| |
Ford Scorpio Team Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio |
 |
Elektryka - WIATRAK OD KLIMY SAM SIE WŁĄCZA ????
skuter - |31 Sty 2006|, 2006 19:05 Temat postu: WIATRAK OD KLIMY SAM SIE WŁĄCZA ???? te scorpio zadziwia mnie z każdym dnie jakis czas jezdził a tu dzisiaj na wolnych obrotach słysze jak wiatrak od klimy zasówa i co???właczałem ten przycisk od klimatyzacji i wyłączałem ale to nic nie dawało.W koncu wyjołem wtyczke no i nie działa.Ale jak może być tego przyczyna??czy ktos może mi odpowiedzieć
Rafał A.(antek) - |31 Sty 2006|, 2006 21:29
zagrzałes zamochod to czujnik załaczył wnetylator, to chyba logiczne. no chyba ze nie zagrzałes samochodu to zwarcie w układzie elektrycznym prawdopodobnie skrzynka bezpiecznikow.
Oli - |1 Lut 2006|, 2006 11:37
| Rafał A.(antek) napisał/a: | | zagrzałes zamochod to czujnik załaczył wnetylator, to chyba logiczne |
logiczne... ale nie przy wiatraku klimy. Najprawdopodobniej kłania sie skrzynka bezpieczników
Srebrny - |1 Lut 2006|, 2006 12:07
Chłodnica klimy z powodu swojego położenia w Scorpio w pobliżu chłodnicy "wody" odbiera duże ilości ciepła z tejże.Czynnik chłodzący nagrzewając się zwiększa ciśnienie uruchomiając czujnik ciśnieniowy który Poprzez przekaźniki uruchamia wentylator chłodnicy klimatyzacji.W przeciwnym wypadku scemat w łapkę i sprawdzamy....
U mnie tej zimy czynnik skurczył się i bryknał sobie i szukaj tatka latka .
Pozdrawiam
Rafał A.(antek) - |1 Lut 2006|, 2006 22:31
| Oli napisał/a: | | logiczne... ale nie przy wiatraku klimy. |
logiczne własnie w tym przypadku, to jest sprzezone i tak działa, najpierw załacza sie wentyl od klimy pozniej dopiero 1 i 2 od chłodnicy
skuter - |1 Lut 2006|, 2006 22:34
wszystko może sie zgadza ,ale nie powinien sie włączać przy zimnym silniku???i ot tu jest problemetto.Z tego co patrzałem dziaj to skrzynka z bezpiecznikami wyglada na sucha i nawet nie mogłem znalezc odpowieniego bezpiecznika bo takiego ne ma na schemacie,pewnie jest to jakis przekażnik?
[ Dodano: 2006-02-02, 09:38 ]
Rafał A.(antek), chyba nie bardzo kumasz jak wyglada klima i wentylator chłodnicy w 93r,wentylator chlodnicy nie jest elektryczny tylko załacza go ciecz w nim wraz ze wzrostem temperatury silnika nie wiem jak to sie fachowo nazywa "wiskoza"?czyli wiatraki nie maja nic wspólnego ze soba
Struna - |2 Lut 2006|, 2006 11:11
skuter, no nie załącza go ciecz tylko bimetal otwiera zaworek, olej się dostaje na obwód i śmigło się zasprzęgla - i nazywa się to fachowo sprzęgło wiskotyczne
Srebrny - |2 Lut 2006|, 2006 12:09
O włączeniu i wyłączeniu wentylatora klimatyzacji "decyduje" czujnik ciśnieniowy umieszczony w pobliżu osuszacza, jeżeli masz czynnik chłodzący czy nie w układzie, wentylator nie powinien pracować na zimno.Generalnie w celu wykrycia usterki w układach elektrycznych postępuje się poprzez eliminację , tylko żeby wiedzieć co eliminować trzeba mieć schemat wtedy dużo prościej i szybciej lub idzie się po kabelkach, po kolei.Nie ukrywam że doświadczenie w tego rodzaju "śledztwach" jest istotne łatwo coś przeoczyć.
sierars1 - |2 Lut 2006|, 2006 12:15
| Srebrny napisał/a: | | O włączeniu i wyłączeniu wentylatora klimatyzacji "decyduje" czujnik ciśnieniowy umieszczony w pobliżu osuszacza |
Stawiał bym na ten czujnik który znajduje się na osuszaczu mniałem to samo
skuter - |2 Lut 2006|, 2006 13:34
ten osuszacz to jest taka czarna "tuba" i z boku ma wkręcony czujnik??jeżeli wyciagne wtyczke od czujnika wentylator powinien stanąć???no i jak sprawdzic czy klima jest nabita,w tej tubie jest takie szklane oczko tylko nie wiem na co patrzec,czy powinno mieć to jakiś kolor czy co??możecie wytłumaczyc
skuter - |2 Lut 2006|, 2006 14:47
a wiec tak wyciagłem ta wtyczke od tego czujnika a wiatrak dalej zapiepsza,właczam klime i nic sie nie dzieje,przekrecam włacznik wentylatora na obieg wewnetrzny,kiedy silnik jest wyłączony ale tylko na właczonym zapłonie i słysze jak jakis przekażnik "tyk-tyk"wyłaczam wentylator to sie wyłacza przekrecam na I bieg wentylatora i znowu "tyk-tyk"odkrecałem ten czarny koreczek i nacisłem to słyszałem "syk"ale niezbyt wielkie cisnienie tam panowało po nacisnieciu.odłaczyłem nawet wtyczke od tego przekażnika na podszybiu obok akumulatora a wiatrak nadal szalał??..ja nie wiem czy to jakies zwarcie czy co??..wyciagłem bezpiecznik od tego wentylatora no i na tym sie zakończyło.
Struna - |2 Lut 2006|, 2006 14:49
jak robi pyk pyk to masz coś nie tak z klimą. Sądząc po niewielkim ciśnieniu to pewnie w zasadzie nie masz czynnika i dlatego klima pyka sobie, pewnie diodka od klimy mruga zamiast świecić.
skuter - |2 Lut 2006|, 2006 14:53
Struna, własnie że nie jak włacze ten przycisk to zielone swiatełko cały czas sie pali.ale to ze sobie pyka to nic ale dlaczego zapiepsza ten wentylator???
Struna - |2 Lut 2006|, 2006 15:02
inna sprawa, że jak jest zimno to klima się nie załączy - bo i po co
Rafał A.(antek) - |2 Lut 2006|, 2006 17:22
| skuter napisał/a: | | chyba nie bardzo kumasz jak wyglada klima i wentylator chłodnicy w 93r |
kumam bardzo dobrze, inonie spojzalem ze to 2.9 na wiskozie a nie 2.0 DOHC
Tak czy siak wentyl od klimy rusza na 1 wszy ogien, nawet jak klima wyłaczona.
[ Dodano: 2006-02-02, 17:26 ]
jesli silnik zimny a wentylator chodzi to niestety albo skrzynka bezpiecznikow, albo zwarciena koryms przekażniku ( zespawanie )
skuter - |2 Lut 2006|, 2006 17:44
tylko nie wiem który to może być przekażnik,znalazłem tylko bezpiecznik,a co do puszki wyglada ok,nie ma tam żadnej wody itp..w książce napraw znalazłem tylko że przekażnik do klimy to nr R24 tylko nie wiem gdzie on sie znajduje,znalazłem dwa przekazniki tam gdzie jest schowek ale nie mam pojecia do czego one służa.??Przejżałem dwie te puszki w komorze silnika i takowego numeru nie znalazłem
Srebrny - |3 Lut 2006|, 2006 17:15
Dodatkowa skrzynka bezpieczników przy prawym nadkolu trzeci w dolnym rzędzie to r23 dmuchawa chłodząca,dalej r24 wyłączanie klimatyzacji, r25 klimatyzacja (praca silnika) tyle pisze w mądrej książce.
Inną możliwością acz mało prawdopodobną jest mostek podobny do tego który majązainstalowani koledzy w celu ręcznego wcześniejszego włączenia wentylatorów chłodnicy silnika. W wypadku awari czujnika ciśnienia w chłodnicy klimy poprzedni właściciel mógł wpaść na pomysł (czujnik kosztujeokoło 300 zł)takigo mostku.
Nie pozostaje ci nic innego niestety jak po kabelkach.
Pozdrawiam
skuter - |3 Lut 2006|, 2006 18:25
to ja już zgupiałem to ile jest tych skrzynek z bezpiecznikami ja znalazłem 2 z lewej strony(tak kwadratowa) i z prawej (tak podłużna)i to w tej prawdopodobnie powinien byc ten przekażnik R24 ale go tam nie ma.A książka pisze że jest.Chyba że jest cos jeszcze??
skuter - |3 Lut 2006|, 2006 19:57
znalazłem ten przekażnik tylko wyglada ok .po wyjeciu go wiatrak i tak nadal pracował,nie działa tylko wtedy jak wyciagne bezpiecznik? chyba czeka mnie wizyta u elektryka,
[ Dodano: 2006-02-03, 20:14 ]
| Srebrny napisał/a: | | r25 klimatyzacja (praca silnika) |
nie bardzo rozumiem z tym praca silnika,to który przekażnik włącza wentylator od klimy??
Rafał A.(antek) - |4 Lut 2006|, 2006 12:16
nie wiem czy od wentylatora nie ma przekaznika przy reflektorze, w przejsciowce nie pamietam, bo wieloryby maja go przy reflektorze (lewym, stojac przed samochodem)
Rafał A.(antek) - |4 Lut 2006|, 2006 19:17
to gdzie jest? bo gdzies musi być
will - |3 Maj 2006|, 2006 22:03
Panowie mam takie zjawisko.Wlaczam silnik i oprocz wiskozy na chlodnicy startuje mi wiatrak od klimy.Klima jest pusta tzn nie mam gazu gdyz mam nieszczelnosc na kompresorku.Co to moze byc ??Co mam sprawdzic na poczatek ??
Rafał A.(antek) - |6 Maj 2006|, 2006 02:22
czujnik temp
will - |6 Maj 2006|, 2006 11:11
Bylem u fachmanów od klimy i czujnik cisnienia jest ok jak go odpielismy wiatrak nadal sie kreci.Spec powiedzial ze w takim razie chyba przekaznik co wy na to?ktory to jest przekaznik ???Czy czujnik temperatury a czujnik cisnienia to nie to samo?
skuter - |6 Maj 2006|, 2006 14:20
| Rafał A.(antek) napisał/a: | | czujnik temp |
Czujnik temp czego??? bo tu chodzi o klime
Rafał A.(antek) - |6 Maj 2006|, 2006 23:02
nieszkodzi wentylator klimy tez sie zalacza jak płyn ososgnie za wysoka temperature
will - |6 Maj 2006|, 2006 23:13
Panowie jak odepne wtyczke samego wiatraka czy cos moze sie stac z elektryką ?? jakies spiecie ??? bo mam dosc bezsensownego latania wiatraka klimy.
Rafał A.(antek) - |7 Maj 2006|, 2006 01:03
nie nic suie nie stanie
Srebrny - |8 Maj 2006|, 2006 21:19
| Rafał A.(antek) napisał/a: | | nieszkodzi wentylator klimy tez sie zalacza jak płyn ososgnie za wysoka temperature |
u mnie się włączał jak klima była nabita zaszłego lata ,tej zimy chłodnicę klimy szlak trafił i się nie włącza ,zreszta nic się nie włączyło.Tak idąc po kablach to w chłodnicy jest jakiś wyłącznik term.
Rafał A.(antek) - |8 Maj 2006|, 2006 21:20
no jest bo musi byc zalacza przeciez wlasnie ten wentylator
will - |8 Maj 2006|, 2006 21:35
Panowie zabieram sie do odlaczenia wentylatora klimy ale jakos nie moge.Powiedzcie czy wypiecie tej białej kostki na dole to jest to czego szukam ??? chodzi mi oczywiscie o zaprzestanie bezsesnownej pracy wiatraka klimy.
skuter - |8 Maj 2006|, 2006 21:48
odłacz sobie najlepiej bezpiecznik nr 35 w podłużnej skrzynce bezpieczników ,ja tak zrobiłem i mam to z głowy.Jak odłaczysz wtyczke to zawsze bedzie ci sie lała tam woda a po co?? wydaje mi sie że bezpiecznik jest lepszym wyjsciem.
will - |8 Maj 2006|, 2006 21:51
| Speedo napisał/a: | | biala kostka na dole to moze byc wszystko, wtyczka od wiatraka znajduje sie po prawej stronie chlodnicy (stojac przodem do samochodu to po lewej), od strony zderaka mniej wiecej w polowie wysokosci chlodnicy. Jak znajdzies zmozesz smialo odpiac, zreszta powinno byc widac kabel idacy z wiatraka do wtyczki, jest pod smiglem ukryty w takim plasikowym precie ale na obrzezu sie ujawnia przeciez |
Z Twojego opisu wynika ze to wlasnie ta biala kostka.Czyli wypiac kostke czy lepiej bezpiecznik.Kostke najwyzej zaizoluje zeby woda sie nie dostawala a moze lepiej zeby bezpiecznik został w razie czego.
skuter - |8 Maj 2006|, 2006 22:46
według ksiażki to jest tylko wiatrak 30A i nic wiecej
Rafał A.(antek) - |8 Maj 2006|, 2006 22:52
pomijajac ze kolega raczej dlugiej skrzynki bezp w roczniku 87 to nie ma. Wypnij kostke, tyle ze ona chyba okragla jest
skuter - |8 Maj 2006|, 2006 23:05
A to zonk!!
no to wegług ksiażki jest to umiejscowione w dodatkowej skrzynce nad schowkiem kolor RÓŻOWY 30A wentylator.
A kolega zrobi jak bedzie chciał
Rafał A.(antek) - |8 Maj 2006|, 2006 23:10
dodatkowa skrzynka nad schowkiem a podluzna skrzynka kolo akumulatora to 2 rozne rzeczy
skuter - |8 Maj 2006|, 2006 23:14
Rafał A.(antek), a czy kolega wszystko wiedział od razu???czy sie uczył po trochu.A mam ksiażke to chciałem pomóc koledze w rozwiazaniu problemu.
Rafał A.(antek) - |9 Maj 2006|, 2006 00:06
no to jak masz ksiazke to przecie tam jak WÓŁ stoi roczniki do 92 i po 92 jest ładnie rozgraniczone w opisach skrzynki bezpiecznikow.
will - |9 Maj 2006|, 2006 16:45
| Rafał A.(antek) napisał/a: | | Wypnij kostke, tyle ze ona chyba okragla jest |
Wiesz co taka okragłą to mam raczej od czujnika cisnienia a do wiatraka wlasnie taka biała.zadnej innej nie zauwazylem.
Struna - |9 Maj 2006|, 2006 17:07
| will napisał/a: | | Wiesz co taka okragłą to mam raczej od czujnika cisnienia | no i w sumie po jej wypięciu wiatrak powinien przestać chodzić bo to czujnik ciśnienia zamyka obwód zasilania wiatraka klimy.
will - |9 Maj 2006|, 2006 17:23
| Struna napisał/a: | | no i w sumie po jej wypięciu wiatrak powinien przestać chodzić bo to czujnik ciśnienia zamyka obwód zasilania wiatraka klimy. | U mnie po wypieciu tej wtyczki od czujnika cisnienia wiatrak dalej napiera.
Struna - |9 Maj 2006|, 2006 17:26
dziwne - ale może faktycznie jeszcze jakiś czujnik na chłodnicy od klimy jest do temperatury
will - |9 Maj 2006|, 2006 17:28
| Struna napisał/a: | | dziwne - ale może faktycznie jeszcze jakiś czujnik na chłodnicy od klimy jest do temperatury |
wychodzi na to ze faktycznie jest.
banan1976 - |9 Maj 2006|, 2006 17:52
witam a ja mam takie pytanie wczesniej cztałem ze wentylator klimy idzie na pierwszy ogien po osiagnieciu wysokiej temperatury wody ,to w jakiej temp włanczają sie wentylatory głowne od chłodnicy bo od dwóch lat włancza mi sie tylko wentylator klimy,o ile mi wiadomo to czujnik temp wody ma zakres 100-110 stopni przy 100 włancza sie jeden wentyl a przy 110 stopni drugi wentyl,na zegarach nie ma podziałki na temperature wody w silniku 2.0 dohc,czy te czerwone pole na wskazniku temp to jest 100-110 stopni bo ostatnio zostawiłem go na wolnych obrotach wskaznik temp doszedł do połowy skali i odpalił sie wentyl od klimy po jakims czasie wskaznik temp doszedł prawie do czerwonego pola i wymiekłem bo pierwszy raz doprowadziłem go do takiej temp i wentyle ani drgną czy powinienem go jeszcze bardziej nagrzac bo jezeli tak to po co sa te wentyle skoro jeden od klimy daje sobie rade dodam ze do tak wysokiej temperatury doprowadziłem go po odłaczeniu wentylatora klimy....
Struna - |9 Maj 2006|, 2006 17:59
banan1976, powinny dawno zastartować jak wskazówka doszła do czerwonego, sprawdź czy wogóle działają jak na krótko podasz prąd na nie, jeśli tak to czujnik temeratury uruhamiający je raczej jest do bani.
banan1976 - |9 Maj 2006|, 2006 18:27
no własnie tez tak myslałem ale chciełem potwierdzenia gorzej z kupnem czujnika bo byłem w sklepie i gosc odesłał mnie do serwisu ale to juz mój problem ..... nara..
Rafał A.(antek) - |9 Maj 2006|, 2006 22:19
czujniki nie sa drogoie wiec aso spokojnie cie urzadza
will - |22 Maj 2006|, 2006 20:09
Panowie mam takie pytanko ciagle mysle o naprawie klimy tzn wymiana sprezarki + nabicie.Tylko czy to ma sens.Mam mozliwosc nabic klime ale nowszym gazem.Jeden mechanik powiedzial ze moga sie rozejsc stare uszczelki natomiast spec od klim powiedzial ze mozna taki naladowac tylko nalezy wymienic w sprezarce olej z mineralnego na syntetyk.Co wy na to ?? koszt calej zabawy czyli kupno sprezarki + wymiana + nabicie 350zł czy to ma sens wedlug was ???czy dac sobie spokoj.
will - |22 Maj 2006|, 2006 21:25
| Speedo napisał/a: | | wszyscy mowia ze trzeba wymienic wszystkie uszczelnienia gumowe i jest to kosztowna sprawa, takze nie wiem skad ta teoria z tym olejem, jakas sciema |
no wlasnie co ma olej do uszczelek, wiec raczej lipa.
Rafał A.(antek) - |22 Maj 2006|, 2006 23:31
mozna nabic 409 i nie wymieniac uszczelek
Oli - |23 Maj 2006|, 2006 08:29
will, zakładam że masz R-22, wiec niech ten Twój mistrzu dobije 409, uzupełni olej i po sprawie tak jak rafał napisał...
Wymiana uszczelnień byłaby w przypadku, gdybys chciał załadować R-134 tylko po h..
A skoro mówi o zmianie oleju na syntetyk - czyli własnie na R-134... więc... troche pojeździsz i pojedziesz znów do pana bo nie ma gaziu...a on Ci stwierdzi że trza wymienić wszystkie uszczelnienia uszczelnienia...
Rafał A.(antek) - |23 Maj 2006|, 2006 11:10
r - 22 czy r 12 w starych scorpio jest?
Oli - |23 Maj 2006|, 2006 11:20
R-12 , literówka - sorki
Rafał A.(antek) - |23 Maj 2006|, 2006 13:23
alez prosze tos ty tu spec od klimy
Oli - |23 Maj 2006|, 2006 13:29
1 obok 2 źle się klikło... spec - moze to za duże określenie ....
Rafał A.(antek) - |23 Maj 2006|, 2006 13:32
pfff czemu
bede cie tak teraz okreslal
Adam_2000 - |23 Maj 2006|, 2006 13:33
| Oli napisał/a: | | spec - moze to za duże określenie .... |
Aaa... może wyznawca ?
Oli - |23 Maj 2006|, 2006 13:34
taaa. wyznawca freonóff
Rafał A.(antek) - |23 Maj 2006|, 2006 13:35
ok podoba mi sie, wyznawca freonow(faraonow?)
will - |4 Cze 2006|, 2006 19:06
Panowie nie moglem dojsc ktora to wtyczka od wiatraka klimy jest zeby w koncu przestal sie non stop obracac.Zajrzalem do skrzynki bezpiecznikow i 8 bezpiecznik okazal sie od samej klimy.Jak go wyjalem wreszcie wiatrak sie zatrzymal.Jesli na rysunku nie ma nic innego jak sniezynka to chyba za inna rzecz jak klime nie odpowiada ten bezpiecznik.Jak sadzicie?
Struna - |6 Cze 2006|, 2006 12:05
no śnieżynka oznacza klimę.
Mipedz - |26 Sty 2007|, 2007 11:03
Pytanie do Wila i Skutera i innych co w końcu z tym wiatrakiem od klimy, rozumię wyłączony bo wyciągnięty bezpiecznik, lub inne tam, ale czy ktoś ustalił co jest przyczyną, że nie można go było wyłączyć?
Pozdrawiam
skuter - |28 Sty 2007|, 2007 15:59
| Mipedz napisał/a: | Pytanie do Wila i Skutera i innych co w końcu z tym wiatrakiem od klimy, rozumię wyłączony bo wyciągnięty bezpiecznik, lub inne tam, ale czy ktoś ustalił co jest przyczyną, że nie można go było wyłączyć?
Pozdrawiam |
Witam ja dałem sobie z tym spokój i nie nabijałem klimy w poprzednim lecie bo stwierdziłem ze troche szkoda mi kasy na klime bo nie jezdze w dalekie trasy ,a po miescie jak dla mnie to nie bylo sensu. No bo po co chodzic zakatażonym
Także jezdze z wyciagnietym bezpiecznikiem
Mipedz - |29 Sty 2007|, 2007 10:42
Skuter czyli wiatrak chodził bo klima nie wyła naładowana?
skuter - |29 Sty 2007|, 2007 19:27
tak , bo u mnie właczył sie od tak sobie , ale podejrzewam ze jak bym nabil ta klime to wszystko wróciloby do normy.
Mipedz - |30 Sty 2007|, 2007 09:10
Ok. Dzięki - ja wprawdzie nie mam klimy, ale mój znajomy ma podobną sytuację jak ty - kiedy się ochłodziło to wiatrak zaczął chodzić - bez wyraźnej przyczyny. Być może chłód wpłynął na stan ciśnienia w tej klimie i tak się zaczęło. Niech walczy.
Pozdrawiam i dzięki za odzew!
skuter - |8 Cze 2007|, 2007 22:12
No tak jak pisałem wszystko wróciło do normy wiatrak startuje jak zachodzi potrzeba przy właczonej klimie. Dzisiaj mi nabili R-134 , a co do nieszczelnosci to okazały sie przezarte oringi na sprężarce 4szt.
Pozdro all
skuter - |8 Cze 2007|, 2007 22:39
sa 4szt bo sam je wymieniałem mówie o tych co są pod taka dekielkiem przykrecanym na w sruby imbusowe a kolejne dwa sa przy wejsciu przewodów cisnieniowych
maup - |8 Cze 2007|, 2007 22:55
skuter, który masz miesiąc produkcji auta???
skuter - |8 Cze 2007|, 2007 23:09
| Speedo napisał/a: | | te pod dekielkiem tez Ci zzarlo? kwas chyba tam lales |
tego nie wiem co było wczesniej ale jak kupiłem scorka to juz klima nie działała ,te oringi były bardziej jakby przetarte cos w tym stylu.
| maup napisał/a: | | skuter, który masz miesiąc produkcji auta??? |
miesiac sam nie wiem nigdy tego nie sprawdzałem , ale jezeli chodzi ci o czynnik w klimie to powinien byc R-12, ale ze nie jest dostepny w miom okregu załadowali mi 134 otrzywiscie na moja odpowiedzialność, koles mnie uswiadamiał ze przewody itd... ale ja przeciez tym nie bede jezdził do smierci , jak podnie klima, to padnie
Ktos tu na forum juz załadował R134 zamiast R12 i jakos rok mu smiga
Caprifan - |15 Lip 2015|, 2015 20:06
No to odgrzewamy temat... Scorpio MKI 1990 2.9i. Nabita Klima. Przez kilka dni było ok... Dzisiaj wysiadam z auta i słyszę chodzi wiatrak klimatyzacji... Myślę sobie ok. gorąca klima chodzi nagrzało się... ale minęło 15 min i nadal wiatrak hula... Poczytałem forum.. myślę sobie czujnik ciśnienia na osuszaczu padł... no to go odłączyłem. Wiatrak nadal chodzi... Skończyło się odłączeniem wiatraka. Po kilku godzinach (silnik zimny) podłączam wiatrak a on dalej śmiga. Możliwe że szlak trafił przekaźnik ( to chyba te pod deską nad schowkiem?). Gdzieś wyczytałem że może to być wina czujnika temperatury. Czujnik temperatury silnika też może załączyć wiatrak klimy ?
Pozdrawiam i dzięki za wszelkie sugestie.
kat - |15 Lip 2015|, 2015 22:19
ten wiatrak załącza sie na dwa sposoby
-załacza go włacznik,ktory jest wkręcony do chlodnicy w razie jak nie wyrobi visco
-jak jest za duze cisnienie w klimie
|
|