Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio

Skrzynia biegów + przeniesienie napędu - A4LDE - Szarpanie przy zmianie 2->3

trzypion - |18 Mar 2014|, 2014 00:16
Temat postu: A4LDE - Szarpanie przy zmianie 2->3
No i mnie dopadło. Jeździć się niby da, aczkolwiek nie wróży to nic dobrego.
Skrzynia poza problemami przy przejściu z biegu 2 na 3 pracuje bardzo ładnie.
A na rzeczonym przejściu wygląda to tak, jakby po wypięciu biegu 2 bieg 3 załączał się za późno. Dzieje się tak na różnych prędkościach obrotowych slnika, w zależności od naciśnięcia gazu. Im mocniej naciśnięty gaz, tym bardziej zauważalne sie to staje.
Efekty są takie, że zamiast gładko przejść na 3, silnik zwiększa obroty, po mniej więcej 0,5 sekundy skrzynia łapie na 3 biegu, czemu towarzyszy szarpnięcie, jak pedał gazu mocno wciśnęty, to dość znaczne.
Od razu mówie, że olej + filtr zmieniony.

No i teraz co z tym fantem można zrobić? Jaka w ogóle może być tego przyczyna? Elektryka chyba nie (choć cuda se moga wydarzać). Elektrozawory albo działają dobrze, albo wcale. Sama zmiana begów zaczyna się we właściwym momencie, więc raczej ne jest to problem z wązkam (a może se mylę?)
Problemy z słownkiem biegu 3? A może po prostu taśma któraś wymaga naciągnięcia?

Serwis mi śpiewa 3000 za remont skrzyni. Tyle, że cos mi nie pasuje, gośc stwierdził, że taśm se nie reguluje, a Haynes twerdzi, że jak najbardziej.
To jak to w końcu jest i czy szukać innej skrzyni?

Gaiger - |18 Mar 2014|, 2014 07:27

Regulacja taśm czasem pomaga a czasem nie.
Zależy od stanu reszty podzespołów.
I tak, oczywiście że taśmy się reguluje.
Nawet dość często się to powinno robić, tak co 45 tyś km.

Julek - |18 Mar 2014|, 2014 08:21

trzypion,

Bez urazy, ale jeśli chcesz jeździć tym autem dłużej to naprawdę postaw je do garażu na tydzień i zrób mu wszystkie wiązki od podstaw, albo daj to komuś kto robi to zawodowo jeśli nie masz czasu dłubać w tym osobiście. Inaczej będziesz po kolei zastaanwiał się:
- czemu czasem odpala, a czasem nie,
- czemu skrzynia głupieje,
- czemu obroty silnika wariują,
- czemu wtryski są ciągle otwarte,
- czemu nie da się zgasić auta itd. itd. itd.

Bo zaczynasz od tylnej strony i próbujesz wyważać drzwi, które to forum otworzyło wspólnymi siłami kilkunastu ludzi x-lat temu.
Taka skrzynia w wielorasie to naprawdę wytrzymałe i żywotne urządzenie. Wytrzymuje wiele zaniedbań poprzedników, nieumiejętne użytkowanie, brak wymian oleju. Ale nie znosi bałaganu w kablach.

Jankes - |18 Mar 2014|, 2014 08:24

Julek, ale to Ty wiesz, ja wiem i może 5 innych na tym forum, reszta po prostu nie rozumie co ma przewodzik przekroju 0,5 do działania skrzyni :P
trzypion - |18 Mar 2014|, 2014 10:49

Akurat rozumiem co ma, tylko jeszcze rozumiem jak ma i objawy mi nijak nie podchodzą do tego, co się może dziać jak elektrozawór nie dostaje zasilania.
Zanim napisałem przekopałem sę przez archiwalne wątki dotyczące ASB jakoś przy wiązkach objawy są zupełne inne.

Adam_2000 - |18 Mar 2014|, 2014 10:57

Rence opadajo... trzypion, Jankes podał Ci rozwiązanie na to przeciąganie 2-3.
Naprawdę myślisz, że Twoja skrzynia i w zasadzie cały ten 2.3 jest jakiś szczególny ?

Vaux - |18 Mar 2014|, 2014 11:13

Hmm, identycznie przeciagalo Przemkowe 2.3, zapytaj moze Pabla albo Marcina czy to usuneli i ewentualnie jak...
pablo19 - |18 Mar 2014|, 2014 11:16

Raczej --Marcina--, ale ja nie pamiętam żeby to auto szarpało, może dlatego, że wiązka została zregenerowana przed naszym zakupem ;)
Ale to na pewno nie było ważne... ;)

YaKuZ - |18 Mar 2014|, 2014 12:09

a przeciągało? jak szarpie może być wina przepływki i kabli!
Kevin Xy - |18 Mar 2014|, 2014 14:46

u mnie tez przeciagalo, pozniej okazalo sie ze na 2 to ja mam hamowanie
skrzynia do wymiany i tyle

trzypion - |18 Mar 2014|, 2014 15:04

Problemem nie jest zmiana biegów w niewłaściwym momencie, nie ma też żadnych efektów, które mogły by sugerować przepływomierz. Poza tym co na oko sprawdzę, czego ECU nie wyrzuci w błędach? Nie ma też tego, co jest efektem wiązki - niewbijanie biegów, brak lock-upa, czy też losowa zmiany biegów.
Skrzyniarze twierdzą, że taki efekt to zużyta hydraulika, która za późno zaciska taśmę, czy też zużyte tarcze któregoś sprzęgła.
Ja naprawdę rozumiem, że wiązka daje różne efekty, przeczytałem co u nas na ten temat jest napisane, tak samo jak na angielskim forum i w żadnym przypadku prześlizgiwanie się skrzyni tylko na 2/3 nie było w katalogu objawów. Owszem, trzymanie na 2, nie wrzucanie 3 tak, natomiast u mnie moment zmiany jest prawidłowy - w zależności od obciążenia wczesnej lub później. Pozostałe biegi chodzą bezproblemowo też w całym zakresie obciążeń.
Natomiast fakt, że skrzynia miała na dnie sporo szlamu, jak tez opiłków na magnesie raczej nie był spowodowany świętymi wiązkami.
Poza tym zanim unieruchomię auto chcę mieć zlokalizowaną usterkę, zaś macanie na ślepo jakoś mnie nie rajcuje.

[ Dodano: |18 Mar 2014|, 2014 15:05 ]
Kevin Xy napisał/a:
u mnie tez przeciagalo, pozniej okazalo sie ze na 2 to ja mam hamowanie
skrzynia do wymiany i tyle

Raczej remont - jak kupię używkę, to za rok będzie to samo.

Julek - |18 Mar 2014|, 2014 15:21

Bez urazy, ale skoro wiesz lepiej, to po co pytasz?
Wiązki będziesz musiał zrobić tak czy siak, bo przy demontażu skrzyni - jeśli nie były jeszcze robione - rozsypią się w drobny mak.

Ale Ty chyba lubisz przepłacać, bo ja wiem jak będzie to wyglądało. Zrobisz remont skrzyni za trzy koła, wsadzą Ci to w auto i za miesiąc będziesz miał to samo, bo się okaże że zwarcie na wiązce robiło takie czary, że zapinało na raz elektrozawory od biegu 2 i 3 i skrzynia tego nie lubiła i się skiepściła. Gwarancji nikt Ci nie uzna, bo to przyczyna zewnętrzna i zaczniesz karuzelę od nowa. Posłuchaj nas MY TO PRZERABIALIŚMY już.

qhen - |18 Mar 2014|, 2014 16:26

Julek napisał/a:
Posłuchaj nas MY TO PRZERABIALIŚMY już.

jako stały bywalec powinienes wiedziec,ze z Trzypionem to trzeba odwrotnie. Napisz mu ,ze kabelki sie sprawdza na koncu to On od nich zacznie. :-D

Reader - |18 Mar 2014|, 2014 17:29

FORScan czyta skrzynię.
Struna - |18 Mar 2014|, 2014 17:38

no ale co tam poczytasz ? różnicę w prędkości konwertera względem rpm ? ;)
Reader - |18 Mar 2014|, 2014 20:01

E, masę ciekawych informacji.

Tzn. jeszcze zalezy od wersji programu.

Gaiger - |18 Mar 2014|, 2014 20:02

Struna napisał/a:
no ale co tam poczytasz ? różnicę w prędkości konwertera względem rpm ? ;)

A wiesz że w jednym przypadku wskazało mi to ewidentnie na uwaloną wiązkę :-d

trzypion - |18 Mar 2014|, 2014 20:18

Pax, panowie.
Piszecie 'przerabialiśmy to' - tyle, że przekopałem forum i takiego przypadku nie zauważyłem. Owszem, jest wiele wariacji skrzyni od prądów błądzących, jednak takiego, jak ja mam nie namierzyłem.
Mał ktoś z Was taki wlasnie przypadek, że skrzynia rozpinała napęd przu przejściu z 2 na 3 po opóźnionym zapięciu 3-ki przy większych otwarciach przepustnicy następowało szarpnięcie (co akurat nie dziwi, to tak jak przytrzymanie sprzęgła i późniejsze gwałtowne puszczenie).
Jesli tak, to prosze o wytłumaczenie, jak działaja elektrozawory w skrzyn i co konkretne one powodują, żebym mógł sobie podpiąć miernik i sprawdzić co ECU podaje na skrzynię i czy to może być przyczyną.

A wiązka i tak idzie do regeneracji.

konrad85 - |18 Mar 2014|, 2014 20:46

http://ford-scorpio.pl/forum/viewtopic.php?t=27040
trzypion - |18 Mar 2014|, 2014 22:14

No, może to coś z tego. Tyle, że sam na razie nie ruszę tego, bo kanał mam zajęty MK2. A serwisy to serwisy....

Tyle, że tam dalej jest 'delikatne szarpnięcie między 2-3.

Struna - |19 Mar 2014|, 2014 10:16

Reader napisał/a:
E, masę ciekawych informacji.
nie w tym przypadku, choć można by coś tam wydedukować.

jak zapina EZ a biegu nie "czuć" to wiadomo, że albo zapchane kanały i potrzeba czasu aż ciśnienie zrobi swoje, albo tarczki/taśmy słabe, albo uszczelnienie tłoka puszcza.

Ale to i tak sporo możliwości.

trzypion - |19 Mar 2014|, 2014 10:21

Panowie, ad rem - w jaki sposób wiązka mogłaby takie hece robić? Nie dawać zasilania na zawór od 3 biegu? Mieć zwarcie między zasilanymi zaworami? Przejście miedzy zaslaniem zaworów, a wyjściem z czujnika położenia wybieraka?
Z objawów to tylko ostatnie by pasowało, ale to i tak na siłę, bo wówczas ECU by 'myślało', że włożyłem nny bieg, ale wtedy by skrzynia nie zapinała kolejnego biegu w ogóle.

Struna - |19 Mar 2014|, 2014 10:27

trzypion napisał/a:
w jaki sposób wiązka mogłaby takie hece robić?
widzisz, wiązki w scorpio zaginają czasoprzestrzeń i negują wszelkie ogólno-przyjęte prawidłowości.
To nie jest tak, że w elektryce są dwa stany, albo przerwa, albo zwarcie :) w tych wiązkach prądy błądzą i to w sposób, który się nawet filozofom nie śnił.

Ja miałem arcyciekawe zachowania skrzyni gdy część wiązki ( jak się okazało dużo później ) była pozbawiona izolacji.

Zazwyczaj działało znakomicie, ale były momenty że sama biegami szatkowała albo bieg zgubiła, albo nagle się zrobiła ekstremalnie wrażliwa na pedał gazu.

Poza tym - zapinanie biegów w ASB to nie jeden EZ na każdy bieg, to w wielu przypadkach kombinacja załączenia/wyłączenia określonych EZ, starczy że cokolwiek zadziała inaczej niż przewidziano to efekty mogą być co najmniej niespodziewane i dziwne.

trzypion - |19 Mar 2014|, 2014 10:31

Niby tak, tylko mi nie pasuje właśnie to, że u mnie jest stabilne i przewidywalnie. Nie ma żadnych zmian w zależności od pogody, nagrzana silnika etc. To samo się dzeje przy równych położeniach przepustnicy, jedynie co sie zmienia, to tyle, że przy mniejszym uchyleniu uślizg jest mniejszy i co za tym idzie szarpnięcie też mniejsze.
Na wiązkę to zupełne nie wygląda, aczkolwiek tak, czy inaczej trzeba będzie ją zrobić.
Szkoda tylko, że do złotych rad jest mnóstwo ludzi, a jak sie przejdzie do konkretów, to już cisza zapada.

WieSiu - |19 Mar 2014|, 2014 10:39

trzypion, wzajemnie,szkoda ze duzo gadasz tam gdzie nie trzeba a mało wiesz tam gdzie powinieneś wiedzieć
pablo19 - |19 Mar 2014|, 2014 10:41

Trzypion, czy dużym problemem jest wyjąć wiązkę skrzyni i ją obejrzeć?
Struna - |19 Mar 2014|, 2014 10:42

trzypion napisał/a:
To samo się dzeje przy równych położeniach przepustnicy, jedynie co sie zmienia, to tyle, że przy mniejszym uchyleniu uślizg jest mniejszy i co za tym idzie szarpnięcie też mniejsze.
no cóż, to albo uszczelnienie tłoka puszcza, albo tarczki/taśma słaba, albo taśma wymaga regulacji, albo syf w płycie sterującej.
Reader - |19 Mar 2014|, 2014 11:09

trzypion napisał/a:
prosze o wytłumaczenie, jak działaja elektrozawory w skrzyn i co konkretne one powodują, żebym mógł sobie podpiąć miernik i sprawdzić co ECU podaje na skrzynię i czy to może być przyczyną.

A wiązka i tak idzie do regeneracji.

Na e-mail przesłałem Ci materiały o A4LDE, do poczytania.

A wiązkę wyjąć można bez kanału.
Wyjąć, sprawdzić, ewentualnie powymieniać co trzeba i masz jedną sprawę wykluczoną.

trzypion - |19 Mar 2014|, 2014 12:33

Tak, wszystko można. Pod warunkiem, że ma się gdzie podnieść i zostawić auto, a ja NIE MAM. Parking 'ekologiczny', nie ma nawet jak podnośnika podstawić, a jak się nawet coś pod maska robi, to 'uprzejmi' sąsiedzi zaraz nasyłają straż miejską. Mogę pod garażem (pod, bo w garażu stoi rozebrane Mk2). Tyle, że tam nie mogę auta zostawić, bo przed garażem blokuje przejazd i otwarcie drzwi sąsiednim garażom.
Poza tym, jak wiązkę zdejmę, to auto nie pojedzie, a na założenie jej z powrotem nie ma co liczyć. A ja chcę skrócić do minimum czas unieruchomienia auta.
Stąd wolałbym wiedzieć ile i jakich przewodów będę potrzebował oraz jakie piny, ile i gdzie kupić. I wtedy mam roboty na pół dnia, po czym auto jeździ.
Tak trudno takie proste rzeczy zrozumieć?

[ Dodano: |19 Mar 2014|, 2014 12:36 ]
Struna napisał/a:
no cóż, to albo uszczelnienie tłoka puszcza, albo tarczki/taśma słaba, albo taśma wymaga regulacji, albo syf w płycie sterującej.

No to tak po kolei - który to jest tłok - z tego co pamiętam w A4LDE są trzy tłoki, dwa na zewnątrz, jeden od spodu pod miską.
Tarczki/słaba taśma - no to skrzyniarz, czyli sam nie zrobię
Taśma do regulacji - GDZIE? Sam nie zrobię, nie mam klucza, Vik ucieka przed tym jak diabeł przed święcona wodą ;) A automaciarze chcą od razu robić remont za 3 tysie...

Reader - |19 Mar 2014|, 2014 12:41

trzypion napisał/a:
Tak, wszystko można. Pod warunkiem, że ma się gdzie podnieść i zostawić auto, a ja NIE MAM. Parking 'ekologiczny', nie ma nawet jak podnośnika podstawić, a jak się nawet coś pod maska robi, to 'uprzejmi' sąsiedzi zaraz nasyłają straż miejską. Mogę pod garażem (pod, bo w garażu stoi rozebrane Mk2). Tyle, że tam nie mogę auta zostawić, bo przed garażem blokuje przejazd i otwarcie drzwi sąsiednim garażom.

No to sobie coś zorganizuj, nie wiem, drugi garaż?
Przecież samo się nie zrobi, w sensie nie naprawi.

[ Dodano: |19 Mar 2014|, 2014 12:47 ]
trzypion napisał/a:
Stąd wolałbym wiedzieć ile i jakich przewodów będę potrzebował oraz jakie piny, ile i gdzie kupić.

Jak będę w domu i nie zapomnę to zerknę na zapiski, ale ja robiłem w 24V więc są dwie sondy.

Wtyczki IMO nie potrzeba żadnej kupować nowej,
wtyk złącza na podłużnicy, na skrzyni TRS , druga większa - jakiś przełącznik, VSS i sondy.
Znakomita większość łatwo rozbieralne , a jeśli jest jakaś trudność to można do przewodów.

[ Dodano: |19 Mar 2014|, 2014 12:53 ]
trzypion napisał/a:
No to tak po kolei - który to jest tłok - z tego co pamiętam w A4LDE są trzy tłoki, dwa na zewnątrz, jeden od spodu pod miską.

Na angielskiej stronie masz sporo dokumentacji no i w tym co wysłałem na e-mail jest pięknie rozrysowane.

trzypion - |19 Mar 2014|, 2014 13:01

Reader napisał/a:

trzypion napisał/a:
Stąd wolałbym wiedzieć ile i jakich przewodów będę potrzebował oraz jakie piny, ile i gdzie kupić.

Jak będę w domu i nie zapomnę to zerknę na zapiski, ale ja robiłem w 24V więc są dwie sondy.

Toż przecież nie chodzi o dokładności centymetrowe, tylko o zgrubne i z naddatkiem. Jak mi zostanie parę, czy paręnaście metrów przewodu to płakać nie będę.

Kevin Xy - |19 Mar 2014|, 2014 13:05

dodam jedynie iz objawy trzypiona mialem na zregenerowanych wiazkach
oczywista ze wiazki w mk3 to podstawa (dla mnie to teoria) ale tutaj widze problem z sama skrzynia

gufer-posepny - |19 Mar 2014|, 2014 13:07

no to skrzynka .
trzypion - |19 Mar 2014|, 2014 13:09

Uff, już po dwóch dniach przepychanek i tłumaczenia, że objawy nie pasują do wariacji wiązkowo-elektrycznych dochodzimy do porozumienia ;)
Jankes - |19 Mar 2014|, 2014 14:15

Oby nie było tak"skrzynia wymieniona, działa super"

Po miesiacu" skrzynia szarpie przy zmianie z 2 na 3"

Po kolejnym miesiacu" nowa skrzynia, działa super"

Po kolejnym miesiacu"skrzynia jezdzi tylko do tyłu"

Po kolejnym miesiacu"skrzynia zmieniona, działa super"

Po trzech latach" zrobie te wiazki..."

cdn...

qhen - |19 Mar 2014|, 2014 14:57

to automat jak sama nazwa wskazuje sie nie naprawia automatycznie? :-d :-d :-d
trzypion - |19 Mar 2014|, 2014 15:07

Jankes, wiązki i tak idą do zrobienia. Paniał? Pisze po raz n-ty już.
Natomiast to, że przyczyną tego, co mi skrzynia robi nie są wiązki jestem niemal pewny. Przy okazji, obejrzałem przepływkę, czysta była. Czego się spodziewałem, bo brak błędów i brak korekt czasu wtrysku nie da się z uszkodzonym przepływomierzem w jakikolwiek sposób pogodzić.

1Bodzio - |19 Mar 2014|, 2014 21:38

Ciekawe kiedy do Ciebie dotrze, że skoro w misce skrzyni było dużo szlamu, a na magnesach były opiłki, to jedno ze sprzęgieł w skrzyni ( głęboko w środku) zaczyna się już buntować. Naprawa tego jest nieopłacalna ze względów ekonomicznych (koszt solidnej naprawy znacznie przekroczy wartość auta). Najsensowniejszym wyjściem, po naprawie wiązek oczywiście, jest poszukanie sprawnej skrzyni używanej, i wymiana.
Jeśli skrzynia zaczęła się już ślizgać, to proces jej destrukcji będzie postepował dość szybko. Przy dzisiejszych cenach skrzyń, naprawy są nie tylko ryzykowne , ale również sporo droższe.

konrad85 - |19 Mar 2014|, 2014 21:48

jak chcesz to w Jastkowie przed Lublinem(trasa Lublin-Warszawa) jest Płocheć serwis,właściciel szurnął się moim scorpio i powiedział mi że regeneracja A4LD w moim oczatym wyniesie 4200zł,skąd ta cena-kapitalna regeneracja skrzyni na ori gratach z roczną gwarancją bez limitu km,powiedział że gwarantuje mi kolejne 200tys km bez dotykania skrzyni(poza wymianą oleju),co zrobiłem-kupiłem drugą skrzynię od Jankesa ;) czeka już rok na wrzucenie :P

[ Dodano: |19 Mar 2014|, 2014 22:06 ]
zapomniałem dodać że jest to firma która już 26lat istnieje na rynku,jazdę sprawdzającą wykonuje szef własciciel-Pan Płocheć,bardzo miły i konkretny człowiek,rozmawia się z Nim jak z kolegą którego zna się kilka lat,na diagnozę trzeba umówić się telefonicznie,dopiero jak szef szurnie się maszyną a właściciel auta jest zdecydowany na naprawę wyznacza termin-ok miesiąc później, gdy byłem u niego stało tam volvo s80 2.9 z uwaloną asb-koszt naprawy-8tys zł i rozpadający się mesiek ML-naprawa asb 12 tys zł,ludzie płacą bez zająknięcia.
Powiedział mi że ostatniego oczatego z A4LD robili 10lat temu gdy tymi autami wozili się jeszcze lekarze prawnicy sędziowie itp,,co ciekawe części do tej skrzyni nadal mają w magazynie

trzypion - |20 Mar 2014|, 2014 00:06

1Bodzio napisał/a:
Ciekawe kiedy do Ciebie dotrze, że skoro w misce skrzyni było dużo szlamu, a na magnesach były opiłki, to jedno ze sprzęgieł w skrzyni ( głęboko w środku) zaczyna się już buntować. Naprawa tego jest nieopłacalna ze względów ekonomicznych (koszt solidnej naprawy znacznie przekroczy wartość auta). Najsensowniejszym wyjściem, po naprawie wiązek oczywiście, jest poszukanie sprawnej skrzyni używanej, i wymiana.

Raz, że dawno do mnie to dotarło i dlatego mnie drażnią marudzenia o wiązce, jako panaceum na wszystko, a dwa, bawi mnie taka 'ekonomia'. Auto to nie inwestycja, auto to koszt. Każdy przejechany kilometr kosztuje.
A teraz Twoja propozycja - używana skrzynia będzie albo dobra, albo zła, zależnie jak się trafi. Załóżmy, że się trafiło dobrze. Ile wytrzyma? Znów loteria.
Wolę zatem wsadzić te 3-4 tysiaki i mieć skrzynię, która wytrzyma olejne kilkaset tysięcy, niż loterię. A wartość auta? Pies ją trącał! Ja potrzebuje auto do jazdy, a nie na sprzedaż.

Konrad, dzieki za namiary, na razie poszukam lokalnie.

Kevin Xy - |20 Mar 2014|, 2014 00:41

trzypion napisał/a:
Załóżmy, że się trafiło dobrze. Ile wytrzyma? Znów loteria

no skoro trafilo sie dobrze, to pewnie dlugo wytrzyma

trzypion - |20 Mar 2014|, 2014 02:15

Kevin, skrzynia 'dobra', to taka, która albo pochodzi z auta mogącego jeszcze jechać, albo założona z gwarancją rozruchową.
W obydwóch przypadkach nie wiesz co w skrzyni piszczy i kiedy się rozsypie.
Wolę już dać sporo za remont i miec gwarancję jakąś, niż kupować w ciemno.

Jankes - |20 Mar 2014|, 2014 06:13

Samemu zrobic remont....
1Bodzio - |20 Mar 2014|, 2014 06:54

trzypion napisał/a:
Wolę już dać sporo za remont i miec gwarancję jakąś, niż kupować w ciemno
I tu z tego zdania prawdziwe może być tylko to, że dasz sporo za remont. Reszta to jeszcze większa loteria niż przy kupnie innej skrzyni.
Jankes - |20 Mar 2014|, 2014 06:56

Kupic taka zregenerowana przez forda po fajnym przebiegu jak Kevin ma i bedzie dobrze :)
konrad85 - |20 Mar 2014|, 2014 15:17

zapomniałem wczoraj napisać-ten Płocheć polecał mi jakiegoś swojego podwykonawcę który zajmuje się takimi staruszkami,zadzwonił przy mnie do niego i tamten typ powiedział że zrobi to samo za 2800zł
trzypion - |20 Mar 2014|, 2014 15:44

Pewnie :D Gdzie kupić?
Julek - |20 Mar 2014|, 2014 19:38

trzypion, zagadać z Jankesem, dać mu porządną cenę i niech się chłopak kładzie pod trupami u Niemca i szuka ładnej srebrnej skrzynki -z reguły te błyszczące mają niewielką ładną tabliczkę "re-fabricated".

A na poważnie - trzeba uzbroić się w cierpliwość, bo jak potrzeba to nigdy nie ma. Jeździj na swojej, rób kablownie, a w między czasie wertuj allegro i męcz Jankesa, że dajesz tysiaka z górką za skrzynię od ręki i niech szuka.
Ja kojarzę w swojej karierze ze 3-4 sztuki, więc wypadałaby z jedna na rok :>

Kevin Xy - |20 Mar 2014|, 2014 22:14

potwierdzam slowa Jankesa i Julka- mam jakas cos tam- chodzi naprawde pieknie
i pewnie mnie kosztowala jakies 6 razy mniej jak remont starej

Reader - |20 Mar 2014|, 2014 22:16

trzypion napisał/a:

Toż przecież nie chodzi o dokładności centymetrowe, tylko o zgrubne i z naddatkiem. Jak mi zostanie parę, czy paręnaście metrów przewodu to płakać nie będę.

Z moich zapiskow wynika:
0.75 - 41mb
1.0 - 5.4 mb

W Cosworth.

Odebrales te materialy o ASB?

konrad85 - |20 Mar 2014|, 2014 22:40

Julek napisał/a:
męcz Jankesa, że dajesz tysiaka z górką za skrzynię od ręki i niech szuka.

Jankes tyle nie bierze;P

trzypion - |20 Mar 2014|, 2014 22:49

Reader napisał/a:

0.75 - 41mb
1.0 - 5.4 mb

W Cosworth.

O, dzieki :D to już kupuje 50m pierwszego i 10 drugiego :D

Reader napisał/a:

Odebrales te materialy o ASB?

Odebrałem, dzięki :D Szkoda tylko, że to w pogańskim języku ;)

[ Dodano: |20 Mar 2014|, 2014 22:49 ]
Jaaaankes, męczę Cie :D :D :D

Jankes - |21 Mar 2014|, 2014 07:54

trzypion napisał/a:
Jaaaankes, męczę Cie :D :D :D

Nie masz o co, przestałem sprzedawać automaty do scorpio i tyle w temacie. Dziekuje.

trzypion - |21 Mar 2014|, 2014 10:11

Cały świat przeciwko mnie ;)
pablo19 - |21 Mar 2014|, 2014 10:17

Dzięki temu wciąż możesz z nim walczyć :P
VIK - |21 Mar 2014|, 2014 11:47

Jankes napisał/a:
Nie masz o co, przestałem sprzedawać automaty do scorpio
Reklamacje były? Czy siwizna postępująca?
trzypion - |21 Mar 2014|, 2014 16:15

Swoją drogą, panowie, macie jakies opinie o warsztacie na Makuszyńskiego w Krakowie? No bo on tylko został po eliminacji Sentryza, samoeliminacji Kosynierów i vikeliminacji Prądnickiej....
Struna - |21 Mar 2014|, 2014 18:14

olej kiedyś u nich zmieniałem - przynajmniej wiedzieli ( w przeciwieństwie do Sentyrza ) że się taśmy reguluje. Wiedzieli też co to wymiana dynamiczna.
Można by powiedzieć, że to dobrze rokuje, ale na podstawie zmiany oleju wiele więcej nie można ocenić.

Gaiger - |21 Mar 2014|, 2014 18:50

VIK napisał/a:
Jankes napisał/a:
Nie masz o co, przestałem sprzedawać automaty do scorpio
Reklamacje były? Czy siwizna postępująca?

Używki to niestety loteria ale w sumie to ona nie jest jakoś super skomplikowana.
2 wyremontowałem, żyją.
Niestety często siada w nich uszczelnienie na podporze środkowej i wtedy bez wymiany kosza forward nie da się skrzyni uratować.
W sumie na 6 skrzyń które rozbierałem, 4 cierpiały na tą przypadłość.

Kevin Xy - |21 Mar 2014|, 2014 19:00

Gaiger, jakie koszty gratow ?
no i ile policzylbys za usluge takiej naprawy ?

trzypion - |21 Mar 2014|, 2014 19:39

Gaiger, może ja ze swoja do Ciebie bym podjechał? Co mam komus innemu dawać zarobic na rżnięcie?
Gaiger - |21 Mar 2014|, 2014 22:13

Kevin Xy napisał/a:
Gaiger, jakie koszty gratow ?

Tarczki cierne, tłoki, taśmy hamulcowe, uszczelki, filtr, olej 3 lata temu wyszły koło 1000 zł.
Używany kosz forward z gwarancją ~ 300 zł.
Zależy od tego co konkretnie jest do wymiany.
No i mówimy o samych częściach.

Kevin Xy napisał/a:
no i ile policzylbys za usluge takiej naprawy ?

Nie policzyłbym bo nie zajmuję się tym zawodowo.
Widzisz co innego robić sobie, ewentualnie znajomemu który bierze na siebie pewne ryzyko, a co innego na zasadzie klient-mechanik.

trzypion napisał/a:
Gaiger, może ja ze swoja do Ciebie bym podjechał? Co mam komus innemu dawać zarobic na rżnięcie?

Jak wyżej.

trzypion - |21 Mar 2014|, 2014 22:53

Toż ja mówię o tym pierwszym przypadku. Ja sobie i tak kalkuluje to ryzyko i jakos wychodzi mi, że jest mniejsze, jak sie zajmuje ktoś znajomy, pomimo braku gwarancji.
Sam hobbystycznie wywołuje slajdy i pomimo braku 'profesjonalnego' zaplecza jakoś nie mam wpadek.
Więc jak dla mnie układ, że Ty robisz, ale ja biore na siebie ryzyko jest OK, tym bardziej, że nie sądzę, żebyś zrobił tak, jak zakłady, że skrzynia przeleci gwarancję i padnie.

wankll - |10 Kwi 2014|, 2014 12:11

Mam identyczne objawy jak trzypion od około 6 miesięcy. Byłem u gościa, który zajmuje się tylko automatami i powiedział, że ślizga się 3 bieg i na pewno do wymiany tarczki, a po rozebraniu będzie widać, co jeszcze trzeba wymienić. W każdym razie podał mi szacunkowe koszty 1500 - 3000 zł.
Dodatkowo miałem jeszcze dziwne objawy jesienią zeszłego roku. Trzy razy zdarzyło się, że straciłem biegi - został mi tylko 1 bieg. Pierwszy raz miało to miejsce podczas deszczu, więc myślałem, że to wina elektryki, ale później powtórzyło się podczas normalnej pogody. Fachowiec od skrzyń powiedział, że skrzynia weszła w tryb awaryjny z powodu łapania błędów wynikających z poślizgu i został mi 3 bieg - ale wg. mnie na pewno nie był to bieg 3. Rzeczywiście migała kontrolka jak przy awarii skrzyni.
Chcąc oszczędzić skrzynie przed zmianą na 3 bieg puszczam pedał gazu i rzeczywiście od pół roku nie powtórzyła mi się podobna awaria.
A i jeszcze zdarzyło się jeden raz, że straciłem ostatni bieg na trasie (też pół roku temu). Następnego dnia już chodził normalnie.
Na razie pilnuje wymiany oleju, a jak się pogorszy trzeba będzie pomyśleć nad nową skrzynią lub remoncie.

WieSiu - |10 Kwi 2014|, 2014 12:37

wankll, i najpierw chyba o wiazkach czas pomyśleć
konrad85 - |10 Kwi 2014|, 2014 12:54

wankll napisał/a:
A i jeszcze zdarzyło się jeden raz, że straciłem ostatni bieg na trasie (też pół roku temu). Następnego dnia już chodził normalnie.

tak jak WieSiu napisał

trzypion - |5 Lip 2014|, 2014 18:33

A u mnie czas na wymianę skrzyni. Co muszę zdjąć dodatkowo?
Bo na pewno rozrusznik, wał, przewody oleju do chłodnicy.
Na co jeszcze się przygotować? Wydech? Stabilizator?

VIK - |5 Lip 2014|, 2014 18:56

http://allegro.pl/ford-sc...4366127493.html
http://allegro.pl/ford-sc...4374211355.html
http://allegro.pl/sprzegl...4337818772.html
http://allegro.pl/ford-sc...4353195987.html

ford2fast - |5 Lip 2014|, 2014 19:58

trzypion napisał/a:
Wydech?

Przednia część + katalizatory
trzypion napisał/a:
Stabilizator?

Tak

zibi8556 - |5 Lip 2014|, 2014 21:16

Ale coś mi się wydaje że chcesz wymieniać ASB a nie Mt 75. Nie wiem jak jest z Mt w oczatym ale przy ASB jest troche roboty (wymieniałem jakiś miesiąc temu u siebie) Wał, linki(cięgła)rozrusznik, wydech(+katalizator)i może jeszcze pare pierdół jest wspólnych dla obydwu skrzyń, z tym że ASB waży chyba ze 3 razy tyle co MSB. Co się z tym wiąże potrzebna jest pomoc( przynajmniej do zdjęcia skrzyni w kanał i położenia "na wysokościach" tej "sprawnej". reszta wychodzi przy robocie( pomocny opis adama2000 )
Kevin Xy - |5 Lip 2014|, 2014 21:30

trzypion, w 2.3 automat bedziesz zmienial ?
VIK - |6 Lip 2014|, 2014 08:03

Stabilizator jest z przodu, nie trzeba odkręcać do wyjęcia skrzyni. Poprzeczkę usztywniającą za to trzeba.
ford2fast - |6 Lip 2014|, 2014 09:45

VIK napisał/a:
Stabilizator jest z przodu, nie trzeba odkręcać do wyjęcia skrzyni. Poprzeczkę usztywniającą za to trzeba.

Zgadza się :)
W MkI/II trzeba odkręcić od podłużnic stabilizator , w emkaczy wystarczy poprzeczkę pomiędzy podłużnicami :)

trzypion - |6 Lip 2014|, 2014 10:28

Zamieniam automat na automat. Samo wyjęcie skrzyni jest oczywiste (rozrusznik out, konwerter odkręcić, wał precz, linki, przewody etc). Natomiast chodzi mi o to, co poza skrzynią muszę zrzucić, żeby wyszła?
Kevin Xy - |6 Lip 2014|, 2014 11:26

z pablem zwalalismy caly wydech w jednym kawalku
no i przy skladaniu musialem rozpiac wal od dyfra, bo za cholere nie chcial siasc na wyjsciu skrzyni
chyba filtr oleju zesmy tez wykrecali, bo jakis marny dostep do sruby

Gaiger - |6 Lip 2014|, 2014 15:27

trzypion napisał/a:
Natomiast chodzi mi o to, co poza skrzynią muszę zrzucić, żeby wyszła?

Poprzeczkę, wydech, katalizator, osłony termiczne, wał, rozrusznik.
Tylko tyle.

trzypion - |6 Lip 2014|, 2014 20:09

OK, dzięki :D
zibi8556 - |7 Lip 2014|, 2014 10:49

Gaiger napisał/a:
trzypion napisał/a:
Natomiast chodzi mi o to, co poza skrzynią muszę zrzucić, żeby wyszła?

Poprzeczkę, wydech, katalizator, osłony termiczne, wał, rozrusznik.
Tylko tyle.

No jeszcze wtyczki, wiązka z zaczepami(choć ja rozkręcałem kostkę w komorze i wywalałem z wiązką bo mogłem ją sobie dobrze obejżeć) no jeszcze cięgło wybieraka i do pomocy 1 lub 2 osiłków (jeżeli nie masz czego podstawić pod skrzynię coby cie nie zgniotła ;)

Jankes - |7 Lip 2014|, 2014 11:12

I do tego zregenerowac wiazke/wiazki bo za chwile i druga skrzynia padnie.
trzypion - |8 Lip 2014|, 2014 07:40

Regeneracja w planach, jak najbardziej. A potem silnikowa i podłuznica ;)