| |
Ford Scorpio Team Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio |
 |
Elektryka - paląca się dioda od immobilaizera
rabbit1 - |22 Lis 2012|, 2012 16:33 Temat postu: paląca się dioda od immobilaizera panowie potrzebuje pomocy, a mianowicie auto stało prawie trzy miech w końcu został silnik wymieniony no i został założony aku i dioda na podszybiu świeci cały czas,auto odpali na 3sek.i gaśnie....................czasem dioda bardzo szybko miga niby wyczytałem że nie może rozpoznać kodu z kluczyka a czasem jest tak ze błyśnie jeden raz 2sek przerwy i znów błyśnie 6 razy ciągło po czym dłuższa przerwa i zaczyna znów znów błyska od nowa w tej samej kombinacji.mechanik mój twierdzi że trzeba immo wywalić i po problemie będzie,a czy idzie to inaczej rozwiązać?????i tak samo od siebie że auto stało immo padło?????dodam że przed wymianą silnika immo działało i auto paliło co prawda chodził jak traktor ale palił a po wymianie silnika dioda sie świeci cały czas i auto nie chce zagadac poza tymi trzema sekundami i to tylko na gazie bo benia do listwy wtryskowej nawet nie dochodzi bo naciskając ten wentylek na listwie nic nie tryska a pod listwą na przewodach paliwowych benia jest.co robbić??????????????????????????????
ford2fast - |22 Lis 2012|, 2012 16:48
To powiedz temu "mechanikowi" niech wywali immobilizer
Wiązki z pewnością są do zrobienia
A możliwe , że skrzynki również
rabbit1 - |22 Lis 2012|, 2012 18:13
| ford2fast napisał/a: | | Wiązki z pewnością są do zrobienia |
wiązka silnika jak na razie zrobiona
| ford2fast napisał/a: | | A możliwe , że skrzynki również |
skrzynki też zregenerowane,nawet dziś małą rozebrałem bo myślałem że to jej wina i tragedii nie było......czyli to coś innego że ta dioda się świeci tylko nie wiem gdzie szukać
gw21 - |23 Lis 2012|, 2012 08:56
1) Czy chodzi pompa?
2) Co to znaczy, że pod listwą jest paliwo? Zdejmiesz przewody i leci pod ciśnieniem?
3) Wyjmij i obejrzyj moduł immo, czasami jest zalany, czasami kondensator zwiera...
4) Podłużnica też była robiona?
ford2fast - |23 Lis 2012|, 2012 09:18
| rabbit1 napisał/a: | | wiązka silnika jak na razie zrobiona |
W takim razie wiązka podłużnicy domaga się regeneracji
bingo - |23 Lis 2012|, 2012 14:05
zrób jesze wiązkę podłużnicy i wrócimy do temat. Komputer od silnika był zmieniany?
rabbit1 - |23 Lis 2012|, 2012 15:32
| gw21 napisał/a: | | 1) Czy chodzi pompa? |
1.pompa chodzi bo ja słychać a bezpośrednio z gazu też nie chce odpalić
2.dokładnie pod kolektorem dolotowym jak rozłączę przewody paliwowe na tych szybko złączach to tam paliwo jest a na listwie nie ma
3.a gdzie ten moduł od immo się znajduje????
4.nie jeszcze podłużnica nie była robiona tylko zastanawia mnie że przed demontażem silnika wszystko było ok a teraz po zamontowaniu drugiego silnika dioda się pali
| bingo napisał/a: | | Komputer od silnika był zmieniany? |
tak jakieś 3 lub 4 lata temu
ford2fast - |23 Lis 2012|, 2012 16:08
| rabbit1 napisał/a: | | gdzie ten moduł od immo się znajduje???? |
Przymocowany jest z boku stelaża sterownika silnika
rabbit1 - |23 Lis 2012|, 2012 20:10
a coś pomierzyć jakieś prądy gdzie co dochodzi gdzie nie dochodzi jakieś schematy,opisy itd.........ma ktoś??????
ford2fast - |23 Lis 2012|, 2012 22:33
Do immobilizera nie ma dostępnych żadnych schematów
bingo - |24 Lis 2012|, 2012 12:15
imo ciężko ominąć, bo daje sygnał na kompa po sieci, a nie na zasadzie impulsu. No i wyrzucając imo musisz zmienić podłaczenia kompa oraz chyba go przeprogramować. Zacznij jednak od wiązki podłużnicy. i tak ciebie to nie ominie.
gw21 - |25 Lis 2012|, 2012 16:41
| rabbit1 napisał/a: | | 2.dokładnie pod kolektorem dolotowym jak rozłączę przewody paliwowe na tych szybko złączach to tam paliwo jest a na listwie nie ma | A czy ktoś nie pomylił powrotu z zasilaniem? Jak masz paliwo na dole, to chyba jedyne wytłumaczenie.
To, że nie odpala na gazie, nie świadczy o niczym. To "obce" paliwo, na którym zimny silnik wcale nie musi chcieć odpalać. Zanim rozprujesz całą wiązkę sprawdź te zasilania paliwa, oraz czy jest sterowanie wtryskami. Jeśli nie będziesz miał sterowania wtryskami zadzwoń, można będzie odpalić auto w trybie awaryjnym z pominięciem immo.
rabbit1 - |25 Lis 2012|, 2012 18:19
| gw21 napisał/a: | | A czy ktoś nie pomylił powrotu z zasilaniem? Jak masz paliwo na dole, to chyba jedyne wytłumaczenie. |
nie możliwe ponieważ przy demontażu szybko złącza są:jedno czerwone a jedno białe i tez przewody obkleiłem taśmą izolacyjną na której napisałem który do którego i to sam sprawdzałem jest dobrze
| gw21 napisał/a: | | To, że nie odpala na gazie, nie świadczy o niczym. To "obce" paliwo, na którym zimny silnik wcale nie musi chcieć odpalać. |
choć miał ciężko bezpośrednio z gazu trzeba było go dłużej na rozruszniku trzymać ale odpalił i chodził a teraz zajęczy i zaraz gaśnie
a te sterowanie wtryskani jak sprawdzić ?????
gw21 - |26 Lis 2012|, 2012 09:47
| rabbit1 napisał/a: | | a te sterowanie wtryskani jak sprawdzić ????? | Podepnij diodę lub jak nie masz, to żarówkę 5W zamiast wtryskiwacza i zobacz czy błyska.
Co do przewodów paliwowych, to za bardzo innego wytłumaczenia nie ma. Jak na szybkozłączce masz ciśnienie, a po wciśnięciu zaworu nie. Chyba, że przewód zapchany do listwy.
rabbit1 - |28 Lis 2012|, 2012 15:56
panowie następny krok w stwierdzeniu awarii
dorwałem rozpiskę i to co dioda miga sygnalizuje brak połączenia między ECU a PATS-em
a moje pytanie ma ktoz rozpiske pinów od ecu i patsa gdzie jest jakieś zasilenia i masa????
bingo - |28 Lis 2012|, 2012 16:43
raczej będzie problem z ecu niż z kabelkami między ecu i PATS. wystarczy zwarcie na wiązkach, by ECU był martwy dla PATS-a. Spróbuj przez OBDII połączyś się z ECU, jak się nie uda, to już wiesz co dalej.
rabbit1 - |28 Lis 2012|, 2012 16:49
| bingo napisał/a: | | raczej będzie problem z ecu niż z kabelkami między ecu i PATS. wystarczy zwarcie na wiązkach, by ECU był martwy dla PATS-a. |
ale ten pierwszy co wymieniałem też był spalony i immo działało prawidłowo,kontrolka gasła a teraz nie chce
co do gniazda OBD II to czekam na interfejsa bo zamówiłem i jeszcze do dziś nie przyszedł
x00x - |28 Lis 2012|, 2012 17:13
miałem podobny problem u mnie okazało sie ze wystarczy sprawdzić bezpiecznik, chyba najistotniejszy jest nr 37 w małej skrzynce on te wszystkie ustrojstwa zasila bez niego własnie immo by błyskało taki błąd jaki napisałeś. Można by sprawdzić obecność napięcia na elementach które zasila
gw21 - |28 Lis 2012|, 2012 22:27
| rabbit1 napisał/a: | ... to co dioda miga sygnalizuje brak połączenia między ECU a PATS-em
a moje pytanie ma ktoz rozpiske pinów od ecu i patsa gdzie jest jakieś zasilenia i masa???? | Skoro dioda miga ten kod, to zasilanie PATS jest raczej ok. Sprawdź, czy na TPS (potencjometr przepustnicy) jest +5V. Generalnie przy tym błędzie do sprawdzenia jest:
1) wyjście +5V z kompa, jeśli jest ok, patrz pkt. 2) i 3) jeśli nie ma to:
odcinasz przewód z pinu 90 przy kompie i patrzysz czy wtedy jest napięcie na kompie
(jeśli nadal nie ma to komp do podmiany).
2) rozbierasz moduł PATS i sprawdzasz pod kątem zwarć na ścieżkach i jakości kondensatorów
3) podmiana kompa
Co do pytania o piny z napięciem: 14 (po zapłonie), 55 stałe,
masa: 24, 51, 77, 103
Zakładam, że bezpieczniki były sprawdzone na początku i są ok.
Bezpiecznik 37 nie ma nic wspólnego z zasilaniem kompa, jest to tylko zasilanie "odbiorników mocy" silnika (wtryski, cewka itp).
x00x - |29 Lis 2012|, 2012 07:42
| gw21 napisał/a: | | Bezpiecznik 37 nie ma nic wspólnego z zasilaniem kompa, jest to tylko zasilanie "odbiorników mocy" silnika (wtryski, cewka itp). | tak ale bez niego immo też wywali błąd ...
bingo - |29 Lis 2012|, 2012 17:20
| rabbit1 napisał/a: | | ale ten pierwszy co wymieniałem też był spalony i immo działało prawidłowo,kontrolka gasła a teraz nie chce | - nie chce mi się czytać, więc kilka pytań:
-miałeś ine ecu, na którym PATS chodził?
- zamieniłeś ecu bez programowania i PATS padł?
- pewnie w ECU trzeba zrobić programowanie z PATS-em
- załuz stary ecu i zobacz, czy PATS sie dogada
rabbit1 - |29 Lis 2012|, 2012 19:45
| bingo napisał/a: | | miałeś ine ecu, na którym PATS chodził? |
po dwóch latach posiadania scorpio w serwisie boscha stwierdzili spalony ecu
| bingo napisał/a: | | zamieniłeś ecu bez programowania i PATS padł? |
wymieniłem na grugi ecu o tych samych numerach i nazwie i 4 lata śmigałem aż do teraz bez żadnego programowania
| bingo napisał/a: | | załuz stary ecu i zobacz, czy PATS sie dogada |
też mi to przeszło przez głowę tylko on ponoć jest spalony
| bingo napisał/a: | | pewnie w ECU trzeba zrobić programowanie z PATS-em |
nie sądzę żeby dopiero po 4 latach jazdy i dopiero teraz po wymianie silnika trzeba by było ecu programować skoro przez te lata wszystko było dobrze
bingo - |30 Lis 2012|, 2012 07:44
| rabbit1 napisał/a: | | nie sądzę żeby dopiero po 4 latach jazdy i dopiero teraz po wymianie silnika trzeba by było ecu programować skoro przez te lata wszystko było dobrze | - w takim przypadku masz rację, jedynie mógł by się sam ecu paść. Jeśli ecu sprawny i są wszystkie zasilania, to stawiam na zwarcie na wiązce podłużnicy lub silnika.
[ Dodano: |30 Lis 2012|, 2012 07:45 ]
poruszaj wiązkami i patrz, czy nie odpali.
rabbit1 - |30 Lis 2012|, 2012 16:12
| bingo napisał/a: | | to stawiam na zwarcie na wiązce podłużnicy lub silnika. |
wiązkę silnika regenerowałem wymieniałem kabel po kabelku i nie możliwe żebym coś pomylił nawet jeśli by tak było to gdy odepnę całą wiązkę silnika na kostce to dioda od immo nie powinna się palić a jednak się pali jutro będę badał wiązkę podłużnicy
[ Dodano: |1 Gru 2012|, 2012 17:51 ]
wróciłem od samochodu posprawdzałem co się da i sprawa stoi tak.
na wtryskach żarówka 5W nie miga sprawdzałem na wszystkich czterech gniazdach.
sterownik podmieniony na ten co 4 lata temu był wymieniony (niby spalony) i też nic ale o dziwo na gazie na kilka sekund odpalił a niby jest spalony.
po odłączeniu całkowicie ecu dioda szybko miga po czym błyska kod 1:6 a z ecu podłączonym świeci cały czas.
gdy wyciągnę kluczyk matkę ze stacyjki dioda gaśnie na parę sekund po czym się zapala i świeci ciągle.
co jeszcze sprawdziłem:
na kostce od ecu na pinie 24,51,103 masa jest,miernik pokazuje 11V ale na pinie 77 gdzie też jest masa pokazuje tylko 7V
na pinie 55 jest stały (+) ale miernik pokazuje 10V
na pinie 14 po stacyjce.......wskaźniki się świecą a na pinie nie ma (+) miernik nic nie pokazuje,podałem na krótko prosto od aku i też auto nie chce zagadać
na kostce od czujnika położenia przepustnicy na jednym skrajnym kablu jest 2V a na drugim skrajnym jest 4V
z pinu 90 od ecu wychodzi 4V na czujnik położenia przepustnicy
i co dalej????????
gw21 - |7 Gru 2012|, 2012 20:55
| rabbit1 napisał/a: | | na pinie 77 gdzie też jest masa pokazuje tylko 7V | To znaczy, że nie ma masy. Mała skrzynka do roboty...
| rabbit1 napisał/a: | | miernik pokazuje 10V | ...i znowu skrzynka się kłania | rabbit1 napisał/a: | | na pinie 14 po stacyjce....... | i tu też mała skrzynka | rabbit1 napisał/a: | | na jednym skrajnym kablu jest 2V a na drugim skrajnym jest 4V | Na jednym skrajnym musi być około 0V - jest to masa czujników ale odseparowana, więc jak będziesz miał np: 0,1 V, to nie ma co jeszcze panikować, na drugim skrajnym musi być +5V też z pewną tolerancją, ale znikomą.
Tak czy inaczej najpierw mała skrzynka z auta.
Jakie ty masz napięcie bezpośrednio na aku? Bo jeśli też 11V, to albo rozładowany aku, albo zwarcie na jednej z cel (to nie ma nic do odpalania ale jak masz zwarcie na celi, to jak odpalisz, to zaraz alternatora będziesz szukał).
rabbit1 - |8 Gru 2012|, 2012 10:22
| gw21 napisał/a: | | rabbit1 napisał/a: | | na pinie 77 gdzie też jest masa pokazuje tylko 7V | To znaczy, że nie ma masy. Mała skrzynka do roboty...
| rabbit1 napisał/a: | | miernik pokazuje 10V | ...i znowu skrzynka się kłania | rabbit1 napisał/a: | | na pinie 14 po stacyjce....... | i tu też mała skrzynka | rabbit1 napisał/a: | | na jednym skrajnym kablu jest 2V a na drugim skrajnym jest 4V | Na jednym skrajnym musi być około 0V - jest to masa czujników ale odseparowana, więc jak będziesz miał np: 0,1 V, to nie ma co jeszcze panikować, na drugim skrajnym musi być +5V też z pewną tolerancją, ale znikomą.
Tak czy inaczej najpierw mała skrzynka z auta.
Jakie ty masz napięcie bezpośrednio na aku? Bo jeśli też 11V, to albo rozładowany aku, albo zwarcie na jednej z cel (to nie ma nic do odpalania ale jak masz zwarcie na celi, to jak odpalisz, to zaraz alternatora będziesz szukał). |
małą skrzynkę już tydzień temu wymieniłem na na sprawną używkę zakupioną u Julka,rozebrałem co nieco poczyściłem i całość zasmarowałem wazeliną także skrzyneczka jest jak ta lala już nie wiem czego się złapać..........może jeszcze duża skrzynka??????
bingo - |8 Gru 2012|, 2012 10:26
jak już ci napisał gw21, jest podejrzana dodatkowo mała skrzynka. wiązki jednak też nie wykluczam.
rabbit1 - |8 Gru 2012|, 2012 19:59
| bingo napisał/a: | | jest podejrzana dodatkowo mała skrzynka |
jak już pisałem tydzień temu druga wstawiona po całkowitej regeneracji i dalej to samo
bingo - |9 Gru 2012|, 2012 10:46
| rabbit1 napisał/a: | | jak już pisałem tydzień temu druga wstawiona po całkowitej regeneracji i dalej to samo | - ale wiązka cały czas leży i kwiczy ...
Reader - |10 Gru 2012|, 2012 00:49
rabbit1, mam Scorpio z tego samego roku.
W zeszłym roku, tak z dnia na dzień (lato,ciepło) nie odpalił rano.
Po wyjęciu wiązki podluznicy okazało się wszystko jasne. Nie tylko izolacja, ale też przewody przestają istnieć.
A u Ciebie był wymieniany silnik wiec co nieco tam kablami pewnie poruszano.
gw21 - |11 Gru 2012|, 2012 08:32
Sprawdź:
- napięcie po zapłonie na bezpieczniku 41 mała skrzynka (ma być tyle samo co na aku)
- napięcia (a właściwie masy na pinach) - czarne przewody chyba białej kostki (10 pinowa) jak uniesiesz skrzynkę, to trzecia od końca (podszybia) wtyczka (łatwo poznać, bo jedna ma właśnie 10 pinów a po drugiej stronie 5)
- napięcie na pinie 1 kostki drugiej od końca w rzędzie przeciwnym (też koloru nie pamiętam ale tak jak piszę po przeciwnej stronie od tej 10 pinowej).
Napięcia i masy sprawdź najpierw miernikiem, a później dla wszystkiego żarówką 55W, jak będą ok, to możesz już rwać wiązkę.
rabbit1 - |16 Gru 2012|, 2012 09:13
po wielkich bojach okazało się że wiązka podłużnicy za ścianą grodziową jest w masakrycznym stanie,połowa kabli przy wymianie silnika sie pourywała.po wymianie przewodów i tak dalej auto nie odpalało,okazało sie jeszcze że moduł
PATS jest padnięty.Po wymianie modułu na drugi i zaprogramowaniu od nowa kluczyków itd.auto odpaliło i pracuje normalnie.dzięki wszystkim za pomocne wskazówki i pomoc w temacie
bingo - |16 Gru 2012|, 2012 11:02
a nie mówiłem, że wiązka ...
DECU87 - |22 Lut 2013|, 2013 11:12
Witam
Panowie postanowiłem podpiąć się pod temat choć podobnych przypadków jest od cholery, to czytając je jestem coraz bardziej głupi…. SCORPIO 2,0, 16V, MANUAL, GAZOWNIA STAG4… Opisze swój problem : skorupa gasła więc rozebrałem wiązkę silnika i okazało się że wymaga naprawy więc ją zregenerowałem i skorupka śmigała jak nowa… Po tygodniu jeżdżenia auto odstawione na dwa dni zdechło …. Akumulator był całkowicie wyładowany więc założyłem drugi i od razu wiedziałem co wyładowało poprzedni – pompa paliwa pracowała bez zapłonu…. Po wyjęciu bezpiecznika pompy i ponownym włożeniu go jakby wszystko wróciło do normy ale jak załączyłem zapłon to pompka zaczęła szaleć włączać się i wyłączać z resztą jak wentylator chłodnicy (przekaźnik sprawdzony w drugim scorpio –jest sprawny)… ale to nie wszystko auto nie pali brak sterowania wtryskami i cewkami miga kontrolka immo najpierw bardzo szybko a później 1:6…. Na forach wyczytałem że skrzynka od strony pasażera do regeneracji więc też tak zrobiłem ale już podczas regeneracji wiedziałem że to nie ona jest winna bo wyglądała dobrze… po włożeniu lipa dalej to samo …szukałem urządzenia które zakłóca prace pompy wyciągając kolejno bezpieczniki i nastała błoga cisza po wyciągnięciu bezpiecznika „nr37 sterowanie silnikiem” …. Wytargałem kompa z pod schowka i strasznie z niego śmierdzi w okolicy radiatorów (HAMS EEC-V, 95GB-12A650-FC) …. Dodam że podłączałem ELMA 327 pod OBD i wyrzucał połączenie podczas gdy pompa i wentylator wariowały….
KILKA PYTAŃ: 1. Czy wymiana kompa nie wpłynie na zabezpieczenia takie jak immo? , 2.gdzie w ogóle jest immo bo opinie różne a postępując zgodnie z instrukcjami forumowiczów go nie znalazłem, 3. Posiada ktoś jednoznaczny opis pinów wtyczki kompa pozwalający na wiarygodne pomiary ?
Piszę do was Panowie bo mi już ręce opadają a gdy już zrezygnowałem z samodzielnych prób naprawy i postanowiłem oddać skorupkę do elektryka to dopiero przeżyłem szok bo nikt się tego nie chce podjąć !!! Z góry dziękuje za zainteresowanie się moim przypadkiem . Pozdrawiam
Reader - |22 Lut 2013|, 2013 11:15
Wiązka podłużnicy zdycha.
WieSiu - |22 Lut 2013|, 2013 11:17
jesli chodzi o immo,to patrzac na zamontowany w aucie komputer,to immo jest po lewej w głębi,ustawiony pionowo przy srodkowej czesci deski rozdzielczej. U mnie kiedys spalil sie immo i z niego mi smierdzialo.
bingo - |22 Lut 2013|, 2013 11:20
sprawa prosta i oczywista - wiązka podłużnicy - jak już napisał Reader. od tego zaczynasz. Imo masz koło kompa silnika - po lewej stronie. Ale póki nie zrobiż wiązki, to nie ma sensu dalej szukać przyczyn lub wymieniać kompa.
Reader - |22 Lut 2013|, 2013 11:22
| DECU87 napisał/a: | | Piszę do was Panowie bo mi już ręce opadają a gdy już zrezygnowałem z samodzielnych prób naprawy i postanowiłem oddać skorupkę do elektryka to dopiero przeżyłem szok bo nikt się tego nie chce podjąć !!! |
Dlatego, że naprawy częściowe instalacji nie załatwią sprawy.
DECU87 - |22 Lut 2013|, 2013 12:41
Tak też myślałem że mnie to nie minie bo coś musiao zrobić zwarcie i dlatego padł komp... czyli mogę kupić takiego samego kompa i po regeneracji wiązek powinno hulać? czy trzeba go jakoś zgrywać z immo?
[ Dodano: |22 Lut 2013|, 2013 12:44 ]
Gdzieś już czytałem że trzeba całość mienić kompa, immo, czytnik przy stacyjce i pestke w kluczu.... choć było by to dziwne....
gufer-posepny - |22 Lut 2013|, 2013 15:31
Przy zewnętrznym immo zmieniasz tylko kompa .
DECU87 - |22 Lut 2013|, 2013 15:59
| gufer-posepny napisał/a: | | Przy zewnętrznym immo zmieniasz tylko kompa . | Tylko dalej mnie nurtuje ta sprawa wczoraj lezałem pod schowkiem i znalazłem tam tylko kompa i jednostkę sterującą alarmem która znajduje się nad kompem i to tyle .... 95GB-12A650-FC czy to jest model zintegrowany.... albo już ktoś tam kopał i immo nie jest na swoim miejscu??? Pozdrawiam
gufer-posepny - |22 Lut 2013|, 2013 16:42
na lewo od kompa w stronę nawiewu na nogi tam w takiej metalowej ramce jest .
rabbit1 - |22 Lut 2013|, 2013 19:34
jeśli będziesz miał szczęście i po zrobieniu wiązki podłużnicy i wymianie kompa auto zagada to ok ale mnie się też wydaje że immo też padło
bingo - |23 Lut 2013|, 2013 13:05
| DECU87 napisał/a: | | dnostkę sterującą alarmem która znajduje się nad kompem i to tyle .... 95GB-12A650-FC czy to jest model zintegrowany.... albo już ktoś tam kopał i immo nie jest na swoim miejscu??? Pozdrawiam | - po lewej stronie tego mocowania masz jeszcze dodatkowe moduły. m. in właśnie immo.
| gufer-posepny napisał/a: | | Przy zewnętrznym immo zmieniasz tylko kompa . | - nie jestem pewny, ale lepiej, by komp był od auta z immo. Jak weźmiesz z auta bez immo, może nie spasować (mimo identycznych numerów), bo wykorzystane są inne styki kompa i chyba (ale tego właśnie nie jestem pewny) są zmiany w ustawieniu samego kompa.
| rabbit1 napisał/a: | | jeśli będziesz miał szczęście i po zrobieniu wiązki podłużnicy i wymianie kompa auto zagada to ok ale mnie się też wydaje że immo też padło | - a niby od czego? immo ma połaczenie z kompem tylko po transmisji danych, a tam nawet na zwarciu kompa nie powinna nic się stać. a immo wyrzuca błąd, jak komp nieprawidłowo działa.
[ Dodano: |23 Lut 2013|, 2013 13:07 ]
| gufer-posepny napisał/a: | | na lewo od kompa w stronę nawiewu na nogi tam w takiej metalowej ramce jest . | - i tak zacznij od wiązki podłużnicy, a jak zwalisz deskę, to masz dostęp do immo dużo lepszy i od razu go zauważysz.
DECU87 - |23 Lut 2013|, 2013 15:29
Panowie dziękuje za wskazówki napewno się przydadzą wczoraj zacząłem maraton ośmiu nocek po 12h ale jak już się za to wezmę to napiszę co mi z tego wyszło Pozdrawiam
rabbit1 - |23 Lut 2013|, 2013 20:21
| bingo napisał/a: | | a niby od czego? immo ma połaczenie z kompem tylko po transmisji danych, a tam nawet na zwarciu kompa nie powinna nic się stać. a immo wyrzuca błąd, jak komp nieprawidłowo działa. |
z mojego przypadku tak wnioskuje.............u mnie też obstawiali ecu ale wyszło na to ze immo padło,po zmianie modułu i zakodowaniu od nowa autko odpaliło
DECU87 - |1 Mar 2013|, 2013 06:34
Witam ponownie Więc tak: wytargałem wiązkę obrałem ją z izolacji i okazało się że jest walnięta 10 cm od ściany grodziowej na długości ok 20 cm (większość przewodów) i teraz pytanko wymieniać całość czy tylko te miejsce walnięte, oczywiście z jakimś zapasem? Reszta wiązki ok Pozdrawiam
DECU87 - |1 Mar 2013|, 2013 06:47
no już się bałem bo gdzieś czytałem że gość wymieniał od wtyczki do wtyczki i poszło mu 300m kabla
[ Dodano: |1 Mar 2013|, 2013 06:51 ]
po po wymianie uszkodzonych przewodów pomierzyć to jakoś? Bo tak się nad tym zastanawiałem żeby wkłuć się przez izolację w przewód gdzieś w najwyższym punktcie i iść po kolorze aż do do wtyczki
DECU87 - |6 Mar 2013|, 2013 22:02
witam jestem po regeneracji wiazki podłużnicy, silnika i małej skrzynki, ale auto dalej nie pali i miga immo 1:6 ... szukałem kompa na podmianke i znalazłem jeden prawie taki sam jak mój (nie wszystko z naklejki się pokrywa) oraz cały zestaw: stacyjka kluczyk, immo i komputer, z tym że komputer ma inne oznaczenia niż mój, ale też jest do 2,0 16V.... Czy mogę wrzucić cały zestaw z innymi oznaczeniami czy kupić sam komp do mojego zestawu? Sam nie wiem co już mu może być, komp co prawda troche śmierdział grillem ale całkiem możliwe że immo też szlak trafił tak jak w przypadku kolegi "rabbit1" z postów wyżej... Może ktoś z was ma kompa HAMS 95GB-12A650-FC ? Pozdrawiam
rabbit1 - |7 Mar 2013|, 2013 18:10
jak już ci pisałem wyżej przerabiałem to samo 2 miesiące temu i nie okazał się to komp tylko wiązka podłużnicy i immo padnięte ty wiązke zrobiłeś więć zostaje ci moduł immo,mnie koleś wymienił moduł kostke w kluczyku od nowa zakodował wszystkie klucze łącznie z modułem i auto odpaliło.jak już cos to montuj cały zestaw stacyjka,pętla,moduł immo,komp najlepiej z tego samego auta bo samo zmienienie modułu nic nie daje trzeba programować.
WieSiu - |7 Mar 2013|, 2013 21:30
| rabbit1 napisał/a: | | jak już cos to montuj cały zestaw stacyjka,pętla,moduł immo,komp najlepiej z tego samego auta bo samo zmienienie modułu nic nie daje trzeba programować. |
ja wymienialem samo tylko immo,wiec jak to co ja zrobilem ma sie do tego co Ty napsales ? Kupilem immo z czerwonym kluczem i doprogramowalem sobie do tego immo swoje stare klucze.
DECU87 - |7 Mar 2013|, 2013 22:16
Panowie więc tak: walczyłem dzisiaj z skorupką i już w ogóle nie wiem o co chodzi.... Sprawdziłem sterowanie cewkami i wtryskami i okazało się że wtryski nie mają sterowania naomiast cewki pracują jak powinny (Przed regeneracją wiązek nie było iskry), no to sobie pomyślałem psiknę samostart do dolotu powinien zagadać... i ku mojemu zdziwieniu zapalił !!!! ale chodził jak by w jakimś trybie awaryjnym: muli, jak depnę gaz do dechy to zdycha, ma podwyższone obroty, narywa silnikiem itp. Jak stoi do godzinki to pali od szlaga ale jak już jest dłuższa przerwa to samostart i historia sie powtarza ... dodam że to nie rozwiązało problemu migającej kontrolki immo.... i teraz Panowie pytanko! Co wy na to???
gufer-posepny - |8 Mar 2013|, 2013 08:36
wymienia się kabel od wtyczki do wtyczki . takie wstawki to generalnie brak szacunku dla siebie . reszta kabla dziś jest ok a za rok będzie w stanie jak tam na przegniciu . sprawdzone na własnej skórze .
DECU87 - |9 Mar 2013|, 2013 00:30
Zrobiłem tak jak koledzy z forum mi proponowali więc nie wiem po co mi te przytyki z brakiem szacunku dla siebie bo i tak nie pomaga mi to w obecnej sytuacji.... Za swoją robote jestem pewny a co bedzie za rok to się okaże... kupiłem kompa i jak tylko przyjdzie to dam znać jakie to przyniosło rezultaty... Pozdrawiam
bingo - |9 Mar 2013|, 2013 11:59
wymienia się całą wiązkę. u mnie były długie odcinki, że wszystko OK, po czym znowu pojawiał się problem na kolejnych 5 cm. twoje obecne objowy to albo wiązka jeszcze raz (podłużnica + silnik), albo komp. Prawdopodobnie wiązki są i tak do poprawy.
DECU87 - |10 Mar 2013|, 2013 00:19
Panowie jeszcze raz napiszę że wiązki są zrobione : silnika cała od kostki do kostki i wymieniłem wszystkie dostępne w sprzedaży kostki reszta dolutowana do starych, natomiast wiązka podłużnicy częściowo zrobiona czyli 20 cm kabla walniętego wymienione 50 cm i dodam że mierzyłem moje połączenia z kostkami i na 100% jest igła ... w dwa dni napewno nie spękała izolacja na nastepnych 5 cm.... ale jedno jest pewne! Postoi scorupa bo jedyny komp jaki znalazłem i kupiłem sprzedano już wcześniej więc jestem w kropce... Pozdrawiam
bingo - |10 Mar 2013|, 2013 11:07
jeśli | DECU87 napisał/a: | | wiązka podłużnicy częściowo zrobiona czyli 20 cm kabla walniętego wymienione 50 cm | to nie pisz, że | DECU87 napisał/a: | | że wiązki są zrobione | bo to nie prawda. | DECU87 napisał/a: | | dwa dni napewno nie spękała izolacja na nastepnych 5 cm | - ona już bardzo dawno temu spękała, a jak ruszyłeś wiązke w jednym miejscu, to w innym się zaczeła kruszyć. a sprawdzić to możesz mierząc induktorem izolację każdego kabelka w stosunku do pozostałych kabelków.
DECU87 - |10 Mar 2013|, 2013 18:57
| bingo napisał/a: | | jak ruszyłeś wiązke w jednym miejscu, to w innym się zaczeła kruszyć |
I kolejna cenna uwaga wyssana z palca.... Jak by mi się chciało udowadniać swoje racje tak jak niektórzy w tym temacie to musiał bym zamieścić foty z tego jak to wyglądało itp. Ale poprostu nie mam w tym żadnego celu bo i tak to niezmieni twoich pogladów na ten temat bo wiesz lepiej w jakim stanie jest moja instalacja... I oczywiście w 100% się z tobą zgadzam
| Cytat: | | sprawdzić to możesz mierząc induktorem izolację każdego kabelka w stosunku do pozostałych kabelków. |
Gratuluje wiedzy ale ani słowa nie napisałem o mierzeniu izolacji Więc prosiłbym o czytanie ze zrozumieniem Pozdrawiam
masa300789 - |10 Mar 2013|, 2013 19:00
Nie denerwuj sie ale w 99% przypadkow jest jak Bingo napisal,kiedys tez myslalem tak jak Ty
DECU87 - |10 Mar 2013|, 2013 23:03
Panowie ja tu nie podważam nikogo wiedzy tylko z niektórymi rzeczami się po prostu nie zgadzam ... jeżeli już to zgadzam się z tym że wiązka silnika jest zazwyczaj w okropnym stanie ale tam też panują inne temp. i w obu skorupach była izolacja na długości całego przewodu spękana więc wystarczyło tylko nim poruszać by odpadła... Natomiast moja wiązka podłużnicy miała tylko trzy przewody uszkodzone po całości (wentylatory chłodnicy) i zostały one wymienione a co do pozostałych "starych" przewodów to poza tymi 20 cm izolacja była giętka i cała więc nie wiem o co tyle krzyku... Może za rok czy dwa pójdzie w innym miejscu ale pewnie prędzej po prostu scorpio się skończy Pozdrawiam
[ Dodano: |20 Mar 2013|, 2013 09:07 ]
Witam... jakimś cudem udało mi się dorwać kompa o tych samych oznaczeniach i scorpio znowu żyje Dzięki wszystkim którzy chcieli pomóc. Pozdrawiam
jaawor - |8 Kwi 2013|, 2013 21:50
Przyszła wiosna, pojawiły się problemy...
Mam do Was pytanie jak powinna zachowywać się dioda od immobilizera? Jak odczytać ewentualne błędy? Od około miesiąca w moim wielorybie dioda ta świeci się cały czas (zgaszony silnik, odpalony silnik - nie ma różnicy, czasami tylko po przejechaniu kilkunastu kilometrów gaśnie, ale po ponownym odpaleniu zapala się na nowo). Podejrzewam że nie jest to normalne
WieSiu - |8 Kwi 2013|, 2013 23:54
| jaawor napisał/a: | | Mam do Was pytanie jak powinna zachowywać się dioda od immobilizera? |
powinna sie zaswiecic na chwile i po paru sekundach zgasnac jak wszystko jest ok i tak przy kazdym przekrecaniu klucza w pozycje II.
Zawsze mozesz podpiac pod komputer i zobaczyc czy cos sie dzieje z modulem PATS
http://ford-scorpio.pl/fo...p=605245#605245
bingo - |9 Kwi 2013|, 2013 07:52
no i pytanie standardowe - wiązka podłużnicy była robiona?
jaawor - |9 Kwi 2013|, 2013 10:31
WieSiu
Z rana programem Torque na smartfonie czytałem błędy, ale nic nie znalazł, po pracy zejdę jeszcze z lapkiem i zrobię to programem sugerowanym przez Ciebie.
bingo
Wiązka podłużnicy nie była robiona.
WieSiu - |9 Kwi 2013|, 2013 10:44
| jaawor napisał/a: | i zrobię to programem sugerowanym przez Ciebie.
|
nim przynajmniej zrobisz test PATS i moze cos to sensownego pokaze.
| jaawor napisał/a: | | Wiązka podłużnicy nie była robiona. |
to niestety powinna zostac zrobiona jesli chcesz tym autem spokojnie jeszcze troszke pojezdzic. I nie wazne czy ten problem jest zwiazany z wiazka czy nie, trzeba ja zrobic i tyle A idzie lepsza pogoda,wiec zrobic to w cieple i miec jeden z podstawowych problemow tych aut z glowy.
bingo - |9 Kwi 2013|, 2013 22:58
| jaawor napisał/a: | bingo
Wiązka podłużnicy nie była robiona. | - no to od trego zacznij
|
|