ¶wiadomo¶æ ¿e jak wskazówka tep wyjdzie poza góre O i bêdzie roslo to oznacza ¿e so¶ jest nie w porz±dku i nie ma ¿adnego drugiego stopnia który sch³odzi a w wiêkszo¶ci przypadków nie bo jest zepsuty chocia¿by z bezczynno¶ci a sprawdzenie drugiego stopnia czy jest sprawne czyli temp 110 stopni jest bardzo k³opotliwe w praktyce czyli czy w dohc jest sprawny uk³ad elektryczny z w³±cznikiem z dwoma stopniami w 100 % jest kwesti± w du¿ej mierze "wiary".
Po³o¿enie wskazówki temp poziome odpowiada temp p³ynu w silniku oko³o 92 stopnie bo w tym po³o¿eniu odpala³ silniczek wentylatora po za³o¿eniu w³±cznika z Poloneza i nie wy³±cza³ siê gdy¿ p³yn nie osi±gn±³ temp 87 stopni koniecznej do zadzia³ania czytaj roz³±czenia wy³±cznika termicznego podczas normalnej pracy silnika mimo ci±g³ej pracy wentylatora.
W pojazdach nie wyposa¿onych we wska¼nik temp p³ynu ch³odz±cego np FIAT czerwona lampka alarmu zapala sie po osi±gniêciu 114 stopni przez p³yn w silniku tak dla ciekawostki i porównania

sierars1 - |27 Kwi 2006|, 2006 23:39

Zeby nie otwieraæ nowego tematy to pytanie brzmi:
Czy kto¶ wie jak ¶ci±gn±æ wentylatory w cossim bo mam zamiar wymieniæ i nie wiem jak on jest zamontowany i czy trzeba bêdzie co¶ odkrêcaæ od spodu, mo¿e jaka¶ instrukcja??

Rafa³ A.(antek) - |28 Kwi 2006|, 2006 00:29

Srebrny, twoj samochod twoj wybór :)

sierars1, z sróby bodaj klucz 8 badz 10 i po k³opocie, zadna filozofia powinny wyjsc spokojnie, 2 sróby mocuja na dole sa wsówki plastikowe tylko

sierars1 - |28 Kwi 2006|, 2006 01:48

Dziêki Antek za info bo na jednym wentylu w takich temperaturach i korkach ciê¿ko siê je¿dzi
krzyhoo - |28 Maj 2006|, 2006 14:04

witajcie,
mi nie chodza oba wentylatory. poczytawszy to co wyzej napisane sprobowalem zdiagnozowac przyczyne. Znalazlem tuz przy termostacie dwie podlaczone koncowki. 1 z pojedynczym przewodem ja sie okazalo to od wskaznika temperatury (po rozlaczenia wskaznik opadl), no to wymyslilem ze 2 (z dwoma przewodami) to miala byc od wylacznika termicznego. Po rozlaczeniu zgodnie z ksiazka wentylatory powinny wlaczyc sie na stale (przy zaplonie lub pracujacym silniku) niestety u mnie sie tak nie stalo. Zeby bylo dziwniej mialem problem z odpaleniem (?? moze przypadek, nie bawilem sie dluzej w sprawdzanie tego). Bezpiecznik w skrzynce jest ok. Co mam dalej sprawdzac? Mysle o tym przekazniku nr 34, jesli dobrze trafilem to jest to taki ciemnozielony zaraz za prawym reflektorem. No ale jak mam sprawdzic czy to wina przekaznika (kupic nastepny?)

Adam_2000 - |28 Maj 2006|, 2006 14:40

Sprawd¼, czy dochodzi zasilanie do wentyli z ma³ej skrzynki.
Grybe kable - ¿ó³to/pomarañczowy i fioletowy.

krzyhoo - |29 Maj 2006|, 2006 11:54

jak dobrze rozumiem, chodzi o ten wtyczki ktore sa przy wentylatorach... takie dosyc solidne - bede musial jednak wjechac do warsztatu bo nie mam niestety miernika (a ze mnie zaden elektryk). a w ktorym momencie zasilanie powinno byc - tylko przy wlaczonym zaplonie?
Struna - |29 Maj 2006|, 2006 12:00

krzyhoo napisa³/a:
chodzi o ten wtyczki ktore sa przy wentylatorach... takie dosyc solidne
no ale co z trgo ¿e solidne ? rozpinasz i mierzysz, a jak nie masz miernika to jakakolwiek ¿arówka z auta i do masy.
krzyhoo - |29 Maj 2006|, 2006 12:14

wiesz, ja to gamon jestem i pradu sie boje :) kiedy prad powinien byc - przy wlaczonym zaplonie?
Struna - |29 Maj 2006|, 2006 12:15

krzyhoo napisa³/a:
kiedy prad powinien byc - przy wlaczonym zaplonie?
hmmm - na 100% to Ci nie powiem bo MK2 nie posiadam, ale na logikê bior±c to plus powinien byæ na sta³e po zap³onie a masuje siê czujnikiem temperatury - wiêc generalnei po stacyjce powiniene¶ mieæ tam prund :)
Adam_2000 - |29 Maj 2006|, 2006 12:17

Na wentyle idzie 30-tka, a wiêc bezpo¶rednio ze skrzynki, bez zap³onu.
Tylko drobna uwaga Krzychu... je¿eli rzeczywi¶cie nie jeste¶ zbyt dobry w "prundach" to se to odpu¶æ i daj zarobiæ parê z³otych fachowcowi.
To s± spore pr±dy i szkoda by³oby zjaraæ takie ³adne autko ! :)

krzyhoo - |29 Maj 2006|, 2006 12:26

tak jak piszesz - dla mnie wymiana bezpiecznika czy zarownki to szczyt umiejetnosci ;) juz sie umowilem na jutro ze znajomym elkiem zeby mi pobadal miernikami. w srode zdam relacje co wyszlo, pozdro

[ Dodano: 2006-05-31, 11:25 ]
relacja po wizycie w warsztacie:
mechanik rozpoczal od rozlaczenia kostki w przekazniku. po sprawdzeniu plusow i minusow zaczal zwierac przewody. zadzialal wentylator lewy (patrzac z fotela kierowcy), prawy nie drygnal przy jakimkolwiek zwarciu. nastepnym krokiem bylo zdjecie wtyczki z prawego i podlaczenie sie pod nia - pradu brak. no to zaczal sprawdzac przewody dochodzace do kostki przekaznika i... znalazl przerwany (zolto-pomaranczowy). po wymianie przewodu wrocil do zwierania w kostce przekaznika. No i bylo pieknie - jeden bieg, drugi bieg, jeden wentylator, oba wentylatory. No i mialem juz dwie pozytywne informacje - wentylatory sprawne oba, przekaznik sprawny. niestety przy podlaczeniu wszystkiego nie zagraly :( po wyjeciu wtyczki wskaznika termicznego tez nie :( wstepna diagnoza - kolejny przewod (przewody??) do skrzynki bezpiecznikow moze byc trafiony. po wygladzie przewodow wnioskowal, ze mogl kiedys wylac sie na nie plyn z akumulatora. niestety wczoraj nie wystarczylo czasu na dalsza robote... na kontynuacje umowiony jestem w nastepnym tygodniu (ma duzo roboty) ;( przy okazji sprawdzil mi jeszcze jedna rzecz - nie dziala mi oswietlenie wnetrza przy ustawieniu na 20s, dziala na stale lub wylaczone. wyczytalem, ze przekaznik R5 w glownej za to odpowiada, po zajrzeniu do skrzynki okazalo sie, ze go tam nie ma wcale :) po zwieraniu przez mechanika wyszlo dlaczego gp tam nie ma - wywalal bezpiecznik :) ... byc moze po wymianie wadliwych przewodow to tez zacznie dzialac... bede cierpliwie czekal :) nastepna relacja za ok tydzien

[ Dodano: 2006-06-16, 11:24 ]
no i niestety przez jakis czas nie pociagne tematu... mialem stluczke, wiec przenosze sie do dzialu "Kupie czesci" :(

Chris14305 - |5 Sie 2006|, 2006 16:34

cieplak napisa³/a:
Bez schematu to dalej jestem g³upi bo nie wiem jak s± sterowane wiatraki jednak usterka zdiagnozowana. W³±czy³em silnik. (to by³ kluczowy moment) Wyj±³em wtyczke z termostata i w po³o¿eniu jak jest wpiêta po zwarciu pionowymi parami ¶mig³a zagada³y.

No a u mnie w tym momencie nadal nie ma napiêcia :( Jak podepnê napiêcie na krótko to wentylatory chodz±. Bezpieczni nr 18 jest ok. na nim napiêcie jest. Czy oprócz w³±cznika steruje tym jeszcze jaki¶ przeka¼nik ? Pewnie tak bo inaczej to chodiz³by przy zap³aonie a nie przy chodzacym silniku. Który przeka¼nik ?

MIREK_£ÓD¬ - |5 Sie 2006|, 2006 22:19

Napewno w ma³ej skrzynce. O ile dobrze pamiêtam to ¿ó³ty ale pewno¶ci nie mam.Jutro sprawdzê to dopiszê.
Oli - |5 Sie 2006|, 2006 22:28

zgadza siê - ¿ó³ty R22 :706:
bigdaaddy - |5 Sie 2006|, 2006 22:39

No to spece od przeka¼ników, mo¿e mi kto¶ napisze TUTAJ gdzie jest ten przeka¼nik.
MIREK_£ÓD¬ - |5 Sie 2006|, 2006 22:55

Mo¿e Oli bo ja takowych nie mam :-///
Chris14305 - |5 Sie 2006|, 2006 23:24

MIREK_£ÓD¬ napisa³/a:
Napewno w ma³ej skrzynce. O ile dobrze pamiêtam to ¿ó³ty ale pewno¶ci nie mam.Jutro sprawdzê to dopiszê.

Dobra, ale gdzie jest ma³a skrzynka ? :(

Oli - |5 Sie 2006|, 2006 23:26

Pod mask± - prawa strona auta
Oli - |6 Sie 2006|, 2006 09:51

Speedo napisa³/a:
Chris14305 napisa³/a:
Dobra, ale gdzie jest ma³a skrzynka ?

u Ciebie nie ma

ano fakt - MKI - ale zmu³a

MIREK_£ÓD¬ - |6 Sie 2006|, 2006 14:16

Oli napisa³/a:
ano fakt - MKI - ale zmu³a

Strasznie :-PPP

mmmk - |6 Sie 2006|, 2006 14:30

spoko zdarza sie ale sa i mk2 jednoskrzynkowe 8) sam takiego mam :)
pozdrawiam
maciek

Rafa³ A.(antek) - |6 Sie 2006|, 2006 20:19

mmmk napisa³/a:
spoko zdarza sie ale sa i mk2 jednoskrzynkowe sam takiego mam

nie ma sie co cieszyc, rze¼ba straszna!

Chris14305 - |7 Sie 2006|, 2006 08:24

Speedo napisa³/a:
Chris14305 napisa³/a:
Dobra, ale gdzie jest ma³a skrzynka ?

u Ciebie nie ma

To który przeka¼nik u mnie za to odpowiada :( ? I gdzie jest ?:)

[ Dodano: 2006-08-12, 09:55 ]
Kurcze jak nikt nie wie który to przeka¿nik odpowiada za wentelatory w roczniku '89 2.0 DOHC to mo¿e ktos mi powie gdzie znale¼æ schemat tej instalacji ? :(

Palio - |1 Maj 2011|, 2011 13:32

Czy kto¶ móg³by mi przedstawiæ "bolcologiê" na oryginalnej kostce do wentyli ch³odnicy?
W sensie gdzie jest wej¶cie i wyj¶cie na pierwszy i analogicznie na drugi wentyl.

PzDr

Adam73 - |2 Maj 2011|, 2011 18:10

Palio napisa³/a:
wej¶cie i wyj¶cie na pierwszy i analogicznie na drugi wentyl.

lewa strona -pierwszy ,prawa drugi (abo odwrotnie ;) ).
Aaaa zaraz to jest '96 ,wiêc pytanie raczej do "wielorybników".

gufer-posepny - |2 Maj 2011|, 2011 18:16

sterowanie po staremu bo to 12V odziedziczy³ jeszcze .
Palio - |2 Maj 2011|, 2011 21:34

:)

Dzianks

PzDr

Bzymo - |17 Pa¼ 2012|, 2012 18:21

Witam,

Widzê, ¿e temat dawno nie odkurzany, wiêc od¶wie¿ê trochê :)
Na wstêpie witam wszystkich i od razu proszê o wyrozumia³o¶æ, jako ¿e przygodê z motoryzacj± na w³asn± rêkê dopiero zaczynam no i akurat pad³o na skorupkê :)

Wertowa³em forum wzd³u¿ i w szerz w poszukiwaniu rozwi±zania mojego problemu, jednak piszê aby rozwiaæ parê swoich w±tpliwo¶ci.

Otó¿ jaki¶ czas temu zaczê³y mi siê problemy z faluj±cym wska¼nikiem temperatury. Po odpaleniu jaki¶ czas ok, pó¼niej wskazówka wêdrowa³a na czerwone pole (czasem na d³u¿ej czasem na krócej, zale¿y czy sporo sta³em an ¶wiat³ach czy w miarê p³ynnie siê jecha³o po mie¶cie) by potem znów powróciæ do poziomu. W poniedzia³ek zakupi³em nowy akumulator, zamontowa³em, wracaj±c do domu ze sklepu wskazówka zawêdrowa³a pod czerwone pole, ale ju¿ tak pozosta³a do koñca podró¿y. Zajecha³em na parking, silnik chodzi³, otworzy³em maskê, by³o trochê ciep³o, ale ciêzko mi stwierdziæ czy temperatura by³a w normie, czy za wysoka, w ka¿dym b±d¼ razie wentylatory nie krêci³y siê, wiêc z dylematem poszed³em do domu, zacz±³em przegl±daæ forum i siê zastanawiaæ co jest grane (po przeczytaniu jak to siê mo¿e skoñczyæ, tj uszczelka, g³owica, ch³odnica i jakie tego mog± byæ koszty, przerastaj±ce warto¶æ samochodu, torchê mina mi zrzed³a). Dzi¶ rano (jako¶ po 6) przed pój¶ciem do pracy postanowi³em jeszcze zej¶æ do samochodu i rzuciæ okiem, odpali³em, kontrolka od ch³odnicy siê zaczê³a ¶wieciæ (wcze¶niej tego nie by³o) ale spojrza³em na zbiorniczek wyrównawczy i p³yn by³ w po³owie miêdzy minimum a maksimum, a po chwili zaczê³y huczeæ wentylatory (tzn przynajmniej jeden na pewno, niestety nie zaobserwowa³em czy drugi te¿, bo by³o ciemno, a rêkê przy³o¿y³em tylko do jednego). Wiêc generalnie moje pierwsze podejrzenia padaj± teraz na czujnik czy te¿ w³±cznik daj±cy informacje do modu³u i za³±czaj±cy wentylatory oraz chyba termostat. Chc±c bawiæ siê w mechanika niestety nie mam zbyt wielkiego pola do manewru gdy¿ mieszkam w bloku a auto pod chmurk±), wiêc chcia³em siê umówiæ do 'serwisu' (dzwoni³em do Tomanka na Dmowskiego we Wroc³awiu, chyba, ¿e kto¶ mo¿e poleciæ co¶ innego), ale termin niestety dopiero na poniedzia³ek. Chcia³bym zatem spróbowaæ kupiæ wymieniony wy¿ej czujnik i wymieniæ go samemu, tylko nie do koñca wiem który, czy ten na zegary i do modu³u ró¿ni± siê bardzo od siebie:
http://allegro.pl/czujnik...2695462967.html - obstawiam, ¿e ten bêdzie na zegary
http://allegro.pl/czujnik...2695446712.html - ten podobny tylko jaki¶ okr±g³y i koñcówka inna
http://allegro.pl/czujnik...2669216568.html - i jeszcze co¶ takiego tylko do wersji 136KM (mój 115)
chyba ¿e to ¿aden z nich? Poniewa¿ cena jaka¶ taka do¶æ niska, a dzwoni³em do sklepu z zapytaniem czy maj±, to za zamiennik na zegary us³ysza³em 50z³ a na modu³ 113 je¶li dobrze pamiêtam (chocia¿ i taka cena w sumie nawet dopuszczalna, zalezy mi ¿eby autko je¼dzi³o i siê nie zepsu³o znowu za jaki¶ nied³ugi czas). A je¶li ju¿ uda mi siê zakupiæ czujnik, to czy dostêp do niego od góry jest jaki¶ w miarê ³atwy, czy jest gdzie¶ ni¿ej umiejscowiony (niestety praca taka a nie inna i rzadko mam czas i okazjê poprzygl±daæ siê bli¿ej co i jak i poszukaæ)? Oraz co siê tyczy termostatu czy da radê go samemu wymieniæ, czy pod blokiem raczej ciê¿ko bêdzie mi siê bawiæ w takie rzeczy?

Uhh d³ugi mój wywód i mam nadziejê, ¿e nikogo nie znudzi³, ale chcia³bym doprowadziæ autko do ³adu i je¼dziæ spokojnie.

Bêdê wdziêczny za jakiekolwiek komentarze i uwagi.

Z góry dziêki.
Piotrek

lukas2 - |17 Pa¼ 2012|, 2012 18:49

A ¿e zapytam jak tam skrzynki i wi±zki?
Bzymo - |17 Pa¼ 2012|, 2012 18:57

Wi±zki robione, do skrzynek siê przymierzam, ale póki co wiêkszych wariacji z elektryk± jeszcze osobi¶cie nie mia³em (auto po ojcu, on mia³ parê przej¶æ, ale na bie¿±co wszystko robi³, chocia¿ regenerowaæ nie regenerowa³ - wiem ¿e to podstawa i zajmê siê tym jak tylko bêdê mia³ chwilê).
lukas2 - |17 Pa¼ 2012|, 2012 19:20

Te wentyle mog± mieæ w³a¶nie skojarzenia ze skrzynkami. Czujniki raczej ma³o prawdopodobne co by dwa na raz pad³y. Zbadaj jeszcze termostat czy puszcza na du¿y obieg (pamiêtaj ¿e pierwsza ch³odnica jest od klimy wiêc na wêzach popatrz raczej)
rabbit1 - |17 Pa¼ 2012|, 2012 19:44

Bzymo napisa³/a:
A je¶li ju¿ uda mi siê zakupiæ czujnik, to czy dostêp do niego od góry jest jaki¶ w miarê ³atwy, czy jest gdzie¶ ni¿ej umiejscowiony

czujnik dajacy sygna³ na zegary znajduje sie za termostatem wkrêcony w obudoew silnika jak siê nie myle ma³y kapselek z pojedyñczym kablem

lukas2 napisa³/a:
Czujniki raczej ma³o prawdopodobne co by dwa na raz pad³y

dwa nie ale na na wska¿nik na zegary tak z t±d wskazówka na czerwonym polu bo drugi podaje info na kompa do odpalenia wentyli je¶li jest za gor±co.

lukas2 napisa³/a:
pierwsza ch³odnica jest od klimy wiêc na wêzach popatrz

zale¿y od której strony patrzysz :D

lukas2 - |17 Pa¼ 2012|, 2012 20:25

rabbit1 napisa³/a:
zale¿y od której strony patrzysz

Od przodu pojazdu....

Bzymo - |18 Pa¼ 2012|, 2012 18:43

lukas2 napisa³/a:
Zbadaj jeszcze termostat czy puszcza na du¿y obieg (pamiêtaj ¿e pierwsza ch³odnica jest od klimy wiêc na wêzach popatrz raczej)

Rozumiem, ¿e w momencie gdy termostat pu¶ci, wê¿e powinny stwardnieæ? (sorry je¶li to lamerskie pytanie, ale jak wspomnia³em dopiero zaczynam przygodê z motoryzacj±), ale ¿eby to osi±gn±æ bêdê chyba musia³ pojechaæ gdzie¶ w korek w miasto ¿eby nagrzaæ porz±dnie auto, gdy¿ sprawdzi³em jeszcze raz wentylatory i oba za³±czaj± siê zaraz po uruchomieniu silnika i dmuchaj± ³adnie, a wskazówka od razu na czerwonym.. Kontrolka od ch³odnicy tym razem siê nie pali³a, ale zdarza siê te¿, ¿e podobnie czasami zapala mi siê kontrolka od ABS. Podejrzewam, ¿e to problem tego samego typu i znaj±c ¿ycie, skrzynki. Zatem w weekend spróbujê chocia¿ ma³± skrzynkê wymontowaæ i zregenerowaæ.

rabbit1 - |18 Pa¼ 2012|, 2012 19:21

Bzymo napisa³/a:
bêdê chyba musia³ pojechaæ gdzie¶ w korek w miasto ¿eby nagrzaæ porz±dnie auto

dla scorpio wystarczy góra 3 km i temperatura na wska¼niku powinna byæ w po³owie nie trzeba do tego jechaæ w ¿aden korek

Bzymo napisa³/a:
Kontrolka od ch³odnicy tym razem siê nie pali³a, ale zdarza siê te¿, ¿e podobnie czasami zapala mi siê kontrolka od ABS

jak takie jajka ci siê dziej± to zabieraj siê za te skrzynki chyba ¿e masz sprawn± i wiêksz± ga¶nice w aucie bo ta kilogramowa nie wystarczy wrazie co :D :

Bzymo - |18 Pa¼ 2012|, 2012 20:04

rabbit1 napisa³/a:
dla scorpio wystarczy góra 3 km i temperatura na wska¼niku powinna byæ w po³owie nie trzeba do tego jechaæ w ¿aden korek

Nawet przy dwóch krêc±cych siê od startu na maksa wentylatorach? Poniewa¿ szukaj±c informacji o problemach z ch³odzeniem i trzymaniem temp. ró¿nych opini mo¿na siê naczytaæ, st±d moje domniemania..
rabbit1 napisa³/a:
jak takie jajka ci siê dziej± to zabieraj siê za te skrzynki chyba ¿e masz sprawn± i wiêksz± ga¶nice w aucie bo ta kilogramowa nie wystarczy wrazie co :D

Heh no ojczulek jak je¼dzi³ ju¿ raz mniej wiêcej co¶ takiego prze¿y³, co prawda oby³o siê bez ga¶nicy, ale skoñczy³o siê na upalonym zegarze i unieruchomieniu auta, wiêc mam ¶wiadomo¶æ powagi sytuacji i postaram siê zrobiæ te skrzynki asap.

rabbit1 - |18 Pa¼ 2012|, 2012 20:18

Bzymo napisa³/a:
Nawet przy dwóch krêc±cych siê od startu na maksa wentylatorach? Poniewa¿ szukaj±c informacji o problemach z ch³odzeniem i trzymaniem temp. ró¿nych opini mo¿na siê naczytaæ, st±d moje domniemania..

nie wa¿ne czy wentyle siê krêc± teoretycznie ch³odz± tylko ch³odnice bo woda w bloku silnika sie nagrzewa i dopuki termostat nie otwozy to wskaznikk temperatury powinien pokazywac normalnie.spróbój odczepic zielony przeka¿nik pod zbiornikiem wyrównawczym od ch³odziwa,on jest odpowiedzialny za prace wentyli,moze styki mu sie zwar³y i dlatego chodz± ca³y czas.Pózniej to tylko czujnik podajacy na temp.na kompa i ewentualnie zwarcie na kablach

Adam73 - |18 Pa¼ 2012|, 2012 20:21

Bzymo napisa³/a:
Rozumiem, ¿e w momencie gdy termostat pu¶ci, wê¿e powinny stwardnieæ?
nie ogrzac sie :)
lukas2 - |18 Pa¼ 2012|, 2012 20:51

Cytat:
Rozumiem, ¿e w momencie gdy termostat pu¶ci, wê¿e powinny stwardnieæ?
nie ogrzac sie :)

Po starcie wê¿e grube od ch³odnicy maja byæ zimne a jak pu¶ci termostat na du¿y obieg to ciep³e siê zrobi±. Stwardnieæ w ¿adnym z tych przypadków nie powinny.
Wentyle te¿ nie powinny na zimnym startowaæ - skrzynki jak najszybciej bo grill bêdzie (zalatuj±cy plastikiem)

bingo - |18 Pa¼ 2012|, 2012 21:17

Bzymo napisa³/a:
w momencie gdy termostat pu¶ci, wê¿e powinny stwardnieæ?
- nie, ci¶nienie jest w ca³ym uk³adzie równe. Ci¶nenie jest, jak siê nagrzeja, albo jak masz uszczelkê pod g³owic± uszkodzon±.
Bzymo napisa³/a:
i oba za³±czaj± siê zaraz po uruchomieniu silnika
- czyli co¶ nie tak, chyba, ¿e klimê masz za³±czon±.
Bzymo napisa³/a:
a wskazówka od razu na czerwonym
- xczyli albo czujnik, albo licznik - auto nie nagrzeje ci siê od razu po odpaleniu, chwilê musi pochodziæ.
Bzymo napisa³/a:
i znaj±c ¿ycie, skrzynki.
- raczej wi±zki.
Bzymo napisa³/a:
no ojczulek jak je¼dzi³ ju¿ raz mniej wiêcej co¶ takiego prze¿y³
- w scorpio? bo to siê inaczej pali ni¿ du¿y fiat
(wiem z do¶wiadczenia).
lukas2 napisa³/a:
Stwardnieæ w ¿adnym z tych przypadków nie powinny.
- musz±, bo masz uk³±d nadci¶neniowy, inaczej zagotujesz uk³ad i g³owice (czerwone pole to 110*C).
Kevin Xy - |18 Pa¼ 2012|, 2012 23:14

Bzymo napisa³/a:
Kontrolka od ch³odnicy tym razem siê nie pali³a, ale zdarza siê te¿, ¿e podobnie czasami zapala mi siê kontrolka od ABS.

co to za kontrolka od chlodnicy ??
moze po prostu od stanu plynu chlodniczego ?

lukas2 - |19 Pa¼ 2012|, 2012 00:48

Bingo zale¿y co obierzemy za stwardnienie, ró¿ne s± twardo¶ci.
Bzymo - |19 Pa¼ 2012|, 2012 07:54

Dziêki za wyja¶nienia.

bingo napisa³/a:
- w scorpio? bo to siê inaczej pali ni¿ du¿y fiat
(wiem z do¶wiadczenia).

Tak w Scorpio który ja teraz je¿d¿ê mia³ przygodê, zaczê³o siê od tego ze gor±ce powietrze mu wali³o z nawiewów, nie móg³ otworzyæ szyb, pó¼niej nie móg³ otworzyæ auta od ¶rodka (ale jako¶ siê uda³o) a koniec koñców te zegary siê zjara³y (tzn ognia nie by³o ;) ) i auto pad³o (ale to z rok temu by³o i nie pamiêtam dok³adnie co i jak.

Kevin Xy napisa³/a:
co to za kontrolka od chlodnicy ??

No kontrolka na zegarach, zapewne od poziomu p³ynu, ale tak jak pisa³em p³yn w po³owie miêdzy min i max na wyrównawczym i te kontrolki potrafi± siê czasem same z siebie zapaliæ.

A jeszcze takie 2 pytania, poniewa¿ idzie weekend i mo¿e bêdzie chwilka ¿eby co¶ samemu pod³ubaæ, je¶li oka¿e siê walniêty termostat i bêdê chcia³ go sam wymieniæ, w momencie gdy go odkrêcê wycieknie p³yn ch³odniczy czy mogê smia³o odkrêcaæ i nie bêdzie takich niespodzianek? Bo widzia³em ¿e w sumie termostat jest umieszczony w górnej czê¶ci bloku, tylko nie wiem jakie jest wype³nienie p³ynem w ma³ym obiegu, a nie chcia³bym narobiæ ba³aganu na parkingu. I druga sprawa, po takim zabiegu pewnie bêdzie potrzebne odpowietrzenie uk³adu, zatem gdzie znajdê jakie¶ zawory odpowietrzaj±ce? Chyba ¿e mo¿na odpowietrzaæ po prostu przed odkrêcony korek na zbiorniczku wyrównawczym?

Jankes - |19 Pa¼ 2012|, 2012 08:12

Jak odkrecisz dekielek od termostatu, p³ynu wycieknie z litr.

A odpowietrzasz, sa rozne techniki, albo dolac plynu, zakrecic i pojezdzic, albo dolac i odpalic z odkreconym korkiem i niech osiagnie normalna temperature.

lukas2 - |19 Pa¼ 2012|, 2012 12:19

Koledzy polecaj± zagrzaæ pojazd podjechaæ na jak±¶ górkê i stan±æ przodem pod ni± (aby przód by³ w górze, odkrêciæ korek zbiorniczka i i podgazowaæ trochê co by z przelewu sam p³yn lecia³
bingo - |19 Pa¼ 2012|, 2012 14:45

Kevin Xy napisa³/a:
- dok³adnie ta.

[ Dodano: |19 Pa¼ 2012|, 2012 14:50 ]
Bzymo napisa³/a:
ale tak jak pisa³em p³yn w po³owie miêdzy min i max na wyrównawczym
- tylko pamiêtaj, ¿e p³yn zmienia swoj± wysoko¶æ w zale¿no¶ci od temperatury. i zale¿nie co u¿ywasz, mo¿e ci brakowaæ skali, bo co nie które maj± bardzo du¿± rozsze¿alno¶æ (np. Tesco ...) , a kontrolka dzia³a zarówno poni¿ej, jak i na za wysoki poziom. co nie zmienia faktu, ¿e jak dla mnie wi±zka siê k³ania i bez tego nie ma co dalej rozwa¿aæ tematu.

a odpowietrzasz przez odkrêcony korek. p³ynu jak ci ju¿ Jankes napisa³.

rabbit1 - |19 Pa¼ 2012|, 2012 15:54

ja tam pod zadne górki nie wjezdzam.ustawiam pokrêt³o dmuchawy na ciep³e odkrêcam korek od zbiornika wyrównawczego odpalam auto i gazuje a¿ sie otwozy termostat i pó¶ci na drugi obieg.troche tak poczekam i gitara :):
Kevin Xy - |19 Pa¼ 2012|, 2012 15:57

na cieple ??
ja tam zawsze na zimne aby nie zabierac ciepla z malego ukladu- wtedy szybciej sie on nagrzewa i otwiera termostat

rabbit1 - |19 Pa¼ 2012|, 2012 16:11

Kevin Xy napisa³/a:
na cieple ??

przynajmniej mam pewno¶æ ¿e gdzie¶ siê tam nie zawieruszy i nie zrobi jaki¶ korek powietrzny

Adam73 - |19 Pa¼ 2012|, 2012 18:07

rabbit1 napisa³/a:
ustawiam pokrêt³o dmuchawy na ciep³e

Ludzie to nie stary Fiat ,tu nie ma zaworu na wê¿ach .Klapki zamykaja jedynie dop³yw ogrzanego powietrza do nawiewów.
A co do odpowietrzania wystarczy troche poje¼dziæ kontroluj±c co jakis czas poziom p³ynu, a "mundry" uk³ad sam sie odpowietrzy.

Bzymo - |19 Pa¼ 2012|, 2012 18:51

bingo napisa³/a:
co nie zmienia faktu, ¿e jak dla mnie wi±zka siê k³ania i bez tego nie ma co dalej rozwa¿aæ tematu.

Tylko w³±¶nie wi±zki by³y robione jaki¶ czas temu przez "pana Miecia" który b±d¼ co b±d¼ zna siê na rzeczy.

Ok, diagnozy ci±g dalszy i sytuacja wygl±da tak:
Odpali³em dzi¶ auto, wy³±czy³em klime i wentylatory nie wystartowa³y, ale wskazówka posz³a na czerwone. Pozwoli³em silnikowi trochê popracowaæ a¿ siê nagrza³, du¿y obieg siê za³±czy³, wê¿e ciep³e, w zbiorniczku wyrównawczym poziom siê podnió¶³ do max (zatem termostat ok). W³±czy³em klimê, wentylatory zaczê³y chodziæ (wiêc widaæ klima odpowiedzialna by³a za start wentylatorów zaraz po odpaleniu silnika o czym pisa³em we wcze¶niejszych postach), a po paru chwilach wskazówka opad³a do poziomu. Wy³±czy³em klimê, wentylatory po paru chwilach stanê³y i za jaki¶ czas wskazówka znów posz³a na czerwone, ale wentylatory inaczej ni¿ przez za³±czenie klimy nie uruchamia³y siê. Zatem jutro jadê po czujnik temperatury do modu³u, zastanawia mnie tylko dlaczego nawet na zimnym silniku zaraz po uruchomieniu wskazówka posz³a na czerwone.. Aha i jeszcze takie 2 pytania, czy wykrêcenie tego czujnika te¿ wi±¿e siê z wyciekiem p³ynu ch³odniczego? I drugie, gdzie dok³adnie umiejscowiony jest czujnik który wskazuje na zegary? Bo ten od modu³u znalaz³em, ale drugiego ni hu hu nie mog³em dostrzec..

masa300789 - |19 Pa¼ 2012|, 2012 19:19

Ten na zegary to nie zaraz za obudowa termostatu? :)
rabbit1 - |19 Pa¼ 2012|, 2012 19:38

czujnik odpowiedzialny za wska¼nik na zegarach znajduje sie za termostatem ciut poni¿ej,dochodzi do niego bodaj¿e jeden kabelek.................no i masz winowajce tak jak ci pisa³em ¿e to wina czujnika,bo w innym wypadku jak by by³a na czerwonym polu to powinno wode wywalaæ przez zbiornik a u ciebie nic takiego siê nie dzieje
Bzymo - |19 Pa¼ 2012|, 2012 23:56

No nic, jutro bêdziemy próbowaæ zwalczyæ usterkê, oby pomy¶lnie ;)
bingo - |20 Pa¼ 2012|, 2012 10:09

rabbit1 napisa³/a:
- a niby po co? przeciesz to nie du¿y fiat z zaworem odcinaj±cym.
rabbit1 napisa³/a:
przynajmniej mam pewno¶æ ¿e gdzie¶ siê tam nie zawieruszy i nie zrobi jaki¶ korek powietrzny
- ale co maj± klapki na powietrzu do uk³adu wodnego?
Bzymo napisa³/a:
w zbiorniczku wyrównawczym poziom siê podnió¶³ do max (zatem termostat ok).
- ciekawa diagnoza ... poziom ci siê podniós³, bo zagrza³ê¶ auto, a nie dlatago, ¿e termostat OK.
Bzymo napisa³/a:
W³±czy³em klimê, wentylatory zaczê³y chodziæ (wiêc widaæ klima odpowiedzialna by³a za start wentylatorów zaraz po odpaleniu silnika o czym pisa³em we wcze¶niejszych postach),
- na pierwszym biegu startuje z klim±, o czym ci ju¿ pisa³em i siê o to pyta³em.
naprawê zacznij od wyjêcia przewodu z czujnika i jego mostkowania do masy. zobacz, jaki bêdzie wskazanie na przewodzie wypiêtym, a jakie na przewodzie do³o¿onym pod masê. i zobarz, jak± rezystancjê ma sam czujnik w zale¿no¶ci od temperatury silnika. Bo ja i tak uwa¿am, ¿e to kabelki bed± warowaæ. nie wiem, jak w 2.0, ale w 2.9 czujnik wentylatora i czujnik licznika to dwa ró¿ne czujniki (w BOB s± ko³o siebie przy termostacie, w MK2 w 2.9 12V ten od wentyla jest na ch³odnicy)..

rabbit1 - |20 Pa¼ 2012|, 2012 10:28

bingo napisa³/a:

rabbit1 napisa³/a:
- a niby po co? przeciesz to nie du¿y fiat z zaworem odcinaj±cym.
rabbit1 napisa³/a:
- ale co maj± klapki na powietrzu do uk³adu wodnego?

kto¶ kiedy¶ zaraz z pocz±tku jak zaczyna³em moj± przygode ze scorpio na forum mi tak napisa³ i tak te¿ robi³em :P

Bzymo - |20 Pa¼ 2012|, 2012 14:45

bingo napisa³/a:
- ciekawa diagnoza ... poziom ci siê podniós³, bo zagrza³ê¶ auto, a nie dlatago, ¿e termostat OK.

Nie zrozumieli¶my siê chyba dok³adnie. Termostat ok stwierdzi³em widz±c, ¿e du¿y obieg siê w³±czy³ co w konsekwencji spowodowa³o ruch rozgrzanego p³ynu i podniesienie poziomu w zbiorniczku.

Cytat:
naprawê zacznij od wyjêcia przewodu z czujnika i jego mostkowania do masy. zobacz, jaki bêdzie wskazanie na przewodzie wypiêtym, a jakie na przewodzie do³o¿onym pod masê. i zobarz, jak± rezystancjê ma sam czujnik w zale¿no¶ci od temperatury silnika. Bo ja i tak uwa¿am, ¿e to kabelki bed± warowaæ. nie wiem, jak w 2.0, ale w 2.9 czujnik wentylatora i czujnik licznika to dwa ró¿ne czujniki (w BOB s± ko³o siebie przy termostacie, w MK2 w 2.9 12V ten od wentyla jest na ch³odnicy)..

Hmm to bêdê musia³ siê wyposa¿yæ w miernik ¿êby to zrobiæ. Czujniki te¿ s± dwa, ale co¶ mi siê tu nie podoba, ten od modu³u ile powinien mieæ pinów 2 czy 4? Bo wydawa³o mi siê ¿e 4 (2 na ka¿dy wentyl, chyba ¿e jest tak ¿e jeden dedykowany na silnik a drugi na klime?) i taki pocz±tkowo zamówi³em w sklepie (w sumie z katalogu te¿ taki dobrali), ale odpi±³em dzi¶ wtyczkê i tam by³o miejsce na 2 okr±g³e bolce (wiêc chyba czujnik tego typu http://allegro.pl/czujnik...95446712.html). Natomiast co siê tyczy czujnika od zegarów to wygl±d±³ tak jak do 2.9 i mia³ okr±g³± wtyczkê, gdzie patrz±c na allegro widzê, ¿e do 2.0 powinna byæ prostok±tna. Co¶ mi tu nie pasi..

I jeszcze jedno spostrze¿enie, ta wahaj±ca siê wskazówka od zegarów chyba sobie lata niezale¿nie od w³±czenia lub wy³±czenia klimy, poniewa¿ dzi¶ trochê po odpaleniu silnika (klima wy³±czona) posz³a w górê, ale jak siê nagrza³ i du¿y obieg siê za³±czy³ to wróci³a do poziomu.

bingo - |20 Pa¼ 2012|, 2012 19:09

Bzymo napisa³/a:
Termostat ok stwierdzi³em widz±c, ¿e du¿y obieg siê w³±czy³ co w konsekwencji spowodowa³o ruch rozgrzanego p³ynu i podniesienie poziomu w zbiorniczku.
- i to jest dobra diagnoza.
czujnik jeden idzie do kompa, a drugi na licznik. komp steruje wentylami - pierwszy idrugi bieg. i to komp dostaje sygna³ z klimy, ¿e ma za³aczyæ wentyle w odpowidniiej prêdko¶ci.
Bzymo napisa³/a:
to bêdê musia³ siê wyposa¿yæ w miernik ¿êby to zrobiæ
- zacznij od mostkowania przewody wypiêtego z czujnika. to chyba ten z jednym przewodem, ale nich to kto¶ potwierszi, bo ja nie pamiêtam i mogê siê myliæ.
rabbit1 - |20 Pa¼ 2012|, 2012 19:55

Cytat:
zacznij od mostkowania przewody wypiêtego z czujnika. to chyba ten z jednym przewodem, ale nich to kto¶ potwierszi, bo ja nie pamiêtam i mogê siê myliæ.

bingo, pi³e¶ co¶ bo fajnie siê czyta twoj± wypowiedz :P

pisa³em ju¿ ¿e czujnik daj±cy sygna³ na zegary jest to jeden przewód z gumowym kapslem na czujnik...........jak wy czytacie :):

gufer-posepny - |20 Pa¼ 2012|, 2012 23:05

w 8v i 2,3 to mog± byæ 2 kable nawet na zegary bo przeca kolektor jest plastikowy to ciê¿ko z tego masê braæ .
Kevin Xy - |20 Pa¼ 2012|, 2012 23:11

gufer-posepny napisa³/a:
mog± byæ 2 kable

moga czy musza ??

rabbit1 - |20 Pa¼ 2012|, 2012 23:24

gufer-posepny napisa³/a:
w 8v i 2,3 to mog± byæ 2 kable nawet na zegary bo przeca kolektor jest plastikowy to ciê¿ko z tego masê braæ .

ale przecierz czujnik jest wkrêcony w obudowe g³owicy a nie w kolektor to jest jeden kabel tak przynajmniej jest u mnie

Kevin Xy - |20 Pa¼ 2012|, 2012 23:28

no ale Ty masz chyba 16V ??
gufer-posepny - |21 Pa¼ 2012|, 2012 08:52

w 16v jest alu kolektor st±d jeden kabel . w 8v dwa kable .
bingo - |21 Pa¼ 2012|, 2012 10:46

rabbit1 napisa³/a:
bingo, pi³e¶ co¶ bo fajnie siê czyta twoj± wypowiedz
- pisze bez patrzenia na klawiaturê i ekran, czasem jaka¶ palcówjka wyjdzie.
Jacek12 - |21 Pa¼ 2012|, 2012 18:10

tak dla pewno¶ci
http://www.ford-esklep.pl...4337456-FORD/81
oraz
http://www.ford-esklep.pl...nik-FO-93368/94

Bzymo - |22 Pa¼ 2012|, 2012 20:09

Ok na wstêpie ma³e sprostowanie, pope³ni³em ma³e faux-pas auto jest 16v a nie jak wklei³em w opis 8v - ale mniejsza o to, chocia¿ nie jest to bez znaczenia gdy¿:
Jacek12 napisa³/a:
http://www.ford-esklep.pl...4337456-FORD/81

to by siê zgadza³o, tak powinien wygl±daæ czujnik do wersji 16v, a tymczasem u mnie jest co¶ takiego:
http://ford.sklep.pl/prod...rd-6810428.html
czyli jak do wersji 8v (ca³ego czujnika nie wykrêca³em, ale w momencie gdy wyj±³em wtyczkê by³a ona okr±g³a z miejscem na 2 okr±g³e bolce, wiec obstawiam, ¿e w³a¶nie taki czujnik jest zamontowany). Wiêc kto¶ mi musia³ co¶ ³adnie namieszaæ. Niestety cz³owiek jak wraca z pracy to ju¿ ciemno i pod³ubaæ z mostkowaniem nic mi siê nie uda³o. Nie mniej jednak kto¶ siê orientuje mo¿e czy du¿a ró¼nica mo¿e byæ w dzia³aniu tych dwóch czujników, je¶li w ogóle jakakolwiek? Bo teraz nie wiem, czy bawiæ siê i szukaæ elektryka, który by mi przerobi³ to z powrotem na wtyczkê prostok±tn± czy zostaæ przy tym co jest i naprawiæ?

masa300789 - |22 Pa¼ 2012|, 2012 21:33

Cos sobie nie moge przypomniec prostokatnej wtyczki na czujnikach temperatury w 16v,na zegary jest kawalek gumowego kapselka nasuwanego na czujnik a na kompa chyba jakas okraglawa wtyczka i dosc spora
Bzymo - |22 Pa¼ 2012|, 2012 21:51

No w³a¶nie gdzie nie spojrzeæ w internecie, czy po sklepach czy na alledrogo do 2.0 16v s± czujniki z prostok±tn± koñcówk± i p³askimi pinami, a tylko do 8v s± okr±g³e. W sklepie z bazy danych te¿ okr±g³ych nie mogli mi dobraæ. St±d moje w±tpliwo¶ci i pytanie..
Julek - |22 Pa¼ 2012|, 2012 22:03

Bzymo, bez obrazy ale mo¿e po prostu masz silnik 8v, a nie 16v?
cewki zap³onowe masz z przodu silnika, od strony pasa przedniego, czy na górze silnika pod plastikowym deklem

Bzymo - |23 Pa¼ 2012|, 2012 06:37

Pod plastikowym deklem. Komora silnika wygl±da dok³adnie jak ta:
http://scorpio3.republika...0%2016v%20p.jpg
No mo¿e tylko akumulator po drugiej stronie :):

Julek - |23 Pa¼ 2012|, 2012 07:29

no to bez w±tpienia 16stka, wobec tego kto¶ za³o¿y³ czujnik z 8v,
ale w±tpiê ¿eby to on by³ ¼ród³em problemu

Jacek12 - |24 Pa¼ 2012|, 2012 19:55

Julek napisa³/a:
cewki zap³onowe masz z przodu silnika, od strony pasa przedniego, czy na górze silnika pod plastikowym deklem

super ¿e w koñcu wiesz jaki masz silnik

rabbit1 - |25 Pa¼ 2012|, 2012 18:30

Jacek12 napisa³/a:
Julek napisa³/a:

super ¿e w koñcu wiesz jaki masz silnik

a problem nadal pozosta³.

Julek - |25 Pa¼ 2012|, 2012 18:53

rabbit1, nic koledze nie wymy¶limy wiêcej przez internet
dosta³ diagnozê:
- najpierw niech sprawdzi oba czujniki,
- potem wi±zki
- skrzynki
a potem to pogadamy

rabbit1 - |25 Pa¼ 2012|, 2012 21:50

Julek napisa³/a:
- potem wi±zki

ja w³a¶nie robie swoj± (tragedia jedna wielka masakra)

WieSiu - |31 Pa¼ 2012|, 2012 13:36

rabbit1 napisa³/a:
ja w³a¶nie robie swoj± (tragedia jedna wielka masakra)

I ciekawe ze z taka masakra potrafil jezdzic :D scorpio to odporne auto ;) Inne nowoczesne auta dawno by umarly z takimi wiazkami

Bzymo - |7 Lis 2012|, 2012 12:57

Ok, wszystko trochê trwa³o, pó¼niej brak neta i listopadowe ¶wiêto uniemo¿liwi³y podzielenie siê radosn± nowin±, ale koniec koñców problem rozwi±zany i wszystko dzia³a jak nale¿y :) A ¼ród³em ca³ego z³a okaza³ siê czujnik na modu³.
Tak¿e dziêki wszystkim za pomocne komentarze i uwagi.