| |
Ford Scorpio Team Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio |
 |
Silnik + zasilanie paliwem - zaworek pompy oleju
MarcinQ - |8 Paź 2011|, 2011 16:21 Temat postu: zaworek pompy oleju Jakie są objawy wykręcenia się tego zaworka i czym to moze skutkować?
TomiGra - |8 Paź 2011|, 2011 16:25
..z rana za długo klepie hydraulika..
MarcinQ - |8 Paź 2011|, 2011 16:42
rozumiem ze nie moze sie on dostac do rozrządu? Pytam, bo dzis raptem zaczelo mi brzeczec z silnika. Po zdjeciu paska wielorowkowego nie przestalo, i wyglada na to ze brzeczy z rozrzadu. Ale wczoraj zauwazylem ze kontrolka oleju przy zapalaniu sie nie swiecila, po uruchomieniu zapalila sie na chwilke a potem znowu zgasla tak jak powinna... Laczyc te dwie sprawy czy dzwiek nie moze miec zwiazku z tym zaworkiem?
TomiGra - |8 Paź 2011|, 2011 16:45
| MarcinQ napisał/a: | | rozumiem ze nie moze sie on dostac do rozrządu? |
..niema możliwości bo zatyczka zaworka opiera się o blok..
| MarcinQ napisał/a: | | Laczyc te dwie sprawy czy dzwiek nie moze miec zwiazku z tym zaworkiem? |
..może tylko zależy co to za częstotliwość dźwięku i rodzaju..
Jeżeli chodzi o poranny rozruch z wykręconym zaworkiem to wygląda to tak że uruchamiasz silnik i nie dość że klepie to i kontrolka pali się dłuższą chwile a powinna gasnąć niemalże natychmiast.
Adam73 - |9 Paź 2011|, 2011 06:58
| TomiGra napisał/a: | | Jeżeli chodzi o poranny rozruch z wykręconym zaworkiem to wygląda to tak że uruchamiasz silnik i nie dość że klepie to i kontrolka pali się dłuższą chwile a powinna gasnąć niemalże natychmiast. |
Tomi, niekoniecznie.Mnie gasła momentalnie ,a klepanie było. Taka jazda zakończyła się niestety uszkodzeniem napinacza łancucha i ślizgów.
TomiGra - |9 Paź 2011|, 2011 07:52
| Adam73 napisał/a: | TomiGra napisał/a:
Jeżeli chodzi o poranny rozruch z wykręconym zaworkiem to wygląda to tak że uruchamiasz silnik i nie dość że klepie to i kontrolka pali się dłuższą chwile a powinna gasnąć niemalże natychmiast.
Tomi, niekoniecznie.Mnie gasła momentalnie ,a klepanie było. Taka jazda zakończyła się niestety uszkodzeniem napinacza łancucha i ślizgów. |
..pisałem o tych standardowych objawach ale i tak warto tam zajrzeć jak zaworek nie było robiony na klej..
Jeżeli chodzi o anomalie ciśnienia oleju to mi po zrobieniu zaworka czyli wymianie jego na nowy i wkręceniu go na klej na mocno po około 15tys/km zaklinował się w tylnym położeniu co skutkowało 2-3 sekundowym blaskiem ciśnienia oleju.
Cygan - |9 Paź 2011|, 2011 11:49
U mnie zaworek był zrobiony,kontrolka gasła natychmiast a i tak przez dwie-trzy sekundy klepało.Gdy zmieniłem w ramach doświadczenia olej na syntetyk,klepnięcie jest dosłownie pojedyncze,trwa sekundę /chyba któraś szklanka/ i tak zostawiłem.
Reader - |10 Paź 2011|, 2011 07:55 Temat postu: Re: zaworek pompy oleju
| MarcinQ napisał/a: | | Jakie są objawy wykręcenia się tego zaworka i czym to moze skutkować? |
To jest zawór nadmiarowy ciśnienia oleju.
Skutek wykręcenia to ciśnienie oleju w układzie smarowania niższe niż wymagane.
Niskie ciśnienie oleju wydłuża czas dotarcia do odległych punktów no i ogólnie powoduje szybsze zużycie silnika.
| MarcinQ napisał/a: | | rozumiem ze nie moze sie on dostac do rozrządu? Pytam, bo dzis raptem zaczelo mi brzeczec z silnika. Po zdjeciu paska wielorowkowego nie przestalo, i wyglada na to ze brzeczy z rozrzadu. |
Jeżeli cokolwiek brzęczy w rozrządzie to trzeba natychmiast to skontrolować.
Z typowych niedomagań to można "na dzień dobry" obstawić połamane prowadnice no i ten zawór też typowy.
Naszykuj co potrzeba* i do roboty.
* co najmniej:
- uszczelka pompy
- ślizgi (prowadnice)
- napinacz hydrauliczny
- klej do gwintów
Zresztą opis jest w warsztacie.
MarcinQ - |10 Paź 2011|, 2011 21:19
a ile jest dokladnie tych plastikowych slizgow?
Jankes - |10 Paź 2011|, 2011 21:22
główny(długi), jeden pomiędzy kołami walków i jeden od łańcuszka pompy oleju.
Pawel - Amor - |6 Lis 2011|, 2011 19:14
Podepnę się do tematu...
I mnie dopadł problem ciśnienia oleju Obstawiam "sławny" zaworek... Czy może mi ktoś podpowiedzieć co i jak, jakiś manual z opisem co i jak i jakie części kupić - zaworki, podkładki, uszczelki... Ktoś to gdzieś na forum opisywał, ale dosyć długie poszukiwania nawet za pomocą "szukajki" nic nie dały...
gorgo - |6 Lis 2011|, 2011 19:18
http://ford-scorpio.pl/forum/viewtopic.php?t=25441
Chyba to
Pawel - Amor - |6 Lis 2011|, 2011 19:20
Tak, to Wielki dzięki
hapa999 - |8 Lis 2011|, 2011 09:41
Witam Panowie. Mam problemik z olejem nie wiem gdzie się podział.był zmieniany w maju tego roku stan sprawdzałem co jakiś czas i było w normie wczoraj sprawdzam a na bagnecie min. Wycieków nie namierzyłem wody też nie przybyło. Mowa w tym poscie o jakimś zaworku czy może to być tego wina.A i gdzie się on znajduje?
wieloryb - |8 Lis 2011|, 2011 11:21
a poczytaj to: http://ford-scorpio.pl/forum/viewtopic.php?t=25441
Pawel - Amor - |9 Lis 2011|, 2011 21:27
hapa999, a ja obstawiłbym uszczelniacze zaworowe...
pepi - |9 Lis 2011|, 2011 21:59
przydymiał by przy paleniu
maciaba - |9 Lis 2011|, 2011 22:07
U mnie lekko klekocze, wrazenie jakby po prostu nie wiem, troche traktorkiem byl ;p do ok2500obr pozniej nie slychac. chodzi tak juz od 2 lat i nie zauwazylem zeby halas sie poglebial czy cokolwiek. Kontrolka gasnie bardzo szybko. Mimo to, przymierzam sie do tego zaworka.
Struna - |9 Lis 2011|, 2011 23:40
| maciaba napisał/a: | | Mimo to, przymierzam sie do tego zaworka. | zrób póki jeszcze jest co robić
maciaba - |10 Lis 2011|, 2011 07:44
Czy o te dwa ślizgi chodzi?
http://ford.sklep.pl/pl,p...rzdu,dolny.html
http://ford.sklep.pl/pl,p...gorny,febi.html
I ten simmering?
http://ww.motocom.pl/skle...amochodowe.html
hapa999 - |10 Lis 2011|, 2011 08:43
Pawel- amor: Witam.Uszczelniacze to chyba by kopcił? nie wiem gdzie podział się ten olej.Jak przyjechał od holendra to po sezonie zachciało mi się wymienić olej.Było dobrze wszystko
ford2fast - |10 Lis 2011|, 2011 09:25
Tak
Zdejmij pokrywę zaworów i sprawdź czy ślizgi jeszcze istnieją
Jeżeli będą uszkodzone najwyższy czas na zmianę łańcucha rozrządu
Czy grzechotanie słychać tylko po zapaleniu silnika czy później też ?
playandwin24 - |10 Lis 2011|, 2011 12:50
| hapa999 napisał/a: | | Mam problemik z olejem nie wiem gdzie się podział.był zmieniany w maju tego roku stan sprawdzałem co jakiś czas i było w normie wczoraj sprawdzam a na bagnecie min |
Jak jeżdżę spokojnie to olej stoi w miejscu na bagnecie, ale jak zbyt często przedmuchuję wydech to poziom oleju spada, zwłaszcza jak kręcę go pod jakąś górkę... Silnik mam po remoncie a od kwietnia, wymiany oleju dolałem około 0,5 litra...
Silnik nie dymi wszystko ok, kontrolka świeci mi się od oleju z rana tak około 2 sekund, ale może to wina filtra oleju, zaworek dokręcony w czasie remontu, może Ty też zbyt często przedmuchujesz wydech, dlatego olej znika
maciaba - |11 Lis 2011|, 2011 01:13
Grechotanie slychac do 2 tys obrotow niezaleznie czy silnik jest rozgrzany czy nie. Kontrolka oleju gasnie w czasie rozruchu. Nie wiem w jakie czesci jeszcze warto sie zaopatrzec przy robieniu zaworka, oprocz tych slizgaczy.
Kiedys gdzies czytalem, ze to tez moze byc sprawa, ze lancuch sie poluzowal i dziala zasada im wieksze obroty, tym wieksze cisnienie oleju.
Napinacz lancucha + ramie napinacza + lancuch + slizgacze wystarczy? Czy jeszcze jakies czesci, bo nie chce uziemiac samochodu bo nie kupilem jakiejs uszczelki czy cos.
Czy wymiana paska klinowego i wszystkich rolek na ktorych jest, to osobna robota? Bo przy odpalaniu slysze pasek, a czasami podczas pracy silnika lekki gwizd, tak jakby ktoras rolka juz byla na nic. To wszystko trzeba na raz, czy mozna odlozyc pasek?
playandwin24 - |21 Gru 2011|, 2011 14:22
Mój kolega kupił sobie Galaxy ma silnik podobny do mojego tylko chyba o 5 mniej koni...
I wymieniał maglownicę teraz coś ze sprzęgłem ma przygody, przebieg autka 180tys...
Więc mu radzę dokręć se zaworek od pompy oleju przy okazji jak oddajesz autko do
machera...
A mechanik do niego "O Boże ile to roboty przy tym miskę oleju trzeba odkręcać..."
No podobny gorszy dostęp jest w Galaxy niż w Scorpio ale zaworek ważna sprawa...
Ja też raz byłem u tego mechanika, ale trzymał autko tydzień i praktycznie nic nie zrobił tylko
mi wyliczał co może być nie tak, więcej do niego nie pojechałem więcej...
wieloryb - |21 Gru 2011|, 2011 16:22
| playandwin24 napisał/a: | | Mój kolega kupił sobie Galaxy ma silnik podobny do mojego tylko chyba o 5 mniej koni... | ale, ale, jak ma 2,3 to ma taką samą moc
playandwin24 - |21 Gru 2011|, 2011 16:43
On ma 2.0 Wieloryb
Zysio - |21 Gru 2011|, 2011 20:27
| playandwin24 napisał/a: | | Mój kolega kupił sobie Galaxy ma silnik podobny do mojego tylko chyba o 5 mniej koni... |
wszystko wporzo, galaxiak DOHC 8V i tyle
maciaba - |8 Sty 2012|, 2012 22:08
Witam. Cały czas nie wiem co zrobić. Mam problem z terkotaniem, ost. coraz glosniej jest na zimnym silniku (dluzsza chwile trwa jego wyciszenie). Olej niedawno wymieniony 10w60 Valvoline Racing. I teraz pytanie, umówić sie z mechaniorem na samą robote zaworka pompy oleju (300zl) czy na wymiane rozrządu + naprawe zaworka za 1000zl z czesciami? Caly czas szukam inf. i pisza, ze jesli nie dochodza zadne niepokojace sygnaly z okolic lancucha to go nie ruszac. Auto ma 240kkm przebiegu (dodajmy z 60kkm bo pewnie byl cofany). Słowem, moge wydać 300zl i mieć zrobiony tylko zaworek, a jeśli syt. sie nie poprawi to znowu 1000zl na rozrząd. Może lepiej od razu 1000zł na całość i spokoj?
wieloryb - |9 Sty 2012|, 2012 09:39
Stary, co wy macie za ceny w tym Gdańsku, że 3 stówy za robotę przy zaworku biorą??
Zaś co do meritum, to sprawdź se jeszcze jak późno po odpaleniu silnika wyłącza się czerwona lampka od oleju, a zaworek i tak trzeba zrobić.
Reader - |9 Sty 2012|, 2012 10:08
wieloryb, wziąłeś pod uwagę, że cena dotyczy samochodu Scorpio w wersji Galaxy .
| wieloryb napisał/a: | | Zaś co do meritum, to sprawdź se jeszcze jak późno po odpaleniu silnika wyłącza się czerwona lampka od oleju |
6 postów wyżej:
| maciaba napisał/a: | | Kontrolka oleju gasnie w czasie rozruchu. |
Ehh, ja nie wiem.
Praktycznie wszystkie informacje maciaba, masz zawarte w tym temacie a Ty się dwa miesiące zastanawiasz ?
Zakres prac przy rozrządzie dokładnie można ocenić dopiero po zdekompletowaniu.
Wstępnie to jak ford2fast, napisał powyżej.
Jeśli mechanik nie jest w stanie sprecyzować co w Twoim silniku hałasuje i Tobie zostawia decyzję co robić to zmień mechanika.
wieloryb - |9 Sty 2012|, 2012 13:32
| Reader napisał/a: | wieloryb, wziąłeś pod uwagę, że cena dotyczy samochodu Scorpio w wersji Galaxy . | wybaczcie, nie doczytałem.
| Reader napisał/a: | 6 postów wyżej:
maciaba napisał/a:
Kontrolka oleju gasnie w czasie rozruchu.
| jak wyżej, mea culpa
pandy - |9 Sty 2012|, 2012 16:02
| maciaba napisał/a: | | Olej niedawno wymieniony 10w60 Valvoline Racing. |
nie za gesty ten olej? moze problemem jest predkosc budowania cisnienia - napinacz luzny i zanim sie naciagnie to halasuje?
gufer-posepny - |9 Sty 2012|, 2012 16:28
To nie bob że napinacze się dowolnie cofają .
maciaba - |9 Sty 2012|, 2012 16:43
Mechanik sprecyzował, twierdzi, że jest to lekki hałas zaworowy, wolniejszy od obrotów (w momencie narastania).
Aczkolwiek stwierdził, że dobre 200kkm i rozrząd lepiej byłoby w DOHC'u wymienić. Gość polecony przez użytkownika Mysza, zajmuje sie DOHC'ami na codzien i sam jeździ granada z 80 któregoś roku z BOA pod maską. Więc sądze, że gość wie co mówi i nie mam raczej zamiaru go zmieniać bo obecnie to jedyny sensownie rozważający moja sprawe mechanik forda w tym rejonie.
Kontrolka czasem gasnie szybko, czasem sie troche namysla.
Dlatego ponawiam pytanie, czy warto robić rozrząd, gdy nie dochodzą z niego żadne niepokojące odgłosy po 300kkm przebiegu.
Nie chce sytuacji, gdy rozbierze rozrząd w celu wyciągnięcia pompy, i okaże się, że wszystko jest do robienia i bede miał uziemiony samochód, a tak to od razu zaopatrze sie we wszystkie części 2 dni i gotowe.
I nie kazał mi decydować, co robić. Normalnie ze mną pogadał w czym rzecz, i po prostu zaproponował zeby upiec dwie pieczenie na jednym ogniu skoro silnik ma taki przebieg ale decyzje pozostawił mi.
gufer-posepny - |9 Sty 2012|, 2012 16:58
Dostęp do pompy jest taki że nie trzeba otwierać osłon rozrządu . Chyba ze przypadkiem koło zębatki pompy będą leżały kawałki większej całości to będzie 100% pewności że jest do roboty .
Chcesz mieć pewność ,zrób całość .
VIK - |9 Sty 2012|, 2012 17:16
| wieloryb napisał/a: | | Stary, co wy macie za ceny w tym Gdańsku, że 3 stówy za robotę przy zaworku biorą?? |
Oho, ceny podnoszę
maciaba - |9 Sty 2012|, 2012 17:42
Chce miec pewnosc. Co z tego, ze zrobie zaworek, jak okaze sie ze np napinacz lub slizgi sa na nic? Kolejna robota i zamiast 450 za robocizne (razem z zawrokiem) dam 750 i jeszcze nie wspomne o braku auta.
pandy - |9 Sty 2012|, 2012 18:06
| maciaba napisał/a: | | Chce miec pewnosc. |
http://ford-scorpio.pl/fo...p=558850#558850
1Bodzio - |9 Sty 2012|, 2012 18:36
Ja bym na początek zmienił olej na 5W30. Kosztuje niewiele a może uleczyć Ci to klekotanie.
playandwin24 - |9 Sty 2012|, 2012 18:40
Z 10W na 5W.... Chyba nie bardzo....
maciaba - |9 Sty 2012|, 2012 18:43
Odpada. Za duze ryzyko wypłukania wszystkiego co jest i zakonczenie zywota silnika. 6 lat jezdzil na fordowskim 10w40 i zadnym innym, wymiana oleju byla na czas.
Problemem nie jest samo terkotanie, bo powyzej 2 tys. obrotow przestaje byc slyszalne, i odkad pamietam (6 lat) to zawsze tak terkotal i jezdzi do dzis. Problemem jest to, ze coraz glosniej jest na zimnym silniku (to juz nie terkot, tylko stukot) do momentu az sie rozgrzeje, slysze ze cos wali w silniku i ewidentnie jest to zwiazane ze smarowaniem.
1Bodzio - |9 Sty 2012|, 2012 19:24
Skoro jeździł na fordowskim 10W40, to na pewno nie ma w środku wiele mułu, gdyż półsyntetyk, podobnie jak syntetyk zawiera środki myjąco płuczące i rozpuszczające osady wewnątrz silnika, tylko trochę mniej niż syntetyk. Wymiana więc na 5W30 na pewno mu nie zaszkodzi (w sensie rozszczelni). Silniki te (2.0 16V i 2.3) mają jakiś konstrukyjny babol związany z kanałami smarującymi i zastosowanie gęściejszego oleju jeszcze bardziej go wzmacnia. Zrobiłem taki numer w moin 2.3 przy przebiegu licznikowym ok. 360 tys. i poprawa była wyrażna i od razu. Nie mniej byłoby dobrze przeczytać zdanie naszych mechaników zawodowych w tym temacie.
maciaba - |9 Sty 2012|, 2012 19:28
Nie ukrywam, ze myslalem o zalaniu 5w30, ale mimo wszystko cholernie sie boje. Jeśli to rozwali mi silnik albo puszcza uszczelki to bedzie totalna kaszana..
Jakie jest ryzyko pekniecia lancucha?
Czy to mozliwe, ze lancuch sie naciagnal i zaistniala u mnie zasada - wyzsze obroty - wyzsze cisnienie oleju? Bo tak jak mowie, powyzej 2 tys terkotu nie ma.
1Bodzio - |9 Sty 2012|, 2012 19:39
Moim zdaniem i tak nie masz wiele do stracenia, gdyż taki odgłos może dawać np. luźny sworzeń tłokowy , a to już kosztowniejsza zabawa jest i napewno droższa niż inny sprawny silnik.
Objaw wyższe obroty to wyzsze cisnienie oleju, wskazywałby na zatarty zaworek w pompie
Co do łańcucha to możesz zdjąć pokrywę zaworów i wtedy dość spory fragment rozrządu będziesz miał widoczny i bedziesz mógł ocenić stan ślizgów i ramienia napinacza.
Czy się może zerwać? Może sie zerwać, o ile ślizgi, kółko zębate ramienia, lub napinacz, są uszkodzone.
maciaba - |9 Sty 2012|, 2012 19:47
Hm. Czyli Twoim zdaniem, najlepiej byłoby kupić np ten olej http://ford.sklep.pl/pl,p...d,5,litrow.html, do tego zrobić zaworek i zobaczyć?
A jeśli jest taka syt. jak mówisz, z tym sworzniem, to czy wymiana oleju pomoże?
1Bodzio - |9 Sty 2012|, 2012 19:54
Może pomóc w tym sensie, że olej rzadszy, znacznie szybciej dojdzie do wszystkich punktów smarowania i wyciszy silnik. Nie ma sie co jednak łudzić że luzy poznikają. Po prostu nie będą Ci tak mocno dokuczać i denerwować.
maciaba - |9 Sty 2012|, 2012 19:56
Teraz zasadnicze pytanie, ile taki silnik z luzem na sworzniu pojezdzi.
Chyba umowie sie z mechaniorem na zaworek, obejrzymy jak wyglada rozrzad i dodatkowo wymienie ten olej. Chyba aktualnie najlepsza alternatywa...
1Bodzio - |9 Sty 2012|, 2012 20:12
To zależy od dwóch spraw.
1. od szczęścia. Możesz zrobić 100tys km, lub 100km
2. od sposobu jazdy. Jak go będziesz butować mocno, i często obrotek zahaczy o czerwone pole tomoże się dość szybko zbuntować. Przy łagodniejszym traktowaniu może Ci się jeszcze znudzić.
maciaba - |9 Sty 2012|, 2012 20:31
W takim razie najpierw robota zaworka i ocena stanu rozrządu..
Reader - |10 Sty 2012|, 2012 07:41
| maciaba napisał/a: | Dlatego ponawiam pytanie, czy warto robić rozrząd, gdy nie dochodzą z niego żadne niepokojące odgłosy po 300kkm przebiegu.
Nie chce sytuacji, gdy rozbierze rozrząd w celu wyciągnięcia pompy, i okaże się, że wszystko jest do robienia i bede miał uziemiony samochód, a tak to od razu zaopatrze sie we wszystkie części 2 dni i gotowe. |
Czasem istnieje możliwość zamówienia/kupienia części z zastrzeżeniem zwrotu jeśli nie wykorzysta się.
Wówczas przystępujesz do roboty "gotowy na wszystko" a robisz to co potrzeba.
Kolejna sprawa to co zrobisz jak prowadnice (ślizgi) będą w drzazgach, a część ich kawałków już będą w misce olejowej ?
Jeśli ich nie wyjmiesz to istnieje ryzyko przytykania smoka pompy.
Wydasz 1000 pln na zrobienie zawora, rozrządu a w efekcie robota nadal nie będzie zrobiona do końca.
Co do samego rozrządu, to zużycie łańcucha objawia się jego wyciągnięciem i to jego stopień decyduje o dalszej przydatności do użycia a nie jakiś konkretny przebieg.
I osobiście uważam lepiej pozostawić oryginalny lub dobry jakościowo zamiennik, wyciągnięty w dopuszczalnych granicach niż zakładać nowy tańszy zamiennik który jak tu na forum pisali, zdarzyło się kilka przypadków pęknięcia po niedużym przebiegu.
Jak zaglądałem u siebie to przy licznikowych ~ 220 tyś.km łańcuch fabryczny wykazał na tyle małe zużycie, że wrócił z powrotem pracować, pomimo, że na półce leży i czeka nowiutki.
Z zasady wymiana łańcucha powinna pociągnąć za sobą wymianę pozostałych współpracujących z nim elementów.
wieloryb - |10 Sty 2012|, 2012 11:59
| VIK napisał/a: | Oho, ceny podnoszę | na zaworek możesz podnosić, już mi w moim robiłeś
[ Dodano: |10 Sty 2012|, 2012 12:04 ]
| Cytat: | | Z zasady wymiana łańcucha powinna pociągnąć za sobą wymianę pozostałych współpracujących z nim elementów. | dokładnie, tak też jest w przypadku napędu w rowerze, w przeciwnym przypadku łańcuch skacze po zużytych zębach
masa300789 - |10 Sty 2012|, 2012 17:16
U mnie przy ok 500 tys lancuch wygladal dobrze -tak sobie to tlumacze- slizgi i kola nie wyrobione ,mysle ze jesli lancuch bylby "wyciagniety" to chociaz zrysowalby slizgi
maciaba - |10 Sty 2012|, 2012 17:18
Rozumiem sprawę z łańcuchem.
Gadałem z mechaniorem, generalnie czekam na uszczelki do pompy i jade robić zaworek.
Natomiast on mówi, że żeby obejrzeć rozrząd musi zdjąc pokrywe zaworów oraz dekiel, nie pamietam ktory gorny albo dolny.
I tak chyba po prostu zrobimy, bo będąc studentem jednak ciężko jest wydać 1000zł od razu na rozrząd, który może sie okazać wcale nie miał potrzeby wymiany. Lepiej te kase odłożyć póki co na cewki np ;p
VIK - |11 Sty 2012|, 2012 07:23
Bogatych studentów mamy, mimo wszystko
maciaba - |11 Sty 2012|, 2012 16:12
Jak się studiuje i pracuje a samochód ma się od brata na raty bez pierwszej wpłaty, a firma wlewa do samochodu paliwko 98, to da rade to jakoś ogarnąć...
playandwin24 - |11 Sty 2012|, 2012 16:14
| maciaba napisał/a: | | Jak się studiuje i pracuje a samochód ma się od brata na raty bez pierwszej wpłaty, a firma wlewa do samochodu paliwko 98, to da rade to jakoś ogarnąć... |
Co za gość, też tak chcę... A zaworek trzeba zrobić bo to podstawa przy naszych
silnikach... I ja też zalewam Valvoline jak paru jeszcze chłopaków na tym Forum...
maciaba - |17 Sty 2012|, 2012 17:10
Cholera, skad moge zamowic uszczelke pompy oleju do 2,3 DOHC? Zamówiłem w sklepie a po tygodniu gość mi mowi ze jej fizycznie nie ma ze to jest blad informatykow... masakra
Jankes - |17 Sty 2012|, 2012 17:44
ASO lub ford-sklep.pl
maciaba - |24 Sty 2012|, 2012 10:56
Okazuje się, że zaworek nie był w ogóle wykręcony...
Pompa w stanie idealnym, trzpień chodzi luźniutko. Heh, to chyba jakiś fenomen.
VIK - |24 Sty 2012|, 2012 19:22
Mógł ktoś dokręcać
masa300789 - |24 Sty 2012|, 2012 20:13
U mnie byl najprawdopodobniej dokrecany -fabrycznie chyba nie jest zapunktowany????
maciaba - |24 Sty 2012|, 2012 20:39
Nie sądze. W rodzinie jest on od 2006 roku. Poza tym gdyby był dokręcany na klej to chyba ciężko byłoby go odkręcić a poszedł bez problemu. Trzpień i sprężynka w stanie idealnym. W sumie gość był w szoku bo mówił, że w 90% dohc'ow które robił ten zaworek był wykręcony.
VIK - |24 Sty 2012|, 2012 20:46
| masa300789 napisał/a: | | fabrycznie chyba nie jest zapunktowany???? |
chyba nawet wiem kto mógł być jednym z możliwych dokręcaczy:)
masa300789 - |25 Sty 2012|, 2012 17:03
Czyli mialem silnik"serwisowany"!!!!
magr - |17 Mar 2012|, 2012 15:50
Witam.
Mam problem ze swoją Scorupką.
Mimo iż wymieniłem pompę oleju kontrolka po nocy świeci jeszcze przez 20-30 sek. Później jest wszystko ok. Powiedzcie mi gdzie jeszcze może mi uciekać olej, skoro pompa wymieniona, a zaworek chodzi płynnie?
czy może to być uszkodzony jakiś napinacz łańcucha czy może jakiś ślizg przepuszcza i olej nie utrzymuje się w magistrali.
Z góry wielkie dzięki za porady.
rabbit1 - |17 Mar 2012|, 2012 18:16
filtr oleju kiedy zmieniany????a może masz taki syf w misce olejowej że tam przy pchało co mało prawdo podobne
pablo19 - |17 Mar 2012|, 2012 18:18
| rabbit1 napisał/a: | | filtr oleju kiedy zmieniany????... | i jaki jest obecnie założony.
VIK - |18 Mar 2012|, 2012 08:05
Firma filtra ma znaczenie; generalnie, obecnie ze znanych mi i stosowanych przeze mnie u ludzi, Mann i Motorcraft spelnia swoje zadanie, lub OP532/1 czyli 12stka z FX-a,reszta nie ma zaworów i olej spływa na sam dół do michy po nocy. OP533 i OP520 z Filtrona już nie robi roboty, odkąd są w spółce z jakimś krzokiem WIX. Wystrzegajcie się też VASCO.
magr - |18 Mar 2012|, 2012 11:02
mam właśnie filtrona i był wymieniany razem z olejem i pompą olejową.
Dzieki za podpowiedź. Wymienię na inny, sprawdzę i dam znać.
VIK - |18 Mar 2012|, 2012 11:15
Załóż Motorcrafta i spokój.
magr - |18 Mar 2012|, 2012 11:37
czy taki może być: http://ford.sklep.pl/pl,p...ft,efl,600.html
nie jest to motocrafta ale ponoć mają te same specyfikacje?
kat - |18 Mar 2012|, 2012 11:49
Ford Motor Company
to samo
magr - |18 Mar 2012|, 2012 13:08
OK
to poszukam u mnie w miasteczku - może mają, jak nie to zamówię ze stronki.
Oczywiście dam znać po wymianie co i jak.
PS
czyli rozumiem że filtr Filtron'a OP533 (taki posiadam zamontowany) nie ma zaworka?
nie pamiętam jaki miałem wcześniej czy był to Filtron czy inny, a śmieci już wywieźli . Gdy zobaczyłem poranne świecenie kontrolki zabrałem się za zaworek (był wykręcony na maksa), niestety był mocno uszkodzony i gniazdo w pompie też (zacinał się). Więc kupiłem inną pompę (używkę ale przejrzałem zaworek i gniazdo i jest w idealnym stanie) i wymieniłem od razu olej z filtrem. Efekt był inny niż wcześniej: kontrolka świeci (ale krócej), nie ma klekotu z dołu silnika więc chyba to jednak jest filtr ( no chyba że już silnik się rozsypał, ale w to wątpię: nie kopci, od wymiany do wymiany oleju starcza mi 0,5l na dolewkę więc to chyba nie jest źle na autko z przebiegiem 240k km i LPG).
W tamtym roku regenerowałem obie wiązki: silnika i podłużnicy (według opisu z forum). Wymieniałem obudowę termostatu na aluminiową (kolektor ssący się sypnął i zalało całą instalację więc dla tego byłem zmuszony ją wymienić). Nie chciałbym zmieniać autka bo prawdę mówiąc zakochałem się w nim (komfort jazdy w stosunku do ceny autka jest nie do pobicia w innych samochodach). Więc mam nadzieję, że cała wina leży teraz po stronie owego felernego filtra.
pablo19 - |19 Mar 2012|, 2012 07:57
| magr napisał/a: | | mam właśnie filtrona... | Kiedyś z braku innych filtrów na półce w sklepie wziąłem filtrona i jakoś tak zawór mi nie chciał się uciszyć, walił jak głupi, kontrolka gasła po 1,5-2 sek (jak w DOHC-u ). Na drugi dzień zamontowałem Sędziszów i jak ręką odjął. Poprzednio przez kilka lat stosowałem filtry TUTELA i bardzo dobrze się sprawowały i dala sprawują. Jak tylko mogę to kupuję MC na drugim miejscu dla mnie jest TUTELA lub Sędziszów. Innych już nie zamierzam montować.
playandwin24 - |19 Mar 2012|, 2012 08:45
| pablo19 napisał/a: | kontrolka gasła po 1,5-2 sek (jak w DOHC-u |
Mi też tak gasła dopóki nie założyłem MC... teraz nie wiem która kontrolka wcześniej gaśnie od ładowania czy oleju... Naprawdę polecam MC, poszukaj po sklepach Forda na necie a znajdziesz jeszcze tańsze filtry MC
Przykładowo.... Niedawno wymieniałem filtr paliwa... Cena w Sziku (sieć sklepów motoryzacyjny, dość popularny na Podkarpaciu) pytam o filtr paliwa i mi mówią Boscha 55zł... a na necie http://www.abcfocus.pl/ oryginalny MC po 45zł
pandy - |19 Mar 2012|, 2012 15:00
| playandwin24 napisał/a: |
Mi też tak gasła dopóki nie założyłem MC... teraz nie wiem która kontrolka wcześniej gaśnie od ładowania czy oleju... Naprawdę polecam MC |
http://ford-scorpio.pl/forum/viewtopic.php?t=30055
playandwin24 - |19 Mar 2012|, 2012 15:06
No właśnie ja mam w swoim ten EFL 90 i jest git, zresztą to ten chyba jest w instrukcji...
pepi - |19 Mar 2012|, 2012 15:17
no bo MC to najlepsze graty są
zwłaszcza do kosów
bo innych brak
magr - |19 Mar 2012|, 2012 19:10
Znalazłem dziś u siebie w miasteczku filtr FoMoCo - EFL 600 zapłaciłem 19zł (może drogo ale kit z tym) rano zamontowałem odpaliłem silniczek aby się napompował i zgasiłem (około godz 10). Teraz odpaliłem Scorupkę (przed godziną 19) i kontrolka zgasła po niecałej sekundzie (dosłownie jak tylko silnik ruszył)
Wielkie dzięki za poradę i pomoc bo już szału dostawałem z tą kontrolką.
VIK - |19 Mar 2012|, 2012 19:12
19zł to przecież całkiem normalna cena za DOBRY i odpowiedni filtr.
rabbit1 - |19 Mar 2012|, 2012 20:40
| pepicosi napisał/a: | | no bo MC to najlepsze graty są |
bo firma MC produkowała tylko graty dla fordów
VIK - |19 Mar 2012|, 2012 20:45
Reader - |20 Mar 2012|, 2012 11:43
Nic bardziej mylnego.
EFL600 też ma zawór.
maciaba - |2 Kwi 2012|, 2012 13:15
Ale jaja. Nigdy bym nie pomyślał, że filtr oleju ma aż takie znaczenie A właśnie niedawno oddałem auto do mechanika, który wie o co chodzi z zaworkami pompy oleju w 2,3 i okazało się że mam pompę w stanie idealnym. A mimo to wciąż czasem słyszę hałas rano. Muszę wymienić ten filter.
playandwin24 - |2 Kwi 2012|, 2012 15:00
No tylko oryginał kup MC
maciaba - |15 Maj 2012|, 2012 20:39
Zamontowałem FoMoCo. Różnica jaką na razie zauważyłem, kontrolka ciśnienia oleju gaśnie w momencie rozruchu po 5 godzinnym postoju. Zobaczymy jak będzie po całej nocy. Pozdrawiam
[ Dodano: |31 Maj 2012|, 2012 21:37 ]
I dupa. Ciśnienie oleju nabija się zbyt wolno. Kontrolka gasnie po ok. 3 sekundach, a w tym czasie silnik strasznie hałasuje. Wraz ze zgaśnięciem kontrolki, silnik cichnie. Czy to wskazuje na padaczkę samej pompy? Pompa była wyjmowana, zaworek nie był wykręcony, wszystko chodzi luźniutko, mechanik stwierdził, że pompa jest w stanie niemal idealnym.
|
|