Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio

Zawieszenie i układ jezdny, hamulce - ABS nie działa

lukskajłoker - |3 Lis 2009|, 2009 19:43
Temat postu: ABS nie działa
witam koledzy,
jak w temacie - ABS nie dycha. Znaczy nie dychał już wcześniej, a komputer pokazywał, że jest uwalony sterownik pompy ABS. Zatem u jednego Kolegi z forum zakupiłem całą pompę ABS i dokonałem jej wymiany. I lipa. Cały czas pali się kontrolka ABS, a układ ABS oczywiście nie działa. Jutro zgodnie z sugestią mechanika pojadę na kasowanie błędów, ale sam już nie wierzę, że to coś da. Macie jakiś pomysł, gdzie ewentualnie szukać problemu?

Struna - |3 Lis 2009|, 2009 20:17

daruj sobie kasowanie. Pompę kupiłeś ze sterownikiem ?
lukskajłoker - |3 Lis 2009|, 2009 20:23

w tym modelu pompy, który ja mam, rzekomo moduł sterowania jest wbudowany.
Struna - |3 Lis 2009|, 2009 20:31

czytałeś posty o niedziałającym ABS i problemie zimnych lutowań w sterowniku ?
gufer-posepny - |3 Lis 2009|, 2009 20:33

no i zasilanie .
lukskajłoker - |3 Lis 2009|, 2009 20:40

nie, nie czytałem, ale zastanawia mnie, dlaczego druga pompa daje takie same objawy - znaczy się nie działa tak samo, jak poprzednia. Jeśli moduł miałby być zintegrowany z pompą, to gdzie cholernik może nie łączyć?
gufer-posepny - |3 Lis 2009|, 2009 20:45

tam jest jedna wtyczka do silnika taka dwupinowa . ogólnie to sprawdzenie zasilań i czujników .
Struna - |3 Lis 2009|, 2009 20:46

pewności nie mam co do polifta ale wydaje mi się że moduł jest osobny.
lukskajłoker - |3 Lis 2009|, 2009 21:21

gufer-posepny napisał/a:
tam jest jedna wtyczka do silnika taka dwupinowa . ogólnie to sprawdzenie zasilań i czujników .

Czujniki były sprawdzane. Aha - kontrolka ABS po odpaleniu silnika gaśnie, po ujechania kawałka zapala się znowu. Nie wiem, czy to coś wnosi, ale piszę, żeby było jak najwięcej danych. Dupa po prostu, elektryka w tym samochodzie żyje swoim bytem. Niezależnym zresztą od reszty samochodu.

Julek - |3 Lis 2009|, 2009 21:32

lukskajłoker, było o tym sto razy, sprawdź czujniki wg rozpiski i napięcia, a jak nie pomoże napraw modulator/wymień na sprawny.
Rafał A.(antek) - |4 Lis 2009|, 2009 02:37

napiecia moglo by nie byc, ale o ile to faktycznie 98 to wiazka powinna zyc :) wiec albo nas klamiesz, albo kupiles 2 uwalony modulator, co jest wielce prawdopodobne.
gufer-posepny - |4 Lis 2009|, 2009 16:06

lukskajłoker napisał/a:
gufer-posepny napisał/a:

Czujniki były sprawdzane. Aha - kontrolka ABS po odpaleniu silnika gaśnie, po ujechania kawałka zapala się znowu. Nie wiem, czy to coś wnosi, ale piszę, żeby było jak najwięcej danych. Dupa po prostu, elektryka w tym samochodzie żyje swoim bytem. Niezależnym zresztą od reszty samochodu.

aa to Paanie zupełnie inny problem . skoro kontrolka gaśnie to : czujniki widać , napięcie jest , silnik modulatora widać . jak ujedziesz parę metrów to masz pewnie 30 na godzinę już . tu jest drugi test ( oblany ) któryś czujnik nie podaje sygnału z zębatki . czyli do czyszczenia są .

lukskajłoker - |4 Lis 2009|, 2009 18:37

dzisiaj na komputerze sprawdzałem, co w trawie piszczy. I nie piszczy - bo komputer znów komunikuje, że "uszkodzony sterownik". Czyli Rafał chyba miałeś rację - uwaloną pompę raczej kupiłem. Ma ktoś inny pomysł?
gufer-posepny - |4 Lis 2009|, 2009 18:46

ja swoje nabazgrałem . a nie zawsze da się dogadać z sterownikiem abs-u
Struna - |4 Lis 2009|, 2009 18:51

lukskajłoker napisał/a:
komputer znów komunikuje, że "uszkodzony sterownik"
a jakiż to kom Ci pokazuje takie informacje ?
lukskajłoker - |4 Lis 2009|, 2009 18:53

Gufer - to co robić? jak dziada jeszcze sprawdzić? wolałbym uniknąć wymiany całej reszty układu.

[ Dodano: |4 Lis 2009|, o 18:58 ]
Struna napisał/a:
lukskajłoker napisał/a:
komputer znów komunikuje, że "uszkodzony sterownik"
a jakiż to kom Ci pokazuje takie informacje ?

Struna - nieprecyzyjnie się wyraziłem. O takim komunikacie poinformował mnie gość, u którego dzisiaj byłem, a który takie badanie usiłował przeprowadzić. Nie zaglądałem w monitor, więc dokładnie nie widziałem, co wyskoczyło na monitorze, ale z grubsza tak mi to właśnie przedstawiono. A czy coś nie tak?

Rafał A.(antek) - |4 Lis 2009|, 2009 19:20

Ja juz pisalem co jest. Zebatek w mk3 sie nie czysci. Jak to prawdziwe 98 domniemywac nalezy ze wiązka jest ok. Moze uwalił sie jeszcze ktorys czujnik, ale jak wywala blad pompy, to wiadomo ze raczej sterownik uwalony. Mozna obmierzyn na wszelki wypadek na wtyczce, a sterownik i tak naprawic i tak.
gufer-posepny - |4 Lis 2009|, 2009 19:29

no akurat ja niedawno miałem to samo . przekręcam kluczyk test lampek i kontrolki gasną . ruszam po parunastu metrach zapalają się od ABS-u . badam w pamięci przy czym grzebałem . Aha - piastę z flanszą wymieniałem . W starej były tak łożyska wywalone że zębatka musiała uderzać o czujnik i wywaliło go . był za daleko . poprawiłem co prawda niefachowo bo podłożyłem z jednej strony podkładkę przez co wlazł głębiej i po krzyku .
Rafał A.(antek) - |4 Lis 2009|, 2009 19:31

ale to dalej nie czyszczenei zebatek :) tylko uszkodzenie czujnika.
gufer-posepny - |4 Lis 2009|, 2009 19:37

Rafał A.(antek) napisał/a:
ale to dalej nie czyszczenei zebatek :) tylko uszkodzenie czujnika.

no rozwaliło obudowę wokół tulejki do mocowania niestety .

a może piasta poszła sobie ....

Waski - |5 Lis 2009|, 2009 00:23

Rafał, prawdziwe 98 tez potrafi miec wiazke nieciekawa - miałem takiego - ale to raczej wyjatek potwierdzajacy regułę :)
Struna - |5 Lis 2009|, 2009 01:09

Waski napisał/a:
prawdziwe 98 tez potrafi miec wiazke nieciekawa - miałem takiego - ale to raczej wyjatek potwierdzajacy regułę :)
no to ja też takie już widziałem. Pytanie zatem ile wyjątków potwierdza regułę a ile regułę zmienia ;)

Jak dla mnie polifty mają lepsze wiązki bo sa młodsze o te 2 - 4 lata i tyle. Kwestia czasu i też się wyłożą.

Rafał A.(antek) - |5 Lis 2009|, 2009 09:59

a wg mnie maja zrobiona z innych materiałów, przynajmniej silnikowe. i nie jest to kwestia wieku, jak by sie mialy sypac to juz by sie sypały, przedlift nie sypia sie w tym roku tylko conajmniej od kilku ladnych lat.
Waski - |5 Lis 2009|, 2009 10:44

Rafał A.(antek), mam teraz na stanie 98 ze zregenerowana wiazka :shock:
fiebik - |5 Lis 2009|, 2009 12:15

lukskajłoker, pierwsze moje pytanko: czy masz tcs-a ?
jeśli masz, czy kontrolka tcs-a zapala się razem z kontrolką abs?

lukskajłoker napisał/a:
zakupiłem całą pompę ABS i dokonałem jej wymiany.
Struna napisał/a:
Pompę kupiłeś ze sterownikiem ?
lukskajłoker napisał/a:
w tym modelu pompy, który ja mam, rzekomo moduł sterowania jest wbudowany.
rzekomo jest. ale pytanie: czy na pewno kupiłeś komplet?
patrząc od góry masz:
1. silnik pompy z pompą i wyjściem na tcs (o ile masz tcs-a)
pod pompą
2. modulator (hydraulika)
pod modulatorem
3. sterownik (elektronika)

lukskajłoker napisał/a:
Czujniki były sprawdzane.

jak i czym ?

lukskajłoker - |5 Lis 2009|, 2009 18:36

już melduję:

Cytat:
fiebik napisał/a:
lukskajłoker, pierwsze moje pytanko: czy masz tcs-a ?
jeśli masz, czy kontrolka tcs-a zapala się razem z kontrolką abs?

- nie mam tcs.

Cytat:
rzekomo jest. ale pytanie: czy na pewno kupiłeś komplet?
patrząc od góry masz:
1. silnik pompy z pompą i wyjściem na tcs (o ile masz tcs-a)
pod pompą
2. modulator (hydraulika)
pod modulatorem
3. sterownik (elektronika)

- to co kupiłem, mechanik zidentyfikował jako "to jest wszystko". Wiem, wiem, ale nie śmiejcie się - ja się nie znam.

Cytat:
lukskajłoker napisał/a:
Czujniki były sprawdzane.

jak i czym ?
[/quote]

- czujniki były sprawdzane przez tegoż mechanika. Jak i czym, nie mam zielonego pojęcia. Generalnie liczę się z tym, że mnie nabił w butlę, dlatego m.in. piszę tutaj, żeby wiedzieć, co mi spartolił / za co się w ogóle nie zabrał.

fiebik - |5 Lis 2009|, 2009 20:52

lukskajłoker napisał/a:
to co kupiłem, mechanik zidentyfikował jako "to jest wszystko". Wiem, wiem, ale nie śmiejcie się - ja się nie znam.
spoko, nie śmiejemy się bo i nie ma z czego. wszyscy się tu wspólnie uczymy i zbieramy doświadczenia przez całe życie.
lukskajłoker napisał/a:
- czujniki były sprawdzane przez tegoż mechanika. Jak i czym, nie mam zielonego pojęcia. Generalnie liczę się z tym, że mnie nabił w butlę,
jeszcze zachowujemy spokój i nie wieszamy mechanika. ;)

niestety wszystko wskazuje na byka związanego z kompletem (pompa, modulator, sterownik), który często potocznie zwiemy tu - modulatorem.
albo kupiłeś już padnięty, albo padł w czasie transportu od sprzedawcy do ciebie (stary numer - dość często się to przytrafia).
zanim jednak popadnieszw kolejne koszty związane z ponowną wymianą modulatora - kilkakrotnie rozłącz i złącz (nie zapomnij o dokładnym czyszczeniu przy okazji) wtyczki przednich czujników abs-u, które znajdziesz w nadkolach.
poza tym koniecznie zrób test dynamiczny, który czasami "czyni cuda" ;) opis testu masz tu: http://ford-scorpio.pl/forum/viewtopic.php?t=9410

dopiero potem wrócimy do sprawy modulatora zakładając, że twój mech pod pojeciem "sprawdzenie czujników" miał na myśli prawdziwe sprawdzenie czujników i jednoczesnie kabli. ;)

gufer-posepny - |5 Lis 2009|, 2009 21:07

jak dla mnie wysadziło tylny czujnik któryś . skoro po ruszeniu errora wywala . ale ja sie nie znam .
fiebik - |5 Lis 2009|, 2009 21:38

gufer-posepny napisał/a:
jak dla mnie wysadziło tylny czujnik któryś . skoro po ruszeniu errora wywala . ale ja sie nie znam .
narazie zakładamy że:
lukskajłoker napisał/a:
- czujniki były sprawdzane przez tegoż mechanika
- "były sprawdzane" w pełnym tego słowa znaczeniu.
Rafał A.(antek) - |5 Lis 2009|, 2009 22:25

modulator padniety tez daje takie objawy :) wogole padniety modulator moze dawac dziwne cudenka. Ba ost spotkalem sie z popalonym modulatorem w wyniku uszkodzenia wiązki podluznicy.
Reader - |25 Lut 2010|, 2010 00:47

Witam

Tematów o ABS-ie mamy full więc podepnę się pod jeden z moimi wątpliwościami.
Kontrolka przestała gasnąć po teście ststycznym.

Cytat:
Sprawny elektrycznie czujnik ma impedancję ok. 1050-1200 omów.

Z pomiarów:

985 Ω
1020 Ω
1015 Ω
1020 Ω

Czy rozbieżność między pierwszym a resztą jest w granicach bólu czy już nie ?

Rafał A.(antek) - |26 Lut 2010|, 2010 23:31

w granicach,
robkom - |27 Lut 2010|, 2010 05:43

mam polifta i miałem ten sam problem. Szukałem wszędzie przyczyny i sprawdzałem wszystko a okazało się że modulator wystarczyło wyjąć otworzyć i przelutować piny od pompy. Wszystko wróciło do normy.
Reader - |27 Lut 2010|, 2010 23:02

Na razie wróciło do normy więc nie tykam.
nk3 - |10 Mar 2010|, 2010 17:15

Dołączę się do tematu.
Problem z ABS-em mam już od dłuższego czasu, czasem bywał, a nie kiedy nie.
Ostatnio wyłączył się na amen. Zakupiłem miernik i dziś pomierzyłem.
- czujnik lewy przód: 1054 Ω
- czujnik prawy przód: 1038 Ω
- czujnik lewy tył: 1038 Ω
- czujnik prawy tył: 1040 Ω

Czujniki są ok. Bezpieczniki 46, 47 w głównej skrzynce ok., 16,17,27 w dodatkowej też.
Zacząłem mierzyć zasilanie od lewej strony wtyczki modułu ABS, pokazało 11,0V natomiast z prawej strony modułu 0,01 V.
Wyciągnąłem bezpiecznik 46 i prąd jest 13V, na bezpieczniku 47 pokazało już tylko 0,3V.
Teraz pytanie czy wina leży po stronie skrzynki, czy gdzieś indziej :??

Kiedyś wyciągałem skrzynkę i czyściłem, było wszystko prawie ok. jedna ścieżka była jednak lekko nadgryziona. Niestety jej nie reanimowałem :( pewnie to ona może być przyczyną.
Chyba że jeszcze wiązka się kłania :(
Jeśli będziecie mieć jeszcze jakieś sugestie to proszę o poradę.

Pomieszałem z tym mierzeniem, poczytałem więcej wątków z problemem systemu ABS i wiem już że popełniłem błąd.
Na pinie 1 i 2 jest zasilanie 11,0V na pinie 15 po przekręceniu stacyjki jest 11,4V
przy wciśniętym pedale stop na pinie 20 jest 12,4V.

0,01V wyszło mi jak mierzyłem na dwóch masach pin 13 i 14 :oops:

Rafał A.(antek) - |10 Mar 2010|, 2010 22:09

nk3 napisał/a:
Na pinie 1 i 2 jest zasilanie 11,0V na pinie 15 po przekręceniu stacyjki jest 11,4V

sprawdz zarowką 55W

nk3 - |20 Mar 2010|, 2010 16:03

Podłączyłem żarówkę H1, 55W i nic nie świeci. Po podłączeniu miernika razem z żarówką napięcie spada do 0,00 V.
To samo dzieje się jak podłącze się do bezpiecznika 46 i 47.
Teraz pytanie czy to wiązka czy skrzynka bezpieczników ?

GIBCIO - |20 Mar 2010|, 2010 18:00

płyn masz wymieniony?
nk3 - |20 Mar 2010|, 2010 19:18

Kolejna błąd w sztuce pomiaru :oops: sprawdzałem żarówka podłączając + do pinu 1 mase do pinu 2.
Po podłączeniu do masy akulumatora żarówka świeci tak jak powinna czyli bardzo mocno na pinach 1,2 i 20 (po wciśnięciu pedału stop).
Wygląda na to że jednak uwalony jest modulator. Ktoś już wcześniej go rozcinała i były ścieżki lutowane. Piny od pompy nie były lutowane, więc je przelutowałem ale to nie pomogło.

Przy okazji rozebrałem sobię skrzyneczkę i przejżałem jest ok, nadgryzioną ścieżkę pokryłem cyna, pilniczkiem zebrałem nadmiar lutu i jest ok.

GIBCIO napisał/a:
płyn masz wymieniony?

Płyn miałem teraz w czwartek wymieniany razem z tarczami i klockami. Problem z ABS występuje od dłuższego czasu.
Obiawy były takie że raz działał, a raz nie. Ostatnio nawet kontrolka po odpaleniu gasła, a po przekroczeniu 30 km/h włączała się ponownie.

GIBCIO - |20 Mar 2010|, 2010 20:27

nk3 napisał/a:
Obiawy były takie że raz działał, a raz nie. Ostatnio nawet kontrolka po odpaleniu gasła, a po przekroczeniu 30 km/h włączała się ponownie.

to identyczne jak u mnie z 2 lata temu szczególnie gdy było ciepło,pytałem o płyn bo u mnie wymiana załatwiła sprawe po dziś dzień
teraz tak myśle co w naszuch układach "bada" ten płyn przewodnosc elektryczną opór czy coolwiek niech powie ktos kto wie ,na pewno coś to mierzy coś związane z prądem
mnie olśniło jak meches wsadził wtedy w płyn taki miernik z djodami i zapaliła sie czerwona
chodzi mi o to ze moze ten nasz czujnik jest np zasyfiony czy cos nie kontakt?
może to te kabelki w nakretce od zbiorniczka???

gufer-posepny - |21 Mar 2010|, 2010 08:53

może był jakiś syf i pływak nie podnosił się . płyn wymienia się co 2 lata . wczoraj zlałem troszkę u Kat-a po 2 latach i syf poleciał .

może mechanik jak mieszał przy wymianie płynu poruszał wtyczki od czujników ABS i jest spokój .

GIBCIO - |21 Mar 2010|, 2010 11:45

gufer-posepny napisał/a:
może mechanik jak mieszał przy wymianie płynu poruszał wtyczki od czujników ABS i jest spokój .

nie nie u mnie ewidentnie winny był płyn
chodzi mi o to ze mechanik sprawdził jakosc płynu takim czujnikien długopisowym z dwoma jakby elektrodami małymi u dołu zanużył w płynie i zapaliła sie czerwona dioda zamiast zielonej.
sądze wiec ze jakiś układ w samochodzie robi tak samo i gdy parametry złe(czerwona dioda) wyłącza ABS,byc moze jest to jakis czujnik w pływaku,i jesli u kogos ten system diagnozy szwankuje to wymiana wszystkich innych el. nic nie da.
to tylko moje przypuszczenia
czy ktoś wie co u nas djagnozuje płyn??

gufer-posepny - |21 Mar 2010|, 2010 11:55

mechanik tylko zdiagnozował ilość wody i syfu w płynie .
grzechu913 - |21 Mar 2010|, 2010 12:12

tez nie wiem co on diagnozuje ale u mnie sie ostatnio wlaczal abs przy cofaniu do tylu i potem trzeba bylo go wylaczyc zaplon w czasie jazdy i takie tam i pomagalo ,a wymienilem plyn i narazie spokoj jest moze dziwny zbieg okolicznosci ale ustapilo natychmiast po wymianie plynu ,jedyne co moze jeszcze dawac w kosc to modulator bo nie byl ruszany u mnie ale jak sie powtorzy to sie za niego wezme ,bo reszzta jest oki (czujniki czyste i zebatki tez ,nie ma przebic do masy wtyczki oki jedynie modulator zostal )
masa300789 - |21 Mar 2010|, 2010 12:21

Przeciez Scorpio(a mk 3 szczegolnie) to zywy organizm.. nie jestesmy w stanie ogarnac, niektorych zachowan :690:
GIBCIO - |23 Mar 2010|, 2010 19:46

dziś zerknałem na zbiorniczk płynu i wchodzą w niego 3 kabelki,tylko po co?
do poziomu wystarczą 2
moze to tak:
1-masa
2-poziom płynu
3-sprawdzanie "jakości płynu"
co wy na to??
może wreszcie coś odkryłem? :-d

grzechu913 - |23 Mar 2010|, 2010 19:49

raczej nie ma takiej opcji aby sprawdzal ;)
GIBCIO - |23 Mar 2010|, 2010 19:57

grzechu913 napisał/a:
raczej nie ma takiej opcji aby sprawdzal

będe sie upierał
ale trza to sprawdzić np.odpinając kostke od zbiorniczka i przejechac sie powyzej 30/h

grzechu913 - |23 Mar 2010|, 2010 20:16

nio mozna nigdy nie sprawdzalem abs-u pod tym katem wiec sie nie bede wypowiadal,ale abs po jej odlaczeniu powinien sie swiecic,w mk1 tak bylo ze jak pompa dobila cisnienie i zgasla lampa od poziomu hamulca i recznego to abs tez zgasl wiec tu bedzie podobnie pewnie i abs moze przesdtac dzialac po odlaczeniu wtyczki badz jak pozim spadnie
Struna - |24 Mar 2010|, 2010 13:19

w mk1 i mk2 kosie były nawet dwie wtyczki na zbiorniku, jedna 2-pinowa a druga zdaje się trzy. Ta z trzema do poziomu i kontroli obwodu, ta dwupinowa zamykała obwód ABS-u, wystarczyło ją wypiąć i ABS się wyłączał.
GIBCIO - |24 Mar 2010|, 2010 15:58

Struna napisał/a:
ta dwupinowa zamykała obwód ABS-u, wystarczyło ją wypiąć i ABS się wyłączał.

bingo :lol:
i to jest to o co mi chodzi
zamykała obwód gdy płyn był o odpowietnich parametrach czyli nie zużyty
coś takiego musi być i w wielorybie,bo skąd by wiedział ze płyn do d.....??
powoli to rozgryziemy ;) :695:

Struna - |24 Mar 2010|, 2010 16:26

GIBCIO napisał/a:
bingo :lol:
i to jest to o co mi chodzi
zamykała obwód gdy płyn był o odpowietnich parametrach czyli nie zużyty
coś takiego musi być i w wielorybie,bo skąd by wiedział ze płyn do d.....??
powoli to rozgryziemy ;) :695:
nie, nie. Nic z tych rzeczy. Mocno nadinterpretowałeś moją informację na potrzeby tłumaczenia swojej domniemanej historyjki ;)

Czujnik poziomu płynu zamykał również obwód ABS-u. Po prostu jak płynu było za mało to ABS się wyłączał - i tyle. Żadnych wyrafinowanych sprawdzeń czy technologii.

GIBCIO - |24 Mar 2010|, 2010 16:54

Struna napisał/a:
Mocno nadinterpretowałeś moją informację na potrzeby tłumaczenia swojej domniemanej historyjki

fakt ponaciągałem troche to wsztstko :-d ale pytania pozostają:

-czy oczaty mierzy ilość wody w płynie(tak jak czujnik mechesa)?

jeśli nie to:

-dlaczego wymiana płynu pomaga ?

Struna - |24 Mar 2010|, 2010 16:58

GIBCIO napisał/a:
-czy oczaty mierzy ilość wody w płynie(tak jak czujnik mechesa)?
nie mierzy.
GIBCIO napisał/a:
-dlaczego wymiana płynu pomaga ?
bo płyn z wodą ma inną ściśliwość i inne właściwości niż "normalny" płyn hamulcowy.
GIBCIO - |24 Mar 2010|, 2010 17:03

Struna napisał/a:
bo płyn z wodą ma inną ściśliwość i inne właściwości niż "normalny" płyn hamulcowy

dokładnie o to pytałem nazywając to "jakością"płynu
a który czujnik to mierzy tą ściśliwość i inne właściwości???

Struna - |24 Mar 2010|, 2010 17:06

GIBCIO napisał/a:
a który czujnik to mierzy tą ściśliwość i inne właściwości???
żaden.
GIBCIO - |24 Mar 2010|, 2010 17:41

Struna napisał/a:
żaden

coś jednak te parametry chyba mierzyć musi skoro wymiana płynu pomogła,u mnie kontrolka zapalała się szczególnie gdy było gorąco=rozszerzalność płynu=większa ściśliwość??
czyli moze pompa nie daje rady nabić ciśnienia??

temat dręcze bo np ktoś zdecyduje ze to pompa padła,wię ją wymienia po wymianie płyn wymienić i tak muśi operacja kończy sie sukcesem i ktoś myśli ze to pompa a to może tylko płyn :P

Struna - |24 Mar 2010|, 2010 18:13

przyczyna jest raczej "mechaniczna" niż elektroniczna. Otóż płyn hamulcowy jest bardzo mocno higroskopijny ( wchłania wilgoć ). Jeśli nawchłania dużo, to bardzo łatwo taki płyn "zagotować" od ciepła hamulców lub z gorąca w komorze silnika. Wtedy cały układ hamulcowy świruje, w tym również i ABS.

ABS świeci pewnie dlatego, że system wie czego się spodziewać po sprawnie hamującym układzie, jeśli "zauważa" jakieś mocne anomalie to po prostu dla bezpieczeństwa się dezaktywuje, radośnie informując o tym kierowcę za pomocą stosownych kontrolek.

Z drugiej strony w modulatorze pewnie jest jakiś pomiar ciśnienia. Mk1 miało czujnik ciśnienia w module z racji elektrycznej pompy wspomagania hamulca.

GIBCIO - |24 Mar 2010|, 2010 19:28

Struna napisał/a:
przyczyna jest raczej "mechaniczna" niż elektroniczna. Otóż płyn hamulcowy jest bardzo mocno higroskopijny ( wchłania wilgoć ). Jeśli nawchłania dużo, to bardzo łatwo taki płyn "zagotować" od ciepła hamulców lub z gorąca w komorze silnika. Wtedy cały układ hamulcowy świruje, w tym również i ABS

kontrolki zapalały sie gdy było ciepło ale nawet na zimnym silniku,o zagotowani nie było więc mowy.

Struna napisał/a:
ABS świeci pewnie dlatego, że system wie czego się spodziewać po sprawnie hamującym układzie, jeśli "zauważa" jakieś mocne anomalie to po prostu dla bezpieczeństwa się dezaktywuje, radośnie informując o tym kierowcę za pomocą stosownych kontrolek.

żeby wiedział musiał by mieć wprowadzone jakies parametryi zestaw czujników aby te nominalne parametry porównać z tymi w układzie,a mówiłeś ze zaden czujnik mtego nie mierzy wiec pytanie aktualne-co to mierzy?

moim zdaniem mozna to zdiagnozować na 2 sposoby;
elektrycznie (ilość wodyw płynie co pewnie wpływa na przewodność)
mechanicznie(jakiś czujnik ciśnienia w układzie),

jesli bredze op.......l nie zaszkodzi.

Struna - |24 Mar 2010|, 2010 19:41

GIBCIO napisał/a:
mówiłeś ze zaden czujnik mtego nie mierzy wiec pytanie aktualne-co to mierzy?
nie mierzy jakości płynu - bo to sugerujesz :)

[ Dodano: Sro 24 Mar, 2010 ]
GIBCIO napisał/a:
op.......l nie zaszkodzi.
pewnie nie, tak samo jak punkty za regulamin ;)
GIBCIO - |24 Mar 2010|, 2010 20:05

Struna napisał/a:
pewnie nie, tak samo jak punkty za regulamin

na władze nie poradze.. :690:

wracająć do tematu,okopalśmy sie ze Struną na swoich pozycjach i xcięzko sie przekonać nawzajm stan na ta chwile jest taki:

twórca teorii(Gibcio)
oponent(Struna)

potrzeba:
zwolennika(ktokolwiek plisss)
:-d :690: :lol:

gufer-posepny - |24 Mar 2010|, 2010 20:06

jakoś nie chce mi się specjalnie wlewać syfiatego płynu do zbiorniczka żeby to zbadać :P
GIBCIO - |24 Mar 2010|, 2010 20:11

gufer-posepny napisał/a:
jakoś nie chce mi się specjalnie wlewać syfiatego płynu do zbiorniczka żeby to zbadać

zwolennika mi potrzeba nie szydercy :P

Struna - |24 Mar 2010|, 2010 20:15

GIBCIO, jak kumasz angielski to proszę, wycinek opisu z serwisówki forda dotyczący sposobu działania ABS-u w mk3.

Kod:
If the wheel speed of one or more of the wheels approaches the locking limit during braking, the corresponding ABS solenoid valves are activated by the ABS control module (A88). This leads to a brake pressure drop in the corresponding brake cylinder. 

If the wheel speed then exceeds the locking limit, the ABS brake pressure pump is switched on by the ABS control module (A88). The ABS brake pressure pump rapidly increases the pressure in the wheel cylinder assembly in accordance with the brake pressure applied to the brake pedal. The ABS solenoid valves are deactivated during the pressure build-up phase. 

ostatnie zdanie może się wydawać kluczowe. Zawilgotniały płyn ma mocno inną ściśliwość, stąd może zakłócać poprawną pracę zaworów ABS co z kolei system rejestrować może jako błąd w działaniu i zapala kontrolkę.

GIBCIO - |24 Mar 2010|, 2010 20:30

Struna napisał/a:
jak kumasz angielski to proszę

troche czaje ale nie wiem co to "solenoid"
a o wilgoci to tu nic nie widze,ani o ściśliwości ani o płynie,to juz Twoja teoria
a to nie zwykły ois działania?

Darol - |24 Mar 2010|, 2010 20:42

If the wheel speed then exceeds the locking limit, the ABS brake pressure pump is switched on by the ABS control module (A88). The ABS brake pressure pump rapidly increases the pressure in the wheel cylinder assembly in accordance with the brake pressure applied to the brake pedal. The ABS solenoid valves are deactivated during the pressure build-up phase.

Jezeli predkosc kola przekracza limit blokowanie Pompa ABS jest wlaczana przez modul ABS. Cisnieniowa pompa hamulcowa gwaltownie zwieksza cisnienie w cylinderku kola wzgledem sily podanej na pedal hamulca. Cewki zaworow ABS za wylaczaone podaczas fazy zwiekszania cisnienia.

Moze cos zle przetlumaczylem ale nie widze tu nic z czego kontroler ABS moglby wywnioskowac niska scisliwosc plynu.

Struna - |24 Mar 2010|, 2010 20:46

GIBCIO napisał/a:
"solenoid"
elektrozawór.

[ Dodano: Sro 24 Mar, 2010 ]
GIBCIO napisał/a:
a o wilgoci to tu nic nie widze
bo nie zobaczysz nigdzie nic o tym w opisie działania systemu, niemniej stary płyn może powodować problemy z praca ABS-u.
GIBCIO - |24 Mar 2010|, 2010 20:54

Darol napisał/a:
Moze cos zle przetlumaczylem ale nie widze tu nic z czego kontroler ABS moglby wywnioskowac niska scisliwosc plynu.

zwolennik ?:)

Struna napisał/a:
niemniej stary płyn może powodować problemy z praca ABS-u.

nie może powodować tylko powoduje jestem tego żywym przykładem
a pytanie powtarzam po raz piąty chyba ,dlaczego stary płyn wlącza kontrolki ???

Struna - |24 Mar 2010|, 2010 22:03

bo zupa jest za słona :)
Waski - |25 Mar 2010|, 2010 00:43

GIBCIO, ja pierdziu ale CI ciezko jest zrozumiec ze płyn males tak do dupy ze nie spełniał już nawet norm wody i dlatego kontroler abs pomyslal ze skoro nie ma cisnienia to znaczy ze trzeba sie wylaczyc zeby nie zabic tego kolesia co to na gównei jezdzi ?

nie od tej strony podchodzisz do sprawy
zalej diesla do swojego auta i spytaj ze jesli zgasł to znaczy ze czujnik wykył ze nie takie paliwo ?
nie, miales paliwo tak do dupy ze az zgasł

analogiczna sytauacja i amen

Struna - |25 Mar 2010|, 2010 00:44

Waski napisał/a:
analogiczna sytauacja i amen
staram się to człekowi jakoś wyłożyć, ale szuka gruszek na wierzbie, a ja już odpadam ;)
Waski - |25 Mar 2010|, 2010 00:45

czasem trzeba swieżego spojrzenia na sytuacje i przykład prosty jak budowa cepa :)
Struna - |25 Mar 2010|, 2010 00:47

może pomoże ;)
Rafał A.(antek) - |25 Mar 2010|, 2010 01:35

rozwiąze wasz problem, to był czysty zbieg okoliczności :)
Struna - |25 Mar 2010|, 2010 01:39

Rafał A.(antek) napisał/a:
to był czysty zbieg okoliczności
niemozebyć - to napewno jakiś madafaka czujnik wykrył interpolację cząsteczek zawilgotniałego płynu i od razu zakumał czaczę :)
Waski - |25 Mar 2010|, 2010 10:16

to jest problem jednego człowieka :) więc nie wasz :) - tez być tak może
GIBCIO - |25 Mar 2010|, 2010 20:05

Waski napisał/a:
to jest problem jednego człowieka

nie,nie jednego jesteś adminem to powinieneś wiedzieć ile osób ma kłopoty z ABS,
u mnie wymiana płynu załatwiła sprawe ,a w niewielu postach była o tym mowa,wręcz ze tylko w MKI to czasem działało,a działa i w MKIII

chciałem dopytać o związek miedzy wymianą płynu a świecącą kontrolką ,bo mogło by to komuś oszczedzić mase kłopotów z wymianą innych powaznych el.układu.
chciałem wiedzieć czy coś diagnozuje płyn jego stan i jakość ?
dowiadywałem sie na przemian ze nic nie mierzy nie diagnozuje ALE
stary płyn moze odłączyć układ :shock: bo on wie że jest płyn gówniany
no to albo wie albo nie wie,a jak wie to skąd

z tematu zrobiło sie 4 strony gdybania i przekomarzania,a teza była prosta i nikogo kto nie potrafi zrozumieć o co mi chodzi nie zmuszałem do odpowiedzi,odwrotnie liczyłem na konkretna odpowiedz znawcy tego ABSu
inaczej w/g mnie nie ma głupich pytan sa tylko głupie odpowiedzi :690:

gufer-posepny - |25 Mar 2010|, 2010 20:10

płyn wymienia się 40 minut . kosztuje 50 zeta literek . wielka akcja .

no chyba ze się odpowietrznik ukręci hehe .

gufer-posepny - |25 Mar 2010|, 2010 20:46

Speedo napisał/a:
warto pszed zabiegiem wypalowac go mlotem i popsikac, uniknie sie wielu dramatuf ;)

to młot 3 kilo był za mały chyba :)

Struna - |25 Mar 2010|, 2010 21:23

u mnie sie odkręciły miodzio.
Kevin Xy - |26 Mar 2010|, 2010 01:29

GIBCIO- odpowiedz juz dawno uzyskales
ale nie dowierzasz- zatem rozbierz ten czujnik i sam sprawdz co on mierzy
byc moze stwierdzisz ze Twoj jakis wyjatkowy jet, ale zakladam ze kazdy jak wszedzie

Waski - |26 Mar 2010|, 2010 10:30

GIBCIO napisał/a:
nie,nie jednego jesteś adminem to powinieneś wiedzieć ile osób ma kłopoty z ABS,

problem ze zrozumieniem a nie z ABSem
jestes tak uparty ze nie potrafisz przeczytac odpowiedzi które juz były pisane kilkakrotnie to nie moj problem ani nikogo innego

kat - |26 Mar 2010|, 2010 10:42

gufer-posepny napisał/a:
Speedo napisał/a:
warto pszed zabiegiem wypalowac go mlotem i popsikac, uniknie sie wielu dramatuf ;)

to młot 3 kilo był za mały chyba :)

taaa,3 poszly spoko,jeden sie ostal w dziurze w zacisku

fiolek999 - |27 Lis 2010|, 2010 22:13

witam:) śnieg dziś popadał a że posiadałem scorpio 96 rok 2,3 bezyna ze sprawnym abs a wcześniej jeździłem autami bez abs-u chciałem przetestować rozpędziłem się do ok 20 na godzinę i zahamowałem gwałtownie ABS zadziałał kół nie zblokowało ale po zatrzymaniu zapaliła się kontrolka ABS-u przy kolejnym hamowaniu ABS nie działał zgasiłam auto odpaliłem ponownie 1 hamowanie z ABS-em i znów nie działa co to może być??
bolus1 - |27 Lis 2010|, 2010 22:15

być może od wstrząsów walnął czujnik :> było tak w Astrze z wybitymi gumami na wahaczach
gufer-posepny - |27 Lis 2010|, 2010 22:46

fiolek999 napisał/a:
witam:) śnieg dziś popadał a że posiadałem scorpio 96 rok 2,3 bezyna ze sprawnym abs a wcześniej jeździłem autami bez abs-u chciałem przetestować rozpędziłem się do ok 20 na godzinę i zahamowałem gwałtownie ABS zadziałał kół nie zblokowało ale po zatrzymaniu zapaliła się kontrolka ABS-u przy kolejnym hamowaniu ABS nie działał zgasiłam auto odpaliłem ponownie 1 hamowanie z ABS-em i znów nie działa co to może być??

Też nie wykluczone że płyn stary jest .

fiolek999 - |27 Lis 2010|, 2010 22:51

byłem jeszcze na chwile na stacji to się przejechałem objaw taki odpaliłem ABS się nie świeci hamuje ASB poprawie działa i kontrolka się nie pali auto stoi sobie na ręcznym odpalone w tym czasie poszedłem na stacje wracam i ABS już się pali i nie działa :/
Waski - |27 Lis 2010|, 2010 23:05

moze zaczyna Ci po prostu modulator swirowac i trzeba bedzie sie nim zajac
gufer-posepny - |28 Lis 2010|, 2010 08:18

skoro to sie dzieje nawet samo to podejrzane jest zasilanie modulu . jak pracujeto pobiera sporo pradu .spada napiecie i sie wylacza .podejrzana jest podloznica i jej kable . z lagodniejszych przyczyn to zimne luty na zlaczu dwupinowym do silnika modulatora. ewentualniebrak kontaktuna wtyczkach w przednich nadkolach .
masa300789 - |28 Lis 2010|, 2010 08:21

np. u mnie jak juz sypali sola ulice to powtarzalo sie do konkretnego wyczyszczenia i zakonserwowania wtyczek w przednich nadkolach

[ Dodano: |28 Lis 2010|, o 08:22 ]
to jest ta najbardziej optymistyczna wersja :)

ronin1972 - |29 Lis 2010|, 2010 13:09

swiecenie lampki ABSu - problem jak na poczatku tematu .. co gorsze brak komunikacji z modulem

rozwiazanie:
- zimne luty w module
- brak komunikacji z modulem poprzez wtyk OBD rozwiazany poprzez pociagniecie osobnej lini dla konkretnego pinu (robil to elektryk nie ja) - wniosek elektryka - wiazka podluznicy zaczyna dawac o sobie znac

koszty .. hmmm dalem 600zl z czego 400 to robocizna tj. obejscie wiazki podluznicy + demontaz i montaz pompy i modulu + lutowanie (tak mnie elektryk podliczl) ..reszta to wymiana plynu hamulcowego i koszt podlaczenia do komputera (ogolne sprawdzenie reszty)

wieloryb - |29 Lis 2010|, 2010 13:44

ronin1972 napisał/a:
swiecenie lampki ABSu - problem jak na poczatku tematu .. co gorsze brak komunikacji z modulem

rozwiazanie:
- zimne luty w module
- brak komunikacji z modulem poprzez wtyk OBD rozwiazany poprzez pociagniecie osobnej lini dla konkretnego pinu (robil to elektryk nie ja) - wniosek elektryka - wiazka podluznicy zaczyna dawac o sobie znac

koszty .. hmmm dalem 600zl z czego 400 to robocizna tj. obejscie wiazki podluznicy + demontaz i montaz pompy i modulu + lutowanie (tak mnie elektryk podliczl) ..reszta to wymiana plynu hamulcowego i koszt podlaczenia do komputera (ogolne sprawdzenie reszty)

to Cię będzie jeszcze czekać wydatek 2x większy i go nie unikniesz - wymiana wiązek na zrobione od podstaw :(

masa300789 - |29 Lis 2010|, 2010 17:36

i mnie dopadlo dzis...rano wszystko bylo ok ..po ostatnim odpaleniu swieci na stale abs i tcs ...i mam jedno zapytanie-jest to objaw braku zasilania modulatora,czy np przy urwanym czujniku tez tak bedzie ze test po kluczyku zgasi kontrolki a dopiero za chwile sie zaswieca?

[ Dodano: |29 Lis 2010|, o 18:14 ]
poczytalem o tescie dynamicznym...i zgasilem go na drodze i wszystko zaczelo dzialac..jade pojezdzic i sprawdzic co sie bedzie dzialo..ciekawe co mnie czeka? :neutral:

[ Dodano: |29 Lis 2010|, o 19:20 ]
i kicha ...cos powazniejszego...swieci caly czas i nastepne wylaczenia zaplonu podczas jazdy nic nie daja :sad:

ford2fast - |29 Lis 2010|, 2010 21:31

masa300789 napisał/a:
.i mam jedno zapytanie-jest to objaw braku zasilania modulatora

Przemierz zasilania modułu miernikiem , opis wyprowadzeń powinien być w Warsztacie lub na forum :)
Jeżeli brakuje któregoś zasilania to czeka Cię to czego boi się większość właścicieli emkaczy :roll:

gufer-posepny - |30 Lis 2010|, 2010 17:18

Spadła temperatura więc możliwe że zimne luty dają o sobie znać . Potem zasilania
masa300789 - |30 Lis 2010|, 2010 17:25

Najchetniej to wybralbym sie do Katowic z duzym zapasem coli ;) :)
gufer-posepny - |30 Lis 2010|, 2010 17:26

i termowentylatorem :) .
masa300789 - |30 Lis 2010|, 2010 17:28

poczekamy na ocieplenie!!!! :P
gufer-posepny - |30 Lis 2010|, 2010 17:38

ufff .

no ewentualnie syf na tylnych czujnikach .

masa300789 - |30 Lis 2010|, 2010 18:05

W sumie to pomierzenie to podstawa ..ale w tych warunkach sie nie da :neutral: jak czytalem posty na podobne tematy ,to niektorzy koledzy dosc dlugo z tym jezdzili,wiec i ja musze sie uzbroic w cierpliwosc iprzyzwyczaic do swiecacych kontrolek ;) :/