Ford Scorpio Team
Forum mi³o¶ników samochodu marki Ford Scorpio

Silnik + zasilanie paliwem - BOB wyrzuca p³yn przez zbiornik.

zelazny_gst - |27 Lip 2014|, 2014 22:22
Temat postu: BOB wyrzuca p³yn przez zbiornik.
Po 2 letnim staniu, odpali³em bob-a no i mam problem, na postoju przy wy³±czonym silniku ( nie robi tego podczas jazdy) wyrzuca p³yn ch³odz±cy przez kurek. Czy mo¿e to byæ wina skróconej sprê¿yny w kurku, lub tego ¿e termostat siê nie otwiera.
Reader - |27 Lip 2014|, 2014 22:52

Poziom p³ynu a¿ tak wzrasta na ciep³ym silniku?
zelazny_gst - |27 Lip 2014|, 2014 23:10

S±dzê ¿e jest to bardziej wina ci¶nienia w obiegu, ni¿ nadmiaru p³ynu którego w zbiorniku by³o odpowiednio.
Reader - |27 Lip 2014|, 2014 23:11

Czyli wyrzuca p³yn wê¿ykiem przy jednocze¶nie prawid³owym poziomie?
pepi - |28 Lip 2014|, 2014 07:32

zobacz czy powroty do zbiorniczka masz nie zapchane -w zbiorniczku te¿
zelazny_gst - |28 Lip 2014|, 2014 08:32

Dok³adnie wyrzuca p³yn przez wê¿yk. Jak siê uda dostaæ dzi¶ do kana³u to zdemontuje ca³y uk³ad i go przej¿e.
trzypion - |28 Lip 2014|, 2014 08:49

Przedmuch na uszczelce g³owicy?
bingo - |28 Lip 2014|, 2014 09:31

nie do koñca rozumiem - wywala p³yn przy wy³±czonym silniku? ale zaraz po jego wy³±czeniu i przy normalnie nagrzanym? to mi wygl±da na spadek ci¶nienia w uk³adzie i wrzenie przez to p³ynu. W trakcie pracy jest przep³yw i nie ma punktowego wzrostu temperatury, po wy³±czeniu silnika takie co¶ siê mo¿e dziaæ. Jednak je¶li jest odpowiednie ci¶nienie, nie ma to wiêkszego znaczenia, bo i tak nie przekraczamy punktu wrzenia. ale gdy w uk³adzie jest za niskie ci¶nienie, to mo¿e ju¿ siê to dziaæ. a wiec mo¿e to byæ jaka¶ niewielka dziurka,nnp. na opasce, która puszcza tylko przy wy¿szym ci¶nieniu, albo uszkodzony korek na zbiorniku, który za wcze¶nie siê otwiera.

[ Dodano: |28 Lip 2014|, 2014 09:32 ]
zelazny_gst napisa³/a:
Czy mo¿e to byæ wina skróconej sprê¿yny w kurku
- no to by wyja¶nia³o wszystko.
pepi - |28 Lip 2014|, 2014 11:58

no tak tylko moje ka¿de boby mia³y tak zrobione i nic nie wywala³o ;)
ford2fast - |28 Lip 2014|, 2014 16:01

trzypion napisa³/a:
Przedmuch na uszczelce g³owicy?

Prêdzej na zwojach mózgowych :)

sobolaqe - |28 Lip 2014|, 2014 16:51

pepi napisa³/a:

to byl/jest dosc czesty patent.
Zreszta na forum troche osob tak mialo zrobione i jezdzilo.

Wiec moze pytanie o ile skrocona a po drugie korki troche lat juz maja.
Moze warto zainwestowac 20-30 zl i kupic nowy zeby sprawdzic czy sie nie poprawi :)

ford2fast - |28 Lip 2014|, 2014 17:21

sobolaqe napisa³/a:
pepi napisa³/a:

to byl/jest dosc czesty patent.
Zreszta na forum troche osob tak mialo zrobione i jezdzilo.

Wiec moze pytanie o ile skrocona a po drugie korki troche lat juz maja.
Moze warto zainwestowac 20-30 zl i kupic nowy zeby sprawdzic czy sie nie poprawi :)

Ja nigdy nie skraca³em tylko kupowa³em nowy :)
To koszt tylko kilkudziesiêciu z³otych :)

sobolaqe - |28 Lip 2014|, 2014 18:40

ford2fast napisa³/a:

Ja nigdy nie skraca³em tylko kupowa³em nowy :)

Z tym ze to skracanie bylo spowodowane nie zuzyciem korka tylko checia obnizenia cisnienia w ukladzie.
Zabij nie pamietam juz w jakim celu, do znalezienia na forum albo ktos kto to robil podpowie.

ford2fast napisa³/a:

To koszt tylko kilkudziesiêciu z³otych :)

Dlatego sugeruje jednak kupic nowy i sprawdzic czy bedzie lepiej.
Koszt minimalny a potencjalne szkody moga byc o wiele wiele wieksze i bardziej kosztowne.

w mk1 mi waz dwa razy strzelil i chlodnice rozszczelnilo zanim sie zorientowalem ze to korek byl winny :)
w mk3 juz zakupilem profilaktycznie nowy bo to tansze nawet niz waz nie mowiac juz o chlodnicy :)

Struna - |28 Lip 2014|, 2014 18:50

sobolaqe napisa³/a:
Zabij nie pamietam juz w jakim celu
no w³a¶nie w celu obni¿enia ci¶nienia - coby zbiorniczki nie pêka³y i ch³odnice siê nie u¶miecha³y.
ford2fast - |28 Lip 2014|, 2014 19:35

Struna napisa³/a:
sobolaqe napisa³/a:
no w³a¶nie w celu obni¿enia ci¶nienia - coby zbiorniczki nie pêka³y i ch³odnice siê nie u¶miecha³y.

Nowy zbiorniczek poni¿ej dwie¶cie PLN , jedynie ch³odnica powy¿ej tysi±ca :)

sobolaqe - |28 Lip 2014|, 2014 20:04

Struna napisa³/a:
sobolaqe napisa³/a:

Troche zle sie wypowiedzialem, wiedzialem w jakim celu nie pamietalem tylko co sie poddawalo.
Czyli mozna powiedziec ze to samo co mialem w mk1, zbiornik co prawda wytzrymal(ale malal w oczach po poluzowaniu korka)
Chlodnica okazala sie slabsza :)

masa300789 - |28 Lip 2014|, 2014 20:59

Wg mnie tylko i wylacznie zakup nowego korka ,jesli objawy nie ustapia to raczej trzeba znalezc przyczyne takich zachowan i usunac niedomaganie :P
pepi - |28 Lip 2014|, 2014 21:01

zapchane co¶ i tyle
ford2fast - |28 Lip 2014|, 2014 23:55

A je¿eli ch³odnica pachnie ju¿ trupem to sztuczne przed³u¿anie jej ¿ycia mija siê z celem :roll:
Reader - |29 Lip 2014|, 2014 07:33

masa300789 napisa³/a:
Wg mnie tylko i wylacznie zakup nowego korka ,jesli objawy nie ustapia to raczej trzeba znalezc przyczyne takich zachowan i usunac niedomaganie :P

Czyli wymieniaæ kolejne czê¶ci a¿ siê w koñcu trafi? ;)

Do sprawdzenia korka wystarcz± kontrola uszczelek oraz pod³±czenie gumowym wê¿ykiem pod kompresor i sprawdzenie ci¶nienia otwarcia.
http://ford-scorpio.pl/fo...p=542959#542959

ford2fast - |29 Lip 2014|, 2014 08:40

Reader napisa³/a:
masa300789 napisa³/a:

Do sprawdzenia korka wystarcz± kontrola uszczelek oraz pod³±czenie gumowym wê¿ykiem pod kompresor i sprawdzenie ci¶nienia otwarcia.

Nowy korek kupowa³em w ASO za oko³o 40 z³ i nigdy nie zaszkodzi profilaktycznie go wymieniæ :roll:
Nie ka¿dy ma kompresor i mo¿liwo¶æ zabawy z pomiarem :)

trzypion - |29 Lip 2014|, 2014 09:25

Nie ka¿dy tez lubi wymieniac na ¶lepo pó³ samochodu, zanim trafi na w³a¶ciwy element. Ale w koñcu zawsze mo¿na tygodniem ciê¿kiej pracy zaoszczêdziæ 10 minut diagnostyki.
Zamiast kompresora mozna uzyc pompki do kó³. odpowiednie korki mo¿na kupic w sklepie, a za pomoc± starego wentyla, wiertarki i kleju zrobic gotowy króciec. Zajmuje to te¿ kilka chwil.

Reader - |29 Lip 2014|, 2014 09:33

trzypion napisa³/a:
. odpowiednie korki mo¿na kupic w sklepie, a za pomoc± starego wentyla, wiertarki i kleju zrobic gotowy króciec. Zajmuje to te¿ kilka chwil.

W Scorpio mk3 nie ma potrzeby, tam jest ma³y otwór od spodu i wystarczy koñcówka sto¿kowa na wê¿u kompresora + ma³y odcinek odpowiedniego wê¿yka jako uszczelnienie.

zelazny_gst - |29 Lip 2014|, 2014 10:08

Ten zagadkowy quiz , wygra³ Bingo, Wszystko wina korka. Dziêki wszystkim za pomoc.
trzypion - |29 Lip 2014|, 2014 11:23

Reader napisa³/a:
W Scorpio mk3 nie ma potrzeby, tam jest ma³y otwór od spodu

O? Nie wiedzia³em. Gdzie siê dok³adnie znajduje?

Struna - |29 Lip 2014|, 2014 11:38

ford2fast napisa³/a:
Nowy zbiorniczek poni¿ej dwie¶cie PLN
chyba jako¶ kole 160 p³aci³em za nówkê, mimo to i tak da³em do niego korek z przyciêt± sprê¿yn±.
ford2fast napisa³/a:
jedynie ch³odnica powy¿ej tysi±ca
a defekt w trasie - bezcenny.

Cytat:
W Scorpio mk3 nie ma potrzeby, tam jest ma³y otwór od spodu i wystarczy koñcówka sto¿kowa na wê¿u kompresora + ma³y odcinek odpowiedniego wê¿yka jako uszczelnienie.

wystarczy zdj±æ wê¿yk powrotu, palcem zatkaæ króciec a w ten¿e wê¿yk dmuchn±æ ( czy to kompresorem czy te¿ pompk±.

Ja sobie tak od pewnego czasu sprawdza³em szczelno¶æ ³±czników g³owic w bob-bie zanim wszystko posk³ada³em. Zaoszczêdza sporo czasu i roboty gdyby siê okaza³o, ¿e co¶ cieknie, a normalnie jest to do wykrycia dopiero po z³o¿eniu wszystkiego do kupy i odpaleniu auta.

ford2fast - |29 Lip 2014|, 2014 11:52

Struna napisa³/a:
ford2fast napisa³/a:
jedynie ch³odnica powy¿ej tysi±ca
a defekt w trasie - bezcenny.

W trasie ch³odnica u¶miecha siê rzadko :)
Najczê¶ciej w mie¶cie :)

bingo - |29 Lip 2014|, 2014 12:04

generalnie je¶li co¶ strzela od ci¶nienia, to trzeba to wymieniæ, a nie obni¿aæ ci¶nienie. Ci¶nienie jest po to wy¿sze, by zawsze by³a ciecz w uk³adzie, a nie powstawa³ gaz. scorpio ma instalacjê wodn± ci¶nieniow± i musi byæ tam odpowiednie ci¶nienie, by nie dochodzi³o do punkowych przegrzañ. W 12V6 jest to szczególnie wa¿ne, jak w innych nie wiem, ale tu przerobi³em to na w³asnej skórze.
Struna - |29 Lip 2014|, 2014 12:15

a jak zamiast 2 barów bêdzie 1,5 to co ? popsuje siê ?
Ja tym autem zrobi³em ko³o 300 kkm i jako¶ nic siê z powodu "poprawionego" korka nie dzia³o - mo¿e w³a¶nie dlatego siê nie dzia³o, ¿e by³ poprawiony.

trzypion - |29 Lip 2014|, 2014 12:35

Tak lub nie ;) Jesli na skutek za niskiego ci¶nienia bedzie siê p³yn gotowa³, to jednak nie bêdzie to zdrowe dla silnika.
Struna - |29 Lip 2014|, 2014 12:39

czytanie ze zrozumieniem to jak widzê zanikaj±ca umiejêtno¶æ....
bingo - |29 Lip 2014|, 2014 15:16

"poprawiony" korek obni¿a ci¶nienie p³ynu, a co za tym idzie zmniejsza siê ryzyko uszkodzenia czê¶ci uk³adu od zbyt wysokiego ci¶nienia.
równocze¶nie "poprawiony" korek obni¿a temperaturê wrzenia p³ynu, co mo¿e prowadziæ do miejscowego wrzenia p³ynu w uk³adzie. W BOB nie spotka³em siê z tym problemem, ale w 2,9 V12 jest to bardzo ³atwe do osi±gniêcia - tam przy g³owicy temperatura p³ynu dochodzi punktowo do granicy wrzenia i nawet lekko obni¿one ci¶nienie mo¿e doprowadziæ do wrzenia p³ynu. A jak punktowo wyst±pi wrzenie, wzrasta ci¶nienie i wypluwa nadmiar p³ynu z uk³adu. A jak mniej p³ynu, to za chwilê ci¶nienie znowu spada, i to mocniej, punkt wrzenia jest znowu ni¿ej i znowu nastêpuje wrzenie. Reakcja ³añcuchowa samo napêdzaj±ca siê. Mo¿na to wy³apaæ jeszcze kontrolk± poziomu p³ynu, ale w s³oñcu nie zawsze jest to widoczne, no i brak sygna³u d¼wiêkowego te¿ robi swoje. Acha, jak w silniku zrobi siê punktowo gaz zamiast cieczy, to w tym miejscu nastêpuje bardzo silne przegrzanie.
a o do czêstotliwo¶ci awarii - czasem mo¿e byæ to kwestia 1 cm sprê¿yny, wiadomo, ¿e oryginalnie na pewno ma zapas przewidziany na jej zu¿ycie i po latach ci¶nienie otwarcia jest ni¿sze od orygina³u. Wiêc skrócenie starej sprê¿yny to inne ci¶nienie (ni¿sze) ni¿ skrócenie nowej sprê¿yny.

Struna - |29 Lip 2014|, 2014 15:58

bingo napisa³/a:
W BOB nie spotka³em siê z tym problemem, ale w 2,9 V12 jest to bardzo ³atwe do osi±gniêcia
wg mnie to kwestia innego uk³adu, mk3 ma inaczej, mk1/2 inaczej. KOrki w mk3 trzymaj± wy¿sze ci¶nienie, wiêc jakby to by³o 12v6 ale w mk3 to jest inna bajka ni¿ 12V6 w uk³adzie z mk1/2.

Poza tym - bob puszczony bez korka przy pierwszym obrocie przez du¿y obieg wywali sporo p³ynu podczas gdy 12V6 zupe³nie nie ma takowych tendencji, co jakby rzuca nieco cienia na Twoj± teoriê o granicy wrzenia.
12V6 to zupe³nie ch³odny silnik jest.
bingo napisa³/a:
kwestia 1 cm sprê¿yny,
1 cm ? to by by³o ju¿ gdzie¶ 1/3 ca³o¶ci sprê¿yny - bez przesadyzmu.

Zosta³y zrobione pomiary ci¶nieñ - na forum mo¿na znale¼æ warto¶ci.

To nie jest modyfikacja na pa³ê, tylko bardzo ¶wiadome i przemy¶lane oraz zamierzone i zmierzone w skutkach dzia³anie.

Aczkolwiek nikogo nie zamierzam przekonywaæ do takiego rozwi±zania - zawsze mo¿na kupiæ/wymieniæ po kolei wszystkie wê¿e bo po nastu latach to niewiele im trzeba ( co zreszt± wielu do¶wiadczy³o - pêkniêcie wzd³u¿ne ), potem ch³odnica, najlepiej jeszcze p³ukanie obiegu wodnego, nagrzewnica, zbiorniczek, termostat i pompa wody.

Wtedy to sobie mo¿na ¶mia³o 2,5 bara trzymaæ, a zaraz siê oka¿e, ¿e leciwe uszczelki pod g³owic± polegn± od tego :)
No to od razu ca³y silnik rozebraæ i kapitalkê strzeliæ - natomiast korka PRZENIGDY nie modyfikowaæ :)

btw bingo - zdaje siê szczepi³e¶ klimatrona z mk3 do bodaj mk2 - to¿ to te¿ inny uk³ad/silnik, prze³o¿enia itd - wybuch³o ? :)

trzypion - |29 Lip 2014|, 2014 16:20

No niby tak, ale wywalanie p³ynu to siê ju¿ ³atwo wy³apuje, i daje siê z tym dojechaæ gdzie¶, nawet dolewaj±c po drodze. Z rozwalon± ch³odnica jest ju¿ ciê¿ej....
Struna - |29 Lip 2014|, 2014 16:24

ano w³a¶nie - dlatego ja przyj±³em za³o¿enie, ¿e nawet je¶li ( co siê nie zdarzy³o ) wyrzuci trochê p³ynu, to stanê, przestygnie, dolejê i pojadê dalej, a nie rozkraczê auto hgw gdzie bez mo¿liwo¶ci naprawy w sensownym czasie i kasie.

Ot - kwestia podej¶cia i priorytetów.
Ja auto mam do je¿d¿enia a nie ogl±dania jak sobie stoi :)

masa300789 - |29 Lip 2014|, 2014 17:00

Reader napisa³/a:
masa300789 napisa³/a:

Dalej obstaje przy swoim :) korek to ok 30 pln i nie trzeba wymieniac pol auta ,moj wyraz twarzy byl bezcenny gdy zakupilem mk3 i po przejechaniu ok30-40km zatrzymalem sie aby zapytac o droge ,a pod autkiem 1,5l plynu na asfalcie a winny byl uszkodzony korek .Twoj sposob jest ok dla kogos kto ma czas i wiedze i jeszcze bedzie pewny tych swoich pomiarow ;) ja az tak sobie nie wierze :-d

gufer-posepny - |29 Lip 2014|, 2014 17:26

warto spojrzeæ ¿e bob to ma 10 do nawet 20 stopni wy¿sz± temperaturê robocz± zreszt± jeszcze nie spotka³em auta które mia³oby nawet 110 stopni jako normê .
bingo - |29 Lip 2014|, 2014 18:20

Struna napisa³/a:
1 cm ? to by by³o ju¿ gdzie¶ 1/3 ca³o¶ci sprê¿yny - bez przesadyzmu.
- warto¶æ rzucona dla przyk³adu , nie ci±³em sprê¿yny, nawet jej nie ogl±da³em, wiêc co do warto¶ci siê nie wypowiadam

Struna napisa³/a:
wiêc jakby to by³o 12v6 ale w mk3 to jest inna bajka ni¿ 12V6 w uk³adzie z mk1/2.
- ja mogê siê wypowiedzieæ co do MK2 i silnika 2.9 12V - tam testowa³em i niestety minimalnie ni¿sze ci¶nienie powodowa³o punktowy wzrost temperatury powy¿ej temp. wrzenia. niestety, testy kontrolowane wykonane ju¿ po remoncie silnika w celu dok³adnego zbadania przyczyn jego uszkodzenia.

Struna napisa³/a:
btw bingo - zdaje siê szczepi³e¶ klimatrona z mk3 do bodaj mk2 - to¿ to te¿ inny uk³ad/silnik, prze³o¿enia itd - wybuch³o ?
- sama klima jest identyczna, wszystkie uk³ady ci¶nieniowe s± bez zmian. Jedynie zmieniasz elektrykê. ale nie wybuch³o - w koñcu ja to robi³em ;-)

[ Dodano: |29 Lip 2014|, 2014 18:20 ]
gufer-posepny napisa³/a:
nawet 110 stopni jako normê
- windstar, du¿y fiat i wiele innych aut z uk³adem otwartym, g³ównie modne w amerykañcach.
Struna - |29 Lip 2014|, 2014 18:24

bingo napisa³/a:
ja mogê siê wypowiedzieæ co do MK2 i silnika 2.9 12V
no widzisz, a tam jest inny korek no i wiskoza, która ma sporo inny sposób funkcjonowania ni¿ elektro-wentyle.
bingo napisa³/a:
nie wybuch³o - w koñcu ja to robi³em
có¿ za skromno¶æ :)
aviator - |29 Lip 2014|, 2014 19:02

no to co z tym korkiem, bo lekko jestem sko³owany...
korek stuningowa³em wedle opisu z forum ju¿ dawno temu... mam wszystkie wê¿e nowe, now± ch³odnicê, termostat i pompê wody. Do tej pory bez problemu aczkolwiek, gdzie¶ tam raz w upale w korku na autobahnie temperatura siê trochê podnios³a i sporo jej zajê³o zanim opad³a - na normalnie w³±czonym silniku (to ma byæ niby wina korka??? :shock: )
Zostawiæ tak jak jest czy kupiæ nowy korek???

ford2fast - |29 Lip 2014|, 2014 19:13

Je¿eli wszystko masz nowe to kup nowy korek :)
Nie masz potrzeby kombinowania :roll:

zelazny_gst - |29 Lip 2014|, 2014 19:14

aviator, Moje osobiste zdanie oparte o do¶wiadczenie osób z tego forum które wrêcz "uje¿d¿a³y bob-a" , jest takie zostaw tak jak jest. Mnie ten korek z rytmu wybi³, bo auto 2 lata sta³o nie ruszane i zapomnia³em co to mieæ bob-a w rodzinie :d .
aviator - |29 Lip 2014|, 2014 19:20

Korek dosta³ tuning aby nowa ch³odnica nie dosta³a za szybko banana - i jak na razie wszystko jest cacy.
zelazny_gst - |29 Lip 2014|, 2014 19:26

Te¿ mam now± ch³odnicê a na wymianê czeka ju¿ nowa nagrzewniczka, i pomimo tego zostawiam zmodyfikowany korek.
ford2fast - |29 Lip 2014|, 2014 19:27

Tylko stare trupy siê u¶miechaj± :)
Nowa ch³odnica NIGDY nie ulega takim uszkodzeniom , to przypad³o¶æ staro¶ci :)

aviator napisa³/a:
Korek dosta³ tuning aby nowa ch³odnica nie dosta³a za szybko banana - i jak na razie wszystko jest cacy.

Sprawna ch³odnica te¿ nie spuchnie i wcale nie musi byæ nowa :)
Tylko spróchnia³e mocno utlenione amelinium ulega odkszta³ceniom pod tak niewielkim ci¶nieniem :)

bingo - |29 Lip 2014|, 2014 21:03

aviator napisa³/a:
no to co z tym korkiem, bo lekko jestem sko³owany...
- na forum mo¿emy ci pomóc i przedstawiæ ró¿ne opcje, ale decyzje podejmujesz Ty na w³asne ryzyko - to nie warsztat, tylko pomoc. a ci±gniêcie tematu nic ci ju¿ wiêcej nie zmieni oprócz tego, ¿e czê¶æ osób z jedn± teori± bêdzie próbowa³o przekrzyczeæ inn± czê¶æ osób z drug± teori±.
gufer-posepny - |29 Lip 2014|, 2014 21:47

nowa ch³odnica , nagrzewnica , kolanko przy termostacie , kolanko przez g³owicê i jest szansa ¿e ci¶nienie nie rozwali czego¶ latem .... w korku ... w pi±tek o 17 ... jad±c do napalonej dziewczyny ....
ford2fast - |29 Lip 2014|, 2014 22:19

gufer-posepny napisa³/a:
nowa ch³odnica , nagrzewnica , kolanko przy termostacie , kolanko przez g³owicê i jest szansa ¿e ci¶nienie nie rozwali czego¶ latem .... w korku ... w pi±tek o 17 ... jad±c do napalonej dziewczyny ....

Nie ma takiej opcji ¿eby w sprawnym aucie rozwali³o :)

pepi - |29 Lip 2014|, 2014 22:19

tylko bob ma podniesione ci¶nienie
zwyk³e maj± co¶ ni¿ej ;)
a korek kupiony by³ jaki

[ Dodano: |29 Lip 2014|, 2014 22:20 ]
to mi ze 3 razy ;)

ford2fast - |29 Lip 2014|, 2014 22:26

pepi napisa³/a:
tylko bob ma podniesione ci¶nienie
zwyk³e maj± co¶ ni¿ej ;)
a korek kupiony by³ jaki

Korki we wszystkich silnikach benzynowych s± te same :)

pepi - |30 Lip 2014|, 2014 06:48

jeste¶ tego pewny ??
Reader - |30 Lip 2014|, 2014 08:15

masa300789 napisa³/a:
Dalej obstaje przy swoim :) korek to ok 30 pln i nie trzeba wymieniac pol auta ,moj wyraz twarzy byl bezcenny gdy zakupilem mk3 i po przejechaniu ok30-40km zatrzymalem sie aby zapytac o droge ,a pod autkiem 1,5l plynu na asfalcie a winny byl uszkodzony korek .

Czyli 1.5L wyciek³o przez korek?
No bo je¶li przez uszkodzony, pêkniêty w±¿ to wcale nie jest powiedziane, ¿e przy nowym korku to by siê nie sta³o.
I nie bêdziesz tego pewny dopóki nie sprawdzisz, w innym razie mamy do czynienia z placebo za 30 pln. ;)

To akurat nie jest mo¿e jaka¶ du¿a kwota, ale zdarza³o siê ¿e dziêki prostym pomiarom "ratowa³em" znajomych przed kosztami id±cymi ju¿ w ty¶. pln a serwis musia³ z powrotem zamontowaæ star± sprawn± czê¶æ wiec jestem uczulony na nieuzasadnione wydawanie pieniêdzy, nawet je¶li jest to równowarto¶æ jedynie 10 piw. ;)

Kilka lat temu zbyszek pisa³ ¿e je¼dzi³ na odci±¿onym korku w BOBie d³u¿szy czas, a¿ pod wp³ywem jakiej¶ dyskusji na Forum kupi³ nowy ... i dziêki temu musia³ szukaæ nowej ch³odnicy, pluj±c sobie w brodê. ;)

bingo napisa³/a:
- windstar, du¿y fiat i wiele innych aut z uk³adem otwartym, g³ównie modne w amerykañcach.

Fiat 125p(pozosta³e zreszt± te¿) ma zamkniêty uk³ad ci¶nieniowy, ró¿nica wzglêdem Scorpio mk3 polega na tym, ¿e zbiornik wyrównawczy jest pod ci¶nieniem atmosferycznym a w Scorpio jest pod ci¶nieniem uk³adu.
Uk³ad otwarty to taki w którym ciecz ch³odz±ca jest pod ci¶nieniem atmosferycznym.

trzypion - |30 Lip 2014|, 2014 08:20

Bior±c pod uwagê jako¶æ czê¶ci obecnie dostepnych na rynku, a szczególnie 'oryginalnych', czyli albo wieloletnich le¿aków magazynowych lub taniej chiñszczyzny z przystawiona piecz±tk±, to IMO lepiej obnizyæ ci¶nienie w uk³adzie ch³odzenia, ryzykuj±c co jaki¶ czas wyrzucenie czê¶ci p³ynu, ni¿ ryzykowaæ rozkraczenie siê po drodze na wakacje np. w Chorwacji.
Ale oczywi¶cie mo¿na auto mieæ full ori i codziennie go ogl±daæ :D

masa300789 - |30 Lip 2014|, 2014 16:59

Korek byl doslownie rozerwany tj zakretka i sprezyna +co tam jeszcze jest, tak ktos to " stiuningowal"i musialem dolac cala butelke po mineralnej.A drugi przypadek to rozleciala sie plastikowa zlaczka miedzy pompa a nagrzewnica i wtedy wyplul wszystko dobrze ze do domu bylo z 500m :) I jest jeszcza jedna opcja -mozna miec full ori ijezdzic codziennie wiecej niz niektorzy sa w stanie sobie wyobrazic ;)
Gregory - |30 Lis 2014|, 2014 20:45

a kupowa³ kto¶ korek Topran-u z InterCarsu ? na oko wygl±da jak orygina³.

[ Dodano: |30 Lis 2014|, 2014 20:46 ]
p.s. Dlaczego BOB przy pierwszym otwarciu termostatu wywala tak du¿o p³ynu gdy korek jest zdjêty?

Struna - |30 Lis 2014|, 2014 23:04

Bo ma tak uk³ad skonstruowany.
VIK - |1 Gru 2014|, 2014 07:30

Cytat:
p.s. Dlaczego BOB przy pierwszym otwarciu termostatu wywala tak du¿o p³ynu gdy korek jest zdjêty?
A czemu masz korek zdjêty przy otwarciu termostatu?
Gregory - |1 Gru 2014|, 2014 21:28

bo chcia³em go odpowietrzyæ, my¶la³em ¿e trzeba na odkrêconym korku nagrzaæ aby otworzy³ termostat i przepompowa³ p³yn po ca³ym uk³adzie. Co¶ robiê nie tak?
Jankes - |1 Gru 2014|, 2014 22:06

Ja odpalam z odkreconym, z³apie temperature, zakrecam, pochodzi jeszcze, jak ostygnie dolewam p³ynu jesli trzeba i dzia³a
Gregory - |1 Gru 2014|, 2014 22:18

w takim uk³adzie bêdê robi³ tak jak zalecasz, mam jeszcze jedno pytanie, odno¶nie nagrzewnicy, bo mam problem z grzaniem na postoju, jak siê trzyma na obrotach lub jedzie to grzeje, tylko na wolnych jest lipa. Domniemywam, ¿e nagrzewnica jest przypchana, dobrze my¶lê? Czy taka: http://allegro.pl/nagrzew...4794458769.html bêdzie pasowa³a do mk3?
Jankes - |1 Gru 2014|, 2014 22:33

To zalezy od opcji klimy, do zwyk³ej si±dzie idealnie, do klimatronika trzeba uszczelnic gabeczka bo jest krótsza
Struna - |1 Gru 2014|, 2014 23:03

Bob na ja³owych grzeje tak sobie
Gregory - |1 Gru 2014|, 2014 23:06

u mnie to nie grzeje tak sobie tylko tragicznie mo¿na powiedzieæ, bo leci zimne po chwili postoju i wych³odzeniu nagrzewnicy, wystarczy potrzymaæ go na 1,5 obrotów i ju¿ lepiej dmucha, tzn. ciep³ym powietrzem.
Struna - |1 Gru 2014|, 2014 23:32

Tak to nie jest ok.
WieSiu - |2 Gru 2014|, 2014 08:19

Struna, ano trochê siê z tym nie zgodzê. W moim a¿ parzylo jak siê d³u¿ej rece potrzymalo. W porównaniu z autami którymi teraz je¿d¿ê to w bobie wymiatalo ogrzewanie na jalowych. Tyle ¿e ja mia³em oryginalna nowa nagrzewnice (na starej tez by³o dobrze tylko siê lekko pocila)
bingo - |2 Gru 2014|, 2014 09:40

no u mnie grzeje jak g³upi nawet na postoju.
Struna - |2 Gru 2014|, 2014 12:35

U mnie te¿ grza³o i parzy³o w paznokcie, ale da³o siê odczuæ ró¿nicê miedzy idle a obrotami.
Mo¿e kwestia tego, ¿e ja reduktor mia³em przed nagrzewnic± no i w szeregu.

bingo - |2 Gru 2014|, 2014 12:47

Struna napisa³/a:
ale da³o siê odczuæ ró¿nicê miedzy idle a obrotami
- w ka¿dym tak jest, jak pompa obiegu jest na pasku. Im wiêksze obroty, tym wiêkszy przep³yw, a im wiêkszy przep³yw, tym wiêksza temperatura. jedynie klimatronik mo¿e nieco to oszukiwaæ, no i przy du¿ej wydajno¶ci nie bêdzie to tak odczuwalne.
Struna - |2 Gru 2014|, 2014 14:08

To siê zdecydowaæ - niby u Was tak nie ma, a teraz podpierasz to teori±, ¿e jednak to normalne :)
WieSiu - |2 Gru 2014|, 2014 14:12

Struna, napisa³e¶ ze grzeje tak sobie,a pó¼niej ze parzylo w paznokcie :p tez siê musisz zdecydowaæ. Oczywi¶cie jaka¶ minimalna zmiana by³a na jalowych,ale nie by³o to odczywalne a¿ tak ¿eby powiedzieæ ze grzeje tak sobie.
Struna - |2 Gru 2014|, 2014 14:20

No dobra, mo¿e kwestia s³ownictwa, chodzi³o o wyczuwaln± ró¿nicê.
Ale przy - 27 stopniach na zewn±trz to ró¿nica jest ju¿ bardzo wyra¼na.

pepi - |2 Gru 2014|, 2014 15:06

ja spotka³em siê tak i tak
jedne grzej± bez widocznej ró¿nicy czy wolne czy jest na obrotach
mój jeden na wolnych dmucha³ zimnym po 1 minucie stania
a powy¿ej 1,5 tys ok
fordy to na mrozie grzej± tak sobie mój obecny to jest wypas :)

konrad85 - |2 Gru 2014|, 2014 16:05

pepi napisa³/a:
fordy to na mrozie grzej± tak sobie mój obecny to jest wypas

na chwilê obecn± to têskniê za zimowym grzaniem jakie mia³em w 2.3 w porównaniu do BoB-a

zibi8556 - |2 Gru 2014|, 2014 18:23

Struna napisa³/a:
Mo¿e kwestia tego, ¿e ja reduktor mia³em przed nagrzewnic± no i w szeregu.

Gregory, mo¿e tu jest pies pogrzebany ?

Gregory - |2 Gru 2014|, 2014 20:17

ja mam parownik wpiêty w szereg, zamówi³em nagrzewnicê i jak bêdê mia³ trochê czasu to spróbujê za³o¿yæ, mo¿e siê poprawi.
Struna - |3 Gru 2014|, 2014 00:03

Gregory, ja te¿ w szereg, ale przed, czy za nagrzewnic±? - w kontek¶cie kierunku obiegu ch³odziwa.
Gregory - |3 Gru 2014|, 2014 17:06

wpi±³em siê w±¿ nagrzewnicy który wchodzi w blok silnika od strony kierowcy. Nie wiem czy to przed czy za nagrzewnic±.
Struna - |3 Gru 2014|, 2014 18:05

Afair- po stronie kierowcy nic w blok nie wchodzi...
Chyba ¿e w angolu :)

Reader - |3 Gru 2014|, 2014 20:59

Pewnie mu chodzi o rurkê z kolektora wodnego.
Która to w kierunku kierowcy wystaje.

pepi - |3 Gru 2014|, 2014 21:21

ona w ten trójnik wchodzi miedzy g³owicami
Gregory - |3 Gru 2014|, 2014 21:30

dok³adnie o to chodzi³o, ¼le siê wyrazi³em wcze¶niej.
Reader - |3 Gru 2014|, 2014 21:30

Ale on pisze o wê¿u czyli czesci elastycznej a nie rurce stalowej.

[ Dodano: |3 Gru 2014|, 2014 21:31 ]
Czyli masz przed nagrzewnic±.

Gregory - |3 Gru 2014|, 2014 21:35

a jak najlepiej wpi±c parownik w Bob-ie?
pepi - |3 Gru 2014|, 2014 21:58

wepniesz przed -wcze¶niej ci zagrzeje reduktor
za wcze¶niej zagrzeje nagrzewnice
wybieraj

Gregory - |3 Gru 2014|, 2014 22:01

sêk w tym ¿e reduktor nagrzewa siê ok, tylko nagrzewnica bardzo kulawo.

[ Dodano: |3 Gru 2014|, 2014 22:01 ]
a mam niby wpiêty za nagrzewnic± :)

[ Dodano: |3 Gru 2014|, 2014 22:02 ]
yyy sorryyy!! przed
czyli siê zgadza, ale czy tak s³abe by by³o grzanie przez to?

Reader - |3 Gru 2014|, 2014 22:09

Ja zawsze w pierwszej kolejno¶ci zasilam reduktor, ale akurat w BOBie mam w ca³kiem innym miejscu - na by-pasie który fabrycznie leci przez lew± g³owicê.
Struna - |4 Gru 2014|, 2014 02:10

Znaczy na tym co pod g³owic± idzie fabrycznie?
Reader - |4 Gru 2014|, 2014 08:13

Struna napisa³/a:
Znaczy na tym co pod g³owic± idzie fabrycznie?

Tak, tylko ¿e, u mnie niema termostatu na dole a zwyk³y trójnik wiêc nie d³awi w momencie otwarcia du¿ego obiegu na ch³odnicê.
Czyli obieg nagrzewnicy jest fabrycznie, a fabryczny obieg: kolektor wodny-termostat-pompa - jest obecnie drugim ma³ym obiegiem z reduktorem LPG.

Gregory - |4 Gru 2014|, 2014 12:12

masz jakie¶ fotki tej przeróbki? je¶li móg³bym poprosiæ na maila [email protected]. Z góry dziêkujê:)
Reader - |4 Gru 2014|, 2014 12:22

Jakie¶ mam, ale tak na szybko to tylko ta co ju¿ zamieszcza³em na FST.
Ten przewód z fioletowym pasem jest przeciêty i wstawiony reduktor LPG w szereg.

Struna - |4 Gru 2014|, 2014 14:23

Fajnie.
Gregory - |4 Gru 2014|, 2014 18:07

a gdzie zamiesciles termostat? czy dobrze widze ¿e jest na kolektorze wodnym obudowa termostatu? du¿a to jest przeróbka? i sk±d zaczerpn±³e¶ obudowê?
VIK - |4 Gru 2014|, 2014 18:37

Pod obudow± z tekstolitu. Obudowa z DOHCa, termostat z BOA/12V zapewne :)
Gregory - |4 Gru 2014|, 2014 18:51

jest to fajne rozwi±zanie przy kosztach nowej pompy wody i termostatu do BOBa, tylko nadal nie mogê sobie wyobraziæ jak jest za³o¿ony ten termostat na kolektorze wodnym.
Jankes - |4 Gru 2014|, 2014 20:08

No jak masz ta magistrale wodna pomiedzy silnikiem, to tak jakbys dospawa³ do niej czesc wodna z 16V 2.0
Gregory - |4 Gru 2014|, 2014 20:55

hmmmm, ciekawe to rozwi±zanie :) masz moze na sprzedaz czê¶æ wodn± z 2.0 16v?
Jankes - |4 Gru 2014|, 2014 21:14

Do tego moze byc i kawalek kolektora ze starego deohaca nie musi byc odrazu element za 500zl :p
Gregory - |4 Gru 2014|, 2014 21:27

no pewnie ¿e wolê tañsze rozwi±zanie :) bo 500 z³ to zaporowo:)
Reader - |4 Gru 2014|, 2014 23:42

Gregory napisa³/a:
a gdzie zamiesciles termostat? czy dobrze widze ¿e jest na kolektorze wodnym obudowa termostatu? du¿a to jest przeróbka? i sk±d zaczerpn±³e¶ obudowê?

Obudowê termostatu odci±³em z aluminiowego kolektora dolotowego starego DOHC 2.0 8V ze Scorpio/Sierry, na szrocie do kupienia za 50pln, a po odciêciu za ca³± resztê mo¿na jeszcze na skupie dostaæ niez³y grosz.

Oryginalny kolektor wodny("trójnik") z BOBa ma odciête i usuniête przednie kolano oraz tylny króciec( ten od przewodu biegn±cego przez g³owicê to termostatu).
Ten króciec zosta³ przeniesiony na przód, tak aby znajdowa³ siê przed g³owic±.

Obudowa termostatu ma ju¿ gniazdo na czujnik temperatury - pasuje ten od BOBa, natomiast blaszany króciec od ma³ego obiegu z 2.0 zosta³ usuniêty a otwór nagwintowany jako gniazdo dla ECT.

Jakie¶ tam zdjêcia porównawcze ju¿ po spawaniu:

Koszty materia³ów niewielkie, ale roboty od groma.