Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio

Wnętrze + klimatyzacja - zaparowany

Kevin Xy - |21 Sty 2012|, 2012 18:18
Temat postu: zaparowany
zaparowany prawie caly jak wrzuce cieple powietrze z nawiewow
odplywy klimy oczyszczone, w aucie nic nie rozlane, w bagazniku rowniez
ostatnio przed zakupami pootwieralem wszystko, wytarlem szyby od srodka do sucha, poszedlem na zakupy i jak wrocilem caly zaparowany
co z tym robic ??

lukas2 - |21 Sty 2012|, 2012 18:22

Nic. Poczekać aż będzie ciepło i dokładnie wysuszyć - wywietrzyć lub wstawić do jakiegoś ogrzewanego pomieszczenia i suszyć. Przy takiej pogodzie co się dziwić. Ewentualnie do filtra pyłkowego zajrzeć (znajomy w mondeo miał zabity a jak wymienił przestało parować).
Kevin Xy - |21 Sty 2012|, 2012 18:24

u mnie nie ma filtra
zreszta jak byl kiedys tak bo to z mk3 zalozone to bylo jeszcze gorzej

lukas2 - |21 Sty 2012|, 2012 18:27

Ja zainwestowałem w farelkę 40 zł stawiam w bagażniku, kładę oparcia, klapę od bagażnika zostawiam minimalnie otwartą (drucik na zamek i trzpień) i uchylam z przodu szybę delikatnie. Tak z 5 godzin i jakieś 14 dni spokoju od parowania. A tych filców pod wykładziną nie masz mokrych? Scorpio lubią cieknąć.
Ps. dołożyłeś całą klimę z mk3?

playandwin24 - |21 Sty 2012|, 2012 18:50

Ja nieraz zauważyłem u siebie że jak stawiam teraz w zimie autko powiedzmy tylną szybą do słońca to na przedniej szybie w środku autka pojawia się wilgoć, szyba jest cała mokra, od środka... jeśli zdąży to wyschnąć to jest ok, ale jeśli szybko złapie mróz, to czeka mnie zamarznięta szyba od środka...
lukas2 - |21 Sty 2012|, 2012 19:25

Przy takiej pogodzie zawsze wilgoć w aucie będzie. U mnie już nie cieknie a i tak czasami zaparuje. Playandwin jak bardzo mokra ta szyba to zobacz po stronie pasażera pod wykładzina filc - wygłuszenie czy nie mokry... Łatwo się dostać.
Kevin Xy - |21 Sty 2012|, 2012 19:42

moze filc- cholera go wie
dywaniki gumowe, na dzisiaj suche bo wyczyszczone
klima z mk1, jedynie obudowa parownika z mk3
obieg wewnetrzny sprawny, slysze jak klapa pracuje
wyciek spod szyby raczej wykluczam- 2 lata wstecz przy wymianie szyby zrobione slupki- zakladam ze dobrze
widzac nowsze auta to suche szyby maja, myslalem ze i u mnie tak moze byc
moze jakis pochlaniacz wilgoci ??

kondzio508 - |21 Sty 2012|, 2012 19:49

Mi w mazdzie też parują ostro , a filtr mam czysty , dopiero jak klimę włącze to osuszy , ale tak to cały czas zaparowane :( , w roverze u siostry też zaparowane . moze tak juz jest w taką pogodę .
Zysio - |21 Sty 2012|, 2012 19:52

mniej browarów przed jazdą, Kev :P
pepi - |21 Sty 2012|, 2012 20:11

a jak ty tym autem śmigasz ?
Kevin Xy - |21 Sty 2012|, 2012 20:17

Cytat:
mniej browarów przed jazdą, Kev

to bardziej wyglada jakbym cos bzykal w trakcie jazdy- ale jak trzeba zaparkowac tylem to problem
pepicosi napisał/a:
a jak ty tym autem śmigasz ?

pepi- normalnie smigam

pepi - |21 Sty 2012|, 2012 20:49

jakie odcinki ?
Zysio - |21 Sty 2012|, 2012 20:52

pewnie Piaseczjusets -> robota, czyli z 15 km w jedną mańkę :P
bingo - |21 Sty 2012|, 2012 21:12

powietrze cieplejsze zawiera więcej wody, przy zetknięciu z zimną szybą spada temperatura powietrza i osiada wilgoć (para) na szybie. Im więcej ilgoci w aucie, tym szybciej zaparuje.
Rozwiązanie - klima + obieg zamknięty skutecznie osuszy auto w środku i to szybko, na zamkniętym obiegu i nagrzanym aucie de-ice załaczy klime nawet w mrozy, gorzej z presem. Warto to zrobić w trasie. grzanie farelką to tylko przemieszczanie ciepła w aucie, chyba, że dach uchylony, to może coś pomóc

Adam73 - |21 Sty 2012|, 2012 21:14

bingo napisał/a:
Rozwiązanie - klima + obieg zamknięty skutecznie osuszy auto w środku i to szybko
albo stary komunistyczny sposób -- gazety pod fotelami.
Mysza - |21 Sty 2012|, 2012 21:14

Kanały bezprzewiewowego przewietrzania auta? Toto w bagażniku co pod zderzak wychodzi. No i nagrzewnica nie padnięta - nie puszcza? Z kratek gorące leci? Ja mam w aucie 25 stopni, nigdy nie jest zaparowane. Nawet jak bzykam...
pepi - |21 Sty 2012|, 2012 21:20

to ja zaproponuje zrobić 300 km w jedną stronę i samo wyjdzie
sprawdzone nie raz

Mysza - |21 Sty 2012|, 2012 23:24

A ja ogrzewanie na maksa i uchylać szybkę. I też działa, nawet na krótszych trasach. Bo tak to w buciorach najwięcej śniegu naniesiesz i gdzieś to się musi podziać potem.
Kevin Xy - |21 Sty 2012|, 2012 23:26

tak robie z nawiewem na szyby, natomiast tyl caly zaparowany :/
YaKuZ - |22 Sty 2012|, 2012 00:21

kurde i u mnie ostatnio tylna szyba szara na maxa...nic nie widu...reszte odparuje..tylnej ni huhu
pandy - |22 Sty 2012|, 2012 00:27

Kevin Xy napisał/a:

moze jakis pochlaniacz wilgoci ??

moze byc ale odradzam ci takie ktore konwertuja wilgoc do plynu (takie gdzie sa wymienne wklady i trzeba wylewac co jakis czas plyn ze zbiornika) - zazwyczaj sie zapomni a potem sie wychlusnie i jest klopt bo to skoncentrowany roztwor chlorku wapnia - tak mi sie zrobilo i teraz altem czeka mnie zdejmowanie wykladziny podlogi i pranie oraz suszenie.

jesli juz to kup takie cos http://allegro.pl/osuszac...2051701092.html albo poszukaj wokol siebie - zapewne znasz takie szklane drobne kuleczki w woraczkach - czesto w sprzecie elektronicznym "silica gel" - nie wyrzucaj, zacznij zbierac, kolo kilograma powinno wystarczyc - nie cieknie, mozna uzywac wielokrotnie - regeneracja w piecyku do pieczenia w temp120 stopni - zuzyty zazwyczaj mozna poznac ze ma rozowy kolor kulek, po osuszeniu kulki zmieniaja kolor na blekitny - wystarczy je wozic w woreczku z bawelny w samochodzie i powinno sie poprawic.

Reader - |22 Sty 2012|, 2012 16:10

Kevin Xy, nie myślałeś o preparacie antyroszeniowym na szyby ?
Adam73 - |22 Sty 2012|, 2012 16:44

Reader napisał/a:
preparacie antyroszeniowym na szyby
osobiście sprawdzałem (miało podobno nawet przeciwdziałać zaparowywaniu okularów) i jest to jak dla mnie wywalenie kasy w błoto bo ten specyfik guano daje.
Reader - |22 Sty 2012|, 2012 17:44

Kiedyś miałem do czynienia z nim.
Rewelacja w działaniu.
Guana bym nie polecał przecież.

Adam73 - |22 Sty 2012|, 2012 17:49

Reader, podaj konkretną nazwe bo może mówimy o dwóch różnych produktach.
Kevin Xy - |22 Sty 2012|, 2012 18:04

wlasnie- z checia cos bym na szyby psiknal ale cos sprawdzonego
masa300789 - |22 Sty 2012|, 2012 19:53

Tylko sprawdzone!!! Ja kiedys z ciekawosci cos na parowanie zapodalem i tylko upackalem szyby :)
ford2fast - |22 Sty 2012|, 2012 23:35

Adam73 napisał/a:
Reader, podaj konkretną nazwe bo może mówimy o dwóch różnych produktach.

Raczej o kilkudziesięciu różnych , określanych tą nazwą :)

Mysza - |23 Sty 2012|, 2012 07:40

To dobre do astry i golfa. Scorpio stoi pod chmurą i jeździ w zimę, jesień, deszcze i śnieg i nie jest zaparowane. Kev, coś masz nie tak.
Reader - |23 Sty 2012|, 2012 07:54

Mysza napisał/a:
To dobre do astry i golfa.

Nigdy takich wynalazków nie posiadałem.
Jak również nigdy nie garażowałem pojazdów czterokołowych. :D

Jeśli dobrze pamiętam to był firmowy preparat Shell .

pablo19 - |23 Sty 2012|, 2012 10:30

Kevin, a ogrzewanie to już naprawiłeś?

Tego: http://climatic-home.com/...tic_550-42.html sobie kup :) kiedyś go oglądałem w markiecie, ale był za <200 zł z myślą o osuszeniu od czasu do czasu auta. On ma zasilacz na 12 lub 9 woltów także żaden problem z podłączeniem w aucie :) Zbudowany jest z płytki "peltiera" i nawet dwie takie płytki sobie kupiłem, tylko na razie mam inne priorytety niż robić sobie osuszacz domowym sposobem co wcale nie jest jakimś tam ajwaj :)

pandy - |23 Sty 2012|, 2012 11:37

pablo to juz taniej wyjdzie zrobic maly agregat na bazie starszego kompresorka z lodowki - mysle ze w 250zl czlowiek by sie zamknal jakby dobrze pokombinowac a wydajnosc nieporownywalnie wyzsza tylko po co skoro to samo moze zrobic klima w aucie?

A co do roszenia i szyb - juz widze ze malo kto pamieta lekcje PO - czym sie traktowalo szkla maski pgaz? (bylo albo specjalne mydelko w sztyfcie albo kropelka ludwika albo kropla gliceryny)

pablo19 - |23 Sty 2012|, 2012 11:46

Ja klimy nie mam stąd myśl, o takim sposobie. Taka używana płytka na aledrogo kosztowała 9 zł + jakiś radiator i wiatraczek od kompa, pojemnik na wodę i mam osuszacz. Wiem, że z wydajnością może być słabo, ale przeliczając na koszt to chyba nie tak strasznie wychodzi?
pandy - |23 Sty 2012|, 2012 13:21

taka plytka... ok po pierwsze peltier to pompa cieplna - musisz wiec by efektywnie odebrac cieplo z jednej strony (by ochlodzic cos tam), z drugiej goracej strony odebrac cieplo zimnej + cieplo pompowania a tego ciepla jest sporo - zalozmy ze typowy peltier wezmie ok 80 - 90W mocy elektrycznej, sprawnosc ok 5 - 10% - zalozmy ze 10% - w najlepszym razie uzyskasz 8W mocy uzytecznej i 88W ciepla ktore trzeba zgubic (wciac sie w uklad wodny? - nie bardzo bo jak silnik zacznie pracowac to bedzie klopot choc w teorii mozna by zrobic takie webasto - wyemiennik ciepla i maly silniczek-pompa by wymusil obieg tylko co z akumulatorem?)

dlaczego woda wykrapla sie na szybach? bo sa chlodne - moze wiec ogrzac wnetrze tak by na szybach sie nie wykraplala woda (ogrzac szyby?), przy takim podejsciu bedzie to i efektywniejsze i jak mysle bardziej komfortowe...

playandwin24 - |23 Sty 2012|, 2012 15:17

lukas2 napisał/a:
Przy takiej pogodzie zawsze wilgoć w aucie będzie. U mnie już nie cieknie a i tak czasami zaparuje. Playandwin jak bardzo mokra ta szyba to zobacz po stronie pasażera pod wykładzina filc - wygłuszenie czy nie mokry... Łatwo się dostać.

Nie, wszystko jest ok :) Dzięki Łukasz... Ja też czasem lubię się gdzieś dalej bryknąć, szyby otworzyć i grzanie na maksa na nogi ustawić...

gufer-posepny - |23 Sty 2012|, 2012 16:25

klima obieg zamknięty i grzanie . bo na otwartym obiegu de-ice zablokuje pracę . w mk1 też bez 3 biegu dmuchawy ciężko było pozbyć się parowania .
pablo19 - |23 Sty 2012|, 2012 18:06

pandy napisał/a:
taka plytka... ok po pierwsze peltier to pompa cieplna - musisz wiec by efektywnie odebrac cieplo z jednej strony (by ochlodzic cos tam), z drugiej goracej strony odebrac cieplo zimnej + cieplo pompowania a tego ciepla jest sporo -...

Pokażę najpierw jak to działa, tak w przybliżeniu.
http://www.amcorgroup.com...%20principe.jpg

Myślałem o używaniu tego podczas pracy silnika(jazdy), więc o akumulator się nie martwię. Te moje płytki są chyba 20-30W, nie pamiętam, bo dawno temu je kupiłem i mierzyłem. Wiatraków i radiatorów komputerowych u mnie dostatek także o nadmiar ciepła się nie martwię. Druga sprawa to to, że dodatkowe źródło ciepła się przyda z tyłu w Scorupie :)

Co do efektywności to nie mam pojęcia co to będzie dawało, ale kto nie próbuje ten nie wie :D

gufer-posepny - |23 Sty 2012|, 2012 18:20

Jakby to wmontować na wlocie powietrza do dmuchawy to czemu nie . jeden radiator chłodzi się przez powietrze wokoło a drugi schładza powietrze . Taka klima tylko że elektryczna . Tylko jakby to było dość wydajne to już by były auta bez klasycznego układu kompresor rurki i czynnik . Klimatyzacja w aucie ma moc chłodzenia około 2 kW . Chociaż to w innych jednostkach mierzy tak na prawdę . jakbyś uzyskał 1/4 tego powiedzmy byłby sens . Tylko weź pod uwagę że wydajność modułu Peltiera zależy od skuteczności chłodzenia drugiej strony . Zresztą zwykłej klimatyzacji też .

Zamontuj se jedno takie przy kratce nawiewu .

pablo19 - |23 Sty 2012|, 2012 18:49

Ja nie myślałem o tym w kontekście pseudo klimy, ale w kontekście osuszenia powietrza w aucie w zimę. Dla mnie to nawet może być pudełko wyciosane z pieńka, ważne abym mógł co jakiś czas wylać trochę wody z pojemnika.
bingo - |23 Sty 2012|, 2012 21:01

pandy napisał/a:
musisz wiec by efektywnie odebrac cieplo z jednej strony (by ochlodzic cos tam), z drugiej goracej strony odebrac cieplo zimnej + cieplo pompowania a tego ciepla jest sporo - zalozmy ze typowy peltier wezmie ok 80 - 90W mocy elektrycznej, sprawnosc ok 5 - 10% - zalozmy ze 10% - w najlepszym razie uzyskasz 8W mocy uzytecznej i 88W ciepla ktore trzeba zgubic (wciac sie w uklad wodny? - nie bardzo bo jak silnik zacznie pracowac to bedzie klopot choc w teorii mozna by zrobic takie webasto - wyemiennik ciepla i maly silniczek-pompa by wymusil obieg tylko co z akumulatorem?)
- zapomniałeś o jednym drobiazgu - mówiemy o osuszaniu, a nie chłodzeniu czy grzaniu, więc nie ma potrzeby odprowadzania ciepła - wręcz przeciwnie, warto je i schłodzić (skraplamy wilgoć) i je ogrzać (zwiększamy zdolność absorbci wilgoci przez powietrze). Nadwyższki ciepłą w tak małym układzie uciekną z auta bez problemów.
pandy - |24 Sty 2012|, 2012 01:14

pablo19 napisał/a:
pandy napisał/a:
taka plytka... ok po pierwsze peltier to pompa cieplna - musisz wiec by efektywnie odebrac cieplo z jednej strony (by ochlodzic cos tam), z drugiej goracej strony odebrac cieplo zimnej + cieplo pompowania a tego ciepla jest sporo -...

Pokażę najpierw jak to działa, tak w przybliżeniu.
http://www.amcorgroup.com...%20principe.jpg

Myślałem o używaniu tego podczas pracy silnika(jazdy), więc o akumulator się nie martwię. Te moje płytki są chyba 20-30W, nie pamiętam, bo dawno temu je kupiłem i mierzyłem. Wiatraków i radiatorów komputerowych u mnie dostatek także o nadmiar ciepła się nie martwię. Druga sprawa to to, że dodatkowe źródło ciepła się przyda z tyłu w Scorupie :)

Co do efektywności to nie mam pojęcia co to będzie dawało, ale kto nie próbuje ten nie wie :D

Ja wiem jak dziala TC i mowie ci ze np na tym rysuneczku stanowczo za malo uwagi poswiecaja odebraniu ciepla z goracej strony... maks efektywnosc 10% bedzie jak odbierzesz cieplo - roznica miedzy ciepla a zimna strona w typowym TEC to ok 30 - 40 stopni maks - jak sie uzywa TEC do chldozenia polprzewodnikow to czasem laczy sie w kanapki i wtedy mozna uzyskac wyzsza roznice temepratur.
Ja tam pisze tylko o tym by nie bylo ze to tak dziala ze tu wentylatorek z komputerka a tam bedzie juz zimno i to bez klopotow...

[ Dodano: |24 Sty 2012|, 2012 01:17 ]
bingo napisał/a:
pandy napisał/a:
musisz wiec by efektywnie odebrac cieplo z jednej strony (by ochlodzic cos tam), z drugiej goracej strony odebrac cieplo zimnej + cieplo pompowania a tego ciepla jest sporo - zalozmy ze typowy peltier wezmie ok 80 - 90W mocy elektrycznej, sprawnosc ok 5 - 10% - zalozmy ze 10% - w najlepszym razie uzyskasz 8W mocy uzytecznej i 88W ciepla ktore trzeba zgubic (wciac sie w uklad wodny? - nie bardzo bo jak silnik zacznie pracowac to bedzie klopot choc w teorii mozna by zrobic takie webasto - wyemiennik ciepla i maly silniczek-pompa by wymusil obieg tylko co z akumulatorem?)
- zapomniałeś o jednym drobiazgu - mówiemy o osuszaniu, a nie chłodzeniu czy grzaniu, więc nie ma potrzeby odprowadzania ciepła - wręcz przeciwnie, warto je i schłodzić (skraplamy wilgoć) i je ogrzać (zwiększamy zdolność absorbci wilgoci przez powietrze). Nadwyższki ciepłą w tak małym układzie uciekną z auta bez problemów.

Nie zapomnialem - by wysuszyc powietrze musisz je schlodzic by woda zaczela sie wykraplac takie osuszone powietrze mozesz w teori ogrzac i dac nadmuch ale moim zdaniem sprawnosc tego bedzie mala a czas kiedy zacznie to dzialac bedzie bardzo dlugi - ale jak juz tu na FST ktos pisal - kto bogatemu zabroni

pablo19 - |24 Sty 2012|, 2012 07:31

pandy napisał/a:
... czasem laczy sie w kanapki...
Faktycznie, lepiej te dwie pytki tak ułożyć :) Dzięki za dobrą myśl :)
bingo - |25 Sty 2012|, 2012 14:41

pandy napisał/a:
ale moim zdaniem sprawnosc tego bedzie mala
- sprawność włąśnie wtedy wzrasta,
pandy - |25 Sty 2012|, 2012 14:45

sprawnosc wykraplania - oczywiscie ze ogolna sprawnosc ukladu wzrosnie ale efekt chlodzenia bedzie dalej nieefektywny... jeden TEC to ok 14V i 6A - pradu to zezre a efekt bedzie mizerny.
lukruś - |25 Sty 2012|, 2012 19:16

pracuje na świeżym powietrzu i dość często ( w tą zimę szczególnie) zdaża mi się wracać kilkanaście kilkadziesiat km po pracy wraz z zupełnie przemoczonymi linami i odzieżą wierzchnią ,

moją receptą jest na stale uchylona któraś tylnia szyba tak około 2 cm i ogrzewanie non stop na ful ustawione na pozycje tą do góry i do dołu ( na ogół dopiero po około 20 km dopiero mi wraca czucie w rękach) , oprócz tego taki solny osuszacz z tyłu na półce przykręcony drutem do zagłówka ( trzeba pamietać żeby wylewać ciecz przy tankowaniu)

w poprzedniej scorupie miałem szyber uchylony w tej się nie otwiera więc tylna boczna szyba jest ale daje to rade

pablo19 - |25 Sty 2012|, 2012 22:42

Wczoraj zrobiłem 10km po trasie, potem 10 km na 2 biegu po okolicy, a potem znów 10 km po trasie, pod domem wszystkie szyby były przejrzyste, w aucie ciepło, także polecam rozgrzać auto :) U mnie się udało pomimo wskazówki na M.
wieloryb - |26 Sty 2012|, 2012 10:45

Cześć, dziś próbowałem jechać nieco na włączonej klimie i zamkniętym obiegu i szyby stawały się co raz bardziej zaparowane. Wyłączyłem obieg i para zniknęła. Temp. ustawiona była na standardowe 21stC. Czy mam w takim razie ustawić temp. na maksa i nie będzie parowało?
lukas2 - |26 Sty 2012|, 2012 10:48

Mi na zamkniętym obiegu też szyby parują przy zwykłej klimie i nie ma znaczenia czy grzeje na maxa czy na pół. Bez obiegu nie parują.
Struna - |26 Sty 2012|, 2012 11:21

bo teraz się Wam klima nie włączy, lub na bardzo krótko - deIce nie pozwoli.
bingo - |26 Sty 2012|, 2012 15:16

lukruś napisał/a:
uchylona któraś tylnia szyba
oraz
lukruś napisał/a:
szyber uchylony
zwiększa podciśnienie w aucie, a ogrzane powietrze zwiększa swoją absorbcję wilgoci. Jak jest mróz na dworze, to powietrrze ma wilgotnoś 0%, bo nie zawiera wilgoci. Czyli efekt chłodzenia klimy mozemy wyeliminować, bo świeże mroźne powietrze jest lepsze. No i nwiew ciepłego powietrza na szyby i do kabiny podnosi ich temperaturę, dzięki czemu na nich już nie osiada wilgoć.

wieloryb napisał/a:
Cześć, dziś próbowałem jechać nieco na włączonej klimie i zamkniętym obiegu i szyby stawały się co raz bardziej zaparowane. Wyłączyłem obieg i para zniknęła.
- musisz nagrzać porządnie silnik, a dokładniej powiedziawszy skraplacz, by pres pozwolił odpalić klimę - pierwszy start jest najtrudniejszy, bo później już sama klima nagrzeje skraplacz. no i zamknięty obieg przy zaparowanym aucie bez pracującej klimy wyglada tak, że

wieloryb napisał/a:
Czy mam w takim razie ustawić temp. na maksa i nie będzie parowało?
- para osiada na powierzchniach, przy których powietrze wychłada się i wilgotność powietrza wzrasta powyżej 100% (im zimniejse powietrze, tym mniej wody jest w stanie zaabsorbować - podobnie jak woda absorbuje np. sól: im cieplejsza woda, tym więcej rozpóścimy soli w wodzie, a jak woda się ochłodzi , to sól się wytrąci.

Struna napisał/a:
bo teraz się Wam klima nie włączy, lub na bardzo krótko - deIce nie pozwoli.
- po nagrzaniu auta i na obiegu wewnętrznym de-ice załaczy już bez problemów, ale dużo wiekszy problem do pres, który trzyma ze względu na niskie ciśnienie w schłodzonym skraplaczu i widzi to jako brak czynnika.
Struna - |26 Sty 2012|, 2012 15:18

bingo napisał/a:
dużo wiekszy problem do pres, który trzyma ze względu na niskie ciśnienie w schłodzonym skraplaczu i widzi to jako brak czynnika.
racja, efekt końcowy ten sam - jedzie się na zamkniętym obiegu bez włączonej sprężarki, czyli paruje jeszcze bardziej :)
bingo - |26 Sty 2012|, 2012 15:20

pandy napisał/a:
oczywiscie ze ogolna sprawnosc ukladu wzrosnie ale efekt chlodzenia bedzie dalej nieefektywny
- samo rozwiązanie jest mało efektywne, dlatego nie jest stosowane powszechnie, a jedynie w niewielkich układach, gdzie nie ma miejsaca na inne rozwiązania, ale my rozmawiamy o konkretnym rozwiązaniu i nad zwiększeniem jego efektywności. Zresztą nie o fekt chłodzenia, a o efekt osuszenia chodzi, a to jest pewna różnica.
Kevin Xy - |26 Sty 2012|, 2012 16:40

i ja wczoraj pogonilem auto po miescie, nagrzewanie na maxa + uchylone obydwie tylne szybki po 1 cm
odparowal calkiem skutecznie
teraz wiem ze jak sie zaparuje i nie pusci to kawalek normalnej jazdy a nie ciagly korek

pandy - |27 Sty 2012|, 2012 11:33

bingo napisał/a:
pandy napisał/a:
oczywiscie ze ogolna sprawnosc ukladu wzrosnie ale efekt chlodzenia bedzie dalej nieefektywny
- samo rozwiązanie jest mało efektywne, dlatego nie jest stosowane powszechnie, a jedynie w niewielkich układach, gdzie nie ma miejsaca na inne rozwiązania, ale my rozmawiamy o konkretnym rozwiązaniu i nad zwiększeniem jego efektywności. Zresztą nie o fekt chłodzenia, a o efekt osuszenia chodzi, a to jest pewna różnica.

Tylko ze ogrzewanie mozna zrobic efektywniej niz TEC - TEC uzywa sie wlasnie tylko tam gdzie nie mozna dac normalnego agregatu a trzeba cos ochlodzic - wiec mozna zrozumiec to ze np matryca CCD jest chlodzona TEC ale klima gdzie trzeba przemielic troche powietrza juz nie - oczywiscie sa desperaci ktorzy siegaja po TEC ale jak mowie - pradu zje to sporo (by taki uklad zadzialal sensownie to pewnie tyle co rozrusznik) - chyba ze ktos ma nadmiar wolnego czasu i moze poczekac.

A tak z ciekawosci czy mozna trafic w jakims sprzecie agregaty mniejsze niz w domowych lodowkach?

bingo - |27 Sty 2012|, 2012 13:15

pandy napisał/a:
A tak z ciekawosci czy mozna trafic w jakims sprzecie agregaty mniejsze niz w domowych lodowkach
- w samochodowych lodówkach

[ Dodano: |27 Sty 2012|, 2012 13:17 ]
pandy napisał/a:
Tylko ze ogrzewanie mozna zrobic efektywniej niz TEC - TEC
- tak, np. na typowym obiegu chłodniczym, bo kazde bezpośrednie grzanie wyjdzie gorzej. No i oczywiście strona zimna i ciepła po różnych stronach przegrody bez możliwości mieszana powietrza, a ofekcie osuszania wtedy zapomnij wogóle.
masa300789 - |30 Sty 2012|, 2012 20:09

Dzisiaj bedac na zakupach w sklepie dla biedoty zauwzaylem na reklamach przy wyjsciu jakis osuszacz do auta -trzeba sprawdzic ;) :) moze akurat pomoze na zaparowane szyby -ja nie sprobuje ,jezdze raczej trasy i wnetrze osuszone :)
pablo19 - |31 Sty 2012|, 2012 11:28

Ja osuszam tak, że jak już jakimś cudem nagrzeje się w aucie to jak już wysiada to zostawiam otwarte drzwi na jakieś >15sek. i chyba tym sposobem pozbywam się większości ciepłego wilgotnego powietrza z samochodu.
Kevin Xy - |31 Sty 2012|, 2012 12:53

u mnie jak auto po nocy to suche, dopiero zaczyna sie jak w nawiewy cieple powietrze zaladuje
Kevin Xy - |31 Sty 2012|, 2012 13:50

musze looknac
wieloryb - |2 Lut 2012|, 2012 10:23

Trzy dni temu wlazłem do samochodu i musiałem skrobać szybę od wewnątrz. Zrobiłem jak to któryś z was pisał. Klima na maksymalną temp. i dość mocne dmuchanie, wyłączony automat (wtedy nie wieje zimne ze środkowych nawiewów), uchylone tylne szyby i pojeździłem se trzy dni temu nocą po mieście. Po przyjechaniu pod blok otwarłem wszystkie wrota, a klima dalej pracowała. Tak stał z 15min. Przy okazji wiał wiatr i przewiewał wszystko z samochodu. Na drugi dzień szyba czyściutka:) Wymietło sporo wilgoci. To jest bardzo dobry sposób pozbywania się jej z auta.
Kevin Xy - |3 Lut 2012|, 2012 15:20

Speedo napisał/a:
zaciety obieg wewnetrzny na stale

jednak tak bylo
zastanowilo mnie ze niezaleznie od rodzaju przekrecenia pokretla nawiewu po zgaszeniu motoru slyszalem opadajaca klape
ften mroz podnioslem maske i na podszybiu nic sie nie zmienialo, mimo pokretla prawo-lewo
odcialem zasilanie pneumatyczne, ciegno klapy wrocilo na miejsce- mam nadzieje ze teraz wysusze i bedzie ok

Kevin Xy - |3 Lut 2012|, 2012 18:59

lepsze 5 stron pisania niz wynajmowanie garazu :)
zaczne suszyc i dorzuce pochlaniacz wilgoci za 9 zeta z biedronki

akumulator cisnienia rozbieralny raz czy wielokrotnie ?

Kevin Xy - |3 Lut 2012|, 2012 19:12

mam z sedana sfietej pamieci, szybciej podmienie
gufer-posepny - |3 Lut 2012|, 2012 20:01

albo odepnij wężyk podciśnienia i zatkaj go śrubką .
Kevin Xy - |3 Lut 2012|, 2012 20:45

odepnij ??
obcialem dziada i wkrecilem srubke :)

[ Dodano: |4 Lut 2012|, 2012 00:53 ]
elegancko
wrocilem z pracy, ten sam odcinek co zawsze- szybki czyste- nawet widzialem cos jak parkowalem tylem :)

pablo19 - |4 Lut 2012|, 2012 21:23

Kevin Xy napisał/a:
lepsze 5 stron pisania niz wynajmowanie garazu :)
...
Dla Ciebie czy fury? :P
Kevin Xy - |4 Lut 2012|, 2012 21:43

no jak jusz bym garasz zznalazl to z autem bysmy tam zamieszkali :)
pablo19 - |4 Lut 2012|, 2012 21:49

Kevin Xy napisał/a:
no jak jusz bym garasz zznalazl to z autem bysmy tam zamieszkali :)
To będę Was tam częściej odwiedzał :D , a nie tylko browar/Małysz i browar/Małysz, można by coś przy autach zrobić.
Zysio - |4 Lut 2012|, 2012 21:53

pablo19 napisał/a:
a nie tylko browar/Małysz i browar/Małysz

sorry, CMR czasami jeszcze

Aro - |15 Lut 2012|, 2012 07:51

Z tym grzaniem, to można jeszcze tak:
http://www.youtube.com/wa...layer_embedded#!

Bango - |15 Lut 2012|, 2012 08:11

brakuje mu tam jeszcze kozy na dwóch nogach :):
pablo19 - |15 Lut 2012|, 2012 08:14

Genialne webasto. Do tego efekt kominka umila czas spędzony na tylnej kanapie. Rewelacja :D