| |
Ford Scorpio Team Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio |
 |
Wnętrze + klimatyzacja - Problem z klimatronikiem
woso1975 - |23 Maj 2008|, 2008 14:12 Temat postu: Problem z klimatronikiem Witam. Mam problem z klimą w moim wielorybie. Przy dłuższej jeździe zanika mi nawiew powietrza. Obojętnie jaki kierunek nawiewu ustawię. Zaznaczam że dmuchawa pracuje na maksa. Próbowałem resetu klimy,ale wciąż pokazuje błąd 57.
jaroz - |23 Maj 2008|, 2008 14:16
No to chyba trzeba by wg mnie odczytać co oznacza ten błąd i wówczas bedziesz wiedział od czego mniej więcej zacząć, prawda?
Peterson - |25 Maj 2008|, 2008 16:47
Ciekawa sprawa ale ja dzisiaj zauważyłem u siebie to samo. Dmuchawa chodzi na maksa a z żadnej dziury nic nie wieje. Dzieje się tak po przejechaniu paru kilometrów.
Resetu nie robiłem ale jak woso1975 nie pomogło to u nie może być podobnie.
Gaiger - |25 Maj 2008|, 2008 20:34
http://www.fordscorpio.co.uk/ccreset.htm
Kod 57 to jak się nie mylę uszkodzenie HBC, czyli sterownika wentylatora.
woso1975 - |26 Maj 2008|, 2008 06:24
Zauważyłem też, że wąż metalowy z zaworem do napełniania jest cały oblodzony. Nie wiem czy to normalne. A wntylator jest chyba OK.
bingo - |26 Maj 2008|, 2008 11:30
jak nie ma przedmuchu przez chłodnicę od klimy, do zalodzi się zawór, chłodnica i wąż aż do sprężarki. Jest to bardzo niebezpieczne, można potrzaskać sprężarkę, więc szybko wyłączćie klimę, najlepiej wyjąć dla bezpieczeństwa wtyczkę od sprężarki.
Struna - |26 Maj 2008|, 2008 15:32
pewnie czujnik De-Ice uwalony.
Peterson - |26 Maj 2008|, 2008 20:16
Robiłem reset u siebie i ten sam błąd 57. Zauważyłem że jak przełączę na AUTO to po powrocie na manualne sterowanie zaczyna nawiew świrować.
Struna możesz jaśniej opisać swoją diagnozę?
Struna - |26 Maj 2008|, 2008 20:27
| Peterson napisał/a: | | Struna możesz jaśniej opisać swoją diagnozę? | czujnik oblodzenia, jak działa to nie powinien dopuścić do zamarznięcia parownika ( co jak bingo zauważył najwyraźniej u Ciebie nastąpiło )
woso1975 - |27 Maj 2008|, 2008 06:50
a może zawór rozprężający, bo też oszroniony jest.
Ewentualnie jak sprawdzić ten de-ice?
Struna - |27 Maj 2008|, 2008 10:38
| woso1975 napisał/a: | | a może zawór rozprężający, bo też oszroniony jest. | to już macherów od klimy pytaj ( Oli, Bingo )
bingo - |27 Maj 2008|, 2008 21:18
OK, to po kolei.
Po pierwsze, parownik wam zamarza, co powoduje brak przepływu powietrza i wywalenie błędu 57 (jeżeli jest to błąd czujnika temperatury parownika - pytanie do Struny, bo nie mam kodów awarii klimy), więc błąd wyświetla prawidłowo i nie tu tkwi przyczyna awarii. Reset klimy też w tym przypadku nic nie pomoże.
pytanie, czy jak nie włączycie klimy, przepływ powietrza jest mocną strugą, czy też kiepsko wieje. Jeżeli kiepsko wieje na ciepłym powietrzu, to prawdopodobnie zatkane filtry, a jak wieje kiepsko tylko na zimnym nawiewie (bez załączonej klimy) to zatkany parownik.
Jeżeli jednak wieje mocno jak nie włączycie klimy, to może być to przyczyna zaworu rozprężnego. może on być zacięty np. przez wodę lub może być jakiś syf, który powoduje, że zawór się nie zamyka. Typowe uszkodzenie zaworu powoduje jednak jego zamknięcie i wtedy może powstać kula lodu, ale tylko na zaworze, bo jest za mało czynnika, by zamarzał parownik i wąż do sprężarki. Może być to wina napełnienia instalacji w serwisie (w godzinę lub dwie osuszenie i napełnienie instalacji) lub wina samego czynnika. obydwoje macie R134a, więc jest raczej mało prawdopodobna wina samego czynnika (raczej jego nikt nie stosuje z odzysku lub innych podejrzanych źródeł).
Postarajcie mi napisać odpowiedzi na temat przepływu powietrza przy wyłączonej klimie, to nas trochę przybliży do sedna sprawy.
Acha, jeszcze jedno, zawór nie zarina się ze starości, ponieważ układ chłodniczy jest w pełni hermetyczny, a ilość wody w ukadzie, która mogła by spowodować jego niedwracalne zniszczenie jest na tyle duża, że najpierw spowoduje uszkodzenie sprężarki i może spowodować znieszczenie niektórych elementów instalacji (połączenie wody i oleju powoduje powstanie kwasów). jeżeli zawór nie zamyka się prawidłowo, to przyczyną może być mikroskopijna ilość wody, która zamraża się i zacina zawór, lub też jakieś niewiadomego pochodzenia zanieczyszczenia.
jeszcze jedno pytanie do was, co wiecie o dotychczasowym serwisie klimy - co i kiedy było robione, lub od kiedy nic nie było robione.
Peterson - |27 Maj 2008|, 2008 22:39
U mnie sprawa ma się następująco.
Klima nie chodziła około roku. Dwa tygodnie temu uruchomiłem w wyspecjalizowanym zakładzie. Wymieniana była sprężarka (używana) i osuszacz (nowy). Sprawdzanie dwukrotne szczelności itp itd. Błąd 57 wywalało mi podczas próby resetu klimy nawet jak klima była niesprawna. Filtry kabinowe wymienione dwa tygodnie temu. Nawiew jest ok zarówno na ciepłym jak i na zimnym. Chłodzi sakramencko dobrze, aż sam gość który naprawiał się dziwił że nowe tak nie chłodzą. Dzisiaj rano pojechałem do pracy (15 km) na załączonej klimie i na miejscu stwierdziłem że przewód od miejsca do nabijania w stronę kabiny był oszroniony. W ciągu dnia zadzwoniłem do gościa co naprawiał i naświetliłem problem. Jak do niego pojechałem po pracy, otwieram maskę a przewód jedynie lekko wilgotny. Według niego nic dziwnego się nie dzieje. Co do nadmuchu to nie potrafił mi odpowiedzieć. Na razie mi nadmuch nie szwankuje ale nie przełączałem na AUTO. Ale błąd 57 podczas próby resetu klimy nadal występuje. I co ty na to bingo?
woso1975 - |28 Maj 2008|, 2008 01:17
Ja kupiłem auto w grudniu z niesprawną klimatyzacją. Zatarta była sprężarka, układ pusty.Poprzedniemu włąścicielowi też nie działała. Przypuszczam że ok. 2lat nie działała,może dłużej. Wymieniłem sprężarkę, dałem do napełnienia i ruszyła. Filtr wymieniony. Nie wymieniałem osuszacza. Pisząc o oblodzeniu przewodu trochę przesadziłem, ponieważ jest on lekko oszroniony po jakimś czasie. Dziś udało się zresetować klimę i błedów już nie ma (tylko dziwne bo dzisiaj wyświetlił błąd 07 a nie 57). Zobaczymy jaki będzie to miało wpływ na nawiewy. W sobotę jadę na dłuższą wycieczkę to porobię testy. Jeszcze mam pytanie. Jaką orientacyjnie temperaturę powinno mieć powietrze wylatujące z nawiewów przy ustawieniu na LO ?
bingo - |28 Maj 2008|, 2008 10:15
co do temperatury powietrza - w zakresie 10 do 14 stopni, ale wszystko zależy od stanu sprężarki, napełnienia, czystości skraplacza i chłodnicy, no i temperatury zewnętrznej.
Wąż od parownika do sprężarki nie powinien być wilgotny, a tym bardziej zaszroniony - wtedy prawdopodobnie idzie ciekły czynnik na sprężarkę i można ją bardzo szybko uszkodzić. wąż powinien być tylko zimny.
[ Dodano: 2008-05-28, 10:22 ]
odnośnie autka Petersona:
na odległość ciężko jest jednoznacznie określić przyczynę, ale z tego co piszesz wynika że parownik się stopniowo zaladza, prawdopodobnie jak jest układ na auto, jest za mały przepływ powietrza i to może być przyczyną. Struna, możesz sprawdzić, co oznacza kod 57? czy to na pewno czujnik temperatury?
Można jeszcze spojrzeć na czystość parownika, czy czasem nie jest czymś oblepiony. ale jest bardzo prawdopodobne, że układ jest zawilgocony i momentami blokuje zawór rozprężny i dla tego czasem jest OK, a czasem nie działa. Ale to tylko domysły, facet od klimy powinien przetestować układ. Zobacz jeszcze jedną rzecz - jak szybko zakuje się klima na wolnych obrotach wentylatora i jak szybko zaladza się lub czy wogóle się zaladza, na najwyższych obrotach wentylatora.
[ Dodano: 2008-05-28, 10:26 ]
odnośnie autka woso1975:
prawdopodobnie masz brudny parownik i nie ma prawidłowej wymiany ciepła, filtr rozumiem, że wymieniony od powietrza? no i kod 07, z tego co sobie kojarzę, to błąd na wentylatorze, ale tu również proszę o podpowiedz speca od kodów - Struna możesz to sprawdzić?
pytanie po jakim czsie następuje oblodzenie - zrób podobny test jak pisałem dla Petersona.
Struna - |28 Maj 2008|, 2008 12:15
| bingo napisał/a: | | Struna, możesz sprawdzić, co oznacza kod 57? czy to na pewno czujnik temperatury? | generalnie nie występuje taki w rozpisie błędów do klimatronika, 57 traktuje się tak samo jak błąd 07 a dotyczy on modułu HBC.
[ Dodano: 2008-05-28, 12:21 ]
| bingo napisał/a: | | ale tu również proszę o podpowiedz speca od kodów - Struna możesz to sprawdzić? | to to samo co 57 czyli związane z HBC
[ Dodano: 2008-05-28, 12:44 ]
aa i tu http://www.fordscorpio.co.uk/ccreset.htm
sa opisy i kody ( tyle że po angielsku )
bingo - |28 Maj 2008|, 2008 12:54
z tego wynika, że mamy awarię modułu HBC. Z tego co się doczytałem, to chyba problem będzie w wentylatorze lub jego sterowaniu, a oblodzenie jest elementem wtórnym - brak przepływu powietrza - zalodzenie parownika i nawet, jak wentylator zacznie znowu pracować, to już nie ma wydmuchu, bo lód zapchał przepływ.
tu opis postępowania:
http://www.fordscorpio.co.uk/fanrepair.htm
Struna - |28 Maj 2008|, 2008 12:57
na początek sprawdzić czy wtyczki na module HBC nei skorodowały i poprawić na nich kontakt - może sie okazać, że to rozwiąże problem.
bingo - |28 Maj 2008|, 2008 12:59
może tak być jak Struna pisze, a tu jeszcze link do kontroli modułu HBC: http://www.fordscorpio.co.uk/hbctest.htm
buku - |28 Maj 2008|, 2008 20:16
U mnie jest tak
plus do tego hyba HBC mam uwalone bo panel już wymieniłem , sterownik też a dmuchawa dalej pracuje jak jej sie chce to szybko jak nie to wolno a czasem to i wcale.
Peterson - |28 Maj 2008|, 2008 21:09
Jutro sprawdzę ten moduł - przynajmniej połączenia. Jest jeszcze jedna sprawa, Kupiłem tydzień temu środek do odgrzybiania klimy w sprayu w formie pianki. Z instrukcji nie wynikało jednoznacznie w którym miejscu ją zastosować a w sklepie powiedzieli aby wyciągnąć filtry kabinowe i przed parownikiem spryskać i wentylatory na full. Nie sądzę aby miało to wpływ bo to w końcu tylko pianka ale piszę aby wszystko wykluczyć.
Teraz dostosuję się do waszych wskazówek, spróbuję sprawdzić HBC choć z angielskim nie będzie łatwo. Gdyby wam coś przyszło jeszcze do głowy to piszcie. Pozdrawiam
Struna - |29 Maj 2008|, 2008 09:42
| buku napisał/a: | | dmuchawa dalej pracuje jak jej sie chce to szybko jak nie to wolno a czasem to i wcale. | HBC
bingo - |29 Maj 2008|, 2008 09:57
w zależności od typu pianki masz różne sposoby jej używania, podaj typ, może będę miał do niej instrukcję, to ci powiem jak to zrobić.
[ Dodano: 2008-05-29, 10:02 ]
| buku napisał/a: | U mnie jest tak
plus do tego hyba HBC mam uwalone bo panel już wymieniłem , sterownik też a dmuchawa dalej pracuje jak jej sie chce to szybko jak nie to wolno a czasem to i wcale. |
masz zawalony parownik, co już ustaliliśmy, problem z regulacją obrotów wentylatora, jak masz jakieś przewody uszkodzone, to należy je napierw zrobić i podłączyć, a potem możemy rozważać pozostałe elementy
[ Dodano: 2008-05-29, 10:03 ]
| Peterson napisał/a: | | Teraz dostosuję się do waszych wskazówek, spróbuję sprawdzić HBC choć z angielskim nie będzie łatwo. Gdyby wam coś przyszło jeszcze do głowy to piszcie. |
zacznij od sprawdzenia kostki, tak jak pisał Struna, a jak nic nie da, to ci napiszę ten opis po polsku.
sobolaqe - |29 Maj 2008|, 2008 10:40
a ja sie podlacze pod temat z troche innym zjawiskiem.
mam od kilku dni ciekawy efekt.
rano jak odpalam samochod wszystko jest OK, klima sie wlacza, chlodzi, jest OK.
ale pozniej wystarczy ze zaparkuje na kilkadziesiat min i jak wsiadam ponownie, odpalam silnik to na chwile paruje mi przednia szyba na dole. trwa to doslownie kilkanascie sec, bo zaraz sie wlacza sprezarka i szyba odparowywuje.
ale przez ta chwile powietrze z nawiewu leci cieple i jak by wilgotne.... mam dziwne uczucie ze to cos z nagrzewnica a bardzo bym tego nie chcial
ma ktos pomysl co to moze byc?
Struna - |29 Maj 2008|, 2008 10:41
| sobolaqe napisał/a: | ale pozniej wystarczy ze zaparkuje na kilkadziesiat min i jak wsiadam ponownie, odpalam silnik to na chwile paruje mi przednia szyba na dole. trwa to doslownie kilkanascie sec, bo zaraz sie wlacza sprezarka i szyba odparowywuje.
ale przez ta chwile powietrze z nawiewu leci cieple i jak by wilgotne.... mam dziwne uczucie ze to cos z nagrzewnica a bardzo bym tego nie chcial | tak ma być - jest to naormalne zjawisko.
sobolaqe - |29 Maj 2008|, 2008 11:08
Dzieki Struna za info, no to bede spac spokojnie
Struna - |29 Maj 2008|, 2008 11:15
dzieje się tak dlatego, że powietrze przepływające przez parownik ( to to co chłodzi ) wytraca wilgoć, która skrapla się i spływa sobie na dno obudowy a stamtąd odpływami leje się pod auto. Ale jak zostawisz auto to spora część tejże wilgoci nadal jest na parowniku i w obudowie a nagrzewnica z kolei jest bardzo gorąca i sobie podgrzewa tą wodę/wilgoć powodując że ta paruje. No i odpalasz auto, włącza się nawiew i cała ta para wali wprost do auta i robi nam chwilową saunę oczywiście po chwili jak to wiatrak przedmucha to jest OK.
woso1975 - |29 Maj 2008|, 2008 16:48
Niestety tak jak ktoś stwierdził wcześniej zamarza mi parownik, co też powoduje brak nawiewu. Zauważyłem że sprężarka chodzi non stop, a w/g mnie powinna się wyłączać co jakiś czas.
Struna - |29 Maj 2008|, 2008 16:51
| woso1975 napisał/a: | | Zauważyłem że sprężarka chodzi non stop, a w/g mnie powinna się wyłączać co jakiś czas. | może ale nie musi. Właśnie między innymi czujnik oblodzenia ją odłącza.
bingo - |29 Maj 2008|, 2008 20:31
prawidłowo, to jak lód dojdzie do czujnika, to wyłączy sprężarkę, jego główne zadanie to kontrola powietrza, gdy spada poniżej 4*C to wyłącza klimę, by nie zalodzić parownika. ale jak nadmóch szwankuje, to czujnik może tego nie wyczuć, dopiero, jak go lód pokryje. A jedyne zabezpieczenie sprężarki przed takim efektem, to właśnie ten czujnik. Żadne presostaty i inne zabezpieczenia tego nie wykryją (jest to niestety ogólny problem urządzeń chłodniczych).
[ Dodano: 2008-05-29, 20:32 ]
| woso1975 napisał/a: | | Niestety tak jak ktoś stwierdził wcześniej zamarza mi parownik, |
a sprawdziłeś moduł i podłączenia wentylatora? i czy jak masz wentylator na maksa, też ci zamarza?
Peterson - |29 Maj 2008|, 2008 22:03
Mało czasu było dzisiaj. Sprawdzę wszystko w sobotę. Bingo, jak dałbyś radę przetłumaczyć mi ten opis jak sprawdzić ten moduł to byłbym wdzięczny.
Jedna jeszcze mała uwaga - od samego początku jak posiadam ten samochód to po włączeniu wentylatora na max za moment wali mi bezpiecznik. Może ma to jakiś związek.
bingo - |29 Maj 2008|, 2008 22:29
| Peterson napisał/a: | | Jedna jeszcze mała uwaga - od samego początku jak posiadam ten samochód to po włączeniu wentylatora na max za moment wali mi bezpiecznik. Może ma to jakiś związek |
pewnie ma, proponuję sprawdzić najpierw wszystkie połączenia, ale pewnie na niewiele to pomoże. W sobotę lub niedzielę siądę do tłumaczenia.
[ Dodano: 2008-05-29, 23:13 ]
Test
Przekręcić włącznik wentylatora znajdujący się na panelu do maksimum i
załączyć zapłon. Nie ma potrzeby załączania silnika.
Wentylator powinien pracować na maksymalnych obrotach. Wyłączyć zapłon
i odłączyć przewody CZARNY/CZERWONY i FIOLETOWY/POMARAŃCZOWY.
Załączyć powtórnie stacyjkę i zmierzyć napięcie między odłączonymi przewodami - powinno wynosić 10V.
Moierzyć od strony modułu HBC, a nie od strony wentylatora.
Po przekręceniu włącznika wentylatora w pozycję środkową napięcie wyjścia powinno wynosić 5V.
Po przekręceniu włącznika wentylatora na minimum, napięcie powinno wynosić 3V.
Jeżeli napięcie będzie się zmieniać od pozycji do pozycji i niedokładność nie będzie znaczna, to
jednak napięcie będzie miało wpływ na prędkość wentylatora.
Jeżeli wentylator pracuje przez cały czas, nawet jak pokrętło jest ustawione na OFF, należy odłączyć przewody BIAŁY/GRANATOWY i BRĄZOWY/GRANATOWY od HBC, jeżeli wentylator dalej pracuje, to HBC jest wadliwy.
Jeżeli wentylator nie pracuje i nie ma żadnego napięcia na wyjściu na silnik, należy sprawdzić bezpiecznik F29 w głównej skrzynkce.
Jeżeli bezpiecznik jest W porządku, to moduł HBC albo SATC może być wadliwy - należy sprawdzić kody błądów tutaj: http://www.fordscorpio.co.uk/aircon.htm
[ Dodano: 2008-05-29, 23:13 ]
opisu wstępnego nie tłumaczyłem, resztę postaram się jutro wrzucić.
[ Dodano: 2008-05-29, 23:43 ]
Jeżeli panel SATC jest sprawny, to napięcie na wejściu do modułu HBC (przewody BIAŁY/GRANATOWY i BRĄZOWY/GRANATOWY wynosi 5V (mierzyć od strony przyjścia do HBC, nie na HBC) na maksymalnej prędkości i 1,7V na minimalnej prędkości.
UWAGA: kody błędów na panelu SATC nie zawsze mogą być prawidłowe i pełne. Wadliwy moduł HBC, który nie potrafi
sterować przez cały czas może być przedstawiony nie jako błąd HBC, lecz jako błąd modułu SATC (i pewnie odwrotnie też tak może być).
Problem może być ze starszymi modułami - są one wrażliwe na ciepło.W wysokiej temperaturze otoczenia modułu HBC
zmniejsza obroty (nie jestem pewny tłumaczenia - dosłownie spuszcza na dół). Jest to zwykle dostrzegalne, ponieważ wydmuch
włącza sie i wyłącza gdy nagrzewa się moduł i ochładza. Żeby wypróbowywać to należy ustawić wentylator do maksymalnej prędkości
i obserwować jego zachowanie w dłuższym okresie czasu - jeżeli wentylator zwalnia albo przerywa
i później uruchamia się powtórnie, to wskazuje to na przegrzanie się modułu HBC (może tu tkwi problem?).
Rozwiązaniem może być zamontowanie dodatkowego chłodzenia (też mi pomysł ...) albo zastępienie modułu HBC innym z późniejszą datą produkcji.
mam nadzieje że się to komuś przyda.
[ Dodano: 2008-05-29, 23:43 ]
no i udało się jeszcze dzisiaj to zrobić
buku - |30 Maj 2008|, 2008 06:31
Ja myślę ze to powinno do warsztatu trafić.
sobolaqe - |30 Maj 2008|, 2008 09:51
| bingo napisał/a: | Problem może być ze starszymi modułami - są one wrażliwe na ciepło.W wysokiej temperaturze otoczenia modułu HBC
zmniejsza obroty (nie jestem pewny tłumaczenia - dosłownie spuszcza na dół). Jest to zwykle dostrzegalne, ponieważ wydmuch
włącza sie i wyłącza gdy nagrzewa się moduł i ochładza. Żeby wypróbowywać to należy ustawić wentylator do maksymalnej prędkości
i obserwować jego zachowanie w dłuższym okresie czasu - jeżeli wentylator zwalnia albo przerywa
i później uruchamia się powtórnie, to wskazuje to na przegrzanie się modułu HBC (może tu tkwi problem?).
Rozwiązaniem może być zamontowanie dodatkowego chłodzenia (też mi pomysł ...) albo zastępienie modułu HBC innym z późniejszą datą produkcji.
mam nadzieje że się to komuś przyda.
|
to jest ciekawe info bo czasami mam wrazenie wlasnie ze HBC nie reguluje plynnie obrotow, musze to poobserwowac.
wyglada ze dmucha OK i na kilkanascie sec przestaje dmuchac, i za chwile znowu.
najczesciej jedenk zauwazam to przy dosc wolnych obrotach wentylatora:)
to co radiador na HBC ?
bingo - |30 Maj 2008|, 2008 11:11
| buku napisał/a: | | Ja myślę ze to powinno do warsztatu trafić. |
wrzucił bym to, ale nie mogę - mam zablokowane.
Struna - |30 Maj 2008|, 2008 11:21
| sobolaqe napisał/a: | to co radiador na HBC ? | HBC ma radiator, ale starsze wersje mają jakby mniejszy czyli mniej odprowadza ciepło. Uszkodzenie HBC to zazwyczaj przepalenie się elementów wykonawczych ( triaki to zdaje się są ) a przepalają się od przegrzania, czyli warto zrobić lepsze odbieranie ciepła z HBC.
Peterson - |30 Maj 2008|, 2008 21:46
Bingo odwaliłeś kawał dobrej roboty . Jutro miernik w rękę i robię pomiary i opiszę swoje wyniki. Mogę mieć jedynie problem przy pomiarze na max obrotach wentylatora ponieważ może bezpiecznik nie wytrzymać.
bingo - |30 Maj 2008|, 2008 22:21
jeżeli bezpiecznik nie wytrzymuje, to znaczy, że masz za duży prąd poboru, a to prawdopodobnie oznacza uszkodziny wentylator. tam powinien być 30A, a to ma zapas, więc coś nie tak. jak będzie sprawdzał, to zacznij od sprawdzenia styków, czy są czyste i dobrze wsadzone, następnie sprawdz ręką, czy jak obracasz wentylator, to czy czuć opór lub coś takiego, bo może jest on zabrudzony lub zatarty na łożyskach i przez to się wszystki, włacznie z HBC, grzeje. Dopiero później sprawdź HBC.
Peterson - |1 Cze 2008|, 2008 13:40
Bingo właśnie mi "otworzyłeś oczy". Ja miałem cały czas założony bezpiecznik 15A. Sugerowałem się tym że był taki założony, a nie przyszło mi do głowy aby to sprawdzać że ktoś mógł założyć mniejszy. Zmienię bezpiecznik i zobaczę czy też będzie go palić.
Co do pomiarów to wygląda to następująco (pomiary robiłem dwoma miernikami) : z panela na najmniejszych obrotach jest około 1,7 volta czyli ok. Na najwyższych obrotach jest 4V do 4,5V czyli można przyjąć że ok. Co do napięcia jakie idzie na wentylator :
Najwyższe obroty - ok 12V czyli coś za dużo.
Średnie obroty - ok 7V znowu za dużo
Najniższe obroty - ok 7V
Co ciekawe wentylator można regulować płynnie więc wygląda że jest ok. Jutro wymienię ten bezpiecznik puszczę na max lub przełączę na AUTO i zobaczę co się będzie działo.
Obecnie manualnie jak steruję to jest wszystko OK. Nie miałem jeszcze problemu aby nie dmuchało. Jednak jest coś nie tak bo przy próbie resetu błąd 57 wyskakuje nadal. Co do tego napięcia na wentylator to spróbuje jutro podłączyć miernik i zobaczę jak będzie zmieniało się napięcie podczas płynnej regulacji pokrętłem.
eskimos - |2 Cze 2008|, 2008 03:05
Ożesz... Ty też??? Wczoraj, po kilkumiesięcznym, coraz częstszym wymienianiu bezpiecznika 29 i po przeczytaniu tego wątku olśniło mnie i o 2 w nocy poleciałem do auta Niby sprawdzałem poszczególne amperaże bezpieczników podczas reanimacji skrzynki kilka miesięcy temu, ale wychodzi, że 29 akurat przegapiłem. Odkąd mam cossa, w gnieździe 29 był bezpiecznik 10A. Trochę mi się wydawało mało, jak na dmuchawę, ale uznałem, że w tak banalnej czynnosci jak sprawdzenie cyferek i porównanie ich z tabelką w książce, nie sposób się pomylić Jakiś czas było dobrze (???), później zaczęło wywalać. Najpierw wtykałem 10A, później 15A (więcej się bałem, coby nie usmażyć kabli). Paliło je bez specjalnej reguły - raz wywalało nowy bezpiecznik minutę po założeniu, raz dopiero po kilku dniach. Zmieniałem te piętnastki (miałem cały woreczek w podłokietniku i ryłem po wiązce, przekaźnikach, wtyczkach itp. Aż do wczoraj.
Po włożeniu 30A (25 nie miałem), jak ręką odjął.
Przestały też wariować prędkości wentylatora i przestał się co jakiś czas wyłączać. Napięcia na wyjściu z HBC troche podobne jak u Ciebie: 12,5V; 8,3V; 8,1V, czyli znacznie za wysokie. Niemniej regulacja obrotów działa, AUTO działa, reset nie pokazuje żadnych błędów. Poczekam chyba z wymianą HBC...
bingo - |2 Cze 2008|, 2008 10:27
czekam na wiadomości, jak zakończyły się próby.
Peterson - |2 Cze 2008|, 2008 21:14
Bezpiecznik wymieniony i spokój z wentylatorem. Puszczałem na AUTO i wszystko OK. Nie sprawdzałem czy wyskakuje mi nadal błąd. Jednak nie sądzę aby wymiana bezpiecznika miała na to wpływ . Wentylator działa dobrze, temperatura też więc nie wiem z jakiej przyczyny błąd 57. Sprawdzę jutro oraz jak czasu starczy ponownie pomierzę napięcia zasilające wentylator.
bingo - |2 Cze 2008|, 2008 21:23
a co z zamarzaniem parownika?
Peterson - |2 Cze 2008|, 2008 21:28
Ile razy otwierałem maskę to przewód nie był oszroniony. Coś się chwilowo przytkało czy jaka cholera. Dziwna sprawa ale nie mam problemu z nawiewem od dłuższego czasu, a po wymianie bezpiecznika dodatkowo może chodzić na full. Tylko ten cholerny błąd .
kry - |3 Cze 2008|, 2008 10:29
Witam!
przyłączę sie do tematu problemów z klimą, a własciwie z wentylatorem który potrafił sie wyłączyć by po chwili załączyć. Ten problem się pojawiał coraz częsciej aż stał sie bardzi uciązliwy. Co się okazało, może to w niektórych przypadkach kolegów bedzie przyczyna; moduł na podszybiu do którego dochodza 3 wtyczki (chyba HBC) jest przykręcany na 2 wkręty i przy rozkręcaniu tego okazało się że był słaby docisk pomiędzy blaszką modułu a blaszką na korpusie silnika wentylatora i stąd te chwilowe wyłączenia. Wymiana wkrętów na większe i mocne dokrecenie usunęło problem (w moim przypadku)
Pozdrawiam
bingo - |3 Cze 2008|, 2008 10:35
czyli to co pisałem i ja i struna - sprawdzić podłączenie elektryczne HBC.
[ Dodano: 2008-06-03, 10:49 ]
a co do zamarzania parownika, wymana bezpiecznika nie powinna mieć wpływu na zamarzanie, chyba że, co jest mało prawdopodobne, bezpiecznik puszczał za mały prąd i elektronika wariowała. Raczej było coś nie tak z podłączeniami elektrycznymi i jak się bawiłeś to nieświadomie to naprawiłeś. co do błędu, zrób może pełny reset auta, to moze teraz zniknie.
Peterson - |4 Cze 2008|, 2008 16:02
Jednak u mnie nie jest wszystko Ok do końca. Wcześniej jeździłem z załączoną klimą przy ustawionej temperaturze LO. Więc klima szalała na maxa i wentylatory prawie też. Nie było więc możliwości aby parownik przymarzał.
Dzisiaj natomiast temperatura była ustawiona około 20-21 stopni i rurka oszroniona. Sądzę że sprężarka chodzi non stop i nie jest wyłączana w odpowiednim momencie jak nie ma zapotrzebowania na zimno w moim samochodzie. Czy sprężarkę wyłącza owy moduł HBC?
Bo na to by mi to wyglądało że jest on jednak uwalony.
Struna - |4 Cze 2008|, 2008 16:08
| Peterson napisał/a: | | Czy sprężarkę wyłącza owy moduł HBC? | nie. czujnik oblodzenia to robi.
Peterson - |4 Cze 2008|, 2008 16:12
A gdzie znajduje się ten czujnik oblodzenia? I czy to przez niego takie objawy? Jak go sprawdzić?
Struna - |4 Cze 2008|, 2008 16:16
| Peterson napisał/a: | | A gdzie znajduje się ten czujnik oblodzenia? | z prawej strony obudowy wiatraka i parownika ( tam gdzie siłownik od zamkniętego obiegu ) za siłownikiem obiegu zamkniętego szukaj kabelka do tegoż czujnika wchodzącego z boku w obudowę,
Jak sprawdzić to nie wiem, a czy on może powodować takie objawy - tak, jak najbardziej.
fiebik - |4 Cze 2008|, 2008 16:22
| kry napisał/a: | | okazało się że był słaby docisk pomiędzy blaszką modułu a blaszką na korpusie silnika wentylatora i stąd te chwilowe wyłączenia. Wymiana wkrętów na większe i mocne dokrecenie usunęło problem (w moim przypadku) | albo głosisz herezje, albo mam "zaćmienie słońca". co to ma wspólnego z elektrycznym stykiem (niestykiem), skoro hbc jest mocowane na uszczelce? no i nie kumam o jakiej blaszce modułu piszesz, mam nadzieję, że nie o tej z nowego typu hbc wychodzącą z radiatora której zadaniem jest właśnie polepszenie skuteczności odprowadzania ciepła?
myślę, że skoro zniknał ci problem, to poprzez rozłączenie i ponowne złączenie tych trzech wtyczek do hbc, przez co poprawiłeś przy okazji słaby styk na którejś z nich. bo logicznego związku ze śrubami mocującymi hbc jakoś nie mogę się doszukać.
bingo - |4 Cze 2008|, 2008 16:27
wyłączenie sprężarki jest jeszcze realizowane przez SATC, a objaw, o którym mówisz, może wynikać również z przepełnienia układu. Musisz podjechać do dobrego chłodnika, on po zegarach sprawdzi ci napełnienie, ci od napełniania klim (tylko od napełniania klim), nie umieją ocenić stanu napełnienia.
Peterson - |4 Cze 2008|, 2008 16:36
Może i przepełnienie ale błąd nie bierze się z kosmosu. Czy ten błąd 57 może również sygnalizować o uszkodzeniu owego czujnika oblodzenia? A jakie powinno być ciśnienie w układzie?
bingo - |4 Cze 2008|, 2008 17:03
co do błędu, niech się wypowie struna
co do ciśnienia, jest ono zmienne i zależy przede wszystkim od napełnienia układu, temperatur zewnętrznych, obrotów silnika i kilku innych generalnie ssanie około 0*C, a tłoczenie 45~50*C.
Struna - |4 Cze 2008|, 2008 22:22
| bingo napisał/a: | | co do błędu, niech się wypowie struna | nie mam zdania w tym temacie, te błędy to sa tylko jakieś tam wskazówki - nigdy tego nie należy traktować jako wykładnika. W takiej sytuacji raczej zdałbym się na opinie fachowców. Pomiar ciśnienia podczas pracy układu nie zaszkodzi a może sporo wyjaśnić. Tak mi się wydaje że jakby się zawór rozprężny przycinał to na manometrach powinno to się jakoś pokazać.
bingo - |5 Cze 2008|, 2008 09:09
wszelkie awarie układu chłodniczego są proste do zdiagnozowania, a po podłączeniu manumetrów fachowiec wychwyci wszystkie anomalia i ich przeczyny, dokładnie tak jak struna mówi, jak będziesz w Poznaniu, mozesz do mnie podjechać i sprawdzimy.
lukasz - |9 Lip 2008|, 2008 22:04
witam,
podepne sie do tematu z pytaniem i sugestia,
ja tez zauważam dziwne zachowania wentylatora, czasami wkreca sie na maxa, czasami przestaje wogole dizalac.
ale ja wiem napewno ze u mnie to kwestia potencjometru, bo jak docisne galke ustawienia predkości went. to wszystko wraca do normy.
i teraz mam do was pytanie, bo wymiana tego malego badziewia to chwila, tylko trzeba wiedziec jaki to dokladnie potencjometr, i gdzie go można kupic
pozdrawiam
Lukasz
Struna - |10 Lip 2008|, 2008 10:10
| lukasz napisał/a: | mam do was pytanie, bo wymiana tego malego badziewia to chwila, tylko trzeba wiedziec jaki to dokladnie potencjometr, i gdzie go można kupic | najlepiej podmień panel na sprawny i sprawdź czy pomoże.
woso1975 - |21 Lis 2008|, 2008 15:38
HBC wymieniłem, zero błędów, ale nowy objaw mam. Parę dni temu było -2 stopnie więc z ciekawości załączyłem klimę, a tu sprężarka chodzi. Chyba w klimatroniku nie powinna się sprężarka załączyć przy takiej temperaturze? I jeszcze jedno , przy wyłączonej klimatyzacji i pracującej dmuchawie, jak przełączę nawiew tylko na przednią szybę to także się sprężarka załącza.
Struna - |21 Lis 2008|, 2008 15:45
| woso1975 napisał/a: | | Parę dni temu było -2 stopnie więc z ciekawości załączyłem klimę, a tu sprężarka chodzi. Chyba w klimatroniku nie powinna się sprężarka załączyć przy takiej temperaturze? | alez powinno. | woso1975 napisał/a: | | przy wyłączonej klimatyzacji i pracującej dmuchawie, jak przełączę nawiew tylko na przednią szybę to także się sprężarka załącza. | to też normalne.
bingo - |24 Lis 2008|, 2008 10:19
sperężarkę może wyłączyć tylko deice, niezależnie czy to klimatronik, czy manual.
Struna - |24 Lis 2008|, 2008 12:22
| bingo napisał/a: | | sperężarkę może wyłączyć tylko deice, niezależnie czy to klimatronik, czy manual. | a presostat to nie ?
bingo - |24 Lis 2008|, 2008 13:23
| Struna napisał/a: | | a presostat to nie |
mówie o wyłączeniu z powodu niskiej temperatury, pres w tym przypadku przy sprawnej instalacji nie powinien wyłączyć.
buku - |24 Lis 2008|, 2008 20:10
Czujnik deice wymienia się w 15 minut koszt używki porównywalny z czteropakiem dobrego browara Ważne żeby uważnie i delikatnie wkładać czujnik bo jest elastyczny i łatwo się zagina (czyli skraca) a wtedy zakłamuje. temp załączenia +12 stopni wyłączenia +10 stopni. czujnik znajduje się z lewej strony dmuchawy , na jej korpusie za tą puszką od wew. obiegu.(stojąc przodem do przodu) :)Czujnik się normalnie wyciąga wyciągając, jest zakładany na wcisk. U mnie rozwiązało problem zamarzającego układu.
bingo - |24 Lis 2008|, 2008 20:22
| buku napisał/a: | | +12 stopni wyłączenia +10 stopni. |
coś za wysokie temperatury ....
| buku napisał/a: | | mnie rozwiązało problem zamarzającego układu. |
on jest głównie po to, by układ nie zamarzał ...
buku - |24 Lis 2008|, 2008 20:29
| bingo napisał/a: | | coś za wysokie temperatury .... |
Nie wiem z klimiarzem który mi to robił w czasie tego i owego wymienienie gadałem z nudów między innymi na temat tej temperatury właśnie dokładnie to załącza w momencie kiedy na termometrze pojawiało się +12 a wyłączało czasami przy +9 czasami +10 . Według klim mena wersje w scorpiakach czyli dmuchawa przed parownikiem taką temperaturę na wylocie powinna dawać w bodajże mundkach gdzie dmuchawa jest za parownikiem temperatura na wywiewach jest około 3 stopnie niższa. Czy to dobrze czy źle nie wiem . klima działa jak tralala więc jestem happy
bingo - |24 Lis 2008|, 2008 20:44
ale w scorpio dmuchawa jest za parownikiem .....
[ Dodano: 2008-11-24, 20:58 ]
i powiedz jeszcze przy jakiej temp. powietrza to sprawdzaliście.
buku - |24 Lis 2008|, 2008 21:37
| bingo napisał/a: | ale w scorpio dmuchawa jest za parownikiem .....
|
No ...patrząc z przodu auta to jednak przed..przynajmniej u mnie...
| bingo napisał/a: | | i powiedz jeszcze przy jakiej temp. powietrza to sprawdzaliście. |
około +28 stopni w każdym razie grzało niemiłosiernie w aucie było jak w afryce..auto stało na słońcu..
ford2fast - |24 Lis 2008|, 2008 21:41
| buku napisał/a: | bingo napisał/a:
ale w scorpio dmuchawa jest za parownikiem .....
No ...patrząc z przodu auta to jednak przed..przynajmniej u mnie... |
W KAŻDYM Scorpio
gufer-posepny - |24 Lis 2008|, 2008 22:32
Może te temperatury 10 i 12 stopni były mierzone w nawiewie .
De ice żeby się przełączył to jak badałem sondę musiałem do zamrażarki wsadzić w jakiegoś zmrożonego kuraka .i po chwili zrobił cyk .
buku - |25 Lis 2008|, 2008 07:28
| gufer-posepny napisał/a: | | Może te temperatury 10 i 12 stopni były mierzone w nawiewie . |
Tak własnie napisałem
Rafał A.(antek) - |25 Lis 2008|, 2008 10:15
prosciej jest okreslac ze dmuchawa jest w szeregu przepływajacego powietrza za parownikiem klimy, a w normalnych autach jest przed parownikiem klimy, nie sugerujac sie stronami samochodu, a jedynie przepływajacym powietrzem.
I z moich własnych badan nad klima wyszło, ze niska wydajnosc takowej jest spowodowana nie czujnikiem deICE (choc jak pisze buku, to on mu odcina uklad) ale raczej słaba wydajnosc skraplacza, i np u mnie sprezarke odcina presostat, majacy za duze cisnienie w ukladzie
bingo - |25 Lis 2008|, 2008 10:46
pisząc co jest pierwsze, a co drugie ma się raczej na myśli kolejność w obiegu, a nie montaż w aucie.
co do temperatur - kolejność parownika i wentylatora nie ma raczej większego znaczenia dla układu - albo najpierw parownik schłodzi powietrze, które później dodatkowo i nieznacznie sie ogrzeje na wentylach, albo odwrotnie. Dla samych wentyli napewno latem opcja ze scorpio jest lepsza - są lepiej chłodzone.
a nawiew na 9* przy 28 na zewnątrz - no cóż, klima pracuje w jakiś 70% swojej normalnej wydajności. a przy takich temp. nie powinno wogóle dochodzić do zamrazania parownika jak ukad jest sprawny (chyba że wentyla na min. obrotach) i deice nie powinien wogóle wyłaczać układu.
co do presa wysokiego - raczej brudny skraplacz niż jego mała wydajność - w scorpio można przeładować klimę i to sporo, a skraplacz jest o dużej wydajności i nawet przy 35*C i przeładowaniu o 30% daje radę (sprawdzone u Tomka z innych powodów). Nie radzę jednak robić takich doświatczeń w serwisach klimy - na automatach można uszkodzić układ.
[ Dodano: 2008-11-25, 10:51 ]
| gufer-posepny napisał/a: | | De ice żeby się przełączył to jak badałem sondę musiałem do zamrażarki wsadzić w jakiegoś zmrożonego kuraka |
i tak powinno być - on ma wyłączyć przy zamrożeniu, a nie ochłodzeniu. temp. wyłączenia jest w okolicy 0* (w zależności od auta i punktu montażu wacha się od -10*C do +4*C, niestety nie sprawdzałem dla scorpio).
buku - |25 Lis 2008|, 2008 11:29
| bingo napisał/a: | | i tak powinno być - on ma wyłączyć przy zamrożeniu, a nie ochłodzeniu. temp. wyłączenia jest w okolicy 0* |
To jeszcze raz napisze ze temperatura mierzona była na wylocie(kratka nadmuchu) jeżeli tam było +10 to chyba logiczne jest ze na parowniku było sporo mniej ..
Struna - |25 Lis 2008|, 2008 12:18
na angielskiej stronie opisali problem "średnio" wydajnej klimy w mk3 oraz koleś podał sposób jak można to zmienić ( defacto oszukując właśnie DeIce gdyż to on zdecydowanie za wcześnie odłącza klimę )
bingo - |25 Lis 2008|, 2008 12:56
| buku napisał/a: | | jeżeli tam było +10 to chyba logiczne jest ze na parowniku było sporo mniej .. |
jakieś 2-3* mniej ... i to zależnie od obrotów wentyli (duża prędkość = duża różnica = wysoka temperatura)
[ Dodano: 2008-11-25, 12:59 ]
| Struna napisał/a: | | na angielskiej stronie opisali problem "średnio" wydajnej klimy w mk3 oraz koleś podał sposób jak można to zmienić ( defacto oszukując właśnie DeIce gdyż to on zdecydowanie za wcześnie odłącza klimę ) |
trudno mi się ustosunkować to tego, bo nie sprawdzałem punktu wyłączenia deice w MK3, ale u mnie w mk2 nadmuch na +6,3 i deice nie rozłączył, a przy -5 na dworze deice juz nie załącza klimy.
Peterson - |28 Gru 2008|, 2008 10:31
Odświeżę trochę temat.
Trochę pogoda nie na klimę ale kupiłem czujnik De-ice do swojego wielorybka. Po wymianie udało mi się pozbyć wyskakującego błędu nr 57. Co do zamarzającego parownika to muszę poczekać na lepsze warunki klimatyczne aby to dokładnie sprawdzić.
Ale skoro udało się pozbyć błędu do zakładam że będzie OK.
bingo - |28 Gru 2008|, 2008 13:12
| Peterson napisał/a: | | Co do zamarzającego parownika to muszę poczekać na lepsze warunki klimatyczne |
chyba już tylko na mróz - im zimniej, tym łatwiej zamrozić parownik i sprawdzić, czy wszystko OK.
Peterson - |28 Gru 2008|, 2008 13:56
Czyli co ustawić klimę na LO i zaobserwować co z parownikiem?
Pisałeś wyżej że przy -5 stopni i tak się sprężarka nie załączy. Na razie jest około - 3 więc chyba zadziała.
bingo - |28 Gru 2008|, 2008 16:40
Jak nie załączy, to wszystko gra, ustawiasz na LO (choć nie jest to konieczne) i patrzysz, czy sprężarka się zatrzyma.
Peterson - |28 Gru 2008|, 2008 18:39
Mam nadzieję że mi sprężarka mi nie umarła prze te oblodzenia. Choć tydzień temu jak maskę otworzyłem to był oszroniony zawór więc chyba jeszcze żyje. Było to przed wymianą De-ice.
Dzisiaj jak na złość było - 5,5 stopnia. Próbowałem przyciskiem załączać i rozłączać klimę ale nie słyszałem różnicy w pracy silnika.
Struna - |28 Gru 2008|, 2008 19:51
Peterson, to po grzyba używasz klimę w zimie ?
Peterson - |28 Gru 2008|, 2008 20:14
Struna - klima ustawiona jest tak że załącza się automatycznie. Nie zawsze pamiętam aby wyłączyć przyciskiem. A gdzieś nawet doczytałem że przy przełączeniu nawiewu na szybę uruchamiana jest również klima.
Struna - |28 Gru 2008|, 2008 20:24
| Peterson napisał/a: | | gdzieś nawet doczytałem że przy przełączeniu nawiewu na szybę uruchamiana jest również klima. | a tak, wtedy nawet jak AC nie świeci to sprężarka się włącza - o ile De-Ice na to pozwoli oczywiście.
bingo - |29 Gru 2008|, 2009 12:06
| Struna napisał/a: | | o ile De-Ice na to pozwoli oczywiście |
bo od tego właśnie jest.
Peterson - |29 Gru 2008|, 2009 20:52
Zima się zrobiła straszna i sprężarka nie zaskoczy. Do próby podłączyłem stary czujnik oblodzenia i sprężarka od razu się załączyła. Tak więc jak sprężarce się nic nie stało to powinno wszystko śmigać bo ewidentnie była to wina czujnika. No i po cichu liczę że spalanie mi trochę spadnie
Struna - |29 Gru 2008|, 2009 20:57
| Peterson napisał/a: | | Zima się zrobiła straszna i sprężarka nie zaskoczy | zaskoczy jak się silnik nagrzeje i trochę pojeździsz. U mnie nawet przy -7 zaskakuje jak już chwilę pojadę i się zrobi ciepło w komorze silnika oraz obudowie parownika.
bingo - |29 Gru 2008|, 2009 21:37
fdokładnie jak struna mówi, temperatura parownka się liczy a nie otoczenia.
|
|