Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio

Elektryka - grzana przedni szyba...

lukas2 - |6 Gru 2012|, 2012 16:30
Temat postu: grzana przedni szyba...
Witam. Myślę nad przywróceniem grzanej przedniej szyby i grzanych sprysków w mk2. Jak auto przyjechało z gebelsowa było w takowe udogodniena wyposażone - Pzu oddało za szynę nawet... założyłem zwykłą, potem drugą, spryskiwacse sie rozsypały, a teraz chciało by się wygody. Problemem jest to że młody człowiek był i przeszkadzały mi kabelki od szyby więc je upitoliłem. Został jakiś zwinięty kabel w okolicy akumulatora ( nie pamiętam od czego czy od szyby czy od sprysków). Reszta jest czyli włącznik, przekaźnik (czy co tam potrzeba) brakuje tego pod co podłącza się szybę po stronie kierowcy. Pytanie: skąd wychodzą kable do podłączenia tej szyby i sprysków w sensie czy idzie to po jednej wiązce wychodzącej w okolicy aku czy po stronie kierowcy też jakieś kable z kabiny wychodzą?
Grześ - |6 Gru 2012|, 2012 18:51
Temat postu: Re: grzana przedni szyba...
lukas2 napisał/a:
Witam. Myślę nad przywróceniem grzanej przedniej szyby i grzanych sprysków w mk2. Jak auto przyjechało z gebelsowa było w takowe udogodniena wyposażone - Pzu oddało za szynę nawet... założyłem zwykłą, potem drugą, spryskiwacse sie rozsypały, a teraz chciało by się wygody. Problemem jest to że młody człowiek był i przeszkadzały mi kabelki od szyby więc je upitoliłem. Został jakiś zwinięty kabel w okolicy akumulatora ( nie pamiętam od czego czy od szyby czy od sprysków). Reszta jest czyli włącznik, przekaźnik (czy co tam potrzeba) brakuje tego pod co podłącza się szybę po stronie kierowcy. Pytanie: skąd wychodzą kable do podłączenia tej szyby i sprysków w sensie czy idzie to po jednej wiązce wychodzącej w okolicy aku czy po stronie kierowcy też jakieś kable z kabiny wychodzą?

Do szyby masz po obu stronach po dwa kabelki, z konektorami na końcu. Wychodzą z jakichś wiązek - u mnie są po dwa z każdej strony. Uważaj - szyba bierze jakieś 40 A :-D !!!

Dysze - w MK3 grzana jest niestety tylko prawa, ale kabelki są na obie strony. Napięcie cały czas po włączeniu silnika. Idą po zawiasie razem z rurką - ale skąd wychodzą to musiałbym jutro zobaczyć. Ale w najgorszym razie podłączysz sam.

Pzdrw.

Gaiger - |6 Gru 2012|, 2012 20:14

Grześ napisał/a:
Dysze - w MK3 grzana jest niestety tylko prawa, ale kabelki są na obie strony.

Nie wprowdzaj w błąd innych. Obie dysze są grzane.
Grześ napisał/a:
Napięcie cały czas po włączeniu silnika

Napięcie pojawia się na nich po włączeniu grzania przedniej szyby.
lukas2 napisał/a:
Został jakiś zwinięty kabel w okolicy akumulatora ( nie pamiętam od czego czy od szyby czy od sprysków)

I to i to idzie tymi samymi przewodami.
Wychodzą z kabiny właśnie koło akumulatora.

Grześ - |6 Gru 2012|, 2012 20:17

Gaiger napisał/a:
Grześ napisał/a:
Dysze - w MK3 grzana jest niestety tylko prawa, ale kabelki są na obie strony.

Nie wprowdzaj w błąd innych. Obie dysze są grzane.

Mam już drugiego MK3 i w obu lewa dysza nie jest grzana. Wygląda tak samo tyle że nie ma elementu grzejącego, kabelek jest nie podłączony.

Gaiger napisał/a:
Grześ napisał/a:
Napięcie cały czas po włączeniu silnika

Tak było w MK1, nie wiem jak w MK2. W moim MR97 było cały czas po odpaleniu auta. Mierzone ! Lusterka są grzane po włączeniu ogrzewania tylnej (!!) szyby.

pzdrw.

gufer-posepny - |6 Gru 2012|, 2012 20:20

szyba gdzieś 2x 15A na stronę . dzysze dwie grzane są . inna sprawa czy jeszcze grzeją . jak nie było grzanej to pewnie ktoś wymienił na zwykłą bo grzane lubią się na starość często zatykać . grzana nowa 70 zł , zwykła 15 zł .
Grześ - |6 Gru 2012|, 2012 20:21

gufer-posepny napisał/a:
szyba gdzieś 2x 15A na stronę . dzysze dwie grzane są . inna sprawa czy jeszcze grzeją . jak nie było grzanej to pewnie ktoś wymienił na zwykłą bo grzane lubią się na starość często zatykać . grzana nowa 70 zł , zwykła 15 zł .

Wątpię żeby były wymieniane, u mnie zatykały się obie tak samo. Kiedyś dokładniej to sprawdzałem bo mi lewą zamrażało. A teraz mam przewód oporowy i zrobię grzanie wszystkiego co na klapie - bo zwykle rurki też przymarzają.

A gdzie masz te grzane po 70 ?

Pzdrw.

JORZO - |6 Gru 2012|, 2012 20:32

Grzane się kupuje z focusa po coś 17 zł. ciut przerabia węża i po krzyku.Kat to pisał stąd wiem :)
Grześ - |6 Gru 2012|, 2012 20:34

JORZO napisał/a:
Grzane się kupuje z focusa po coś 17 zł. ciut przerabia węża i po krzyku.Kat to pisał stąd wiem :)

Nówki czy używki ? Wężyk faktycznie nie problem ...

Pzdrw.

gufer-posepny - |6 Gru 2012|, 2012 20:35

nóffky . ale z focusa i trza troszkę przerobić .

70 kosztują do premium car-scorpio . plug and play .

dziwne mi nic nie zamarzało . a auto sterczy pod chmurką .

JORZO - |6 Gru 2012|, 2012 20:36

Nóweczki tyle że "mgłowe" ale to chyba nawet lepiej. Poszukaj w sklepach wysyłkowych ewent. ASO
lukas2 - |6 Gru 2012|, 2012 20:38

Gufer u siebie sam osobiście wywaliłem grzanie z dysz (dysze zostały), mam na zapasie oryginalne scorpionowe grzane a zawsze jak Jorzo pisze można z Focusa dopasować. Czyli kabelki pod grzaną szybę wychodzą z kabiny po obu stronach auta? Na pewno muszą jakieś fragmenty u mnie ich być bo jak je utylizowałem to tylko z poziomu podszybia, z wiązek w aucie nic nie wyprówałem. Ma ktoś mk2 z grzaniem szyby co by prześledził jak to jest puszczone?
Grześ - |6 Gru 2012|, 2012 20:39

JORZO napisał/a:
Nóweczki tyle że "mgłowe" ale to chyba nawet lepiej. Poszukaj w sklepach wysyłkowych ewent. ASO

Może mój zaprzyjaźniony Auto-Focus będzie miał ...

Pzdrw.

JORZO - |6 Gru 2012|, 2012 20:40

Uderz do Kat-a to Ci wsio wytłomaczy :)
Grześ - |6 Gru 2012|, 2012 20:42

gufer-posepny napisał/a:
nóffky . ale z focusa i trza troszkę przerobić .

70 kosztują do premium car-scorpio . plug and play .

dziwne mi nic nie zamarzało . a auto sterczy pod chmurką .

Problem się pojawia nie pod chmurką ale na dłuższej trasie. Wtedy chyba ten alkohol jakoś wyparowuje i zamarzają. Sposobem jest lanie płynu bez rozcieńczania - wtedy zamarza tylko poniżej -22 :-D !

Pzdrw.

gufer-posepny - |6 Gru 2012|, 2012 20:42

lukas2 napisał/a:
Gufer u siebie sam osobiście wywaliłem grzanie z dysz (dysze zostały), mam na zapasie oryginalne scorpionowe grzane a zawsze jak Jorzo pisze można z Focusa dopasować. Czyli kabelki pod grzaną szybę wychodzą z kabiny po obu stronach auta? Na pewno muszą jakieś fragmenty u mnie ich być bo jak je utylizowałem to tylko z poziomu podszybia, z wiązek w aucie nic nie wyprówałem. Ma ktoś mk2 z grzaniem szyby co by prześledził jak to jest puszczone?

kable idą po zawiasie prawym maski do podszybia a tam przepustem do kabiny i do małej skrzynki .

JORZO - |6 Gru 2012|, 2012 20:43

Łukasz u mnie z szybą wiesz jak jest z kablami-made in Jorzo ale wiązeczka do sprysków wygląda na nie rzeźbioną i właśnie na obydwa spryski kable idą razem,wyłażąc gdzieś od akumulatora.
bingo - |6 Gru 2012|, 2012 22:29

Grześ napisał/a:
w MK3 grzana jest niestety tylko prawa
- w każdym MK są obie grzane

Gaiger napisał/a:
- po odpaleniu silnika i załaczeniu przekaźnika pracy, który defacto pozwala na załączenie przedniej szyby oraz klimy.

Grześ napisał/a:
Mam już drugiego MK3 i w obu lewa dysza nie jest grzana. Wygląda tak samo tyle że nie ma elementu grzejącego, kabelek jest nie podłączony.
- masz pecha. Pomyśl też logicznie, że jak by miała być któraś rzana, to włąśnie lewa, jako ważniejsza (wyłączywszy anglików).

Grześ napisał/a:
nie wiem jak w MK2.
- tak samo jak w MK3, czyli po załaczeniu silnika i ładowania.
kat - |6 Gru 2012|, 2012 22:31

gufer-posepny napisał/a:
lukas2 napisał/a:

kable idą po zawiasie prawym maski do podszybia a tam przepustem do kabiny i do małej skrzynki .

dokaldnie tak jak Gufer pisze,robilismy w dohcu grzana szybe na oryginalnej wiazce
wszystko podpiete pod mala skrzynke i puszczone obok przelotka do srodka
moj dohc nie mial w oryginale grzanej szyby,wiazka byla wytargana z innego i tylko podpieta

dysze kupuje sie z focusa,przedluza kabelki,zaklada na maske bez zadnej rzezby
oprocz przedluzenia kabelkow trzeba rowniez zastosowac zamiast oryginalnych trojniczkow do dysz,kawalki wezyka i trojniki ogolnodostepne

po otwarciu maski to jest jakies 20 minut roboty

dysze kupuje sie takie
http://allegro.pl/dysza-s....html?source=oo

a w takim tempie one drozeja
http://www.ford-esklep.pl...08797-FORD/2927

oryginalne dysze to koszt juz okolo 120 zl za sztuke

JORZO - |7 Gru 2012|, 2012 21:21

A nie mówiłem - Kat-owski to pomysł jest :)

[ Dodano: |9 Gru 2012|, 2012 12:52 ]
No to żeby było ciekawiej moja dziś (znaczy się szyba) też zdechła. :-(

[ Dodano: |16 Gru 2012|, 2012 11:52 ]
czasu ostatnio nie mam ale tak na szybko wziąłem w łapkę próbnik i co następuje: po włączeniu grzania stwierdzam brak prądu na kablach przy szybie a w kablach do sprysków prund jest. Ki czort?

[ Dodano: |22 Gru 2012|, 2012 18:59 ]
No to tak: dziś założyłem grzane spryski.Grzały parę "włączeń". Teraz wsiadłem do auta i po włączeniu pstryka od szyby stwierdziłem brak świecenia diody-tej,że działa. Wymieniłem pstryk-to samo. Próbnik w garść-na kostce do pstryka nie ma żadnych prądów tylko został na kabelku od jego podświetlenia. Rezultat=nie mam grzanej szyby ani grzanych sprysków :620: . Jakieś sugestie?

playandwin24 - |22 Gru 2012|, 2012 19:02

No to upniem :)
pepi - |22 Gru 2012|, 2012 19:11

skrzynka ?
JORZO - |22 Gru 2012|, 2012 19:20

No kurde tej podpowiedzi się obawiałem. :059:

Jak go kupowałem to nie doczytałem o zdychających krzynkach. A ja nie robiłem z tym nic bo się nic nie działo. Sie wściekne to zrobię to: made in Jorzo i bedzie chodziło do końca świata jak te rzeczy które sam dokładałem,prosto ale skutecznie. :):

playandwin24 - |22 Gru 2012|, 2012 19:29

JORZO napisał/a:
Sie wściekne to zrobię to: made in Jorzo

Tzn? :)

Adam_2000 - |22 Gru 2012|, 2012 19:38

Zrobi pewnie swoją, dodatkową instalację ;)
A następna będzie potem zachodził w głowę "co autor miał na myśli ?"

JORZO - |22 Gru 2012|, 2012 19:49

hehe Adam masz rację z tą dodatkową instalacją a po nas... Choćby potop :) A to Pany normalny objaw śmierci krzynki bo przeca spryski działały a najpierw zdechła szyba a to na jednym guziorku i tym samym przekaźniku
kat - |22 Gru 2012|, 2012 20:29

mala skrzynka,z nia nie ma tyle problemu jak z duza,wyjmujesz od gory
Grześ - |22 Gru 2012|, 2012 20:56

JORZO napisał/a:
[ Dodano: |16 Gru 2012|, 2012 11:52 ]
czasu ostatnio nie mam ale tak na szybko wziąłem w łapkę próbnik i co następuje: po włączeniu grzania stwierdzam brak prądu na kablach przy szybie a w kablach do sprysków prund jest. Ki czort?

Prawidłowo. Tak ma być, sprawdzałem na schemacie. Dysze grzeją w czasie pracy silnika, niezależnie od tego czy przednią szybę włączysz czy nie.

JORZO napisał/a:
[ Dodano: |22 Gru 2012|, 2012 18:59 ]
No to tak: dziś założyłem grzane spryski.Grzały parę "włączeń". Teraz wsiadłem do auta i po włączeniu pstryka od szyby stwierdziłem brak świecenia diody-tej,że działa. Wymieniłem pstryk-to samo. Próbnik w garść-na kostce do pstryka nie ma żadnych prądów tylko został na kabelku od jego podświetlenia. Rezultat=nie mam grzanej szyby ani grzanych sprysków :620: . Jakieś sugestie?

Kontrolka grzanej szyby idzie od lewej połówki grzanej szyby. Sterowanie jest przez moduł timera.

A przekaźnik sprawdzałeś ? A napięcie za motor run relais jest ? Masz nadal napięcie na grzanych dyszach po włączeniu silnika ?

JORZO napisał/a:
A to Pany normalny objaw śmierci krzynki bo przeca spryski działały a najpierw zdechła szyba a to na jednym guziorku i tym samym przekaźniku

MRR jest osobno, przekaźnik szyby jest inny. MRR jest sterowany przez sygnał z alternatora - jak ładuje to włącza.

Zanim wybebeszysz skrzynkę, sprawdź MRR, potem przekaźnik szyby i te dwa bezpieczniki.

Ja po 378.000 km nie miałem żadnych problemów z tą skrzynką, ale oczywiście od wody osłonięta. W starym MK1 miałem problem - ze światłami. Skończyło się na mostku, włożony był między jakimś + a wejściem przekaźnika świateł. Cóż, miałem żarówki 90 W każda, to przypiekło.

Pzdrw.

JORZO - |22 Gru 2012|, 2012 21:44

co to mrr i gdzie on się ukrywa?
przekaźnik pstrykał jak załączałem pstryka
coś mam nie tak bo dysze grzały PO pstryku
żeczywiście coś mi tu nie gra hmmm a f2f pisali,że dysze grzeją nie PO silniku a razem z szybą
kurde o co tu chodzi?

Grześ - |22 Gru 2012|, 2012 22:01

JORZO napisał/a:
co to mrr i gdzie on się ukrywa?
przekaźnik pstrykał jak załączałem pstryka
coś mam nie tak bo dysze grzały PO pstryku
żeczywiście coś mi tu nie gra hmmm a f2f pisali,że dysze grzeją nie PO silniku a razem z szybą
kurde o co tu chodzi?

Być może w MK2 masz inaczej, ja w MK1 miałem dysze razem z szybą ale tylną ! W MK3 grzeją z silnikiem. Niestety - bo odparowuje spirytus z płynu i potem zamarzają. Ja to na pewno przerobię.

MRR - motor run relais. Włącza się jak alternator zaczyna ładować.

Ten wyłącznik grzania szyby pstryka sam z siebie - patrzyłeś na ten przekaźnik w skrzynce ? Aha - w MK1 i MK3 jest zwykły pstryczek NO i resztę załącza timer.

Jak Ci przekaźnik załącza to sprawdź czy prąd dochodzi do tych dwóch bezpieczników grzanej szyby.

Są różne wersje, ale w sumie to najłatwiej jest zrobić obejście i tyle. Poszukaj przekaźnika od szyby grzanej i pociągnij drut od cewki tego przekaźnika - przecież to dość proste.

Ale ZANIM cokolwiek zrobisz, pomierz wszystko jak należy.

Pzdrw.

JORZO - |22 Gru 2012|, 2012 22:07

ok.hehehe wiem co to pstrykanie pstryka a co przekaźnika :) posprawdzam za dnia bo już teraz mi się nie chce a grzanie włączało się i dysz i szyby jak silnik ruszył-to wiem. Tyle,że teraz pstryk wogóle się nie włącza bo dioda na nim nie świeci-wiem co mówię bo obok jest od szyby tył i luster i działały identycznie.
kat - |22 Gru 2012|, 2012 22:41

Grzes! caly czas mylisz MK3 z MK2

w mk2 dysze grzeja na jednym pstryku z grzana szyba przednia
trza miec odpalony motor,bo tak to se mozna pstrykac
wlaczasz szybe przednia,to wlaczasz spryski
tak jak przy tylnej ,ktora grzeje razem z lustrami

w mk3 jest rowniez zupelnie inny przekaznik niz w mk2( wysoki szary R18 )+ bezpiecznik 41 i 38 - 30A

bingo - |23 Gru 2012|, 2012 11:56

JORZO napisał/a:
- żaden, to nie co inne zasilanie - spryski idą zaraz z przekaźnika pracy silnika, szyba majeszcze swój przekaźnik i bezpieczniki.

JORZO napisał/a:
Jakieś sugestie?
przekaźnik pracy silnika, mała skrzynka, beszpiecznk 34
\

[ Dodano: |23 Gru 2012|, 2012 11:57 ]
kat napisał/a:
- w MK2 i MK3 jest tak samo - spreski załaczają się razem z pracą silnika i nie ma możliwości ich wyłączenia.
Grześ - |23 Gru 2012|, 2012 13:14

bingo napisał/a:
kat napisał/a:
- w MK2 i MK3 jest tak samo - spreski załaczają się razem z pracą silnika i nie ma możliwości ich wyłączenia.

Ech Panowie zdecydujcie się kto z Was ma rację. Ja znam z własnego doświadczenia tylko MK1 i MK2.

Ponadto były różne wersje, na pewno TAXI się poważnie różni od innych, no i te z wyższym wyposażeniem. Ale do MK2 nie mam schematów - znaczy nie pod ręką.

Ale uniwersalna metoda - to po prostu pomierzyć. Np. wyjąć przekaźnik od szyby i sprawdzić co jest na stykach. + powinien się pojawić po odpaleniu silnika, a - po załączeniu grzania przyciskiem.

Wesołych Świąt !!!

[ Dodano: |23 Gru 2012|, 2012 13:18 ]
kat napisał/a:
Grzes! caly czas mylisz MK3 z MK2

tak jak przy tylnej ,ktora grzeje razem z lustrami

Nic nie mylę - przecie napisałem że znam z autopsji tylko 1 i 3.

Napisałem też że najlepiej po prostu pomierzyć. Poza tym uważam że ciągłe grzanie dysz powoduje niepotrzebnie szybkie odparowanie spirytu z płynu w dyszach i w konsekwencji ich zamarzanie.

Pzdrw.

JORZO - |23 Gru 2012|, 2012 14:34

no to tak: wydarłem przekaźnik od szyby i zmierzyłem + jest cały czas i na zgaszonym i na chodzącym silniku a po pstryku nic się nie zmienia. minusa nie sprawdzałem jak pisze Grześ bo jakoś o tym nie wiedziałem. Poszperam w przydasiach - może mam zapasowy przekaźnik to podmienię. Aha i jeszcze raz powiem,że f2f pisał kiedyś,że spryski grzeją RAZEM z szybą.
Grześ - |23 Gru 2012|, 2012 14:58

JORZO napisał/a:
no to tak: wydarłem przekaźnik od szyby i zmierzyłem + jest cały czas i na zgaszonym i na chodzącym silniku a po pstryku nic się nie zmienia. minusa nie sprawdzałem jak pisze Grześ bo jakoś o tym nie wiedziałem. Poszperam w przydasiach - może mam zapasowy przekaźnik to podmienię. Aha i jeszcze raz powiem,że f2f pisał kiedyś,że spryski grzeją RAZEM z szybą.

+ ma być na styku mocy - ale co jest na stykach cewki ? Na jednym + ma się pojawić po odpaleniu silnika.

Ale zrób próbę - załącz ten przekaźnik "ręcznie" - ew. włóż zworę i zobacz czy szyba działa. Te 30 A przez minutkę nie powinno wyładować akumulatora.

Według schematu z MK3 - na cewce + pojawia się jak silnik jest włączony. A na - jest sterowanie z modułu timera. Tu mógłbyś dać wyłącznik do masy i w taki sposób szybę włączać ręcznie. Wystarczy włożyć kabelek 0,5 mm^2 do styku - cewki i jakoś do środka pociągnąć.

Powodzenia !

JORZO - |23 Gru 2012|, 2012 15:02

no + nie pojawia się w żadnych innych miejscach jest stały na tym oznaczeniu w skrzynce R8
Grześ - |23 Gru 2012|, 2012 15:09

JORZO napisał/a:
no + nie pojawia się w żadnych innych miejscach jest stały na tym oznaczeniu w skrzynce R8

To znaczy że nie ma sygnału o pracy silnika (i ładowania). Czyli tamten układ musisz sprawdzić. A kontrolka ładowania gaśnie ?

Nie pamiętam już co jest sterowanie z tego przekaźnika pracy silnika - u mnie to taki mały. Na pewno grzanie szyb przedniej i tylnej. I nivo, jak elektryczne.

Możesz poszukać w schematach i podać ten + jakoś bokiem. Albo znajdź przekaźnik pracy silnika i zmostkuj mu styki robocze.

Pzdrw.

JORZO - |23 Gru 2012|, 2012 15:14

przekaźnik pracy nie wiem który to jest,kontrolka ład.gaśnie ale przez analogie-tylna szyba też działa jak silnik hula a to akurat u mnie działa
Grześ - |23 Gru 2012|, 2012 15:20

JORZO napisał/a:
przekaźnik pracy nie wiem który to jest,kontrolka ład.gaśnie ale przez analogie-tylna szyba też działa jak silnik hula a to akurat u mnie działa

Nie masz opisu który przekaźnik jest który ???

Ale jak działa tylna to :
- sprawdź czy działa przekaźnik przedniej
- poszukaj schematu i zobacz na który styk przekaźnika szyby przedniej ma iść +12 - ten od pracy silnika. Ten sam + idzie na przekaźnik tylnej szyby.

Pzdrw.

JORZO - |23 Gru 2012|, 2012 15:28

ok.dzięki-będę walczył.
No i zdaje się,że dałem ciała bo tylna szyba hula już PO zapłonie :oops:
I jeszcze jedno pytanko:czyż nie powinien ten pstryk od włączania grzania świecić mimo że np.szyba by se zdechła (przerwały się druciki)? Bo jeśli tak to on nie dostaje informacji od tego przekaźnika MRR.

[ Dodano: |31 Gru 2012|, 2013 12:51 ]
Grzana przednia szyba znów jest grzana. Przyczyna? Bezpiecznik (jeden z dwóch od szyby) nie wiedzieć czemu zbyt luźno siedział w swoim gnieździe. Przygięcie styków załatwiło sprawę i znów płynie prąd. :)

Grześ - |4 Sty 2013|, 2013 12:38

Jeszcze o ogrzewanych dyszach.

Kupiłem tanio trzy ze Ściemaxa - wszystkie oczywiście nie grzały. Jedną naprawiłem, skorodowały tylko doprowadzenia blisko wejścia kabli. Pozostałe - element grzejący (taka pastylka PTC) już bez elektrod niestety. Ale coś sam zmajstruję własnego.

I teraz kilka danych - w stanie zimnym (-10^) grzanie pobiera ok. 0,3 A. Jak się nagrzeje - ok. 0,1 A - ale dysza jest mocno ciepła.

Obawiam się że grzanie dysz cały czas to duży błąd - korodują przewody, sam element grzewczy, a i na samych dyszach są nieładne osady. Poza tym na pewno wyparuje spirytus z płynu i wszystko ładnie zamarznie. Czyli - jak grzać to świadomie.

Do tych uszkodzonych mam pomysła na grzałkę, która przy ok. +20^ przestanie grzać. Ale to nieco później, czekam na elementy.

JORZO - |4 Sty 2013|, 2013 14:11

ale o PTC W Wikipedii piszą inaczej
Grześ - |4 Sty 2013|, 2013 14:15

JORZO napisał/a:
ale o PTC W Wikipedii piszą inaczej

Znaczy jak ???

Są różne PTC, załamanie charakterystyki jest różne. Ja podałem to co zmierzyłem.

Poczytaj o grzałkach PTC.

Reader - |4 Sty 2013|, 2013 14:18

Grześ napisał/a:
Poza tym na pewno wyparuje spirytus z płynu i wszystko ładnie zamarznie.

Nie zamarznie bo grzeje, a jak nie grzeje to nie odparuje spirit i też nie zamarznie.

Co do sterowania - wyprowadzić z zegarów linię sterowania pomarańczowej gwiazdki i użyć do sterowania dodatkowym przekaźnikiem sprysków.
Czyli poniżej 4°C włączało by się automatycznie. ;)

Grześ - |4 Sty 2013|, 2013 14:20

Reader napisał/a:
Grześ napisał/a:
Poza tym na pewno wyparuje spirytus z płynu i wszystko ładnie zamarznie.

Nie zamarznie bo grzeje, a jak nie grzeje to nie odparuje spirit i też nie zamarznie.

Ech ... niestety - wyparowuje także w rurce, poza tym płyn się nieco cofa i zamarza cała rurka. Przerabiałem to już kiedyś w MK1. No chyba że grzane są też rurki co mam zamiar zrobić.
Reader napisał/a:
Co do sterowania - wyprowadzić z zegarów linię sterowania pomarańczowej gwiazdki i użyć do sterowania dodatkowym przekaźnikiem sprysków.

Nooo można ;-) ! Ale chyba jednak podłączę pod przednią szybę. W sumie to włączyć trzeba tylko jak rzeczywiście zamarznie.

JORZO - |4 Sty 2013|, 2013 18:26

Grześ nie stawiam kontry ale nawet chyba Adam napisał że to pomysłowe że jak zimno to rezystancja coś tam a jak ciepło to w drugą strone i wyszło na to że w lecie spryski mają wolne. a tak nawiasem o jakim spirycie piszecie?płyny są na spirytusie?
Grześ - |4 Sty 2013|, 2013 18:31

JORZO napisał/a:
Grześ nie stawiam kontry ale nawet chyba Adam napisał że to pomysłowe że jak zimno to rezystancja coś tam a jak ciepło to w drugą strone i wyszło na to że w lecie spryski mają wolne.

Tak być powinno .... Ale ja w pokoju załączyłem i poniżej 0,1 A nie schodzi, całość ma dobre 40 do 50^. Być może w lecie ... ale w Afryce :-D !!!

Ja robię układ z termistorem, wyłączę przy +20. Ale i tak załączany tylko z szybą - jak stale jest napięcie to niestety korozja zasuwa aż miło. Całą miedź strawi - na ten zielony syf.

JORZO napisał/a:
a tak nawiasem o jakim spirycie piszecie?płyny są na spirytusie?

Te "lepsze" - jasne !!! A co myślisz, choć tyle przyjemności w czasie jazdy mamy :-P !!!

Najczęściej na etylowym, rzadko na izopropanolu, na glikolu chyba wcale. I na metanolu - chyba też już nie.

gufer-posepny - |4 Sty 2013|, 2013 18:36

płyn nie bardo się cofnie bo jest zaworek przeciwzwrotny .
Grześ - |4 Sty 2013|, 2013 18:39

gufer-posepny napisał/a:
płyn nie bardo się cofnie bo jest zaworek przeciwzwrotny .

Zaworek zwrotny ... Może i jest ale działa jak działa, we wszystkich moich autach na drugi dzień psika tak po pół sekundy.. Poza tym jak się maska nagrzeje to z tego płynu w rurkach i tak spirytus grzecznie spierdziela. Dlatego należy często używać spryski w zimie - żeby zawsze w rurkach i dyszach było co trzeba.

Za to w tylnej wycieraczce psika niemal od razu, nawet po 2 dniach.

JORZO - |4 Sty 2013|, 2013 22:29

Grześ napisał/a:
Ja robię układ z termistorem, wyłączę przy +20

EEE trochę do kitu-jeśli już to przy 4 czy 5 powinno nie grzać. :)

[ Dodano: |4 Sty 2013|, 2013 22:34 ]
Grześ napisał/a:
Być może w lecie ... ale w Afryce :-D !!!

No może ale... w pokoju masz załóżmy 19 do 20 st. ale w lecie maska ma napewno wyższą temperaturę niż owe 20 no i jeszcze dochodzi dogrzewanie od dołu czyli z silnika a w pokoju tego nie miałeś, czyli de facto temp. w lecie na spryskach chyba będzie jednak wyższa niż pokojowa. :):

Grześ - |5 Sty 2013|, 2013 10:08

JORZO napisał/a:
Grześ napisał/a:
Ja robię układ z termistorem, wyłączę przy +20

EEE trochę do kitu-jeśli już to przy 4 czy 5 powinno nie grzać. :)

Zgadza się, ale ... trochę tolerancji nie zaszkodzi. Zresztą zobaczę jak złożę. To tylko jeden rezystor do dobrania.

JORZO napisał/a:
Grześ napisał/a:
Być może w lecie ... ale w Afryce :-D !!!

No może ale... w pokoju masz załóżmy 19 do 20 st. ale w lecie maska ma napewno wyższą temperaturę niż owe 20 no i jeszcze dochodzi dogrzewanie od dołu czyli z silnika a w pokoju tego nie miałeś, czyli de facto temp. w lecie na spryskach chyba będzie jednak wyższa niż pokojowa. :):

Tak, tylko obudowa dyszy miała coś koło 50^ !!! Taki urok tych pastylek PTC, jakieś super-dokładne to one nie są.

JORZO - |5 Sty 2013|, 2013 17:35

Kurcze ja jak zanabyłem to podłączyłem testowo do rezerwowego aku w piwnicy i jak stwierdziłem,że grzeją to OK ale już temp. otoczenia i dysz nie mierzyłem :)
pablo19 - |6 Sty 2013|, 2013 15:02

Reader napisał/a:
...
Bardzo dobry pomysł :) Ja obstaję za podłączeniem do czerwonej, bo zakładam, że te nasze cudowne płyny dają radę do -5st. Dzięki Reader za dobrą myśl :)
Reader - |7 Sty 2013|, 2013 07:35

W sumie do samej pomarańczowej to nawet nie bardzo po poniżej 0°C gaśnie. ;)
JORZO - |7 Sty 2013|, 2013 07:47

Raeder to zdradź jeszcze które kabelki są od gwiazdek i bedzie komplecik ;)
Reader - |7 Sty 2013|, 2013 07:53

JORZO, ja tylko rzucam luźne myśli a Ty mnie o szczegóły pytasz?
I to jeszcze w mk2? Ja się w antykach nie wyznaję. ;)

To trzeba w elektronice zegarów grzebać i jakiś stopień końcowy pewnie dodać aby wysterować przekaźnik.

A tak na marginesie, to poważnie Wam te dysze zamarzają?
Ja jakoś nie stwierdziłem do tej pory w różnych pojazdach.
No chyba, że cały układ jeśli płyn był nieodpowiedni.

artur.k - |7 Sty 2013|, 2013 09:21

trochę dziwne to, bo mi jeszcze w żadnym nie zamarzły a tylko w jednym miałem grzane spryski i też nie zamarzały... ja osobiście zastanawiałem się nad rozw.stosowanym w W124,mianowicie zbiornik płynu był ogrzewany przez małą wężowniczkę,połączoną z okładem chłodniczym auta... nigdy nic nie zamarzało a efekt mycia szyb był bez porównania lepszy niż przy grzanych spryskach, biorąc pod uwagę fakt, że tam tylko jedna wycieraczka była :) no i jestem przekonany że i lampy na ciepło dużo lepiej były by myte :)
JORZO - |7 Sty 2013|, 2013 11:40

Tu nie chodzi o zamarzanie jako takie tylko o to że jak rano mam na dyszach lód to mi ładnie spod niego same dysze wylezą :-) Ot co! :p
WieSiu - |7 Sty 2013|, 2013 11:49

moze z 2-3 razy w zyciu doswiadczylem problemow ze spryskiwaczami (a czy grzeja czy nie to nawet nie wnikalem do tej pory),wiec jak nie wiem gdzie Wy zyjecie ze macie tyle problemow zeby w ogole sie tym przejmowac :P A moze jakis dziwaczny plyn uzywacie ? nawet jak dysze sa zawalone sniegiem to nigdy nie bylo problemu :D
JORZO - |7 Sty 2013|, 2013 12:11

Hi hi ja o lodzie pisawszy :p

[ Dodano: |7 Sty 2013|, 2013 16:55 ]
A pomysł z wężownicą to miał mój koleś taki że podgrzewał tak paliwo przed gaźnikiem w maluchu.Wężownica szła wokół jednej rury tłumika :)

pablo19 - |8 Sty 2013|, 2013 08:02

JORZO napisał/a:
Tu nie chodzi o zamarzanie jako takie tylko o to że jak rano mam na dyszach lód to mi ładnie spod niego same dysze wylezą :-) Ot co! :p
Jest na to lepszy sposób. Kup sobie MKI :P
Jak będę miał chwilę to popatrzę na zegary i tą gwiazdkę, jak ona tam działa.

JORZO - |8 Sty 2013|, 2013 08:56

Może zakupię samą maskę coby dysze do góry nogami posadzić ;) A na kabelki od gwiazdki popatrz bo mam panel od mkI nad głową i nie wiem jak termometr podpiąć.
lukas2 - |8 Sty 2013|, 2013 10:46

Jorzo połączenie choinki na zegarach i termometru to jeden kabelek idący od tripa. Masz rozpiskę tripa to zobacz. Co do termometru nad głową to gdzieś miałem opis ... Pytaj kolegów bo zaginął u mnie.
JORZO - |8 Sty 2013|, 2013 19:47

Łukasz szukam tych postów który kabelek w zegarku mkI jest który i jakoś nie mam. Doczytałem tylko jak chyba Speedo pisał,że to musi iść od modułu gwiazdek bo inaczej nie bedzie. A nie pamiętasz który jest od temperatury? Mnie coś świta,że fioletowy.
PiotrekGran - |8 Sty 2013|, 2013 20:09

lukas2 napisał/a:
Pytaj kolegów bo zaginął u mnie.

Jedyna czytelna część opisu który do mnie wysłałeś:

1 - 12v permanent fused supply -Stały plus
2 - 12v ignition switched supply - Plus po zapłonie
3 - Output to ice warning of auxilary warning unit. - Wyjście do sterownika termometru
4 - NC
5 - NC
6 - NC
7 - NC
8 - Ground - Masa
9 - 12v switched from exterior light switch ie dashboard lighting - Podświetlanie
10 - Pin 17 EEC IV - Sygnał z wtryskiwaczy
11 - Fuel tank sender - Sygnał z czujnika poziomu paliwa
12 - Ground Masa
13 - Ice warning sensor - Termometr
14 - Speed sensor - Czujnik prędkości pojazdu, in. VSS, prądniczka, itd.
15 - NC
16 - NC - Not Connected - Nie podłączony

pablo19 - |8 Sty 2013|, 2013 20:22

Też coś takiego pamiętam, że fioletowy. Gdzieś to opisywałem, ale dawno to było, a nie mogę znaleźć w zapiskach na HDD. Co do sterowania gwiazdkami to "coś" mi mówi, że trzeba sprawdzić 17 i 18 pin we wtyczce od komputerka badającego czujniki zamkowe przy drzwiach. a teraz tego nie sprawdzę, bo za zimno, a pod chmurką nie chce mi się marznąć ;)
JORZO - |8 Sty 2013|, 2013 20:50

aha.no załóżmy że fiolet to z pinem 3 czy 13 od tripa jednak chyba nie bedzie.a czemu od drzwi?do tripa idzie max 16 pin to o którym cudeńku Pablo prawisz?
pablo19 - |8 Sty 2013|, 2013 20:56

JORZO napisał/a:
aha.no załóżmy że fiolet to z pinem 3 czy 13 od tripa jednak chyba nie bedzie.a czemu od drzwi?do tripa idzie max 16 pin to o którym cudeńku Pablo prawisz?
Trip nie ma nic wspólnego z gwazdkami znanymi jako "śnieżynki" czy też trybiki ;) To jest takie pudełko, które mówi Ci, które drzwi są otwarte. Wydaje mi się, że odpowiada również za test lampek w zegarach. Pewności nie mam. Na razie to gdzieś zobaczona teoria nie podparta żadnymi testami.
JORZO - |8 Sty 2013|, 2013 20:59

a bo pomyślałem że skoro gwiazdki są powiązane z termometrem(wyświetlaczem temp) to będzie trza kraść sygnał właśnie z tripa.

[ Dodano: |8 Sty 2013|, 2013 21:04 ]
a Ty może piszesz o tym pudle co na nim nabazgrali:lamp failure indikation? Czy jakoś tak :) ?

pablo19 - |8 Sty 2013|, 2013 21:10

JORZO napisał/a:
a bo pomyślałem że skoro gwiazdki są powiązane z termometrem(wyświetlaczem temp) to będzie trza kraść sygnał właśnie z tripa.

[ Dodano: |8 Sty 2013|, 2013 21:04 ]
a Ty może piszesz o tym pudle co na nim nabazgrali:lamp failure indikation? Czy jakoś tak :) ?
Ała. Pochrzaniło mi się. to jest w kompie od drzwi. Do niego dochodzi też sygnał z czujnika temp. z przedniego pasa.

Wcześniej dobrze napisałem i mnie nie poprawiłeś jak byka strzeliłem :P Jak Ty ze mną rozmawiasz? Wogóle mnie "nie słuchasz" :P

JORZO - |8 Sty 2013|, 2013 21:12

:) słucham,słucham
pablo19 - |8 Sty 2013|, 2013 21:15

JORZO napisał/a:
Podejrzewam, że w MKII sygnał zamiast iść pod sufit idzie do tripa. Ja generalnie bazuje na rozwiązaniach z MKI i liczę, że w MKII za wiele nie zmienili, także na ro też weź poprawkę.
JORZO - |8 Sty 2013|, 2013 21:22

a będe miał to na wierchu przypadkiem to spróbuję podłączyć
pablo19 - |8 Sty 2013|, 2013 21:28

JORZO napisał/a:
a będe miał to na wierchu przypadkiem to spróbuję podłączyć
Najpierw zmierz miernikiem !!!
JORZO - |8 Sty 2013|, 2013 21:30

ooo rany! A jakie wartości +/- mam ujrzeć i w jakiej jednostce? Hmm pewno ohm lub volt.
pablo19 - |8 Sty 2013|, 2013 21:42

A co chcesz testować, bo w sumie nie wiem.
JORZO - |8 Sty 2013|, 2013 21:51

Pablo no przeca mam zmierzyć miernikiem-tak pisałeś ;)
pablo19 - |8 Sty 2013|, 2013 21:59

JORZO napisał/a:
Pablo no przeca mam zmierzyć miernikiem-tak pisałeś ;)
Jak chcesz szukać sygnału wyjścia z puszki na tripa to zmierz (do masy) rezystancję na pinie 16, bo możliwe, że tam jest sygnał z czujnika temperatury. Dla testu możesz posłużyć się drugą parą oczu, która będzie patrzyła na miernik i Ci meldowała czy coś się zmieni jak Ty pójdziesz do przodu auta i weźmiesz w palce koniec czujnika coby go podgrzać. Jak wskazania będą się zmieniały to wielce prawdopodobne, że to ten kabel należy podłączyć do właściwego przewodu w Tripie. Pomiar trzeba robić na załączonym zapłonie.

Jak coś się popsuje to nie miej do mnie pretensji :P
Ja bym przetestował (może kiedyś to uczynię) tak jak to opisałem powyżej.

Zakres daj na kilka kOhmów